Κύματα άλφα: Τι είναι και ποια τα χαρακτηριστικά τους

Οι άνθρωποι έχουν κύματα άλφα. Οι ερευνητές τα ανακάλυψαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920 και πίστευαν ότι έχουν μεγάλη σημασία για τη μάθηση και τη χαλάρωση.
Κύματα άλφα: Τι είναι και ποια τα χαρακτηριστικά τους

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Ο εγκέφαλος περιέχει νευρικά μηχανήματα που μεταδίδουν ηλεκτρικές συχνότητες όπως τα κύματα άλφα. Μπορεί να μην τα αντιλαμβάνεστε στην καθημερινή σας ζωή, αλλά τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα μπορούν να τα ανιχνεύσουν. Μια μελέτη τα κατέγραψε αναλυτικά.

Τα κύματα που ανιχνεύονται στην εγκεφαλική δραστηριότητα δηλώνουν ότι η μετάδοση μεταξύ των νευρώνων είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει ηλεκτρισμό και μαγνητισμό. Μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε εξωτερικά με συσκευές ακριβώς λόγω αυτών των χαρακτηριστικών.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πέντε τύπους εγκεφαλικών κυμάτων:

 • Τα δέλτα κύματα είναι βασικά η εγκεφαλική δραστηριότητα του βαθύ ύπνου που συμβαίνει κατά την παιδική ηλικία (εξαφανίζονται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν).
 • Τα κύματα θήτα συνδέονται με τη φαντασία και τις περιόδους περισυλλογής και εμφανίζονται επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι πιο εμφανή σε άτομα που βιώνουν έντονα συναισθήματα.
 • Τα κύματα βήτα είναι ενεργά όταν περπατάμε, φτιάχνουμε φαγητό, εργαζόμαστε και ντυνόμαστε. Μας κρατούν σε εγρήγορση ώστε να αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον.
 • Τα κύματα γάμμα ήταν τα τελευταία που ανακάλυψαν οι άνθρωποι καθώς δεν εμφανίζονται πάντα στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρίσκονται στον θάλαμο.
 • Τα κύματα άλφα είναι αυτά που θα συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο. Ο Hans Berger τα περιέγραψε το 1924 και συνδέονται με καταστάσεις διαλογισμού, χαλάρωσης και στιγμές πριν από την ανάπαυση.

Χαρακτηριστικά των κυμάτων άλφα

Η ταξινόμηση των εγκεφαλικών κυμάτων προέρχεται από το εύρος συχνοτήτων στο οποίο τα ανιχνεύουμε με τις συσκευές που έχουμε στη διάθεσή μας. Η συχνότητα ενός κύματος ισούται με το πόσες φορές ταλαντώνεται σε δεδομένο χρόνο.

Τα κύματα άλφα έχουν συχνότητα μεταξύ 8 και 12 Hz. Λειτουργούν σε αυτό το εύρος και μπορούμε να τα διακρίνουμε επειδή τα άλλα τέσσερα εγκεφαλικά κύματα έχουν διαφορετικές συχνότητες.

Τα κύματα άλφα εμφανίζονται όταν χαλαρώνουμε. Ξεκινούν από το οπίσθιο τμήμα, τον ινιακό λοβό και διανέμονται από εκεί. Συνήθως καταγράφονται λίγο πριν το άτομο αποκοιμηθεί.

Τα κύματα αυτά συνδέονται άμεσα με τη δυνατότητα του ανθρώπινου νου να συγκεντρώνεται και να διαλογίζεται λόγω των στιγμών στις οποίες εμφανίζονται. Σίγουρα θα έχουμε περισσότερα κύματα άλφα αν βρισκόμαστε σε κατάσταση έκστασης, βιώνοντας τη στιγμή που ζούμε, σε εσωτερική γαλήνη.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος προσπαθεί να ταιριάξει τη συχνότητα των εξωτερικών ήχων. Συνήθως υπάρχουν μονότονοι ήχοι σε στιγμές χαλάρωσης, είτε από τη φύση είτε από το είδος της σιωπής που περιέχει κάποια δόνηση. Τότε, ο εγκεφαλικός ιστός επιδιώκει να ταλαντώνεται στην ίδια χαμηλή συχνότητα, μεταξύ οκτώ και 12 Hz.

A person relaxing.
Οι στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης ενισχύουν τα κύματα άλφα του εγκεφάλου.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Σπιτική συνταγή για τη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης

Πώς να διεγείρετε τα κύματα άλφα;

Η ιδέα της εκπαίδευσης του εγκεφάλου δεν είναι καινούργια, αλλά κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τον τελευταίο καιρό. Για παράδειγμα, βιβλία όπως το Train Your Brain, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, προτείνουν τη δυνατότητα κατεύθυνσης του εγκεφαλικού ιστού προς την επίτευξη στόχων.

Ομοίως, ο ακαδημαϊκός κόσμος μελετά τις επιπτώσεις πρακτικών όπως η ενσυνειδητότητα για τη διέγερση των κυμάτων άλφα. Στην πραγματικότητα, κάποιο νευροβιολογικό υπόβαθρο υπάρχει για την κατανόηση των παραδοσιακών και μη τεχνικών διαλογισμού.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν τρόποι να ωθήσουμε τα κύματα άλφα για να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε και να έχουμε μια πιο υγιή σύνδεση με τον έξω κόσμο. Μερικές από τις συνιστώμενες πρακτικές είναι οι εξής:

 • Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες για τη γιόγκα Νίντρα, όπως αυτή των συγγραφέων Kumar και Joshi, για παράδειγμα.
 • Βαθιά και ελεγχόμενη αναπνοή.
 • Αφιερώστε κάποιο χρόνο της ημέρας για να οραματιστείτε το μέλλον που θέλετε, τους στόχους που επιθυμείτε να επιτύχετε με τόση δύναμη ώστε να μεταφερθείτε σε αυτή την πραγματικότητα.
 • Ορισμένες λίστες μουσικής μπορούν να διεγείρουν τα κύματα άλφα. Μάλιστα, μια μελέτη στο περιοδικό Hearing Research πρότεινε ότι η χρήση διφωνικού ήχου είναι χρήσιμη. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση διαφορετικών συχνοτήτων, ταυτόχρονα, για κάθε αυτί.
A woman listening to music.

Η μουσική ειδικά σχεδιασμένη για χαλάρωση είναι το κλειδί για την ενίσχυση των κυμάτων άλφα.

Ο εγκέφαλος και οι γνώσεις του

Ο εγκέφαλος δεν είναι απλώς ένα όργανο σκέψης και εκτέλεσης ενεργειών. Τα κύματα άλφα είναι η απόδειξη μιας σημαντικής, αλλά ελάχιστα γνωστής πλευράς των νευρώνων: του διαλογισμού.

Τα ανθρώπινα όντα χρειάζονται χαλάρωση και στενή σύνδεση για να έχουν μια υγιή ζωή. Από αυτή την κατάσταση, είναι δυνατόν να προβάλλουμε τον εαυτό μας προς στόχους και επιτεύγματα που μας ευχαριστούν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kumar, Kamakhya, and Bhanu Joshi. “Study on the effect of Pranakarshan pranayama and Yoga nidra on alpha EEG & GSR.” (2009).
 • Solca, Marco, Anaïs Mottaz, and Adrian G. Guggisberg. “Binaural beats increase interhemispheric alpha-band coherence between auditory cortices.” Hearing research 332 (2016): 233-237.
 • GARCÍA, Andrea Caroline CASTRO, and Arlyn DURAN RODRÍGUEZ. “Influencia del Mindfulness sobre la Ansiedad y la Depresión en Estudiantes de la Universidad Católica Andrés Bello.”
 • Anwar, Dilnashin, et al. “Use of portable EEG sensors to detect meditation.” 2018 10th International Conference on Communication Systems & Networks (COMSNETS). IEEE, 2018.
 • Pragya, Samani Shreyas, and Pratap C. Sanchetee. “Impact of preksha meditation on alpha waves in EEG.” Indian Journal of Clinical Anatomy and Physiology 5.4 (2018): 519-524.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.