8 συμβουλές για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Η υγιεινή διατροφή και η προβλεπόμενη άσκηση μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τις επιπλοκές της κολπικής μαρμαρυγής. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
8 συμβουλές για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Η κολπική μαρμαρυγή (AFib) είναι μια καρδιακή πάθηση που επηρεάζει την κανονικότητα του καρδιακού παλμού και χρειάζεται κάποιες ιατρικές συμβουλές για το πώς να ζήσει κανείς με αυτήν. Μπορεί να είναι μια χρόνια ή επίμονη νόσος, αν και μερικές φορές είναι μικρής διάρκειας.

Τα αίτια της κολπικής μαρμαρυγής είναι ποικίλα, όπως και τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιπηκτικά, β-αναστολείς και ανταγωνιστές ασβεστίου. Επιπλέον, συνιστώνται ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και προσαρμογές που σχετίζονται με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και γιατί εμφανίζεται;

Η ανθρώπινη καρδιά χτυπάει μεταξύ 60 και 100 φορές το λεπτό, με διακυμάνσεις ανάλογα με τη δραστηριότητα. Ο ρυθμός είναι συνήθως κανονικός, δηλαδή το διάστημα μεταξύ κάθε χτύπου διαρκεί περίπου το ίδιο.

Ωστόσο, όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός ρυθμός βγαίνει εκτός ρυθμού- αλλοιώνεται. Για να το θέσουμε πιο απλά, μπορεί να υπάρχουν τρεις γρήγοροι παλμοί, ένας αργός παλμός, στη συνέχεια δύο γρήγοροι παλμοί κ.ο.κ.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν επιταχύνσεις όταν γυμναζόμαστε, όταν τρομάζουμε ή, αντίθετα, να επιβραδύνεται ενώ κοιμόμαστε. Ωστόσο, στην κολπική μαρμαρυγή δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με μελέτες, 1 εκατομμύριο άνθρωποι σε μια χώρα όπως η Ισπανία πάσχουν από αυτή την κατάσταση. Και, εκτιμάται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν τουλάχιστον 2,7 εκατομμύρια που την έχουν.

Μερικές φορές η αιτία της κολπικής μαρμαρυγής είναι άγνωστη. Άλλες φορές όμως μπορεί να προκληθεί από ένα από τα ακόλουθα:

 • Διαταραχή στην ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς
 • Επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση καρδιάς
 • Μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Στεφανιαία νόσος

Τύποι, συμπτώματα και επιπλοκές

Η κολπική μαρμαρυγή προέρχεται από το ανώτερο τμήμα της καρδιάς, στις κοιλότητες που ονομάζονται κόλποι. Εκεί, παράγονται ταυτόχρονα και με αποδιοργανωμένο τρόπο πολλαπλά κρουστικά ερεθίσματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή του καρδιακού ρυθμού και καθίσταται αδύνατο για την καρδιά να διατηρήσει την επαρκή ροή του αίματος σε ολόκληρο το σώμα.

Μπορεί να είναι παροξυσμική, όταν η καρδιά επανέρχεται στον κανονικό της ρυθμό σε διάστημα μιας εβδομάδας μετά τη θεραπεία ή ακόμη και χωρίς παρέμβαση. Από την άλλη πλευρά, αναφερόμαστε επίσης σε επίμονη κολπική μαρμαρυγή, όταν η ανωμαλία είναι παρούσα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (δεν υποχωρεί από μόνη της, αλλά απαιτεί θεραπεία).

Αν είναι παρούσα για περισσότερο από 12 μήνες είναι μακράς διάρκειας.

Ωστόσο, μερικές φορές προκύπτουν επιπλοκές λόγω της κολπικής μαρμαρυγής. Λόγω της έλλειψης συγχρονισμού στο ρυθμό, μπορεί να μην υπάρχει πλήρης εκκένωση του αίματος στους κόλπους. Αυτό προκαλεί το σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά.

Στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει πρόβλημα εάν οι θρόμβοι αυτοί αποσπαστούν και προκαλέσουν απόφραξη στις αρτηρίες του εγκεφάλου ή άλλων περιοχών, οδηγώντας σε εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριακή εμβολή και καρδιακή ανεπάρκεια.

ACV por fibrilación auricular.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω θρόμβου που αποσπάται από την κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να ζείτε με κολπική μαρμαρυγή

Για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, το να ζουν μια φυσιολογική ζωή μπορεί να φαίνεται πρόκληση. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι. Με τη θεραπεία και κάποιες προσαρμογές στις συνήθειες, μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούν τις περισσότερες από τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Αν και είναι δύσκολο να διασφαλιστεί ότι δεν θα εμφανιστούν κάποιες επιπλοκές, οι κίνδυνοι μπορούν να μειωθούν σημαντικά. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που θα πρέπει να ακολουθούν προκειμένου να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

1. Σεβαστείτε τη θεραπεία

Το πρώτο και βασικότερο πράγμα είναι να ακολουθείτε τις συστάσεις που σας δίνει ο γιατρός. Είναι σκόπιμο να επισημάνουμε ότι οι στόχοι της θεραπείας είναι οι εξής:

 • Για την αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού
 • Για την επιβράδυνση ενός υπερβολικά υψηλού ρυθμού
 • Για την πρόληψη της εμφάνισης θρόμβων
 • Για να μειωθεί η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας

Όσον αφορά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στον έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής, θα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν αντιπηκτικά, β-αποκλειστές, ανταγωνιστές ασβεστίου και επίσης αναστολείς της βιταμίνης Κ.

2. Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης

Η αρτηριακή πίεση συγκαταλέγεται στις κύριες αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατηρείται υπό έλεγχο, να παρακολουθείται συνεχώς, να τηρείται η συνιστώμενη θεραπεία και να τηρούνται οι διατροφικοί περιορισμοί.

3. Τήρηση διατροφικού προτύπου

Εκτός από τις γενικές συστάσεις, που αφορούν την κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων, δημητριακών και άπαχων πρωτεϊνών, υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή στη διατροφή τους.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αποφεύγονται τα τρανς λιπαρά, ιδίως στα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και την περίσσεια αλατιού. Αυτό γίνεται για να διατηρηθεί η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση σε ασφαλή επίπεδα.

Η καφεΐνη, είτε σε καφέ, σοκολάτα, τσάι ή ενεργειακά ποτά, πρέπει να αποφεύγεται, καθώς και άλλα προϊόντα και ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν επιτάχυνση της καρδιάς.

Καλό είναι να είναι μέτρια η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Κ, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι ή το μαρούλι. Δεν πρέπει επίσης να λαμβάνονται συμπληρώματα που περιέχουν αυτή τη βιταμίνη, καθώς αλληλεπιδρά με τα αντιπηκτικά.

4. Μέτρια σωματική δραστηριότητα και κολπική μαρμαρυγή

Όσον αφορά το αν η άσκηση μπορεί να βοηθήσει την κολπική μαρμαρυγή, η απάντηση είναι θετική. Αν και υπάρχουν περιορισμοί.

Σε ένα άτομο που ήταν πολύ δραστήριο (αθλητής υψηλού επιπέδου), η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής θα οδηγήσει σε ορισμένες προσαρμογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετήσετε μια καθιστική ζωή, γιατί ούτε αυτό είναι ωφέλιμο.

Εν ολίγοις, θα πρέπει να κάνετε μέτρια σωματική δραστηριότητα, εφόσον το επιτρέπει ο καρδιολόγος, και να ακολουθείτε τις συστάσεις του σχετικά με το είδος των ασκήσεων και την έντασή τους.

Σε γενικές γραμμές, οι έρευνες δείχνουν ότι η ελαφριά έως μέτρια σωματική άσκηση αυξάνει τη λειτουργική ικανότητα και την ποιότητα ζωής, καθώς και ότι μειώνει τη συνολική θνησιμότητα και τις νοσηλείες.

5. Διαχειριστείτε το στρες

Το στρες θεωρείται παράγοντας ανάπτυξης ή εμφάνισης διαταραχών του καρδιακού ρυθμού. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το στρες μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των ταχυπαλμιών. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της κολπικής μαρμαρυγής.

Έτσι, θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη διαχείριση των συναισθημάτων, τόσο για την μαρμαρυγή όσο και για άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το άγχος. Στο πλαίσιο αυτό, συνιστάται η εκτέλεση χαλαρωτικών δραστηριοτήτων, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός. Αυτή είναι μία από τις συμβουλές για την κολπική μαρμαρυγή που έχει αντίκτυπο στη γενική υγεία.

6. Διαγνώστε την άπνοια ύπνου

Σύμφωνα με μελέτες, το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας-υπόπνοιας στον ύπνο (OSAHS) είναι μια κατάσταση που επικρατεί περίπου στο 50% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του συνδρόμου αυτού με συσκευές CPAP (συνεχής πίεση των αεραγωγών) έχει δείξει χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής των κρίσεων.

A person in hospital.
Οι συσκευές CPAP βελτιώνουν τις συνθήκες των ασθενών με υπνική άπνοια και μειώνουν τις επιπλοκές.

7. Αποφύγετε τα τσιγάρα και το αλκοόλ

Οι προαναφερθείσες έρευνες αναφέρουν ότι τόσο το αλκοόλ όσο και τα τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν καρδιακά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα αντιπηκτικά.

8. Πηγαίνετε στα ραντεβού σας

Ένας ασθενής με κολπική μαρμαρυγή πρέπει να κάνει τακτικά τις προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις, λόγω της κατάστασής του. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς εξελίσσεται και πώς ανταποκρίνεται η θεραπεία, ώστε να καθορίσετε εάν πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή.

Πρόγνωση και προσδοκίες για την κολπική μαρμαρυγή

Όπως αναφέρθηκε, η κολπική μαρμαρυγή μερικές φορές υποχωρεί αυτόματα. Και, σε άλλες περιπτώσεις, ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στη θεραπεία.

Ωστόσο, μερικές φορές δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τι προκαλεί τις κρίσεις ή να αποφευχθούν οι παράγοντες που τις προκαλούν. Τα φάρμακα μπορεί επίσης να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επομένως, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού. Γενικά να ξέρετε ότι παρόλο που μπορεί να μην αποκατασταθεί ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, προλαμβάνονται οι κίνδυνοι και ελαχιστοποιούνται οι πιθανές επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Andrés-Nogales F, Oyagüez I, Betegón-Nicolás L, Canal-Fontcuberta C, Soto-Álvarez J. Situación del tratamiento anticoagulante oral en pacientes con fibrilación auricular no valvular en España. Estudio REACT-AF. Revista Clínica Española. 2015; 215(2): 73-82.
 • Bayés L, Cygankiewicz I, Bayés G, et al. Espectro clínico y complicaciones de la fibrilación auricular. Arch Cardiol Mex. 2004; 74(Suppl: 2): 293-297.
 • González Rojas N, Giménez E, Fernández MA, et al. Preferencias por los tratamientos anticoagulantes orales para la prevención a medio y largo plazo del ictus en la fibrilación auricular no valvular. Rev. neurol. (Ed. impr.). 2012; 55(1): 11-19.
 • Montero-Rincón G. Prevención primaria en fibrilación auricular. Rev Colomb Cardiol. 2016; 23(S5):186-191.
 • Ortega-Moral A, Valle-Sahagún B, Barón-Esquivias G. Eficacia del ejercicio físico en pacientes con fibrilación auricular: revisión sistemática y metaanálisis. Medicina Clínica. 2022. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2021.11.013.
 • Pablos-Herrero E, Fabra-Noguera A, Montserrat-Izquierdo M. Palpitaciones en situación de estrés. SEMERGEN – Medicina de Familia. 2013; 39(1): 56-58.
 • Pérez-Villacastín J, Pérez Castellano N, Moreno Planas J. Epidemiología de la fibrilación auricular en España en los últimos 20 años. Revista Española de Cardiología.  2013; 66(7): 561-565.
 • Rivas Estany E, Campos Vera N, Domínguez Choy L. Ejercicio físico y fibrilación auricular en atletas y en pacientes con insuficiencia cardíaca: ¿Favorable o perjudicial? CorSalud. 2020;  12(3): 327-335.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.