Πρώτες βοήθειες για τα εγκεφαλικά επεισόδια

Πριν πάθετε εγκεφαλικό επεισόδιο, πρέπει να καλέσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Κάθε λεπτό που περνάει είναι ζωτικής σημασίας. Μετά από αυτό, υπάρχουν μερικές χρήσιμες διαδικασίες πρώτων βοηθειών που πρέπει να έχετε κατά νου.
Πρώτες βοήθειες για τα εγκεφαλικά επεισόδια
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο ή όταν η ροή του αίματος δεν κυκλοφορεί σωστά σε αυτόν. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε λίγα λεπτά, ο εγκέφαλος αρχίζει να καταρρέει επειδή τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δεν φτάνουν στους νευρώνες. Είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως μόλις κάποιος υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρόκειται για ένα σοβαρό επείγον ιατρικό περιστατικό. Όσο πιο γρήγορα δοθεί επαγγελματική θεραπεία, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να υπάρξει μόνιμη βλάβη. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μερικές διαδικασίες πρώτων βοηθειών που μπορούν να βοηθήσουν όσο περιμένετε.

Πρώτες βοήθειες για τα εγκεφαλικά επεισόδια: Το τεστ “FAST”

Πρώτες βοήθειες για τα εγκεφαλικά επεισόδια
Το τεστ “FAST” χρησιμοποιείται για μια γρήγορη διάγνωση στις πρώτες βοήθειες.

Αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος άλλος μπορεί να υποφέρει από εγκεφαλικό επεισόδιο, χρησιμοποιήστε το τεστ “FAST” για τα προειδοποιητικά σημάδια:

 • Πρόσωπο: Μήπως η μία πλευρά του προσώπου του ατόμου “πέφτει” όταν προσπαθεί να χαμογελάσει;
 • Χέρια: Μήπως το ένα χέρι πέφτει πολύ χαμηλότερα από το άλλο όταν το άτομο προσπαθεί να σηκώσει και τα δύο χέρια;
 • Ομιλία: Μπορεί το άτομο να επαναλάβει μια απλή πρόταση; Ή μήπως συλλαβίζει τις λέξεις του; Είναι δύσκολο να τις καταλάβει κανείς;
 • Χρόνος: Σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι επίσης σημάδια ότι ένα άτομο πρόκειται να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Μερικά από αυτά είναι:

 • Αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος.
 • Θολή όραση ή απώλεια της όρασης, ιδιαίτερα στο ένα μάτι.
 • Αναπάντεχος έντονος πονοκέφαλος.
 • Ζάλη, αστάθεια ή λιποθυμία.

Άλλες διαδικασίες πρώτων βοηθειών για τα εγκεφαλικά επεισόδια

Πρώτον, όταν το άτομο είναι αναίσθητο ή δεν ανταποκρίνεται, πρέπει να τοποθετηθεί με το πρόσωπο προς τα πάνω και να ανασηκωθεί το πηγούνι του με το ένα χέρι. Πρέπει επίσης να ελέγξετε ότι αναπνέει τοποθετώντας το αυτί σας κοντά στο στόμα του, ακούγοντας το στήθος και προσπαθώντας να αισθανθείτε την αναπνοή. Εάν δεν αναπνέει, πρέπει να προσπαθήσετε να τον επαναφέρετε.

Πρώτες βοήθειες ΚΑΡΠΑ για τα εγκεφαλικά επεισόδια

CPR
Όταν κάποιος παθαίνει καρδιακή ανακοπή, η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μπορεί να του σώσει τη ζωή

Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι μια διαδικασία που σώζει ζωές και εκτελείται σε κάποιον που έχει πάθει καρδιακή ανακοπή. Είναι καλό να παρακολουθήσετε ένα μάθημα πρώτων βοηθειών, ώστε να γνωρίζετε τους σωστούς χειρισμούς. Ωστόσο, η γνώση των βασικών τεχνικών της ΚΑΡΠΑ είναι χρήσιμη για όλους, καθώς μια έκτακτη ανάγκη μπορεί να συμβεί την πιο απροσδόκητη στιγμή και ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα.

Υπάρχουν δύο στάδια στην ΚΑΡΠΑ που εναλλάσσονται:

 • Συμπιέσεις στο στήθος: Αυτό διατηρεί τη ροή του αίματος.
 • Στόμα με στόμα: Αυτό εξασφαλίζει ότι το θύμα εξακολουθεί να λαμβάνει οξυγόνο.

Πρώτα γίνονται οι θωρακικές συμπιέσεις, ώστε το αίμα να συνεχίσει να ρέει προς τα όργανα:

 1. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να γονατίσετε δίπλα στο άτομο και να τοποθετήσετε τον καρπό στο κέντρο του θώρακά του.
 2. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το άλλο σας χέρι από πάνω, ενώνοντας τα δάχτυλα. Χρησιμοποιώντας έναν ρυθμό 100 έως 120 συμπιέσεων ανά λεπτό, πρέπει να κάνετε 30 συμπιέσεις.
 3. Στη συνέχεια, πρέπει να εκτελέσετε τεχνητή αναπνοή από το στόμα προς το στόμα. Πρέπει να αναπνεύσετε στο στόμα του δύο φορές και να ελέγξετε ότι εισέρχεται αρκετός αέρας στους πνεύμονές του, βλέποντας αν το στήθος του φουσκώνει.
 4. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε αυτά τα βήματα έως ότου το άτομο ξυπνήσει ή φτάσει επαγγελματική βοήθεια.

Τι δεν πρέπει να κάνετε πριν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Πολλές φορές, για να βοηθήσουμε το θύμα, κάνουμε πράγματα που χειροτερεύουν την κατάσταση. Μην προσπαθείτε να απαλύνετε τα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να είναι χάσιμο χρόνου. Μην δίνετε σε ένα άτομο που βιώνει ένα πιθανό καρδιαγγειακό επεισόδιο κανένα φαγητό ή ποτό.

Πώς να προλάβετε το εγκεφαλικό επεισόδιο

Όπως πάντα, όταν πρόκειται για την υγεία, η πρόληψη είναι το κλειδί. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση,
 • Να έχει υποστεί στο παρελθόν εγκεφαλικό επεισόδιο,
 • Το κάπνισμα,
 • Οποιοσδήποτε τύπος διαβήτη,
 • Να πάσχει από καρδιακές παθήσεις,
 • Ηλικία.

Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η αποφυγή των παραπάνω παραγόντων κινδύνου και άλλων επιβλαβών συνηθειών. Για παράδειγμα, εκτός από τη διακοπή του καπνίσματος, θα πρέπει επίσης να σταματήσετε να πίνετε και να μην αυτοθεραπεύεστε ποτέ. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα υγιές βάρος, να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά και να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή. Μια άλλη συμβουλή είναι να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, καθώς και τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα σας.

Μια τελευταία σύσταση είναι να κάνετε τακτικές εξετάσεις υγείας. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ή κάθε έξι μήνες για τα άτομα σε μεγάλη ηλικία. Εάν ο γιατρός σας σάς έχει δώσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα, πρέπει να το ακολουθήσετε πιστά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.