Απελευθερώστε το μυαλό σας από τις αρνητικές σκέψεις

Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να απελευθερωθούμε από τις αρνητικές σκέψεις είναι να μάθουμε να τις αναγνωρίζουμε και να μεταμορφωνόμαστε. Αντί να μας ρίχνουν, θα πρέπει να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε.
Απελευθερώστε το μυαλό σας από τις αρνητικές σκέψεις

Τελευταία ενημέρωση: 18 Νοεμβρίου, 2021

Παρόλο που δεν είναι δυνατόν να «καταπιέζουμε» το κάθε τι αρνητικό σε κάθε κατάσταση, είναι δυνατό να το διαχειριστούμε έτσι ώστε να μην μας επηρεάζει και να μας επιτρέψει να μάθουμε κάτι και να προχωρήσουμε. Για να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις, πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας και να έχετε στοργή.

Όπως λέγεται συχνά, μερικές φορές, δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός από εσάς. Οι αρνητικές σκέψεις είναι μεγάλο μέρος αυτού. Είναι οι σκέψεις που μας κάνουν να θυμόμαστε μόνο τα λάθη μας ή να ανησυχούμε.

Για να σας βοηθήσουμε, θέλουμε να σας πούμε μερικές απλές στρατηγικές για να αφήσετε κατά μέρος τις αρνητικές σκέψεις. Διαβάστε παρακάτω για να τα ανακαλύψετε!

Πώς να αφήσετε τις αρνητικές σας σκέψεις

Πρέπει να μάθετε να αφήνετε σιγά σιγά τις αρνητικές σκέψεις για να μην σας παραλύσουν και να σας εμποδίσουν να απολαύσετε τις διαφορετικές στιγμές της ζωής. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι δυνατό. Θέλετε να μάθετε μερικές στρατηγικές;

Ας ρίξουμε μια ματιά!

1. Μάθετε να γνωρίζετε τις αρνητικές σκέψεις

Visualización Positiva para momentos de κρίση
Η θετική οπτικοποίηση είναι μια μορφή διαλογισμού που συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία. Συνιστάται να μειώσετε τις αρνητικές σκέψεις σε περιόδους κρίσης.

Το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να είναι ένας χώρος τόσο περίπλοκος όσο και άγνωστος. Το κατοικούν καθημερινές εμπειρίες και σκέψεις. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που αυτές οι σκέψεις περιορίζουν την εσωτερική γαλήνη και δεν επιτρέπουν σαφείς συλλογισμούς.

Σε τέτοιες στιγμές, μπορείτε να σκεφτείτε τα εξής:

 • Δώστε στον εαυτό σας μερικές ώρες για να ξεκουραστείτε και να σκεφτείτε.
 • Πάρτε ένα λευκό φύλλο χαρτιού και προσπαθήστε να περιγράψετε πώς νιώθετε: θυμωμένος, ενοχλημένος, φοβισμένος, μόνος…
 • Στη συνέχεια, όταν αυτά τα συναισθήματα είναι ανοιχτά, ήρθε η ώρα να αναλύσετε γιατί σκέφτεστε έτσι.
 • Μόλις μάθετε τι προκαλεί αυτά τα συναισθήματα, προσπαθήστε να αποφασίσετε τι μπορείτε να κάνετε για να λύσετε αυτά τα προβλήματα.

2. Απελευθερώστε το μυαλό σας από αρνητικές σκέψεις αναζητώντας βοήθεια

Ένα ήρεμο μυαλό είναι μια αντανάκλαση της υγείας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβετε από την αρχή γιατί αν πέσετε στην πλευρά της συνεχούς ανησυχίας, θυμού ή λύπης, μπορεί να αρρωστήσετε.

Όταν λοιπόν παρατηρήσετε ότι οι αρνητικές σκέψεις σας διαρκούν περισσότερο από το κανονικό, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο για να σας βοηθήσει να ξεμπερδέψετε και να τις διαχειριστείτε σωστά.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για την ψυχική σας υγεία – μην το αποκλείετε!

3. Μάθετε να συγχωρείτε και αφεθείτε

Η ανάγκη για συγχώρεση είναι ζωτικής σημασίας στην καθημερινή ζωή για έναν λόγο. Σας επιτρέπει να απελευθερώσετε (ή τουλάχιστον να ελαφρύνετε) πολλά βάρη. Μπορεί να σας κοστίσει και μπορεί να πονέσει, αλλά μόλις συγχωρήσετε, πολλές από τις αρνητικές σκέψεις που γεμίζουν το μυαλό σας μπορεί να διαλυθούν.

4. Μετατρέψτε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές

Μερικές φορές, οι σκέψεις μπορεί να έχουν ένα ξεκάθαρο αρνητικό συστατικό: «Δεν μπορώ», «Δεν το αξίζω», «Δεν θα μου συμβεί» ή ακόμα και να σκέφτεσαι ότι «είναι ήδη πολύ αργά».

Αξίζει να κάνετε μια προσπάθεια να μετατρέψετε κάθε αρνητική σκέψη σε θετική: «Μπορώ», «Το αξίζω» και «Ποτέ δεν είναι αργά για αυτό που θέλω να κάνω».

5. Σταματήστε τις εμμονικές σκέψεις

Mujer mirando por la ventana con café en mano.

Υπάρχουν στιγμές που ένας εσωτερικός φόβος γίνεται εμμονικός. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ανθρώπους που τείνουν να έχουν εμμονή με τη σκέψη ότι οι σύντροφοί τους τους απατούν. Εκτός από το να είναι αβέβαιοι, αυτού του είδους οι εμμονές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φόβων και στη δυστυχία.

Έτσι, αν δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που σας ενοχλεί, προσπαθήστε να εκτρέψετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις σε άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, το να κάνετε ικανοποιητικές δραστηριότητες και να φροντίζετε τον εαυτό σας είναι πολύ υγιεινές επιλογές. Αν είστε χαρούμενοι, θα κάνει και τους άλλους ευτυχισμένους.

6. Μερικές φορές, τα βάρη στο μυαλό σας λύνονται κάνοντας αλλαγές

Μπορείτε να σκεφτείτε το μυαλό σας σαν ένα δωμάτιο. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που, για οποιονδήποτε λόγο, κλείνεις όλα τα παράθυρα σε αυτό το δωμάτιο και μένεις στο σκοτάδι, χωρίς να μπαίνει αέρας ή φως.

Έτσι, μέρα με τη μέρα, η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο βαριά και μαζί της σταματάς να αναπνέεις. Τότε, δεν μπορείτε να δείτε νέες προοπτικές, να νιώσετε ελπίδα ή ακόμα και να απολαύσετε λίγο καθαρό αέρα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να «ανοίξετε το μυαλό σας». Πρέπει να κάνετε αλλαγές. Κάντε αυτό το δωμάτιο να γίνει ένας χώρος όπου ο αέρας και το φως μπορούν να κυκλοφορούν ξανά. Κάντε τον έναν χώρο που ευνοεί την ηρεμία να είναι γεμάτος με πολλαπλές πόρτες και παράθυρα.

Αξίζει να τολμήσετε να κάνετε μια αλλαγή για να βγείτε από κάθε αρνητική πραγματικότητα. Μερικές συμβουλές για αυτό είναι:

 • Να είστε επικριτικοί, να σχηματίζετε τη δική σας γνώμη για τα πράγματα και να μην κουράζεστε ποτέ να μαθαίνετε, να διαβάζετε και να πειραματίζεστε.
 • Αποφύγετε να μένετε στο σπίτι για πολύ καιρό. Πηγαίνετε μια βόλτα, συμμετάσχετε σε διάφορες δραστηριότητες ή απλώς συναντήστε φίλους.
 • Αφήστε τον κόσμο να σας δείξει νέες προσεγγίσεις, σκέψεις και αισθήσεις. Να ενθουσιάζεστε με νέα πράγματα κάθε μέρα.
 • Ένας από τους χειρότερους εχθρούς του μυαλού είναι η ρουτίνα. Το να κάνεις το ίδιο πράγμα κάθε μέρα δεν είναι υγιές. Προσπαθήστε να έχετε κάτι διαφορετικό και νέο κάθε μέρα.
chica camina por la playa

Έχετε θάρρος: Μπορείτε να προχωρήσετε και να αφήσετε πίσω τις αρνητικές σκέψεις

Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι καλό να ζείτε στην αρνητικότητα. Μόλις το εντοπίσετε, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε μια λύση. Το μυαλό χρειάζεται να έχει ανοιχτά τα παράθυρά του για να φύγουν τα «τοξικά» ή βλαβερά και μαζί τους οι ανησυχίες και οι αρνητικές σκέψεις που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μας περιορίζουν και να μας πνίγουν.

Λάβετε υπόψη ότι οι συμβουλές που συζητήσαμε εδώ μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά δεν μπορούν να σας δώσουν όλα τα οφέλη της ψυχοθεραπείας όταν πρόκειται μόνο για τη διαχείριση αρνητικών σκέψεων. Έτσι, εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, μη διστάσετε να τη ζητήσετε. Θυμηθείτε, η ευημερία σας εξαρτάται από εσάς!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pablo Manzano. Temperamento y Personalidad – Libros Ilustrados. SteelBrush, 2014.
 • Gaby Vargas.  Comunícate, cautiva y convence: Aprende a leer a los demás. Impacta positivamente. Aumenta tu potencial. Penguin Random House Grupo Editorial México, 2015.
 • Susan Clonninger. Teorías de la personalidad. Pearson Educación, 2002.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.