Οξύ δριμύ άσθμα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Το οξύ δριμύ άσθμα είναι μια πολύ συχνή αιτία για να μπει κάποιος/α στα επείγοντα περιστατικά. Τα παιδιά και οι έφηβοι απαιτούν περισσότερη ιατρική φροντίδα γι' αυτή την πάθηση.
Οξύ δριμύ άσθμα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όλοι οι ασθματικοί ασθενείς κινδυνεύουν από την εμφάνιση ενός επεισοδίου από οξύ δριμύ άσθμα. Για την ακρίβεια, αυτά τα επεισόδια μπορούν να αποβούν μοιραία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητα κομμάτια της φροντίδας του άσθματος να πάτε στο νοσοκομείο και να λάβετε σωστή επείγουσα φροντίδα.

Το οξύ δριμύ άσθμα είναι μια πολύ συχνή αιτία επίσκεψης στο νοσοκομείο. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι οι ομάδες που απαιτούν την μεγαλύτερη ιατρική προσοχή. Επίσης, είναι λίγο πιο κοινό σε γυναίκες παρά σε άνδρες.

Τι είναι το άσθμα;

Γυναίκα φορά μάσκα οξυγόνου

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια των αεραγωγών. Οι ασθενείς με άσθμα δυσκολεύονται στην αναπνοή, καθώς επίσης έχουν και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Το άσθμα συμβαίνει συνήθως στους βρόγχους και στα βραγχιόλια του αναπνευστικού συστήματος. Εκεί, ο αέρας κινείται μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Αυτό που συμβαίνει σε κάποιον άνθρωπο με άσθμα είναι ότι δημιουργείται φλεγμονή και ότι γίνονται πιο παχιά τα τοιχώματα αυτών των δομών. Έτσι, παράγεται λιγότερη βλέννα.

Επίσης, ο μυς που περιβάλλει αυτά τα τοιχώματα των βρόγχων συσπάται. Γι’ αυτό, στενεύουν και κάνουν δυσκολότερη την αναπνοή.

Ορισμένοι ασθματικοί ασθενείς έχουν προβλήματα με τη μύτη και τα ιγμόρεια. Αυτό ονομάζεται ιγμορίτιδα.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι πυροδοτούν ένα ασθματικό επεισόδιο. Παραδείγματος χάρη, μπορούν να υπάρξουν εξαιτίας φλεγμονής, της σύσπασης των λείων μυών, ή και τα δύο. Τα αλλεργιογόνα, η μόλυνση του αέρα, και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι οι κύριες αιτίες.

Οξύ δριμύ άσθμα – Ποια είναι τα συμπτώματα;

Γενικά, τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, παρακάτω σας έχουμε τα πιο συχνά:

 • Σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή.
 • Επίσης, ίσως υπάρχει σφίξιμο ή πόνος στο στήθος και βήχας ή συριγμός κατά την αναπνοή.
 • Δυσκολία στην εκπνοή.

Συχνά, τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται σε έναν εισπνευστήρα ταχείας δράσης.

Οξύ δριμύ άσθμα – Αντιμετώπιση

Το οξύ δριμύ άσθμα είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Υπάρχουν δύο βήματα για την αξιολόγησή του:

 1. Στατική αξιολόγηση, κατά την οποία προσδιορίζεται η σοβαρότητα του ασθματικού επεισοδίου.
 2. Δυναμική αξιολόγηση, κατά την οποία αξιολογείται η απόκριση στη θεραπεία.

Η ένταση της θεραπείας εξαρτάται από το πόσο σοβαρό ήταν το επεισόδιο. Όμως, ανεξαρτήτως του είδους της θεραπείας, όλες έχουν τους ίδιους στόχους. Αυτοί είναι:

 • Επιδιόρθωση των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα (υποξαιμία) με χορήγηση οξυγόνου.
 • Απόφραξη των μπλοκαρισμένων αεραγωγών με εισπνοή βρογχοδιαστολέων.
 • Μείωση της φλεγμονήςκαθώς επίσης και αποτροπή υποτροπής με τη λήψη συστηματικών κορτικοστεροειδών.

Οξυγόνο

Γιατρός ελέγχει τα επίπεδα οξυγόνου σε ασθενή

Οι γιατροί μπορούν να διορθώσουν τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Γενικά, χορηγούν στους ασθενείς οξυγόνο μέσω μάσκας ή ρινικών γλωττίδων.

Εισπνευστήρες ταχείας δράσης: Β-αγωνιστές

Αυτά τα φάρμακα είναι η καλύτερη φαρμακευτική αγωγή για ν’ αντιμετωπιστεί το οξύ δριμύ άσθμα. Ακριβέστερα, η δράση τους ξεκινά μέσα σε 5 λεπτά. Επίσης, διαρκούν για περίπου 6 ώρες με πολύ λίγες παρενέργειες.

Η εισπνοή των β-αγωνιστών τους κάνει να δρουν ταχύτερα, και έχουν λιγότερες παρενέργειες από την ενέσιμη εκδοχή. Οι γιατροί θα χορηγήσουν την ενέσιμη εκδοχή αν το φάρμακο δε δράσει με την εισπνοή.

Αντιχολινεργικά

Ο κύριος λόγος για τη χρήση αυτής της θεραπείας για το οξύ δριμύ άσθμα είναι η αύξηση του πνευμονογαστρικού τόνου στους αεραγωγούς. Αυτό έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείτε επαναλαμβανόμενες και μεγάλες δόσεις. Συμβάλλει στο να επισκέπτεστε λιγότερο το νοσοκομείο και να αυξήσετε τις λειτουργίες των πνευμόνων, επίσης κοστίζουν λιγότερο.

Οξύ δριμύ άσθμα – Στεροειδή

Τέλος, τα στεροειδή είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση των περισσότερων επεισοδίων άσθματος. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή. Μελέτες έχουν δείξει ότι:

 • Αυτά τα φάρμακα χρειάζονται 6 με 24 ώρες για να δράσουν.
 • Επίσης, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ενδοφλέβιας χορήγησης και της χορήγησης δια στόματος.
 • Δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη δόση και την αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει όφελος αν πάρετε μεγαλύτερη δόση.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ortolá Puig, J., & Vidal Micó, S. (2013). Status Asmático En Pediatría. Sociedad y Fundacion Española de Cuidados Intensivos Pediatricos.
 • Lozano C, J., Yáñez P, L., Lapadula A, M., Fernández C, C., Alcántara P, A., Rodríguez G, P., … Lafourcade R, M. (2013). Asma agudo severo en niños: ¿Fenotipo diferente? Revista Chilena de Enfermedades Respiratorias. https://doi.org/10.4067/s0717-73482012000400002
 • Jareño Esteban, J. J., Cisneros Serrano, C., García-Salmones Martín, M., López Viña, A., & Melero Moreno, C. (2009). Asma bronquial. Revista de Patologia Respiratoria. https://doi.org/10.1016/S1576-9895(09)70063-3

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.