Συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες: Τι είναι

Η διαταραχή του μετατραυματικού στρες μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν αναγνωρίζετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα σε εσάς ή σε κάποιον που βρίσκεται κοντά σας.
Συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες: Τι είναι
Montse Armero

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Montse Armero.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες, που ονομάζεται επίσης PTSD, είναι μια ψυχική διαταραχή που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι μετά από έκθεση σε ένα τραυματικό συμβάν – αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φυσικές καταστροφές, πολέμους, ατυχήματα, επίθεση, απαγωγή, κακοποίηση κ.λπ.

Σχεδόν όλοι αναπτύσσουν κάποιο είδος αντίδρασης μετά από μια τραυματική κατάσταση. Έτσι, ένα άτομο δεν μπορεί να κοιμηθεί για εβδομάδες μετά την εκδήλωση του συμβάντος και επίσης φοβάται και ανησυχεί για αυτό. Είναι μια οξεία αντίδραση στο υψηλό άγχος. Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν φυσικά αφού διαχειριστούν το τραύμα τους. Ωστόσο, ορισμένοι δεν το καταφέρνουν σωστά και συνεχίζουν να ανησυχούν ακόμη και όταν είναι ασφαλείς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες;

Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά σε ένα τραυματικό συμβάν, αλλά υπάρχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Επομένως, τα ακόλουθα σημάδια πρέπει να υπάρχουν για τουλάχιστον ένα μήνα και πρέπει να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση για τη διάγνωση κάποιου με PTSD:

Στη συνέχεια, θα ρίξουμε μια ματιά σε κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα με περισσότερες λεπτομέρειες.

γυναίκα κλαίει
Το να βιώσετε οποιαδήποτε τραυματικής κατάστασης μπορεί να είναι η αιτία για διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Αναδρομές

 • Επαναλαμβανόμενες ανατριχιαστικές αναμνήσεις
 • Εφιάλτες
 • Έντονη χρόνια ψυχολογική δυσφορία
 • Φυσιολογικές αντιδράσεις όπως υπερβολικός ιδρώτας, πεπτική δυσφορία, ακραία κόπωση ή μυϊκός πόνος

Αποτρεπτική συμπεριφορά

 • Το άτομο αγνοεί αναμνήσεις, σκέψεις ή συναισθήματα που σχετίζονται με το τραυματικό συμβάν
 • Αποφυγή οποιουδήποτε ατόμου, τόπου, δραστηριότητας ή κατάστασης που προκαλεί αναμνήσεις από την τραυματική εμπειρία

Γνωστικές διαταραχές και διαταραχές της διάθεσης

 • Δυσκολία στη μνήμη σημαντικών λεπτομερειών σχετικά με το τραυματικό συμβάν
 • Διαστρεβλωμένα συναισθήματα ενοχής
 • Μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση
 • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που ένα άτομο συνήθιζε να απολαμβάνει
 • Συναισθήματα απόσπασης

Αντιδραστική συμπεριφορά, από τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες

Επίσης, ένα άτομο με PTSD μπορεί να έχει τα ακόλουθα διαχωριστικά συμπτώματα:

 • Αποπροσωποποίηση: Ένα άτομο αισθάνεται σαν να μην ανήκει στο σώμα του.
 • Απελευθέρωση: Ένα άτομο έχει την αίσθηση ότι αυτό που πέρασε δεν είναι αληθινό.

Γιατί μερικοί άνθρωποι βιώνουν συμπτώματα του μετατραυματικού στρες και άλλοι όχι;

Όπως είπαμε στην αρχή, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από μια τραυματική εμπειρία από μόνοι τους. Έτσι, οι λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες και άλλοι όχι, δεν διαφέρουν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες προδιάθεσης.

Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί:

 • Πρώτον, να είσαι γυναίκα. Αυτό συμβαίνει επειδή το PTSD επηρεάζει δύο φορές περισσότερο τις γυναίκες από ό, τι τους άνδρες.
 • Δεύτερον, ένα ιστορικό ψυχικής διαταραχής ή χρήσης ναρκωτικών.
 • Επίσης, κάποιος που έχει βιώσει μία ή περισσότερες τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία.
 • Έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.
 • Έχουν δει τραυματίες ή νεκρούς
 • Επίσης, μια επίθεση πανικού κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ή λίγο μετά.
 • Έχουν αντιμετωπίσει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, σωματικό πόνο, τραυματισμό, απώλεια εργασίας ή στέγασης ως αποτέλεσμα του συμβάντος.
 • Ζουν κοντά στο τραυματικό γεγονός.
 • Έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης.
 • Τέλος, αίσθημα αβοήθητου ή εξαιρετικού φόβου.

Όπως μπορείτε να δείτε, ένας συνδυασμός οποιουδήποτε από αυτούς τους παράγοντες θα αυξήσει την ένταση του μετατραυματικού στρες σε ένα άτομο. Επομένως, δεν είναι το ίδιο να βιώσετε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα με τα περισσότερα από αυτά.

Θεραπεία για τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες

Όπως με τις περισσότερες ψυχικές διαταραχές, υπάρχει μια θεραπεία για το PTSD. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για τη βελτίωση της ζωής ενός ασθενούς.

Γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία

Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία είναι μια από τις πιο πρόσφατες αποδεδειγμένες λύσεις για τη θεραπεία της μετατραυματικής διαταραχής του στρες. Γενικά, είναι πάντα καλύτερο να αναζητήσετε αυτήν τη θεραπεία από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία.

Ωστόσο, εδώ είναι μια βασική περιγραφή ορισμένων από τις πιο κοινές πτυχές αυτού του τύπου θεραπείας:

 • Γνωστική αναδιάρθρωση: Ένα άτομο μαθαίνει να προσδιορίζει τις παράλογες πεποιθήσεις του για το τι συνέβη και να τις αντικαθιστά με τα γεγονότα που πραγματικά συνέβησαν.
 • Εκπαίδευση σε μεθόδους χαλάρωσης: Αυτές οι τεχνικές είναι απαραίτητες για ένα άτομο να διαχειριστεί καλύτερα το άγχος του. Έτσι, μπορούν να μάθουν να παίρνουν βαθιά αναπνοή, την προοδευτική χαλάρωση των μυών του Jacobson, τον διαλογισμό, το Τάι Τσι και την οπτικοποίηση, μεταξύ άλλων.
 • Θεραπεία έκθεσης: Όταν ένας ασθενής ανακτά κάποιο έλεγχο για το άγχος του, ίσως είναι καιρός να εκθέσει τον εαυτό του σε μερικά από τα ερεθίσματα που είναι υπεύθυνα για το τραύμα.
 • Θεραπεία γνωστικής επεξεργασίας: Αυτή η θεραπεία ενσωματώνει τμήματα της γνωστικής θεραπείας με τη θεωρία επεξεργασίας πληροφοριών.
γυναίκα σε γιατρό
Γενικά, η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία είναι μια από τις πιο συνιστώμενες επιλογές θεραπείας για την αντιμετώπιση της μετατραυματικής διαταραχής του στρες

Ομάδες υποστήριξης

Αυτοί οι τύποι ομάδων μπορεί να είναι πολύ χρήσιμοι σε άτομα με PTSD, ειδικά αν βρίσκονται σε περιβάλλον όπου δεν έχουν υποστήριξη και κατανόηση. Έτσι, γίνεται ευκολότερο να εξωτερικευθεί ο πόνος όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται και μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ευκολότερο να τον τοποθετήσετε σε προοπτική και να μάθετε από άλλα άτομα που έχουν περάσει από παρόμοιες εμπειρίες.

Ευαισθητοποίηση και επανεπεξεργασία της κίνησης των ματιών (EMDR)

Στη συνέχεια, αυτή η τεχνική αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’80 από τον νευρολόγο Francine Shapiro. Συνολικά, ήταν πολύ χρήσιμη για εκατομμύρια άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Ουσιαστικά, η μέθοδος συνίσταται στην πρόκληση μιας σειράς κινήσεων των ματιών και των ακουστικών ερεθισμάτων. Αυτό που είναι υπέροχο είναι ότι βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων του τραύματος με την καλύτερη επεξεργασία της εμπειρίας. Επίσης, βοηθά στην αντικατάσταση αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων με πιο κατάλληλα.

Φάρμακα για διαταραχή μετατραυματικού στρες

Τέλος, εάν είναι απαραίτητο, τα SSRI (αντικαταθλιπτικά αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης) μπορούν να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες και να ανακουφίσουν την κατάθλιψη. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι αυτά πρέπει να συνταγογραφούνται από έναν επαγγελματία και ότι πρέπει να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο όταν σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε.

Τελικές σημειώσεις για τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες

Τέλος, παρόλο που τα συμπτώματα της διαταραχής του μετατραυματικού στρες είναι συχνά δύσκολο να αντιμετωπιστούν, οι περισσότεροι άνθρωποι που παρακολουθούν θεραπεία καταφέρνουν να ξεπεράσουν το τραύμα. Έτσι, τελικά θα μπορούν να θυμούνται τι συνέβη χωρίς να αισθάνονται συγκλονισμένοι από φόβο και αγωνία.

Συνολικά, η μνήμη ενός τραυματικού συμβάντος δεν θα εξαφανιστεί ποτέ και η θεραπεία δεν θα κάνει το άτομο να το ξεχάσει. Ωστόσο, θα τους επιτρέψει να αφήσουν το παρελθόν και να ενσωματώσουν την τραυματική μνήμη ως μαθησιακή εμπειρία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.