5 κόλπα για να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας

20 Οκτωβρίου 2019
Ανακαλύψτε ορισμένα κόλπα για το πώς να τα απολυμαίνετε τα σφουγγάρια σας σε αυτό το άρθρο.

Γνωρίζετε γιατί είναι σημαντικό να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας τακτικά;

Τα σφουγγάρια της κουζίνας μπορούν να γεμίσουν με βλαβερά βακτήρια και μικροοργανισμούς, καθώς χρησιμοποιούνται πολύ στην καθαριότητα. Για την ακρίβεια, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σφουγγάρια είναι ένα από τα πιο μολυσμένα οικιακά αντικείμενα, ακόμη περισσότερο και από τα μπάνια.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η υγρασία και τα υπολείμματα φαγητών στα σφουγγάρια, δημιουργούν ένα περιβάλλον φιλικό για τον πολλαπλασιασμό πολλών παθογόνων.

Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να μάθετε διαφορετικούς τρόπους για την απολύμανσή τους, κατά προτίμηση έπειτα από κάθε χρήση. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε πέντε κόλπα για να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας.

Γιατί θα πρέπει να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας

Τα σφουγγάρια της κουζίνας τα χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των πιάτων και άλλων σκευών. Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κατασκευάζονται, απελευθερώνουν εύκολα τα λίπη και τα υπολείμματα τροφών που μαζεύουν στα πιάτα.

Είναι πολύ βρώμικα επειδή η υγρασία και οι μικρορωγμές από τις οποίες αποτελούνται, είναι τέλεια για τα βακτήρια όπως E. coli. (Εσερίχια κόλι), Σαλμονέλα, ή Campylobacter (καμπυλοβακτηρίδιο), και άλλα. Πολλαπλασιάζονται ταχύτερα σε αυτό το περιβάλλον και μπορούν να επιβιώσουν έως και δύο εβδομάδες.

Όταν τα χρησιμοποιείτε για να πλύνετε πιάτα, πολλοί απ’ αυτούς τους μικροοργανισμούς μπορούν να εξαπλωθούν σε διαφορετικά σκεύη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων.

Ευτυχώς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα αντικαθιστάτε τακτικά ή να χρησιμοποιείτε ορισμένα κόλπα για να τα καθαρίζετε.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: 5 πράσινες φόρμουλες για να απολυμάνετε τα έπιπλα της κουζίνας

Κόλπα για να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας

Παρότι οι μέθοδοι απολύμανσης των σφουγγαριών της κουζίνας είναι πολύ χρήσιμες, θα πρέπει να τα αντικαθιστάτε δυο φορές τον μήνα. Ίσως δείχνουν εντάξει εξωτερικά, μπορούν όμως να κρύβουν βλαβερά απόβλητα και βακτήρια εσωτερικά.

Εδώ σας έχουμε πέντε λύσεις για την απολύμανση των σφουγγαριών της κουζίνας.

1. Λευκό ξύδι

Μπουκάλι με λευκό ξύδι

Αυτό το προϊόν παράγει ένα όξινο pH, το οποίο λειτουργεί υπέρ της εξόντωσης πολλών βακτηρίων.

Το λευκό ξύδι είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά προϊόντα για να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε οργανικά οξέα, αλλοιώνει το περιβάλλον που χρειάζονται για την αναπαραγωγή τους οι μικροοργανισμοί. Επιπλέον, εξουδετερώνει τις οσμές και τα λίπη.

Πώς χρησιμοποιείται

 • Πρώτα, βράστε ένα ποτήρι νερό.
 • Έπειτα, αναμείξτε το με μια κούπα λευκό ξύδι.
 • Στη συνέχεια, μουλιάστε το σφουγγάρι στο μείγμα για περίπου 20 λεπτά.
 • Στραγγίξτε το για να βοηθήσετε στην αφαίρεση της βρωμιάς.
 • Αν το κρίνετε απαραίτητο, ξεβγάλετε με νερό και σαπούνι.

2. Πώς να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας – Υγροσάπουνο πιάτων

Το υγροσάπουνο πιάτων μπορεί να σας βοηθήσει να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας εξαιτίας των ιδιοτήτων του. Ωστόσο, για βαθύτερο καθαρισμό, είναι καλύτερο να το συνδυάσετε με βραστό νερό.

Τι να κάνετε

 • Ξεκινήστε διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας υγροσάπουνο σε ένα μπολ με βραστό νερό.
 • Έπειτα, βουτήξτε το σφουγγάρι στο μείγμα (προσέξτε να μην καείτε).
 • Μετά από περίπου 20 λεπτά, ξεβγάλετε και αφαιρέστε τα υπολείμματα.

3. Φούρνος μικροκυμάτων

Απολυμαίνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας

Αυτή η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση των σφουγγαριών της κουζίνας επειδή φτάνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων βοηθούν στην εξόντωση των παθογόνων που βρίσκονται στα σφουγγάρια της κουζίνας. Οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν αυτό το χαρακτηριστικό υγρό περιβάλλον και έτσι αποτρέπουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

Τι να κάνετε

 • Πρώτα, έχετε κατά νου ότι ορισμένα σφουγγάρια κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά τα οποία μπορούν να λιώσουν αν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό, πριν χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, είναι καλύτερο να μουλιάσετε το σφουγγάρι σε ένα μπολ με νερό και ξύδι.
 • Έπειτα, βάλτε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για δύο λεπτά.
 • Αν μύριζε άσχημα το σφουγγάρι σας, με αυτή τη μέθοδο οι μυρωδιές θα φύγουν άμεσα.

Βγάλτε το μπολ από το φούρνο μικροκυμάτων με προσοχή, μπορεί να καείτε.

Ανακαλύψτε: Οι καλύτεροι τρόποι για να απολυμάνετε το μπάνιο σας

4. Πώς να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας – Χυμός λεμονιού

Αν και δεν είναι το δυνατότερο απολυμαντικό, ο χυμός λεμονιού αποτελεί μια καλή εναλλακτική αν δεν έχετε άλλες επιλογές. Ο χυμός λεμονιού είναι ένας φυσικός αντιβακτηριακός παράγοντας, που μπορεί να βοηθήσει στην απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων.

Χρησιμοποιήστε το αν παρατηρήσετε βρωμιά ή οσμές στα σφουγγάρια της κουζίνας σας.

Τι να κάνετε

 • Στύψτε λίγα λεμόνια για να πάρετε τον χυμό τους και βάλτε τον σε ζεστό νερό.
 • Έπειτα, μουλιάστε τα σφουγγάρια στο μείγμα για 20 λεπτά.
 • Τέλος, ξεβγάλετε με κρύο νερό και υγροσάπουνο.

5. Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

Χάρη στις αντιβακτηριακές του ιδιότητες, το τεϊόδεντρο μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε υπό έλεγχο την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Παρότι αυτό το συστατικό το γνωρίζουμε για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, αποτελεί εξαιρετικό τρόπο για την εξουδετέρωση μικροοργανισμών σε διαφορετικές επιφάνειες. Μπορεί να εξολοθρεύσει και τις άσχημες οσμές.

Τι να κάνετε

 • Αρχικά, προσθέστε 15 με 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου σε μια κούπα με βραστό νερό.
 • Μουλιάστε το σφουγγάρι στο μείγμα για 20 λεπτά.
 • Έπειτα, ξεβγάλετε και στραγγίξτε για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα. Αν παρατηρήσετε ότι συνεχίζει να φαίνεται βρώμικο, καθαρίστε το με σαπούνι.

Όπως γνωρίζετε πλέον είναι πολύ σημαντικό να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας, γι’ αυτό μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε μία από τις απολυμαντικές μεθόδους που σας παρουσιάσαμε στο σημερινό μας άρθρο!

 • Cardinale, M., Kaiser, D., Lueders, T., Schnell, S., & Egert, M. (2017). Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9
 • Erdogrul, Ö., & Erbilir, F. (2000). Microorganisms in Kitchen Sponges. Internet Journal of Food Safety.
 • Wolde, T., & Bacha, K. (2016). Microbiological Safety of Kitchen Sponges Used in Food Establishments. International Journal of Food Science. https://doi.org/10.1155/2016/1659784
 • Rossi, E. M., Scapin, D., Grando, W. F., & Tondo, E. C. (2012). Microbiological Contamination and Disinfection Procedures of Kitchen Sponges used in Food Services. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2012.37129
 • Speirs, J. P., Anderton, A., & Anderson, J. G. (1995). A study of the microbial content of the domestic kitchen. International Journal of Environmental Health Research. https://doi.org/10.1080/09603129509356839