Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την υγεία της καρδιάς

Για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας κατά την εμμηνόπαυση, είναι πολύ σημαντικό να γυμνάζεστε καθημερινά και να ελέγχετε τις αλλαγές τις οποίες μπορεί να βιώνετε, ώστε ν' αποφύγετε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία.
Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την υγεία της καρδιάς
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Εμμηνόπαυση ονομάζεται η κατάσταση όπου μια γυναίκα δεν έχει πλέον εμμηνόρροια, και πολλές ίσως να μη δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την υγεία της καρδιάς; Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα σας σταματά να παράγει σημαντικές ποσότητες ορμονών όπως είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Γι’ αυτόν τον λόγο, είστε πιο ευάλωτες σε διάφορες παθήσεις, όπως περιγράφουμε παρακάτω.

Ακούστε το σώμα σας και αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση; – Προβλήματα με τη ροή του αίματος

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την υγεία της καρδιάς

Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων είναι καθοριστικός παράγοντας στα προβλήματα της καρδιάς μετά την εμμηνόπαυση.

Ο λόγος είναι πως τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευελιξία του εσωτερικού στρώματος των αρτηριών.

 • Τα οιστρογόνα βοηθούν τη συστολή και διαστολή οι οποίες ενεργοποιούν τη ροή του αίματος.
 • Παρόλο που τα οιστρογόνα προσφέρουν πολλά οφέλη στο σώμα σας, ορισμένοι γιατροί δεν συνιστούν την ορμονοθεραπεία.

Σας προτείνουμε να ρωτήσετε τον καρδιολόγο σας για το αν ενδείκνυται για εσάς. Σε συνεργασία με τον γυναικολόγο ή τον ενδοκρινολόγο σας, θα κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές.

Αυτές οι προληπτικές ενέργειες είναι απαραίτητες αν κινδυνεύετε ή έχετε ιστορικό καρδιακών προσβολών ή παθήσεων.

Αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου σας

Οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης επηρεάζουν την απόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη. Γι’ αυτό η μείωσή τους ή η αλλαγή των επιπέδων τους μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις του σακχάρου σας.

Αν είχατε προβλήματα με τον διαβήτη, τον προ-διαβήτη ή τα επίπεδα γλυκόζης, είναι σημαντικό να ελέγχετε την υγεία σας κάνοντας γενικές εξετάσεις κάθε έξι μήνες.

Αν έχετε διαβήτη, είναι απαραίτητο να προσέχετε ιδιαίτερα τα επίπεδα σακχάρου σας. Μην κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μόνες σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει.

Αυτά τα μέτρα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας, αλλοιώνοντας το αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Κάτι πιο συνηθισμένο είναι να χάνουν λίγη πίεση οι αρτηρίες και οι φλέβες σας, προκαλώντας την απώλεια δύναμης και ελαστικότητας. Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της πίεσης.

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση; – Αύξηση βάρους

Γυναίκα τρέχει

Η εμμηνόπαυση επιβραδύνει τον μεταβολισμό, όπως και την πέψη σας, οδηγώντας σε αύξηση του βάρους σας.

Γυναίκες οι οποίες είναι υπέρβαρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων με την καρδιά, από αύξηση της πίεσης έως καρδιακές προσβολές.

Να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μετά τα 35 ώστε να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε:

 • Έχοντας όσο πιο υγιεινή και φυσική διατροφή μπορείτε.
 • Με 30 λεπτά άσκησης την ημέρα.
 • Πίνοντας πολύ νερό.
 • Βλέποντας τον γιατρό σας κάθε 6 μήνες.

Μεγάλες αλλαγές στη χοληστερίνη

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο επηρεάζει η εμμηνόπαυση την υγεία της καρδιάς σας, είναι με τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα της χοληστερίνης σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα οιστρογόνων επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης LDL, γνωστής και ως κακή χοληστερίνη, όπως αναφέρει στη μελέτη του και ο Δρ. Barton M.

 • Είναι κρίσιμο να διατηρείτε τις ορμόνες σας σε ισορροπία.
 • Αν δεν τις ελέγξατε ποτέ, ρωτήστε τον γυναικολόγο σας για το ποιες εξετάσεις είναι οι καταλληλότερες.

Η υψηλή χοληστερίνη οδηγεί σε μπλοκάρισμα των αρτηριών και των φλεβών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεξήγητους μώλωπες, ακόμη και καρδιακή προσβολή.

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση;  – Αλλαγές στους παλμούς της καρδιάς

Γυναίκα χαμογελά

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει και τους παλμούς της καρδιάς. Αυτό προκαλείται από το μπλοκάρισμα των φλεβών εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, οι οποίες αλλοιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Αν έχετε διαγνωστεί προηγουμένως με καρδιακά προβλήματα, είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε περισσότερο στα συμπτώματα τα οποία σας ζήτησε ο γιατρός σας να ελέγχετε.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενημερώσετε τον καρδιολόγο σας αν παρατηρήσετε αφύσικη αλλαγή στους παλμούς και ζάλη.

Να είστε σε επαφή με τους γιατρούς σας

Πολλές γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση χωρίς κάποιο περιστατικό. Ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να επισκεφθείτε τουλάχιστον μια φορά τους παρακάτω γιατρούς. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα σας επιβεβαιώσουν πως όλα είναι καλά και θα μπορέσετε να χαλαρώσετε.

 • Ο πρώτος γιατρός που θα πρέπει να δείτε είναι ένας γυναικολόγος. Θα δει τις αλλαγές που έχει επιφέρει η εμμηνόπαυση. Αν είστε καλά στην υγεία σας, ίσως χρειαστεί να δείτε μόνο αυτόν.
 • Θα πρέπει επίσης να δείτε έναν καρδιολόγο αν ο γυναικολόγος σας παρατηρήσει αλλαγές στα επίπεδα χοληστερίνης σας. Αν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, να κάνετε συχνά εξετάσεις.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Berry, J. D., Dyer, A., Cai, X., Garside, D. B., Ning, H., Thomas, A., … Lloyd-Jones, D. M. (2012). Lifetime Risks of Cardiovascular Disease. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1012848
 • Lobo, R. A., Davis, S. R., De Villiers, T. J., Gompel, A., Henderson, V. W., Hodis, H. N., … Baber, R. J. (2014). Prevention of diseases after menopause. Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2014.933411
 • Hu, F. B., Grodstein, F., Hennekens, C. H., Colditz, G. A., Johnson, M., Manson, J. A. E., … Stampfer, M. J. (1999). Age at natural menopause and risk of cardiovascular disease. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.159.10.1061
 • Ayers, B. N., Forshaw, M. J., & Hunter, M. S. (2011). The menopause. Psychologist. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(98)05352-5

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.