Τι ακριβώς κάνουν τα νεφρά σας, θέλετε να μάθετε;

Τα νεφρά σας είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των επιπέδων της πίεσης του αίματος και για τη λειτουργία της βιταμίνης D, μεταξύ άλλων.
Τι ακριβώς κάνουν τα νεφρά σας, θέλετε να μάθετε;

Τελευταία ενημέρωση: 02 Μαρτίου, 2021

Τα νεφρά είναι πολύπλοκα όργανα υπεύθυνα για την εξουδετέρωση απόβλητων ουσιών από το σώμα μέσω των ούρων. Φυσιολογικά, οι άνθρωποι έχουν δύο νεφρά, τα οποία εντοπίζονται στο πίσω μέρος της κοιλιάς, δίπλα από τη σπονδυλική στήλη και κάτω από τα πλευρά.

Τα νεφρά έχουν το σχήμα φασολιού. Είναι απαραίτητα όργανα καθώς δε θα μπορούσαμε να ζήσουμε αν δε λειτουργούσαν σωστά. Όμως, χάρη στις τεχνολογικές προόδους, υπάρχουν τεχνικές όπως η κάθαρση ή τα μοσχεύματα που επιτρέπουν στους γιατρούς την αντικατάστασή τους.

Πέραν από την παραγωγή ούρων, συμμετέχουν σε πολλές άλλες διεργασίες, όπως στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τι κάνουν τα νεφρά, την ανατομία τους, και τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

Η ανατομία των νεφρών

Όπως προαναφέραμε, αυτά έχουν το σχήμα του φασολιού, με τη μία πλευρά κοίλη και την άλλη κυρτή. Η νεφρική αρτηρία εισέρχεται στο κυρτό τμήμα και μεταφέρει το αίμα με τα απόβλητα προϊόντα από το σώμα στα νεφρά. Η νεφρική αρτηρία και ο ουρητήρας εξέρχονται επίσης από αυτό το σημείο.

Τα νεφρά έχουν δύο κύρια μέρη: τον φλοιό και τον μυελό. Ο φλοιός είναι το εξωτερικό τμήμα και αυτό που λαμβάνει την περισσότερη ροή αίματος. Είναι υπεύθυνος κυρίως για το φιλτράρισμα και την επαναπορρόφηση. Επιπλέον, περιέχει όλα, σχεδόν, τα σπειράματα για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Ο μυελός αποτελείται από μια σειρά δομών οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά των ούρων από τα νεφρά στον ουρητήρα. Ο ουρητήρας είναι ένας σωλήνας που διαπερνά την κύστη, και αποθηκεύει τα ούρα που θα αποβληθούν.

Ψηφιακή απεικόνιση νεφρών

Οι λειτουργικές μονάδες των νεφρών είναι οι νεφρώνες. Ένας νεφρώνας είναι το μέρος στο οποίο φιλτράρεται το αίμα και παράγονται τα ούρα. Υπάρχουν περίπου 800.000 νεφρώνες σε κάθε νεφρό.

Η δομή τους είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, αλλά η βασική ιδέα είναι ότι αποτελούνται από μια σειρά κυτταρικών δομών και μεμβρανών που επιτρέπουν τη διέλευση και το φιλτράρισμα του αίματος. Επιπλέον, είναι υπεύθυνα για την έκκριση συγκεκριμένων ουσιών και την απορρόφηση άλλων, όπως του καλίου.

Τι ακριβώς κάνουν τα νεφρά;

Αναφέραμε ήδη πως η κύρια λειτουργία τους είναι η εξουδετέρωση ουσιών μέσω των ούρων, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη λειτουργία τους. Αυτά τα όργανα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην έκκριση ορισμένων ορμονών και ουσιών.

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα νεφρά επιτρέπουν στη βιταμίνη D να μετατραπεί στην ενεργή μορφή της. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό του ασβεστίου. Επιπλέον, τα νεφρά παράγουν ερυθροποιητίνη η οποία είναι υπεύθυνη για τη διέγερση της σύνθεσης ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Από την άλλη, τα νεφρά είναι απαραίτητα για ορισμένες διεργασίες που επιτρέπουν την αιμόσταση στο σώμα. Με άλλα λόγια, βοηθούν το σώμα σας να διατηρήσει την εσωτερική του ισορροπία ακόμη και αν αλλάξουν οι συνθήκες στο περιβάλλον σας.

Παραδείγματος χάρη, ρυθμίζουν την πίεση και το pH του αίματός σας. Επίσης, ελέγχουν τον όγκο του πλάσματος, καθώς τροποποιούν τη συγκέντρωση των ούρων και μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια νερού σε καταστάσεις αφυδάτωσης.

Νεφρά σε μπλε γράφημα

Πώς φιλτράρουν το αίμα τα νεφρά;

Το αίμα φτάνει στους νεφρώνες μέσω της νεφρικής αρτηρίας. Εκεί, η αρτηρία διακλαδώνεται σε μικρότερες οι οποίες σχηματίζουν τα σπειράματα. Τα σπειράματα επιτρέπουν στα μικρά μόρια, τα υγρά, και τις τοξίνες να περάσουν στα σωληνάρια. Έτσι, συγκρατούν τα μεγαλύτερα στοιχεία, όπως τα κύτταρα.

Ακόμη, τα σπειράματα αποτελούνται από μια σειρά σωλήνων στους οποίους το σώμα απορροφά εκ νέου πολύ από το φιλτραρισμένο νερό ή ορισμένες ουσίες που χρειάζεται. Για παράδειγμα, μπορεί να απορροφήσει ξανά νάτριο ή μόρια καλίου.

Συμπέρασμα

Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα νεφρά είναι πολύπλοκα όργανα τα οποία, πέραν από την παραγωγή ούρων, είναι υπεύθυνα για πολλές άλλες λειτουργίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η σύνθεση ερυθροποιητίνης και η ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Υπέρταση και νεφρική ανεπάρκεια: Πως σχετίζονται;
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Υπέρταση και νεφρική ανεπάρκεια: Πως σχετίζονται;

Γνωρίζατε ότι η υπέρταση και νεφρική ανεπάρκεια σχετίζονται άμεσα; Αυτή η σιωπηρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σώμα με αργό ρυθμό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.