Πώς να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα αποτελεσματικά;

Μερικές φορές είναι απαραίτητη η αποθήκευση του μητρικού γάλακτος. Για να το κάνετε σωστά και να διατηρήσετε τις ιδιότητές του, θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες συστάσεις.
Πώς να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα αποτελεσματικά;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ακριβώς επειδή οι μητέρες εργάζονται ή έχουν άλλες ασχολίες δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν το θηλασμό. Στην πραγματικότητα, εάν γνωρίζετε πώς να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα σωστά, θα έχετε περισσότερες επιλογές όσον αφορά τη διατροφή με μπουκάλι.

Για να το καταλάβετε, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε μερικά από τα ζητήματα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δηλώνει ότι το μητρικό γάλα είναι το μόνο πραγματικά επαρκές φαγητό κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής ενός παιδιού και έχει αποδειχθεί ότι παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του μωρού.

Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι καλό να θηλάζει το μωρό έως την ηλικία των 12 μηνών και ακόμη περισσότερο, εάν το επιθυμεί η μητέρα ή το παιδί.

Καθώς η μητέρα πρέπει να συνεχίσει την καθημερινή της ρουτίνα καθ ‘όλη τη διάρκεια του θηλασμού, οι γιατροί συνιστούν να μάθει πώς να αποθηκεύει το μητρικό γάλα σωστά, ώστε να συνδυάζει τη σίτιση του μωρού με την καθημερινή της ζωή.

Πώς να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα σωστά: Γενικές συστάσεις

θηλασμός μωρού

Το γάλα που εξάγεται από το στήθος της μητέρας και διατηρείται σωστά διατηρεί τις περισσότερες από τις ιδιότητές του χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι πολύ καλύτερο από κάθε άλλο γάλα.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό πράγμα, τόσο κατά την εξαγωγή όσο και κατά την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος, είναι η διατήρηση της σωστής υγιεινής. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να πλένετε καλά τα χέρια σας προτού χειριστείτε το γάλα.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι πλένετε καλά τα δοχεία, με σαπούνι και ζεστό νερό. Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετήσετε σε αυτά τα δοχεία την ημερομηνία εξαγωγής.

Για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του περιεχομένου, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε όλες τις οδηγίες εξαγωγής και αποθήκευσης, όπως αυτές εξηγούνται στο άρθρο που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ricardo Palma. Το πιο βολικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εναποθέσετε το γάλα σε μικρά δοχεία, καθώς αυτό βοηθά στη διατήρησή του και αποφεύγεται η σπατάλη.

Πού πρέπει να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα και για πόσο καιρό

Υπάρχουν δύο τύποι δοχείων για την σωστή αποθήκευση του μητρικού γάλακτος. Το πρώτο είναι ένα μπουκάλι, ή ένα γυάλινο ή πλαστικό δοχείο, που έχει σφιχτή σφράγιση. Το δεύτερο είναι μια αποστειρωμένη σακούλα, η οποία πρέπει να είναι αεροστεγής.

Και για τα δύο αυτά, πρέπει να αποθηκεύετε μόνο την ποσότητα που καταναλώνει το μωρό σε ένα γεύμα. Για παράδειγμα, εάν το μωρό έχει συνηθίσει να τρώει 120 mL ανά γεύμα, συνιστάται να μην εναποθέσετε περισσότερα από 120 mL σε κάθε δοχείο. Και πάλι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ετικέτα με την ημερομηνία εξαγωγής.

Ο χρόνος αποθήκευσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία στην οποία το αποθηκεύετε. Σύμφωνα με τις συμβουλές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ισπανία, το μητρικό γάλα παραμένει σε καλή κατάσταση για έως και 4 ώρες εάν διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν φυλάσσεται στο ψυγείο, μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 ημέρες.

Τέλος, εάν θέλετε να το αποθηκεύσετε για 12 μήνες, τοποθετήστε το μπουκάλι ή τη σακούλα στην κατάψυξη. Ωστόσο, για να διατηρήσετε τις ιδιότητές του θα πρέπει να το καταναλώσετε εντός 6 μηνών.

Μέθοδοι συντήρησης του μητρικού γάλακτος

σακούλες με γάλα

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το μητρικό γάλα αμέσως μετά την εξαγωγή, δεν χρειάζεται να το καταψύξετε. Αντ ‘αυτού, φυλάξτε το σε ένα καθαρό δοχείο που το προστατεύει. Εάν θέλετε να το αποθηκεύσετε για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, είναι απαραίτητο να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

Για τη σωστή διατήρηση του μητρικού γάλακτος, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες συμβουλές:

  • Κρατήστε το μητρικό γάλα κρύο πριν το ψύξετε.
  • Εάν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε τις επόμενες ημέρες, είναι καλύτερο να το αποθηκεύσετε στο πίσω μέρος του ψυγείου.
  • Εάν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε σε λίγες εβδομάδες, είναι καλύτερο να παγώσετε το μητρικό γάλα. Πρέπει να το κάνετε το συντομότερο δυνατό.
  • Μην γεμίζετε τα δοχεία περισσότερο από τρία τέταρτα, καθώς το μητρικό γάλα επεκτείνεται όταν καταψύχεται.
  • Τα δοχεία πρέπει κατά προτίμηση να βρίσκονται στο πίσω μέρος του καταψύκτη, καθώς η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή εκεί.

Άλλα γεγονότα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Το αποθηκευμένο μητρικό γάλα τείνει να διαχωρίζεται σε στρώσεις. Πριν το δώσετε στο μωρό, πρέπει να ανακινήσετε απαλά το μπουκάλι. Εάν το παρακάνετε, ορισμένες ιδιότητες του γάλακτος μπορεί να αλλάξουν.

Το αποψυγμένο γάλα παραμένει καλό για δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 24 ώρες στο ψυγείο. Μετά την απόψυξη, δεν πρέπει να το τοποθετήσετε πάλι στην κατάψυξη. Ο καλύτερος τρόπος απόψυξης είναι να το βάλετε μέσα στη φιάλη και να το τοποθετήσετε σε δοχείο με ζεστό νερό.

Επιπλέον, μην το ξεπαγώνετε ποτέ στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε βραστό νερό. Όλα αυτά εξηγούνται σε αυτό το άρθρο της Ισπανικής Ένωσης Προώθησης και Υποστήριξης του Θηλασμού.

Είναι πολύ συνηθισμένο το γάλα να αλλάζει το χρώμα του και να μυρίζει λίγο κατά την ψύξη ή κατάψυξη. Εάν έχετε ακολουθήσει όλες οι οδηγίες για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Εάν η μυρωδιά είναι πολύ έντονη, πιθανότατα δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση, επομένως είναι καλύτερο να το πετάξετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.



Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.