Πώς να φτιάξετε σπιτικό λάδι ρίγανης και τα οφέλη του

Αν και η χρήση του περιορίζεται σχεδόν πάντα στο μαγείρεμα, το λάδι ρίγανης μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στην υγεία χάρη στις ιδιότητες των συστατικών του.
Πώς να φτιάξετε σπιτικό λάδι ρίγανης και τα οφέλη του
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Angélica Quijano

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το σπιτικό λάδι ρίγανης έχει οφέλη που κυμαίνονται από την καταπολέμηση των βακτηρίων έως τη μείωση της φλεγμονής. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τις ιδιότητες αυτού του φυτού και πώς να το προετοιμάσετε.

Η ρίγανη είναι πολύ δημοφιλής στην κουζίνα, καθώς δίνει μια ευχάριστη γεύση σε πολλές από τις συνταγές μας. Οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν συνήθως απευθείας στο φαγητό τους. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λάδι, προκειμένου να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη της στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων.

Τα οφέλη από το σπιτικό λάδι ρίγανης

Μπορούμε να βρούμε τη ρίγανη στις περισσότερες κουζίνες. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά όσον αφορά στα καρυκεύματα. Ωστόσο, αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι, εκτός από τη γεύση, αυτό το μπαχαρικό, όταν αναμειγνύεται με λάδι, έχει χαρακτηριστικά και ιδιότητες που μπορούν να είναι πολύ ωφέλιμες για την υγεία μας.

Διαβάστε και ανακαλύψτε τις!

Αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στo Oxidative Medicine and Cellular Longevity, το αιθανολικό εκχύλισμα της ρίγανης έχει αντιοξειδωτική δράση. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το μπαχαρικό μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την οξείδωση που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κυτταρική γήρανση.

μπολ ρίγανης
Η ρίγανη, εκτός από τη μαγειρική χρήση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για τις φυσικές θεραπείες.

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων

Η ρίγανη μπορεί επίσης να είναι μια φυσική εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση ορισμένων βακτηρίων, σύμφωνα με άρθρο του International Journal of Odontostomatology. Χάρη στην αντιβακτηριακή δραστικότητα των συστατικών καρβακρόλη και θυμόλη, αυτό το φυτό μπορεί να δράσει εναντίον βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος και το Bacillus cereus.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως συμπλήρωμα των φαρμακολογικών αντιβιοτικών και όχι ως θεραπεία οποιασδήποτε μόλυνσης. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η εφαρμογή από μόνη της είναι ικανή να εξαλείψει τα βακτήρια.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων

Εκτός από τα αντιβακτηριακά αποτελέσματά της, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Applied Microbiology, η καρβακρόλη που περιέχεται στη ρίγανη μπορεί να προστατεύσει το σώμα από ορισμένες ιογενείς καταστάσεις όπως ο νοροϊός. Πρόκειται για λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι.

Πώς να το προετοιμάσετε στο σπίτι

Τώρα που γνωρίζετε όλα τα κύρια οφέλη του, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε! Η διαδικασία παρασκευής αυτού του σπιτικού ελαίου ρίγανης είναι πολύ απλή. Εκτός αυτού, είναι ένα τυπικό προϊόν που πρέπει πάντα να έχετε στη διάθεσή σας, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Συστατικά

 • 1/2 φλιτζάνι φύλλα ρίγανης (50 γρ.)
 • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο (200 ml)
 • Γυάλινο δοχείο με καπάκι

Παρασκευή

 • Αρχικά, πλύνετε τα φύλλα ρίγανης και αφήστε τα να στεγνώσουν.
 • Όταν είναι στεγνά, συνθλίψτε τα με τη βοήθεια κονιάματος ή παρόμοιου σκεύους. Αυτό γίνεται για την απελευθέρωση όλων των ιδιοτήτων του φυτού.
 • Τοποθετήστε τα στο γυάλινο δοχείο, όπου θα διατηρήσετε το μείγμα.
 • Ρίξτε το λάδι της επιλογής σας και καλύψτε πλήρως τα φύλλα ρίγανης. Αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.
 • Στη συνέχεια, βάζουμε σε ένα δοχείο νερό να βράσει. Μόλις βράσει, σβήστε τη φωτιά και τοποθετήστε το βάζο με το μείγμα μέσα του.
 • Αφήστε το βάζο σε μπεν-μαρί για περίπου 10 λεπτά, έτσι ώστε το λάδι και η ρίγανη να αναμειχθούν.
 • Αφαιρέστε το δοχείο από το νερό, καλύψτε το και φυλάξτε το για 2 εβδομάδες σε δροσερό, ξηρό μέρος.
 • Μετά από αυτό το διάστημα, στραγγίστε το λάδι και θα έχετε νόστιμο σπιτικό λάδι ρίγανης έτοιμο για χρήση.
 • Μην ξεχνάτε ότι, εκτός από τη φαρμακευτική χρήση που έχουμε περιγράψει, αυτό το λάδι προσθέτει επίσης μια υπέροχη γεύση στις συνταγές σας!

Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι ρίγανης

Τώρα που περιγράψαμε πώς να φτιάξετε το λάδι, ήρθε η ώρα να σας εξηγήσουμε πώς να το εφαρμόσετε ή να το χρησιμοποιήσετε.

Μπορείτε να καταναλώσετε αυτό το λάδι ή να το εφαρμόσετε απευθείας στην περιοχή που θέλετε να θεραπεύσετε. Για παράδειγμα, για βακτηριακές λοιμώξεις, πρέπει να αραιώσετε 3 σταγόνες του παρασκευάσματος σε ένα ποτήρι νερό και να το καταναλώσετε.

Για μυϊκούς πόνους, ρευματισμούς και διαστρέμματα, μπορείτε να βάλετε λίγο λάδι στα χέρια σας και να κάνετε μασάζ στο μέρος του σώματος που πονάτε. Εάν θέλετε, μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε ορισμένα αιθέρια έλαια που παρέχουν επίσης παρόμοια οφέλη για αυτές τις συνθήκες.

Εκτός από αυτό, πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η εισπνοή σε μορφή ατμού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης. Όταν αισθάνεστε την τυπική δυσφορία της γρίπης ή ένα κοινό κρυολόγημα, καταναλώστε 3 έως 6 σταγόνες λαδιού πριν από τα γεύματα ή χρησιμοποιήστε το σε ένα διαχύτη ατμού ή σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Είναι ασφαλές να το κάνετε αυτό έως και 3 φορές την ημέρα.

μπουκάλι με λάδι ρίγανης
Υπάρχουν ποικίλες χρήσεις για το λάδι της ρίγανης, από την από του στόματος κατανάλωση έως τις τοπικές εφαρμογές.

Μερικές συστάσεις για το λάδι ρίγανης

Προτού αρχίσετε να καταναλώνετε το λάδι ρίγανης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα είναι επιβλαβές για την υγεία σας. Το λάδι ρίγανης θεωρείται ασφαλές στις περισσότερες περιπτώσεις και στη σωστή δοσολογία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες ή άτομα με αλλεργίες σε αυτό το καρύκευμα.

Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να προκαλέσει αίσθημα παλμών, νευρικές διαταραχές, κατάθλιψη και υπνηλία. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν θαυματουργές θεραπείες και είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Schovelin-H, Alexandra, & Muñoz-C, Marlene. (2018). Efecto Antibacteriano de la Infusión de Orégano ( Origanum vulgare ) sobre el Crecimiento in Vitro de Streptococcus mutans , 2015. International journal of odontostomatology12(4), 337-342. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-381X2018000400337
 • Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR, Bright KR. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J Appl Microbiol. 2014;116(5):1149-1163. doi:10.1111/jam.12453
 • Coccimiglio, J., Alipour, M., Jiang, Z. H., Gottardo, C., & Suntres, Z. (2016). Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents. Oxidative medicine and cellular longevity2016, 1404505. https://doi.org/10.1155/2016/1404505
 • Jiménez, María Cristina Rogles. Actualidad de los medicamentos a base de plantas para el tratamiento del dolor y la inflamación. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
 • Dufort, Julianne. Aceites esenciales: Una guía práctica para conocer las propiedades de los aceites esenciales y sus aplicaciones. Robinbook, 2017.
 • Pérez, Rocío Mera Gallego. “Prevención de catarros y resfriados.” (2017).
 • Llivichushca, Caivinagua, and Diana Alexandra. Factores de riesgo asociados a la atención de parto atendido por comadronas en domicilio en la parroquia Sígsig de la provincia del Azuay periodo septiembre 2017-febrero 2018. BS thesis. Universidad Católica de Cuenca, 2018.
 • Vásquez Espeleta, Jorge Iván. “Actividad antibacteriana in vitro del extracto acuoso de Origanum vulgare L.(Orégano) sobre los Streptococcus mutans, distrito de Chimbote, provincia del Santa, departamento Áncash, 2018.” (2019).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.