Κρυφές συνήθειες των ατόμων με κατάθλιψη

Μπορείτε να αποφύγετε τεράστια προβλήματα κατανοώντας τις κρυφές συνήθειες των ατόμων με κατάθλιψη. Αν δε τις ανιχνεύσετε σύντομα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τραγικά.
Κρυφές συνήθειες των ατόμων με κατάθλιψη

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Εξωστρεφείς και κοινωνικοί, αλλά καταθλιπτικοί; Υπάρχουν ορισμένες κρυφές συνήθειες των ατόμων με κατάθλιψη. Η ανίχνευσή τους είναι σημαντική προκειμένου να τους βοηθήσετε να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα.

Κρυφή κατάθλιψη, ένα τεράστιο πρόβλημα

Γυναίκα στεναχωρημένη

Αν και μπορείτε να καταλάβετε εύκολα τα άτομα με κατάθλιψη, η κρυφή κατάθλιψη είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Όσοι άνθρωποι υποφέρουν από αυτή ίσως προσπαθούν να κρύψουν ότι υποφέρουν, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχουν. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά, και όταν είναι αργά συνήθως.

Το υποκείμενο πρόβλημα συχνά αγνοείται, ειδικά από το άτομο που υποφέρει. Μπορεί να αναπτύξει αυτοκτονικές τάσεις ξαφνικά, χωρίς να καταλάβει γιατί. Συχνά, είναι πολύ αργά. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται τα σημάδια και το θύμα δε μιλάει γι’ αυτά.

Ένα άτομο με κρυφή κατάθλιψη προσπαθεί να είναι αισιόδοξο. Ακούει μουσική, πάει για περίπατο, ή προσπαθεί να γυμναστεί για να ξεπεράσει το πρόβλημα. Ο φόβος της απόρριψης το οδηγεί να κρύβει τα αισθήματά του. Είναι πιθανό να αποκρύψει ακόμη και τραυματισμούς σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως στα μπράτσα, για να αποφύγει την προσοχή στον εαυτό του.

Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, τα εξωστρεφή και πρόσχαρα άτομα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσουν την κατάθλιψη από τα εσωστρεφή άτομα. Για πολύ καιρό, οι ειδικοί πίστευαν ότι ένας άνθρωπος ευδιάθετος και ιδιαίτερα κοινωνικός θα ήταν σχεδόν απίθανο να οδηγηθεί στην κατάθλιψη. Ωστόσο, η πραγματικότητα απέδειξε το αντίθετο.

Γιατί την κρύβουν;

Η ντροπή, ο φόβος να χάσουν τους φίλους ή ακόμη και τη δουλειά τους, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους κρύβουν την κατάθλιψή τους οι άνθρωποι. Η ευτυχία τους, για την οποία είναι γνωστοί, είναι αυτή που τους συγκρατεί από το να πουν την αλήθεια για την κατάστασή τους. Έτσι, θα πρέπει να προσέχετε γι’ αυτές τις κρυφές συνήθειες των ατόμων με κατάθλιψη για να μπορέσετε να τα βοηθήσετε να την ξεπεράσουν.

Κρυφές συνήθειες των ατόμων με κατάθλιψη

Γυναίκα με κατάθλιψη

Εκδηλώσεις χαράς και εγκαρδιότητας μπορούν να συνοδεύονται από αναμνήσεις του παρελθόντος. Ίσως να μιλούν για πράγματα από το παρελθόν που δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν, ακόμη και αν δε μιλούν γι’ αυτά με λύπη.

Αν αυτός ο φίλος ή η φίλη, ή ο/η συγγενής μιλά για την αγωνία ή την κούρασή του/ης, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Είναι σημαντικό να θυμάστε αυτές τις λεπτομέρειες, ακόμη περισσότερο αν δεν έχετε αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

Προσέξτε τη διατροφή

Γυναίκα που δεν έχει όρεξη για φαγητό

Οι αλλαγές στη διατροφή ενός ατόμου ίσως να είναι ενδεικτικές κάποιας πάθησης. Αν και οι διατροφικές διαταραχές και η κατάθλιψη είναι διαφορετικές ασθένειες, μπορούν να συνδέονται.

Αυτές οι αλλαγές ίσως συμβαίνουν ταυτόχρονα ή η μία διαταραχή να οδηγήσει στην άλλη. Αν ένας άνθρωπος δείξει αλλαγές στην όρεξή του, θα πρέπει να προσέξετε πολύ. Μιλήστε μαζί του/ης ώστε να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος/η και ότι θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια.

Κρυφές συνήθειες των ατόμων με κατάθλιψη – Οι αγαπημένες τους δραστηριότητες τους είναι πλέον αδιάφορες

Όταν ένα άτομο προσπαθεί να κρύψει την κατάθλιψή του, δε δείχνει ενδιαφέρον στις δραστηριότητες που το ευχαριστούσαν. Ακόμη μπορεί και να απεχθάνεται πλέον τις αγαπημένες του δραστηριότητες, και αυτό είναι σημάδι ενός βαθύτερου προβλήματος.

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία είναι να μιλήσετε σε αυτό το άτομο. Ακόμη και αν δε θέλει ν’ αναγνωρίσει το πρόβλημα, μπορεί να γίνει το έναυσμα για την αναζήτηση θεραπείας.

Οργανωμένοι, αλλά δυστυχισμένοι

Συχνά, οι άνθρωποι με κατάθλιψη παραμελούν την εμφάνισή τους, είναι συνέχεια λυπημένοι, και δε θέλουν να μιλούν πολύ. Οι άνθρωποι με κρυφή κατάθλιψη όμως μπορεί να είναι καλλωπισμένοι.

Κρυφές συνήθειες των ατόμων με κατάθλιψη – Μόνιμη κούραση

Κρυφές συνήθειες των ατόμων με κατάθλιψη

Όταν οι άνθρωποι κρύβουν την κατάθλιψή τους, ένα ξεκάθαρο σύμπτωμα ίσως να είναι η κόπωση χωρίς προφανή αιτία. Ρίχνουν το φταίξιμο στην αδυναμία, τη ζαλάδα, ή την πολλή δουλειά, αλλά πίσω από την κούραση ίσως βρίσκεται η οξεία κατάθλιψη.

Θυμός, ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης

Ο θυμός και ο εκνευρισμός είναι συχνά συμπτώματα της κρυφής κατάθλιψης, και δε θα πρέπει να τα λαμβάνετε ως στιγμιαία συναισθήματα. Δεν υπάρχουν μόνο η απάθεια, η μελαγχολία, η απόγνωση, το κλάμα, και η θλίψη, συναισθήματα που τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη δε θα επιδεικνύουν συχνά.

Ο εκνευρισμός οφείλεται συχνά στο γεγονός ότι τα άτομα με κατάθλιψη πρέπει να διεκπεραιώσουν τις ευθύνες τους, ακόμη και αν είναι πολύ κουρασμένα. Αυτό συγχέεται συχνά με το άγχος, αλλά στην πραγματικότητα είναι καθαρό σημάδι κρυφής κατάθλιψης.

Η έλλειψη ύπνου τούς προδίδει

Η ανησυχία στον ύπνο ή η αϋπνία, και η νυχτερινή εφίδρωση χωρίς προφανή λόγο, είναι σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά. Αυτά θα πρέπει να τα βλέπετε ως σημάδια αγωνίας, επειδή συνδέονται συνήθως. Βάζοντας αυτές τις καταστάσεις, προσεκτικά, σε μια συζήτηση ίσως μπορέσετε να ανακαλύψετε υποκείμενα προβλήματα.

Κάποια στιγμή αυτά τα άτομα θα ανοιχθούν. Γι’ αυτό δεν είναι καλό να μένουν μόνα τους τα άτομα με κατάθλιψη. Όταν αποφασίσουν να μιλήσουν, χρειάζονται κάποιον να τα ακούσει. Μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Πρόκειται για στιγμές που δημιουργούν γέφυρες οικειότητας και εμπιστοσύνης. Δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτά που χρειάζονται είναι αγάπη και αποδοχή.

Αν μπορέσετε να ανιχνεύσετε τις κρυφές συνήθειες των ατόμων με κατάθλιψη, μπορείτε να τα βοηθήσετε. Σίγουρα είναι μια πρόκληση, αλλά αξίζει αν πρόκειται να σώσετε τη ζωή ενός αγαπημένου σας προσώπου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.