Γλώσσα του σώματος: αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας

Πέρα από το ότι φανερώνει στους άλλους μια ορισμένη νοητική στάση, η γλώσσα του σώματος μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά το πώς αισθάνεστε και να σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Γλώσσα του σώματος: αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιουνίου, 2021

Η γλώσσα του σώματος είναι μια σιωπηλή ορχήστρα, κάτι που δεν συνειδητοποιείτε πάντα. Ωστόσο ασκεί άμεση επίδραση στο περιβάλλον και στους ανθρώπους γύρω σας.

Ο έλεγχος, η γνώση και η κατανόηση των μυστικών της γλώσσας του σώματος θα σας βοηθήσουν. Για παράδειγμα, μπορείτε να βελτιώσετε την πρώτη εντύπωση που δημιουργείτε στους άλλους. Αυτό θα σας κάνει περισσότερο ελκυστικούς. Επίσης, μπορεί να σας εξασφαλίσει καλύτερους πόρους για να πείθετε τους άλλους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε στρατηγικές όπως εκείνες που εφαρμόζουν οι πωλητές ή οι πολιτικοί για να πείσουν.

Μιλάμε για την ικανότητα να αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας έτσι ώστε να ελέγχετε καλύτερα τις συνομιλίες σας, τις επαγγελματικές σας συνεντεύξεις και ακόμα και τη γοητεία που ασκείτε στους άλλους.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε εφτά κλειδιά για να βελτιώσετε τη γλώσσα του σώματος μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Είμαστε σίγουροι ότι θα σας βοηθήσουν πολύ.

1. Γλώσσα του σώματος και γλώσσα των ματιών

Γλώσσα του σώματος: αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας

Ο εγκέφαλός σας βρίσκει μέσα έκφρασης για τις προθέσεις σας. Αν θέλετε κάτι, τα μάτια σας είναι τα πρώτα που το αναζητούν και φανερώνουν τις προθέσεις σας.

Έτσι, τα μάτια σας είναι το πρώτο μέσο και το πρώτο εργαλείο που χρησιμοποιεί η γλώσσα του σώματος. Επομένως, γιατί να μην τα αξιοποιήσετε στο έπακρο;

 • Μη χαμηλώνετε ποτέ το βλέμμα σας κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας.
 • Κοιτάζετε στα μάτια το άτομο με το οποίο μιλάτε.
 • Να θυμάστε ότι τα μάτια σας δείχνουν τα συναισθήματά σας. Έτσι προσπαθείτε να δείχνετε ηρεμία, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

2. Η καλή στάση του σώματος και ο προσωπικός χώρος

Ενώ μιλάτε με το άτομο που έχετε μπροστά σας, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στη στάση του σώματός σας.

Η πλάτη σας θα πρέπει να είναι ίσια, οι ώμοι σας χαλαροί και ο λαιμός σας ευθύς, χωρίς κλίση.

 • Η στάση του σώματός σας αντικατοπτρίζει τη νοητική σας στάση. Για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας και για να πείθετε τους άλλους για όσα λέτε, δεν χρειάζονται υπερβολές. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να στέκεστε σαν στρατιώτες αλλά ούτε και να είστε υπερβολικά χαλαροί.
 • Ιδανικά θα πρέπει να εκφράζετε ένα μείγμα φυσικότητας και σιγουριάς. Για να το πετύχετε, είναι απαραίτητο να φροντίζετε τον προσωπικό σας χώρο.
 • Κρατήστε μια καλή απόσταση. Μην πλησιάζετε υπερβολικά το άλλο άτομο. Ωστόσο υπάρχει μια φυσική απόσταση κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας που κάνει τα άτομα να αισθάνονται ισότιμα.

3. Τα χέρια σας πρέπει να είναι πάντα ορατά

Γλώσσα του σώματος: χέρια

Αν δίνετε κάποια επαγγελματική συνέντευξη, παρευρίσκεστε σε ένα σημαντικό δείπνο ή έχετε μια σοβαρή συζήτηση με κάποιο άτομο, μην κρύβετε ποτέ τα χέρια σας. Μην τα βάζετε στις τσέπες σας ή κάτω από το τραπέζι και μη σταυρώνετε τα μπράτσα σας.

Αφήστε τα χέρια σας να είναι η μπαγκέτα που διευθύνει την ορχήστρα της γλώσσας του σώματος, των λέξεων και της έκφρασης των συναισθημάτων σας. Αφήστε τα να κινούνται με φυσικότητα. Ελευθερώστε τα!

4. Η σιωπή και η ησυχία κάποια στιγμή μπορεί να αποτελούν καλή στρατηγική

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η γλώσσα του σώματος είναι σαν μια ορχήστρα, σαν ένα σύνολο μουσικών οργάνων που παίζουν ένα μουσικό κομμάτι σε κάποιο ακροατήριο.

 • Όπως ήδη γνωρίζετε, η μουσική δεν θα ήταν η ίδια χωρίς παύσεις. Έτσι, για να επηρεάσετε άμεσα τους γύρω σας, πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε τη σιωπή πότε-πότε.
 • Για παράδειγμα, όταν το άλλο άτομο λέει κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε, αντί να ασκήσετε κριτική ή να ανταπαντήσετε αμέσως, μείνετε σιωπηλοί.
 • Χαμογελάστε λίγο. Χαλαρώστε.

Μερικές φορές, η σιωπή είναι ένας τρόπος έκφρασης σοφίας. Χρησιμοποιήστε τη με σύνεση.

5. Γλώσσα του σώματος: Κρατάτε ένα αντικείμενο ενώ μιλάτε

Για να δημιουργήσετε μια άμεση εντύπωση σε κάποιον ή σε μια ομάδα ανθρώπων, είναι πάντα χρήσιμο να κρατάτε ένα μολύβι, ένα στυλό ή ακόμα και τα γυαλιά σας όταν μιλάτε.

 • Με το να κρατάτε αυτά τα αντικείμενα ή τα αξεσουάρ που υποδηλώνουν ένα “διανοούμενο άτομο” δίνετε στο ακροατήριό σας μια εικόνα σιγουριάς.
 • Ταυτόχρονα αυτό σας βοηθάει να διοχετεύσετε τη νευρικότητά σας.

6. Γλώσσα του σώματος: Κουνάτε καταφατικά το κεφάλι σας

Γλώσσα του σώματος: μάτια

Το να κουνάτε καταφατικά το κεφάλι σας αποτελεί μια σημαντική στρατηγική όταν πρόκειται για τη γλώσσα του σώματος. Πρόκειται για έναν τρόπο σύνδεσης με το άτομο που έχετε μπροστά σας. Επικυρώνει όσα σας λέει. Επίσης δείχνει ότι είστε ανοιχτοί ή ότι ενδιαφέρεστε.

Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνείτε με όσα λέει. Αποτελεί σημάδι σεβασμού και αυτοπεποίθησης. Σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα θετικό περιβάλλον για να εξασφαλίσετε μια συμφωνία. Το κούνημα του κεφαλιού με καταφατικό τρόπο δίνει την εντύπωση ενός ατόμου με αυτοπεποίθηση, σεβασμό και ευφυΐα.

7. Μην το παρακάνετε: βρείτε τη χρυσή τομή που σας κάνει να αισθάνεστε άνετα

Για να πείσετε τους άλλους για κάτι, δεν χρειάζεται να είστε ηθοποιοί. Δεν χρειάζεστε υπερβολικές χειρονομίες ή συζητήσεις χωρίς ισορροπία κατά τις οποίες δεν αφήνετε τους άλλους να μιλήσουν.

Η εκπαίδευση στη γλώσσα του σώματος είναι η τέχνη του να είστε ο εαυτός σας. Ελέγχοντας τη γλώσσα του σώματος μπορείτε να δημιουργήσετε μια ισχυρή εντύπωση χωρίς να καταφεύγετε σε θεατρινισμούς.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν πρόκειται για κάτι εύκολο. Για να το πετύχετε, πρέπει να δουλέψετε πολύ πάνω στην αυτοεκτίμησή σας, στην αυτοπεποίθησή σας, ακόμα και στα νευρικά τικ σας, τα οποία μερικές φορές χρησιμοποιούνται για να κρύψουν ή για να διοχετεύσουν τη νευρικότητα ή την ανασφάλειά σας.

Τέλος, θέλουμε να αισθανόμαστε πιο άνετα στις καθημερινές σχέσεις μας. Επίσης, θέλουμε να αυξήσουμε την ικανότητά μας να ελκύουμε τους άλλους και να αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση. Οι παραπάνω εύκολες συμβουλές σχετικά με τη γλώσσα του σώματος θα μας βοηθήσουν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.