Συναισθηματικό σφουγγάρι: μήπως είστε υπερβολικά ευαίσθητοι;

Αντιδράτε με τρόπο που μερικοί άνθρωποι ονομάζουν υπερβολικό; Σας επηρεάζουν αυτά που αισθάνονται οι άλλοι; Αν ναι, ίσως να είστε ένα συναισθηματικό σφουγγάρι.
Συναισθηματικό σφουγγάρι: μήπως είστε υπερβολικά ευαίσθητοι;
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως είστε ένα συναισθηματικό σφουγγάρι; Για να σταματήσετε να είστε τόσο ευαίσθητοι, πρέπει να επιτρέπετε στα συναισθήματα να ρέουν και να μην τα κρατάτε μέσα σας. Αν δεν μπορείτε, φροντίστε να περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους ώστε να απορροφάτε μόνο καλά συναισθήματα.

Αντιδράτε με τρόπο που μερικοί άνθρωποι ονομάζουν υπερβολικό; Σας επηρεάζουν αυτά που αισθάνονται οι άλλοι; Αν ναι, ίσως να είστε ένα συναισθηματικό σφουγγάρι.

Τα πράγματα σας επηρεάζουν περισσότερο από ό,τι άλλους ανθρώπους. Βιώνετε τα συναισθήματα στο έπακρο. Μερικοί άνθρωποι είναι υπερβολικά ευαίσθητοι. Αυτό τους κάνει πιο ενσυναισθητικούς από τους άλλους, αλλά και πιο ευάλωτους.

Όταν είστε λυπημένοι, είστε πραγματικά λυπημένοι. Όταν είστε χαρούμενοι, είστε πραγματικά χαρούμενοι. Όσον αφορά στα συναισθήματα, δεν υπάρχει μέση οδός.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή απορροφάτε συναισθήματα που δεν ανήκουν σε σας.

 

Ίσως σας ενδιαφέρει το άρθρο: 7 συνήθειες των ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

 

Είμαι ένα συναισθηματικό σφουγγάρι και υποφέρω

συναισθηματικό σφουγγάρι Γυναίκα με συναισθηματικό μπλοκάρισμα

Αν είστε ένα συναισθηματικό σφουγγάρι, μπορεί ακόμα και να επαινείστε για την υπέροχη ενσυναίσθησή σας, για το πόσο καλά ξέρετε να ακούτε και για τις θαυμάσιες συμβουλές σας.

Ωστόσο αυτό που οι γύρω σας δεν γνωρίζουν είναι ότι υποφέρετε επειδή δεν μπορείτε να σταματήσετε να απορροφάτε όσα αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι.

Αυτό συμβαίνει ως εξής: μιλάτε με κάποιον φίλο που περνάει δύσκολες στιγμές επειδή κάποιο κοντινό του πρόσωπο πέθανε. Συναισθάνεστε τον πόνο, τον απορροφάτε και υποφέρετε και εσείς.

Αυτό δεν θα ήταν κακό αν δεν περιβαλλόσασταν από ανθρώπους που μεταδίδουν συνεχώς τα πιο αρνητικά τους συναισθήματα.

Δεν φταίτε εσείς. Δεν το είχατε συνειδητοποιήσει αλλά είστε απλώς πιο ευαίσθητοι από τους άλλους. Αν και αυτό είναι κάτι καλό, μπορεί επίσης να σας βλάψει.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 βήματα για να βρείτε μια συναισθηματική ισορροπία.

 

Τα χαρακτηριστικά που έχει ένα συναισθηματικό σφουγγάρι

συναισθηματικό σφουγγάρι Γυναίκα με λουλούδι

Τώρα είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι πραγματικά είστε ένα συναισθηματικό σφουγγάρι, ένα άτομο που επηρεάζεται περισσότερο από ό,τι οι άλλοι από όσα συμβαίνουν γύρω του. Ακολουθούν μερικά από τα σημάδια:

  • Αισθάνεστε διαφορετικοί: Ξέρετε ότι αντιλαμβάνεστε και βιώνετε τα συναισθήματά σας πιο έντονα.
  • Είναι πάντα κάτι προσωπικό: Δεν έχει σημασία τι είναι, το παίρνετε πιο προσωπικά πάντα.
  • Το άγχος, η ανησυχία και το συναισθηματικό βάρος είναι μέρος της ζωής σας: Δεν τα επιλέγετε, όμως επειδή απορροφάτε τα συναισθήματα των άλλων, γίνονται μέρος σας.
  • Είστε αυτοστοχαστικό άτομο: Η ευαισθησία σας σάς επιτρέπει να αυτοαναλύεστε και να αυτοστοχάζεστε για να γνωρίσετε τον εαυτό σας καλύτερα από κάθε άποψη.
  • Η ενσυναίσθησή σας είναι καλά ανεπτυγμένη: Μπορείτε εύκολα να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση των άλλων.
  • Η κριτική σάς επηρεάζει: Ακόμα και αν προσπαθείτε να το αποφύγετε, σας κάνει πάντα να κλαίτε.

Αν δεν είναι δικό σας, αφήστε το να φύγει!

συναισθηματικό σφουγγάρι Γυναίκα με κλουβί πλάι στον ωκεανό

Αν μόλις συνειδητοποιήσατε ότι είστε ένα συναισθηματικό σφουγγάρι, αυτό σημαίνει ότι είστε πολύ αντιδραστικοί. Σημαίνει ότι, σε καταστάσεις στις οποίες άλλοι άνθρωποι δεν θα επηρεάζονταν, εσείς αντιδράτε με υπερβολικό τρόπο.

Φανταστείτε ότι ανεβαίνετε σε ένα λεωφορείο ή ότι είστε στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου και κάποιος κάθεται δίπλα σας. Αν δεν αισθάνεται καλά, αρχίζετε και εσείς να αισθάνεστε το ίδιο, χωρίς να το προσπαθείτε και χωρίς να το θέλετε. Δεν έχει σημασία αν δεν γνωρίζετε αυτό το άτομο.

Αυτό γίνεται μεγάλο πρόβλημα όταν αρχίζει να επηρεάζει τη ζωή σας και όταν δεν μπορείτε να αφήσετε ό,τι δεν είναι δικό σας να φύγει.

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί επειδή μπορεί να αρχίσετε να ξεχνάτε τον εαυτό σας παραδιδόμενοι στους άλλους και υποφέροντας στη θέση τους.

Φροντίστε την υγεία σας

συναισθηματικό σφουγγάρι Γυναίκα με λουλούδι μέσα σε χρώματα

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να αρχίσετε να επαναπροσανατολίζετε τα συναισθήματά σας. Η ενσυναίσθηση δεν είναι αρνητική, ούτε το ότι αισθάνεστε πολλά πράγματα, όμως το να μεταφέρετε και να απορροφάτε τον πόνο των άλλων ανθρώπων είναι κάτι αρνητικό.

Η αντίληψη και η απορρόφηση δεν είναι το ίδιο πράγμα και εδώ είναι που χάνεται μερικές φορές ο έλεγχος.

Γι’αυτό, όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι ή όταν διαπιστώνετε ότι τα συναισθήματά σας ξεφεύγουν από τον έλεγχο, προσέξτε τον εαυτό σας. Τότε είναι που πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τα συναισθήματα των άλλων και να μάθετε να τα αισθάνεστε αλλά και να απελευθερώνεστε από αυτά.

Δεν έχετε εσείς την ευθύνη για τα συναισθήματα, τη θλίψη, τη λύπη, τον πόνο των άλλων…

Αν αναλάβετε αυτήν την ευθύνη, τα συναισθήματα αυτά θα συσσωρευτούν μαζί με τα δικά σας μέχρι να γίνουν υπερβολικά και να σας κάνουν να εκραγείτε.

Μάθετε να αποστασιοποιείστε από τα πιο αρνητικά συναισθήματα και να περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους. Έτσι θα απορροφάτε τα θετικά συναισθήματα και θα αποφεύγετε τα αρνητικά.

Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο, αφήστε την αρνητικότητα να ακολουθήσει την πορεία της. Μην προσπαθείτε να την κρατήσετε μέσα σας.

Απλώς αφήστε τη να φύγει.

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Listou Grimen H, Diseth ??ge. Sensory Processing Sensitivity: Factors of the Highly Sensitive Person Scale and Their relationships to Personality and Subjective Health Complaints. Percept Mot Skills. 2016;
  • Rizzo-Sierra C V, Leon-S ME, Leon-Sarmiento FE. Higher sensory processing sensitivity, introversion and ectomorphism: New biomarkers for human creativity in developing rural areas. J Neurosci Rural Pract. 2012;
  • Aron EN, Aron A, Jagiellowicz J. Sensory Processing Sensitivity: A Review in the Light of the Evolution of Biological Responsivity. Personal Soc Psychol Rev. 2012;

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.