Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι κονσέρβες και δεν τους ξέρετε

Μάθετε τα πάντα για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν οι κονσέρβες και τα τρόφιμα που έχουν συσκευαστεί σε αυτές διαβάζοντας τη συνέχεια του άρθρου.
Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι κονσέρβες και δεν τους ξέρετε

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Κίνδυνοι που κρύβουν οι κονσέρβες. Τα περισσότερα τρόφιμα που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ είναι σε κονσέρβες. Αυτό μας φαίνεται πολύ φυσιολογικό και υγιεινό. Πολλές επιστημονικές μελέτες, όμως, δείχνουν ότι τα συστατικά του περιβλήματος της κονσέρβας είναι τοξικά και βλάπτουν την υγεία μας. Μάθετε τα πάντα για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν οι κονσέρβες και τα τρόφιμα που έχουν συσκευαστεί σε αυτές διαβάζοντας τη συνέχεια του άρθρου.

Οι κονσέρβες περιέχουν ένα ειδικό περίβλημα φτιαγμένο από βισφαινόλη Α. Δεν είναι το όνομα που πρέπει να θυμάστε αλλά το γεγονός ότι η ουσία συσσωρεύεται στο σώμα μας και η επίδρασή της δεν είναι καθόλου καλή. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε μεγάλη συγκέντρωση βισφαινόλης Α στα ούρα όσων έφαγαν σούπα από κονσέρβα επί πέντε συνεχόμενες ημέρες. Έπειτα, μέτρησαν τα επίπεδα βισφαινόλης Α στα ίδια άτομα, αφού σταμάτησαν να τρώνε φαγητό από κονσέρβες και αυτά είχαν μηδενιστεί. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβουν οι κονσέρβες;

Είναι τοξική η βισφαινόλη;

Η βισφαινόλη Α (ΒPA) έχει αποτελέσει και αποτελεί αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών. Μια δημοσίευση στο Medical Association Journal αναφέρει ότι αποτελεί συστατικό παραγωγής πλαστικού, ρητίνης και κονσερβών. Μια έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε υψηλά επίπεδα BPA σε μωρά, παιδιά αλλά και έμβρυα.

Κίνδυνοι που κρύβουν οι κονσέρβες

Ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα σε όλον τον κόσμο που ανακήρυξε την βισφαινόλη Α τοξική ουσία. Έπειτα ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απαγόρευσε την χρήση της ουσίας αυτής στην παραγωγή μπιμπερό. Παρόλα αυτά, οι ρητίνες BPA χρησιμοποιούνται ακόμα ευρέως σε άλλα προϊόντα, όπως στο περίβλημα των μεταλλικών κονσερβών που περιέχουν τρόφιμα και ποτά.

Η επιστήμη δεν έχει ακόμα αρκετά στοιχεία για να γνωρίζει επακριβώς τις βλαβερές συνέπειες της συσσώρευσης βισφαινόλης Α στο σώμα. Τα πειράματα σε ζώα έχουν δώσει ανησυχητικότατα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, είναι ήδη γνωστό ότι η ΒΡΑ είναι ενδοκρινικός διαταράκτης, δηλαδή μπορεί να ταράξει την ισορροπία του ενδοκρινικού-ορμονικού συστήματος. Συνδέεται με τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την παχυσαρκία.

Τελικά το πρόβλημα δεν είναι τόσο το τι περιέχουν οι κονσέρβες (αν και καλό θα ήταν να προσέχετε και αυτό) αλλά η επαφή των όσων περιέχουν με την βισφαινόλη Α. Χάρη σε διάφορα πειράματα, οι επιστήμονες κάνουν ό,τι μπορούν για να προωθήσουν την απαγόρευση της ΒΡΑ από τα συσκευασμένα προϊόντα, ούτως ώστε να απαγορεύεται να πωλούνται πια κονσέρβες με ΒΡΑ.

Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι κονσέρβες

Πέρα από τις κονσέρβες, η βισφαινόλη Α βρίσκεται σε πλαστικά περιβλήματα και πλαστικά με κενά αέρος. Οι μόνες συσκευασίες που δεν την περιέχουν είναι οι γυάλινες και οι χάρτινες. Έχετε ίσως διαπιστώσει ότι η γεύση μιας τροφής αλλάζει ανάλογα με τη συσκευασία της.

Τα συνθετικά χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία, αποθήκευση και επεξεργασία των τροφίμων είναι κρυμμένοι εχθροί της υγείας μας. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι τρώει και τι μπορεί να προκαλέσει στην υγεία του ή την υγεία της οικογένειάς του.

Όσοι τρώνε πολλές συσκευασμένες τροφές, ιδιαίτερα από κονσέρβες, είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτές τις ουσίες, οι οποίες όπως αναφέραμε και παραπάνω προκαλούν παχυσαρκία, ορμονικές αλλαγές, καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη.

Κίνδυνοι που κρύβουν οι κονσέρβες

Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε αρκετά για την βισφαινόλη Α και τα όσα προξενεί στο σώμα μας. Αυτό όμως που μας διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες είναι ότι οι κονσέρβες περιέχουν γνωστές τοξικές ουσίες όπως την φορμαλδεύδη, γνωστή επειδή είναι καρκινογόνοςΣε μικρότερες ποσότητες, βρίσκεται επίσης και σε πλαστικά μπουκάλια.

Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι κονσέρβες και ο τόνος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τόνος σε κονσέρβα είναι ένα από τα πιο δημοφιλής και ευρέως καταναλωμένα τρόφιμα, επειδή ταιριάζει σε πολλές συνταγές και δεν χρειάζεται μαγείρεμα. Τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών, τα οποία περιέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και φώσφορο δεν έχουν τόση σημασία, επειδή οι κονσέρβες αυτές περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος είναι πολύ βλαβερός.

Ο υδράργυρος είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό μέταλλο που βλάπτει το νευρικό σύστημα. Πέρα από τις κονσέρβες, σε ορισμένες περιοχές όπου ψαρεύονται μερικά είδη ψαριών βρίσκεται ακόμα και στο νερό. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, νευροαισθητικών παθήσεων και να εμποδίσει τη σωστή νευρολογική ανάπτυξη στα έμβρυα, μεταξύ άλλων κινδύνων.

Κίνδυνοι που κρύβουν οι κονσέρβες

Οι κίνδυνοι των περιβλημάτων των αλουμινένιων κονσερβών

Η πλειονότητα των κονσερβών που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα και βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ έχουν πλαστικό περίβλημα, από ένα υλικό που λέγεται εποξική ρητίνη και εφαρμόζεται στο εσωτερικό του κουτιού της κονσέρβας. Η διαδικασία αυτή γίνεται για να μην αλλοιώνονται οι τροφές και τα οξέα τους να μην διαβρώσουν το υλικό. Σκοπός είναι οι κονσέρβες να διατηρηθούν όσο περισσότερο γίνεται, για αυτό και έχουν κυλινδρικό σχήμα και αυτό το περίβλημα.

Δηλητηρίαση από κονσέρβες, ένα παλιό πρόβλημα

Εάν νομίζετε ότι το πρόβλημα με τις κονσέρβες είναι καινούργια υπόθεση, ακούστε την ιστορία της μοιραίας αποστολής του Τζον Φράνκλιν στην Αρκτική. Κατά τη διάρκειά της, πολλά μέλη του πληρώματος του πλοίου πέθαναν από δηλητηρίαση επειδή έτρωγαν κονσέρβες. Αυτό διαπιστώθηκε πολλά χρόνια αργότερα, μέσα από διάφορες μελέτες. Αίτιο ήταν η μολυβδίαση, η δηλητηρίαση δηλαδή από μόλυβδο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν τότε για να σφραγίσουν τις κονσέρβες. Αν και αυτή η αναφορά ίσως είναι αναληθής και όντως έχουν αλλάξει οι διαδικασίες παραγωγής και αποθήκευσης των τροφίμων, να έχετε υπόψη σας ότι το πρόβλημα με τις κονσέρβες δεν είναι  καινούργιο.

Τώρα ξέρετε ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβουν οι κονσέρβες!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.