Αρνητική εικόνα σώματος και οι επιδράσεις στην αυτοεκτίμηση

Το πώς σκέφτεστε και αισθάνεστε για το σώμα σας επηρεάζει την προσωπική και κοινωνική ευημερία σας. Εδώ μιλάμε για την επίδραση της αρνητικής εικόνας του σώματος και πώς να την καταπολεμήσουμε.
Αρνητική εικόνα σώματος και οι επιδράσεις στην αυτοεκτίμηση
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Αποφεύγετε να κοιτάζεστε στον καθρέφτη για να μην χρειάζεται να κοιτάζετε την αντανάκλασή σας; Αισθάνεστε άβολα σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την εμφάνιση του σώματός σας δημόσια, όπως κολύμπι στην παραλία ή στην πισίνα; Είναι οι σεξουαλικές σας σχέσεις μη ικανοποιητικές επειδή δεν είστε ευχαριστημένοι με τη σωματική σας διάπλαση; Η αρνητική εικόνα σώματος μπορεί να προκαλέσει πολλές συναισθηματικές ενοχλήσεις.

Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας και, επομένως, την καθημερινή σας ζωή. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι σημαίνει εικόνα σώματος και πώς μπορείτε να την τροποποιήσετε.

Η εικόνα του σώματος δεν αναφέρεται στη φυσική εμφάνιση αλλά στον τρόπο που κάθε άτομο αντιλαμβάνεται το σώμα του. Πολλοί άνθρωποι στα μετέπειτα χρόνια τους, κοιτάζοντας φωτογραφίες της νιότης τους, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να σκέφτονταν το σώμα τους με αρνητικό τρόπο όταν ήταν σε καλή φυσική κατάσταση: η υποκειμενικότητα παίζει έναν πραγματικά σημαντικό ρόλο.

Τι είναι λοιπόν η αρνητική εικόνα σώματος;

Ένα κορίτσι που χαμογελά καθώς κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη.
Ο καθένας έχει μια ψυχική αναπαράσταση του σώματός του που μπορεί να είναι θετική ή αρνητική.

Η εικόνα του σώματος είναι η νοητική αναπαράσταση του ατόμου για το σώμα του. Είναι η εσωτερική εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους σε φυσικό επίπεδο και πώς νομίζουν ότι τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Είναι, πρώτα και κύρια, μια υποκειμενική αναπαράσταση που περιλαμβάνει τις σκέψεις, τις στάσεις και τα συναισθήματα που έχει το άτομο για το σώμα του.

Όταν αυτή η εικόνα του σώματος είναι ρεαλιστική και ισορροπημένη και επιτρέπει στο άτομο να αισθάνεται άνετα στο σώμα του, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι θετικό. Από την άλλη πλευρά, μια αρνητική εικόνα σώματος είναι αυτή που δεν προσαρμόζεται καλά στην πραγματικότητα και οδηγεί το άτομο να αισθάνεται άβολα, ανήσυχα και ντρέπεται για τη σωματική του διάπλαση.

Συνέπειες από την αρνητική εικόνα σώματος για την αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση είναι η υποκειμενική εκτίμηση του ατόμου για την αξία του. Είναι η αξία που δίνεις στον εαυτό σου με βάση τα χαρακτηριστικά που αντιλαμβάνεσαι και ο τρόπος που νιώθεις, συμπεριφέρεσαι και σχετίζεσαι με τους άλλους εξαρτάται από αυτό.

Για τον ίδιο λόγο, η καλή αυτοεκτίμηση είναι θεμελιώδης εάν θέλετε να απολαύσετε καλές κοινωνικές σχέσεις και προσωπική ευημερία.

Η αυτοεκτίμηση σχετίζεται στενά με την εικόνα του σώματος. Έτσι, ένα άτομο που αντιλαμβάνεται το σώμα του με θετικό τρόπο θα έχει υψηλότερη αυτοεκτίμηση από κάποιον που έχει αρνητική αντίληψη για την εικόνα του.

Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η φυσική εικόνα γίνεται όλο και πιο σημαντική στην κοινωνία και ότι οι άνθρωποι κρίνουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους βάσει αυτής. Τα άτομα με αρνητική εικόνα σώματος αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως ανεπαρκή σε σχέση με τα κοινωνικά αποδεκτά πρότυπα.

Εξαιτίας όλων αυτών, η αυτοεκτίμησή τους μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές και μια σειρά άλλων επιπλοκών.

Συμπτώματα από μια αρνητική εικόνα σώματος

Αρνητική εικόνα σώματος: ένας πολύ αδύνατος άντρας με ταινία μέτρησης.
Το να μην αισθάνεστε άνετα στο σώμα σας είναι σύμπτωμα αρνητικής εικόνας σώματος.

Είναι συνήθως εύκολο να προσδιοριστεί εάν έχετε αρνητική εικόνα σώματος επειδή θα παρατηρήσετε τα δυσάρεστα συναισθήματα που αισθάνεστε σχετικά με το σώμα σας.

Ωστόσο, η κοινωνική πίεση καθιστά όλο και πιο συνηθισμένο για τους ανθρώπους να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με κάποιο μέρος της σωματικής τους διάπλασης. Αυτές οι συμπεριφορές έχουν ομαλοποιηθεί. Έτσι, εάν θέλετε να μάθετε εάν υποφέρετε από αρνητική εικόνα σώματος, μπορείτε να σκεφτείτε τους ακόλουθους δείκτες:

  • Αισθάνεστε άβολα και ντρέπεστε για το σώμα σας και τη φυσική σας εικόνα.
  • Επικεντρώνεστε υπερβολικά σε ορισμένα ελαττώματα ή τμήματα της ανατομίας σας και έτσι μεγεθύνετε τη σημασία τους για εσάς.
  • Ίσως επιδίδεστε σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές κοιτάζοντας τα ελαττώματά σας, τσιμπώντας τον εαυτό σας ή ζυγίζοντας τον εαυτό σας.
  • Αποφεύγετε να κοιτάτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη όσο το δυνατόν περισσότερο λόγω της συναισθηματικής δυσφορίας που προκαλεί.
  • Η καθημερινότητά σας περιορίζεται από τη δυσφορία που νιώθετε για τη σωματική σας διάπλαση. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγετε να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επίδειξη του σώματός σας (όπως να πηγαίνετε στην παραλία ή στην πισίνα). Σημαίνει επίσης ότι αισθάνεστε περιορισμένοι όταν πρόκειται για αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Ποιες επιλογές θεραπείας είναι διαθέσιμες;

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της αρνητικής εικόνας του σώματος. Μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να τροποποιήσετε τις δυσλειτουργικές σκέψεις και τον κρίσιμο εσωτερικό διάλογο που διατηρεί το πρόβλημα.

Μπορεί επίσης να είναι απαραίτητο να μάθετε τεχνικές χαλάρωσης για να μειώσετε το επίπεδο άγχους ή να εργαστείτε σε προηγούμενες εμπειρίες ή τραύματα που μπορεί να συμβάλλουν στην κακή εικόνα του εαυτού σας και στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αλλά, πάνω απ ‘όλα, πρέπει να αναπτύξετε εργαλεία για να αντιμετωπίσετε την πίεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μάθετε να αποδέχεστε το σώμα σας.

Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας

Μια αρνητική εικόνα του σώματος μπορεί να περιορίσει την ικανότητά σας να σχετίζεστε με άλλους, να επηρεάζει τις επιδόσεις σας στη δουλειά και να επηρεάζει τις ρομαντικές σχέσεις. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Έτσι, αν ταυτιστείτε με αυτά που έχετε διαβάσει εδώ, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Θυμηθείτε ότι η αντίληψη είναι εξαιρετικά υποκειμενική. Η αποδοχή του σώματός σας συχνά σχετίζεται περισσότερο με εσωτερικούς ψυχολογικούς πόρους παρά με την πραγματική σας εμφάνιση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσετε να αναπτύξετε ψυχολογικά εργαλεία που θα σας επιτρέψουν να αντιμετωπίσετε την κοινωνική πίεση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Alleva, J. M., Sheeran, P., Webb, T. L., Martijn, C., & Miles, E. (2015). A meta-analytic review of stand-alone interventions to improve body image. PLoS One10(9), e0139177.
  • Slade, P. D. (1994). What is body image? Behaviour Research and Therapy, 32(5), 497–502. https://doi.org/10.1016/0005-7967(94)90136-8
  • Tiggemann, M. (2011). Sociocultural perspectives on human appearance and body image. In T. F. Cash & L. Smolak (Eds.), Body image: A handbook of science, practice, and prevention (p. 12–19). The Guilford Press.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.