Πότε και γιατί συνταγογραφείται η βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο το οποίο επιτρέπει στο σώμα να λειτουργεί όπως πρέπει. Η ανεπάρκεια σε αυτή τη βιταμίνη οδηγεί σε προβλήματα με τα οστά, σε μώλωπες, και αιμορραγία. Μάθετε περισσότερα εδώ.
Πότε και γιατί συνταγογραφείται η βιταμίνη Κ;

Τελευταία ενημέρωση: 15 Μαΐου, 2020

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας μιλήσουμε για το πότε και γιατί συνταγογραφείται η βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα του αίματος και είναι πρόδρομος των πηκτικών παραγόντων.

Τι κάνει αυτή η βιταμίνη;

Πρόκειται για μια ουσία, όπως και κάθε άλλη βιταμίνη, την οποία χρειαζόμαστε σε μικρές ποσότητες προκειμένου να λειτουργεί και να αναπτύσσεται σωστά το σώμα μας.

Αυτή είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία αποθηκεύει το σώμα σε μικρές ποσότητες που εξαντλούνται αμέσως, γι’ αυτό και θα πρέπει να την καταναλώνετε τακτικά. Όμως, το σώμα μπορεί να ανακυκλώσει μικρές ποσότητες και να τις επαναχρησιμοποιήσει.

Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην παραγωγή πρωτεϊνών που ονομάζονται “πηκτικοί παράγοντες”. Χάρη σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο τους, η ανεπαρκής κατανάλωσή της μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως αιμορραγία.

Επίσης, η βιταμίνη Κ φαίνεται να παίζει ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των ιστών και των οστών. Γι’ αυτό αν δε λαμβάνετε αρκετή ποσότητα ίσως προκληθούν προβλήματα ανάπτυξης με τα οστά σας.

Αυτές είναι οι τρεις κυριότερες μορφές της βιταμίνης Κ:

  • Φυλλοκινόνη ή βιταμίνη Κ1: Αυτή η μορφή βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά. Βασικά, την παίρνετε μέσα από τη διατροφή σας και το σώμα την απορροφά καλύτερα όταν τη διαλύει σε λίπη.
  • Μενακινόνη ή βιταμίνη Κ2: Αυτή είναι η μορφή που παράγουν συγκεκριμένα εντερικά βακτήρια. Παράγεται και απορροφάται σε μικρές ποσότητες.
  • Μεναδιόνη ή βιταμίνη Κ3: Αυτή παράγεται συνθετικά και οι γιατροί τη χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα κάποιες φορές.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ

Τα πράσινα λαχανικά είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές σε αυτή τη βιταμίνη.

Η ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή θα σας εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες αυτής της βιταμίνηςΟ λόγος είναι πως το σώμα σας τη χρειάζεται σε μικρές ποσότητες.

Μπορείτε να τη βρείτε σε:

Πότε συνταγογραφείται η βιταμίνη Κ – Ανεπάρκεια

Καθώς οι άνθρωποι δε χρειάζονται μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, η ανεπάρκεια σε αυτή είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Παρόλα αυτά, συμβαίνει.

Αυτό γίνεται με τα νεογέννητα μωρά, τα οποία ίσως να έχουν προβλήματα με αιμορραγίες ή τάση για αιμορραγίες. Η ανεπάρκεια στα νεογέννητα μωρά σχετίζεται με το γεγονός πως η βιταμίνη δεν εισέρχεται εύκολα στον πλακούντα. Γι’ αυτό έχουν χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης όταν γεννιούνται.

Επίσης, το μητρικό γάλα δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες αυτής της θρεπτικής ουσίας. Επιπλέον, η εντερική χλωρίδα των μωρών δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη, και έτσι, δεν υπάρχουν βακτήρια που μπορούν να τη συνθέσουν.

Οι γιατροί τη χορηγούν συνήθως με μια ένεση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Από την άλλη, ασθένειες όπως η κυστική ίνωση, η κοιλιοκάκη, ή το σύνδρομο βραχέος εντέρου μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια. Ο λόγος είναι πως τέτοιες διαταραχές προκαλούν αλλοιώσεις στην απορροφητικότητα του εντέρου οι οποίες μειώνουν τις ποσότητες βιταμίνης Κ που απορροφούνται.

Ομοίως, η αγωγή με συγκεκριμένα φάρμακα όπως αντισπασμωδικά ή ορισμένα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεπάρκεια.

Μια σοβαρή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε μώλωπες και αιμορραγία εξαιτίας της φτωχής πήξης του αίματος. Στις χειρότερες περιπτώσεις, αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε επικίνδυνη εντερική αιμορραγία.

Πότε συνταγογραφείται η βιταμίνη Κ;

Γυναίκα παίρνει συμπλήρωμα βιταμίνης Κ

Η κατανάλωση αντιπηκτικών μπορεί να επιβάλλει τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ.

Πολλά συμπλέγματα βιταμινών μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη αυτής της βιταμίνης. Όμως, υπάρχουν και συγκεκριμένα συμπληρώματα βιταμίνης Κ. Μπορείτε επίσης να τα βρείτε συνδυασμένα με άλλα θρεπτικά στοιχεία όπως ασβέστιο και βιταμίνη D.

Αυτός είναι και ο συνηθέστερος τρόπος χορήγησης της βιταμίνης σε ασθενείς που τη χρειάζονται. Ωστόσο, μπορεί να χορηγηθεί και με ενδομυϊκή ένεση. Αυτή είναι η μέθοδος που επιλέγεται για τα μωρά. Επίσης, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Τέλος, σε περιπτώσεις όπου λαμβάνονται αντιπηκτικά όπως βαρφαρίνη, η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να γίνει ιδιαιτέρως προβληματική. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιθανό να χρειαστούν περιοδικές εξετάσεις αίματος για να προσδιοριστεί ο χρόνος πήξης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.