Συγκοπή ή λιποθυμία: Τύποι και συμπτώματα

Η συγκοπή χαρακτηρίζεται από απώλεια συνείδησης που συνήθως συνοδεύεται από κρύο δέρμα, ωχρή και ρηχή αναπνοή. Θα εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει και τους κύριους τύπους.
Συγκοπή ή λιποθυμία: Τύποι και συμπτώματα

Τελευταία ενημέρωση: 05 Αυγούστου, 2021

Η συγκοπή ή η λιποθυμία είναι μια πολύ συχνή κατάσταση. Είναι μια προσωρινή απώλεια συνείδησης και οφείλεται στη μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο λιποθυμία αντί για συγκοπή. Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει μείωση της εγκεφαλικής ροής αίματος μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλούς λόγους. Για το λόγο αυτό, διακρίνονται διάφοροι τύποι ανάλογα με την αιτιολογία τους.

Γενικά συμπτώματα από τη συγκοπή ή λιποθυμία

Ως συγκοπή ορίζεται η παροδική απώλεια συνείδησης και ορθοστατικός τόνος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Τόσο πολύ ώστε οι ειδικοί εκτιμούν τη συχνότητα εμφάνισης μεταξύ 15 και 39% του γενικού πληθυσμού.

Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία. Από την ηλικία των 70 και άνω, αυτό το πρόβλημα γίνεται πιο κοινό.

Η λιποθυμία συνοδεύεται συνήθως από πολλά πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα. Όπως αναφέρεται στο MSD Manual, η προσυγκοπή χαρακτηρίζεται από την αντίληψη της ζάλης και την επικείμενη λιποθυμία. Ωστόσο, η πραγματική απώλεια συνείδησης δεν έχει ακόμη συμβεί.

Ένα άτομο που πάσχει από συγκοπή χάνει πραγματικά τη συνείδησή του. Το δέρμα του είναι συνήθως κρύο. Ο παλμός του εξασθενεί και η αναπνοή γίνεται πολύ ρηχή. Λίγο πριν χάσετε τη συνείδησή σας, υπάρχει συνήθως ζάλη, θολή όραση, πονοκέφαλος και αδυναμία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν ακούσιες μυϊκές κινήσεις. Φαίνονται να είναι σπασμοί, αλλά δεν είναι. Αυτή είναι μια από τις πιο σχετικές διαφορικές διαγνώσεις που πρέπει να κάνουν οι γιατροί.

Τι τύποι για την συγκοπή υπάρχουν;

Νωρίτερα, παρατηρήσαμε ότι η συγκοπή οφείλεται στη μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες. Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει διαφορετικούς τύπους, τους οποίους θα εξηγήσουμε στις ακόλουθες ενότητες.

λιπόθυμος άνδρας
Η συγκοπή έχει διαφορετικούς τύπους. Η προσυγκοπή μπορεί να προηγηθεί.

Νευροδιαμεσοληψία

Αυτός ο τύπος είναι επίσης γνωστός ως αντανακλαστική συγκοπή. Είναι η πιο συχνή μορφή. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ορισμένα αντανακλαστικά του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, απορρυθμίζονται.

Ως αποτέλεσμα, η καρδιά επιβραδύνεται και η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Η αγγειακή παραλλαγή, όπως εξηγείται από τους ειδικούς της Mayo Clinic, είναι αυτή που συμβαίνει όταν το σώμα αντιδρά δυσανάλογα σε ορισμένα ερεθίσματα. Για παράδειγμα, σε πόνο ή έντονα συναισθήματα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει λιποθυμία που σχετίζεται με τον καρωτιδικό κόλπο. Εμφανίζεται όταν ασκείται πίεση στην καρωτιδική αρτηρία, η οποία βρίσκεται στο λαιμό. Είναι συχνό σε μερικούς άντρες που φορούν πολύ στενά τα πουκάμισα.

Τέλος, η νευροδιαμεσοληψία μπορεί επίσης να είναι περιστασιακή, όταν εκτελείτε συγκεκριμένες ενέργειες ή κινήσεις. Συνήθως εμφανίζεται όταν βήχετε ή γελάτε.

Λιποθυμία καρδιακής προέλευσης

Η καρδιακή ή καρδιογενής συγκοπή, όπως υποδηλώνει το όνομά της, οφείλεται σε ένα πρόβλημα στην καρδιά. Η πιο συχνή αιτία είναι οι αρρυθμίες, όπως οι ταχυκαρδίες.

Μπορεί επίσης να υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα, όπως βαλβιδικές διαταραχές ή ισχαιμική καρδιομυοπάθεια. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά αίσθημα παλμών και πόνο στο στήθος.

Ορθοστατική συγκοπή

Η ορθοστατική συγκοπή είναι η τάση για λιποθυμία που συμβαίνει όταν ένα άτομο σηκώνεται. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Offarm, η αιτία είναι ότι αυτή η κίνηση προκαλεί ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Μερικές φορές υπάρχει σύνδεση με ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται. Για παράδειγμα, με αντικαταθλιπτικά. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, την αφυδάτωση και την απώλεια αίματος.

Εγκεφαλοαγγειακή συγκοπή

Η εγκεφαλοαγγειακή συγκοπή σχετίζεται με ένα πρόβλημα στα αιμοφόρα αγγεία που είναι υπεύθυνα για τη χορήγηση οξυγονωμένου αίματος στον εγκέφαλο. Είναι ένα από τα λιγότερο συχνά και πιο σοβαρά προβλήματα.

Για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται στην παρουσία ανευρυσμάτων ή να οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία προέρχεται από ένα πρόβλημα αθηροσκλήρωσης που μειώνει το διαμέτρημα των αρτηριών και εμποδίζει την κανονική ροή του αίματος.

Τρόπος αντιμετώπισης των διαφόρων τύπων συγκοπής

Νωρίτερα είδαμε ότι η συγκοπή χαρακτηριζόταν από μια σειρά συμπτωμάτων και ότι κάποια από αυτά λειτουργούν ως προειδοποίηση για το τι θα συμβεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ενεργείτε προκειμένου να αποτρέψετε πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με πτώσεις ή χτυπήματα κατά την απώλεια συνείδησης.

Σε περίπτωση που πάθετε συγκοπή

Όταν εμφανιστεί η αίσθηση αδυναμίας ή επικείμενης λιποθυμίας, είναι σημαντικό να βρείτε ένα μέρος για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε, ιδανικά ξαπλωμένοι με τα πόδια υψωμένα για να βοηθήσετε το αίμα να κατέβει με την ώθηση της βαρύτητας προς τον εγκέφαλο.

Αυτό μειώνει επίσης τον κίνδυνο πτώσης, εάν τελικά εμφανιστεί λιποθυμία. Όταν χάσετε τον ορθοστατικό τόνο και πέσετε, μπορεί να χτυπήσετε το κεφάλι σας σε οποιοδήποτε αντικείμενο ή στο ίδιο το πάτωμα.

Είναι σημαντικό να παραμείνετε ξαπλωμένοι ή καθισμένοι έως ότου εξαφανιστεί το αίσθημα ζάλης. Ομοίως, όταν είναι ώρα να σηκωθείτε, σηκωθείτε αργά και σταδιακά.

Βοηθήστε τους άλλους

Εάν δείτε κάποιον που αισθάνεται ζάλη ή λιποθυμία, προσπαθήστε να τον βοηθήσετε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε εάν το άτομο έχει καταρρεύσει και εάν αναπνέει. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η δυναμική των πνευμόνων είναι συνήθως ασθενέστερη και πιο ρηχή, αλλά πρέπει να γίνεται αισθητή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι επίσης σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια. Ειδικά αν το άτομο δεν ξανακερδίσει τη συνείδησή του ​​ή έχει τραυματισμό.

γυναίκα σε παρκο
Η βοήθεια σε κάποιον που λιποθύμησε πρέπει να είναι άμεση. Καλέστε το ασθενοφόρο άμεσα.

Πώς μπορούν οι γιατροί να κάνουν τη διαφορική διάγνωση;

Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί συγκοπή ή λιποθυμία σημαίνει ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει μια διαφορική διάγνωση. Αν και είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι καλοήθεις και παροδικές, όταν συμβαίνει πολύ συχνά, είναι σημαντικό να βρούμε τον λόγο.

Για το λόγο αυτό, ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ειδικά εάν πάσχουν από οποιοδήποτε είδος ασθένειας ή εάν παίρνουν οποιοδήποτε φάρμακο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να κάνετε μια σωστή εξέταση.

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες συμπληρωματικές δοκιμές είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το ηχοκαρδιογράφημα. Το πρώτο μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Είναι μια απλή, αβλαβής και χαμηλού κόστους εξέταση. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα, από την άλλη πλευρά, παρέχει μια λεπτομερή εικόνα της καρδιακής μορφολογίας.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν ένα τεστ για το στρες. Το μασάζ των καρωτίδων συνίσταται στο μασάζ της καρωτιδικής αρτηρίας για να ελέγξετε εάν συμβαίνει συγκοπή. Ο γιατρός μπορεί να το συμπληρώσει με απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού ή υπολογιστική τομογραφία.

Μπορεί να αποφευχθεί κάποια συγκοπή ή λιποθυμία

Η συγκοπή συμβαίνει συχνά ως απόκριση σε ορισμένους ενεργοποιητές που μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν. Για παράδειγμα, εμφανίζονται συνήθως όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή αφυδάτωση.

Επομένως, ένας απλός τρόπος για να αποφύγετε την λιποθυμία είναι να τρώτε πολλές φορές την ημέρα, ακόμη και αν είναι σε μικρότερες ποσότητες. Ομοίως, πίνετε αρκετό νερό. Η αποφυγή αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα, μειώνει επίσης τον κίνδυνο.

Κάθε φορά που πρέπει να σηκωθείτε, οι ειδικοί σας προτείνουν να το κάνετε αργά και προοδευτικά. Ακόμα περισσότερο αν ξαπλώνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, εάν λιποθυμάτε συχνά, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.