Άγχος στις σεξουαλικές σχέσεις: Αιτίες και προέλευση

Το άγχος κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών σχέσεων εμφανίζεται όταν η ανησυχία υπερβαίνει την ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της οικείας συνάντησης. Εάν δεν ελέγχεται εγκαίρως, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την προσωπική ζωή ενός ατόμου.
Άγχος στις σεξουαλικές σχέσεις: Αιτίες και προέλευση
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το άγχος στις σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να είναι παρόν όταν ένας σύντροφος αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία παρά απόλαυση κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο, όλοι οι άνθρωποι ζουν με έναν ορισμένο βαθμό άγχους. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα συναίσθημα που μας επιτρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σε κάθε κατάσταση απειλής ή κινδύνου. Με άλλα λόγια, μπορεί να λειτουργήσει ως προσαρμοστικός μηχανισμός επιβίωσης.

Ωστόσο, μερικές φορές, μπορεί να είναι υπερβολικό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανησυχία που προηγείται δεν είναι πραγματική. Τότε είναι που αρχίζουμε να θεωρούμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Εάν ναι, η παρέμβαση ψυχολόγου ή ειδικού ψυχικής υγείας μπορεί να είναι απαραίτητη, καθώς πολλές φορές απαιτείται ειδική θεραπεία, ώστε ο αντίκτυπός της να μην μειώσει την ποιότητα ζωής.

Τώρα, τι συμβαίνει όταν το άγχος μεταφέρεται στη σεξουαλική σφαίρα; Στην αρχή, μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν δεν ελεγχθεί άμεσα, μπορεί να παραλύσει το άτομο.

Άγχος στις σεξουαλικές σχέσεις

Το άγχος στις σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να εκδηλωθεί λίγο πριν από τη σεξουαλική συνάντηση ή την ίδια στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι δεν επιτρέπει στο άτομο να απολαύσει τη στιγμή με τον σύντροφό του.

Αν και μπορεί να συμβεί κατά την πρώτη σεξουαλική συνάντηση ενός ατόμου, μπορεί επίσης να λάβει χώρα σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είχαν πολλούς συντρόφους ή περίοδο αποχής.

Για το λόγο αυτό, κατά τη θεραπεία του άγχους στις σεξουαλικές σχέσεις, η ηλικία δεν είναι ο μόνος σχετικός παράγοντας, αλλά η ανάλυση πολλαπλών παραγόντων.

Πολλές φορές, πέφτουμε στην πεποίθηση ότι είναι ο μεγαλύτερος σύντροφος που έχει αποκτήσει περισσότερη εμπειρία στον σεξουαλικό τομέα και αισθάνεται πιο ασφαλής. Αλλά αυτός δεν είναι πάντα ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα. Μερικοί είχαν μη ικανοποιητικές σεξουαλικές εμπειρίες και, κατά συνέπεια, αισθάνονται άγχος κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Ένα ζευγάρι βιώνει σεξουαλική απογοήτευση.
Το άγχος κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να προκύψει από τραυματικές εμπειρίες ή δυσαρέσκεια.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους εμποδίζουν την έκφραση της σεξουαλικής συμπεριφοράς του πάσχοντα. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι, διαφορετικών ηλικιών, ζητούν τη βοήθεια ενός σεξολόγου.

Εκτός από το ότι επηρεάζει την ίδια τη σεξουαλική απόδοση, το άγχος βλάπτει επίσης την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του ασθενούς. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής, αντί να βρίσκει ευχαρίστηση, μπορεί να φτάσει στο σημείο να αποφύγει το σεξ για να μην υποφέρει από άγχος.

Σε γενικές γραμμές, ένα άτομο με αυτό το είδος άγχους μπορεί να αντιμετωπίσει τα ακόλουθα:

Στο τέλος, αυτός ο τύπος κατάστασης καταλήγει να διαβρώνει τη σχέση του ζευγαριού, ειδικά αν δεν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και υποστήριξη, καθώς μπορεί να εμφανιστούν τα συμπτώματα, ακόμη και στην απλή ιδέα της σεξουαλικής επαφής.

Ποια είναι η προέλευση αυτού του τύπου άγχους;

Μερικοί άνθρωποι αποφασίζουν να πάνε σε σεξολόγο ή ψυχολόγο, καθώς πολλοί παράγοντες μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή τη μορφή άγχους. Για παράδειγμα, το άτομο που πάσχει από αυτό μπορεί να αισθάνεται συμπλέγματα κάποιου είδους, προβλήματα αυτοπεποίθησης ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, μεταξύ άλλων.

Μερικοί δεν αισθάνονται καλά με το σχήμα ή το μέγεθος των γεννητικών τους οργάνων, γεγονός που προκαλεί επίσης ανασφάλεια και, κατά συνέπεια, άγχος όταν συναντούν έναν σύντροφο.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το άτομο που υποφέρει από άγχος στις σεξουαλικές σχέσεις φοβάται ότι δεν θα εκπληρώσει τις προσδοκίες του συντρόφου του ή φοβάται να δείξει το γυμνό τους σώμα.

Ομοίως, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτωση, καθυστερημένη εκσπερμάτωση, κολπίτιδα κ.λπ.

Ένα ζευγάρι ξαπλωμένο στο κρεβάτι με την πλάτη μεταξύ τους.
Για να καθιερώσετε μια αποτελεσματική θεραπεία, είναι σημαντικό να ανακαλύψετε την προέλευση του άγχους κατά τη διάρκεια του σεξ.

Άλλες πιθανές αιτίες

Προβλήματα επικοινωνίας ή θέματα εμπιστοσύνης μέσα στο ζευγάρι μπορεί επίσης να είναι η αιτία του άγχους. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί μελετούν συχνά πώς είναι η σχέση του ζευγαριού, καθώς και την επικοινωνία τους.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άσχημα σε μια συγκεκριμένη στιγμή και το να μην ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους μπορεί να οδηγήσει σε αυτά τα επεισόδια άγχους.

Άγχος στις σεξουαλικές σχέσεις: Το να ζητάς βοήθεια είναι σημαντικό

Εάν το άγχος είναι εμπόδιο στην απόλαυση των σεξουαλικών σχέσεων, αυτός είναι ένας λόγος για να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Τόσο οι ψυχολόγοι όσο και οι σεξολόγοι μπορούν να παρέχουν θεραπεία, ανάλογα με την αιτία. Το σημαντικό είναι να αφήσετε τα ταμπού που περιβάλλουν το θέμα και να είστε σαφείς για το τι κρύβεται πίσω από το πρόβλημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Alonso Fernández-Guasti. (2003).  Ansiedad y conducta sexual. Ciencia.
  • Arrieta Vergara, K. M., Díaz Cárdenas, S., & González Martínez, F. (2014). Síntomas de depresión y ansiedad en jóvenes universitarios: prevalencia y factores relacionados. Revista Clínica de Medicina de Familia. https://doi.org/10.4321/s1699-695×2014000100003
  • Muñoz Martínez, J. A. (1996). Ansiedad. Geriatrika. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(05)75195-1
  • Pi Gorguet, I. (2008). Comportamiento sexual humano. In Editorial Oriente.
  • Relación entre satisfacción sexual, ansiedad y prácticas sexuales. (2010). Pensamiento Psicológico. https://doi.org/10.11144/130
  • Sierra, J. C., Ortega, V., & Zubeidat, I. (2003). Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptos a diferenciar. Rev. Mal-Estar Subj. https://doi.org/10.5020/23590777.3.1.10
  • Yazdanpanahi Z, Nikkholgh M, Akbarzadeh M, Pourahmad S. Stress, anxiety, depression, and sexual dysfunction among postmenopausal women in Shiraz, Iran, 2015. J Family Community Med. 2018;25(2):82‐87. doi:10.4103/jfcm.JFCM_117_17

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.