Τα πάντα για να εισάγετε τη στερεά τροφή σε βρέφη

Όταν ένα μωρό είναι έξι μηνών είναι σημαντικό να γίνουν ορισμένες αλλαγές στη διατροφή του: είναι ώρα για να ξεκινήσουν τη στερεά τροφή. Παρότι το να εισάγετε τη στερεά τροφή σε βρέφη είναι μια πρόκληση, το σώμα τους είναι προετοιμασμένο γι' αυτή.
Τα πάντα για να εισάγετε τη στερεά τροφή σε βρέφη

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το να εισάγετε τη στερεά τροφή σε βρέφη είναι ένα λεπτό ζήτημα. Θα πρέπει να γίνει σταδιακά, όταν το μωρό είναι κάποιων μηνών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή του εμβρύου. Γι’ αυτό, το πεπτικό σύστημα των μωρών θα πρέπει να προσαρμοστεί μετά τη γέννα. Αυτός είναι ο λόγος που τα βρέφη δε μπορούν να δεχτούν όλες τις τροφές.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε ώστε να εισάγετε τη στερεά τροφή σε βρέφη, πώς να ξέρετε αν είναι έτοιμο το μωρό σας γι’ αυτή, ποιες είναι οι συνιστώμενες τροφές, και γενικές οδηγίες τις οποίες πρέπει να λάβετε υπόψιν.

Εισάγετε τη στερεά τροφή σε βρέφη: Πώς να ξέρετε αν είναι έτοιμο το μωρό σας

Τους πρώτους μήνες τα μωρά θα πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά. Όταν το μωρό σας γίνει έξι μηνών, θα μπορέσετε να εισάγετε στερεές τροφές. Όμως, τα μωρά μπορεί να συνεχίσουν να θηλάζουν μέχρι 2 ετών, ενώ ταυτόχρονα τρώνε και στερεά τροφή.

Πέραν της ηλικίας, υπάρχει και ένα δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν και σχετίζεται με το ύψος και το βάρος. Όταν τα μωρά είναι περίπου τεσσάρων μηνών, έχουν το διπλάσιο βάρος απ’ ότι στη γέννα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αξιολογηθεί η εισαγωγή στερεάς τροφής, παρότι θα αποτελούν ειδικές εξαιρέσεις από τον/η παιδίατρο.

Άλλες πτυχές που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι τα σημάδια που εκφράζει το σώμα του μωρού. Τα παρακάτω δείχνουν ότι μπορείτε να εισάγετε τη στερεά τροφή σε βρέφη:

 • Το μωρό μπορεί να κάθεται και να κρατά ψηλά το κεφάλι του.
 • Δείχνει ενδιαφέρον για τα φαγητά γύρω του.
 • Ανοίγει το στόμα του για να λάβει φαγητό.
 • Κάνει κινήσεις και χειρονομίες μασήματος.
Μωρό πιάνει κομμάτι φαγητού
Αυτό το στάδιο εισαγωγής στερεάς τροφής είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και μια μεγάλη αλλαγή.

Προτεινόμενες τροφές γι’ αυτό το στάδιο

Μπορείτε να συμπεριλάβετε διάφορους τύπους τροφών στη διατροφή του μωρού σας σε αυτό το νέο του στάδιο. Όμως, ορισμένες συνιστώνται περισσότερο από άλλες. Ορισμένες από αυτές είναι:

 • Δημητριακά. Ρύζι, βρώμη, καλαμπόκι, ή κριθάρι είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλαΕπιπλέον, είναι σημαντικές πηγές ινών.
 • Λαχανικά. Είναι πλούσια σε διάφορες θρεπτικές ουσίες, ακόμη και πρωτεΐνης. Μπορείτε να φτιάξετε παιδικές τροφές με αυτά.
 • Φρούτα. Είναι νόστιμα από μόνα τους. Θα πρέπει να επιλέγετε φρέσκα φρούτα, όχι κονσερβοποιημένα.
 • Τροφές ζωικής προέλευσης. Το κρέας και το ψάρι είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, και ασβέστιο. Για τα αβγά, λόγω διατροφικών αλλεργιών, οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε μέχρι να γίνει τουλάχιστον ενός έτους το μωρό ώστε να ελέγξετε την αντοχή του σε μια μικρή δόση.
 • Όσπρια. Είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης μη ζωικής προέλευσης.

Εισάγετε τη στερεά τροφή σε βρέφη: Πώς να το κάνετε

Σχετικά με την εισαγωγή της στερεάς τροφής, είναι σημαντικό να φροντίζετε να μην απορρίπτει τα νέα φαγητά το μωρό σας. Παρότι αυτό μπορεί να συμβεί στην αρχή, θα πρέπει να συνεχίσετε την προσπάθεια.

Για την ακρίβεια, θα πρέπει να χορηγείτε μικρές δόσεις φαγητού. Να θυμάστε ότι τα μωρά τρώνε λιγότερο απ’ ότι οι ενήλικες. Θα πρέπει να δώσετε αρκετό χρόνο στο πεπτικό τους σύστημα για να προσαρμοστεί στην αλλαγή. Έτσι, δε θα πρέπει να απογοητεύεστε αν δεν τρώει πολύ το μωρό σας.

Έπειτα, είναι πιο εύκολο να εισάγετε τη στερεά τροφή σε βρέφη κάνοντας εναλλαγές ανάμεσα στον θηλασμό ή τις φόρμουλες. Αυτό σημαίνει να ταΐζετε το μωρό σας από μπιμπερό ή να το θηλάζετε, έπειτα να του δίνετε ένα κουταλάκι του γλυκού φαγητό, και έπειτα λίγο γάλα. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνηθίσει στο φαγητό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το μωρό σας ίσως παίζει με το φαγητό. Ορισμένες φορές, μπορεί να καταλήξει στο πρόσωπό του, στα χέρια, στη σαλιάρα, ή το πάτωμα, οπουδήποτε εκτός από το στόμα του.

Μη μαλώσετε το μωρό σας όμως καθώς την επόμενη φορά μπορεί να απορρίψει το φαγητό. Αντιθέτως, θα πρέπει να του μιλάτε ευγενικά, και να το ενθαρρύνετε να φάει. Αν το μωρό σας κλάψει ή δεν ανοίγει το στόμα του είναι καλύτερο να περιμένετε από το να επιμένετε.

Αλλαγές στα μωρά όταν αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές

Όταν εισάγετε τη στερεά τροφή, θα παρατηρήσετε πολλές αλλαγές στο μωρό σας. Τα κόπρανά του θα γίνουν πιο στέρεα, και το χρώμα και η μυρωδιά τους θα αλλάξει επίσης. Ομοίως, τα ούρα τους θα γίνουν πιο θολά.

Παρότι τα κόπρανά του μπορεί να περιέχουν άπεπτα κομμάτια τροφής, αυτό δε θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Η συχνότητα της εντερικής κινητικότητας μπορεί να διαφέρει επίσης, και να γίνει λιγότερο συχνή. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί σημάδι δυσκοιλιότητας.

Από την άλλη, θα παρατηρήσετε ότι αν το μωρό σας προσαρμοστεί στη στερεά τροφή, θα ανοίξει η όρεξή του και θα τρώει περισσότερο. Σιγά-σιγά, θα σταματήσει να τρώει από το μπιμπερό ή να θηλάζει.

Γενικές οδηγίες ταΐσματος βρεφών

Παρακάτω, έχουμε ορισμένες γενικές συστάσεις που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν όταν αρχίσετε να εισάγετε τη στερεά τροφή σε βρέφη:

 • Τροφές που μπορούν να φάνε με τα χέρια. Συνήθως, σε αυτό το στάδιο, θα έχετε ένα κουτάλι για να ταΐζετε το μωρό σας. Παρόλα αυτά, θα πρέπει αν επιτρέπετε στο μωρό σας να παίρνει το φαγητό με τα χέρια του και να το τρώει μόνο του αν θέλει. Απλά φροντίστε να μην δαγκώνει μεγάλα κομμάτια.
 • Δοκιμάστε άλλα φαγητά. Μη δίνετε διαφορετικά φαγητά μονομιάς στο μωρό σας. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να του δίνετε ένα φαγητό τη φορά. Έτσι, θα καταλάβετε ποια φαγητά του αρέσουν περισσότερο. Σήμερα δοκιμάστε ένα δημητριακό, αύριο ένα πουρέ λαχανικών.
 • Χυμοί φρούτων. Θα πρέπει να φτιάχνετε χυμούς φρούτων που μπορείτε να δίνετε στο μωρό σας με το μπιμπερό, αρκεί να είναι φρέσκο το φρούτο. Δε θα πρέπει να προσθέτετε ζάχαρη.
Μωρό τρώει λαχανικά
Είναι φυσιολογικό για τα μωρά να παίζουν με το φαγητό τους στην αρχή, αλλά δε θα πρέπει να ανησυχείτε.

Δεν κάνουν όλες οι στερεές τροφές καλό στα μωρά

Κάποιοι γονείς ίσως ανησυχήσουν αν το μωρό τους δεν τρώει μεγάλες ποσότητες στερεάς τροφής στην αρχή. Όμως, είναι τελείως φυσιολογικό για ένα μωρό να τρώει 113 γραμμάρια μέχρι να προσαρμοστεί.

Ορισμένες τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι οι κονσέρβες, τα αλλαντικά, τα ποπκόρν, και άλλες τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό. Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε το μέγεθος των μπουκιών για να αποφύγετε τα ατυχήματα.

Να δοκιμάζετε πάντα πουρέ ή να λιώνετε τα φαγητά ώστε να μπορεί το μωρό να τα καταπίνει πιο εύκολα. Μη δίνετε στο μωρό σας ένα ολόκληρο κομμάτι. Τέλος, μην προσθέτετε αλάτι ή καρυκεύματα, καθώς δεν είναι απαραίτητα για την παλέτα του. Για την ακρίβεια, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • De la Torre J. Pediatría accesible: guía para el cuidado del niño. México: Siglo XXI, 1998.
 • Eisenberg A, Murkoff H, Hathaway S. El primer año del bebé. Bogotá: Norma, 2010.
 • Organización Panamericana de la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño: Capítulo Modelo para libros de texto dirigidos a estudiantes de medicina y otras ciencias de la salud. Washington: OPS, 2010.
 • UNICEF. Estado Mundial de la Infancia. Niños, alimentos y nutrición: crecer bien en un mundo en transformación. Nueva York: UNICEF, 2019.
 • UNICEF. Evaluación del crecimiento de niños y niñas. Argentina: Gobierno de la Provincia de Salta, 2012.
 • Vallet M. Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. Madrid: Wolters Kluwer, 2007.
 • Walker W, Humphries C. Alimentación sana para niños. Barcelona: Paidós, 2011.
 • Pérez-Escamilla, Rafael. “Evidence based breast-feeding promotion: the Baby-Friendly Hospital Initiative.” The journal of nutrition 137.2 (2007): 484-487.
 • Pérez-Escamilla, Rafael, Sofia Segura-Pérez, and Megan Lott. “Feeding guidelines for infants and young toddlers: a responsive parenting approach.” Nutrition Today 52.5 (2017): 223-231.
 • Madani, Shailender, Lisa Tsang, and Deepak Kamat. “Constipation in children: a practical review.” Pediatric annals 45.5 (2016): e189-e196.
 • Bournez, Marie, et al. “Use of added sugar, salt and fat in the first year in France and associated factors in the ELFE cohort study.” 5. international conference on Nutrition and growth. 2018.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.