Πώς σχετίζεται το λεμφικό σύστημα με το κυκλοφορικό σύστημα;

Το λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα είναι δύο μεγάλα δίκτυα αγγείων που περιέχουν υγρό στο εσωτερικό του. Το σημερινό άρθρο θα εξηγήσει τη σχέση μεταξύ τους καθώς και την ατομική τους λειτουργία.
Πώς σχετίζεται το λεμφικό σύστημα με το κυκλοφορικό σύστημα;

Τελευταία ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου, 2021

Το λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα είναι δύο θεμελιώδεις δομές του σώματος. Και τα δύο είναι βασικά ένα εκτεταμένο δίκτυο αγγείων που τρέχουν σε όλο το σώμα. Οι άνθρωποι τείνουν να τα θεωρούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αλλά δεν είναι έτσι.

Στην πραγματικότητα, το λεμφικό και το κυκλοφορικό σύστημα είναι αλληλένδετα. Η κύρια λειτουργία αυτής της σύνδεσης είναι ο έλεγχος της ποσότητας υγρού που υπάρχει στο σώμα. Τους επιτρέπει επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης και των ασθενειών.

Οι λειτουργίες τους είναι περίπλοκες. Εδώ, θα εξηγήσουμε την κυκλοφορία του αίματος, το λεμφικό σύστημα και πώς αυτά αλληλοσυμπληρώνονται.

Τι είναι το κυκλοφορικό σύστημα;

Το κυκλοφορικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά αίματος σε ιστούς και όργανα σε όλο το σώμα. Αποτελείται από τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά. Λάβετε υπόψη ότι η καρδιά είναι η αντλία που προωθεί το αίμα μέσω των αγγείων.

Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς το αίμα μεταφέρει το οξυγόνο που απαιτείται για να επιβιώσουν τα κύτταρα κάθε ιστού. Επιπλέον, άλλες ουσίες (θρεπτικά συστατικά, ορμόνες και αέρια) ταξιδεύουν μέσω του αίματος,όπως εξηγεί αυτό το άρθρο στο Visuals Online.

Το κυκλοφορικό σύστημα συμβάλλει επίσης στην εξάλειψη των αποβλήτων όπως το διοξείδιο του άνθρακα ή ορισμένες πρωτεΐνες. Σχεδόν το 90% του συνόλου του αντλούμενου αίματος επιστρέφει στην καρδιά.

Οι ιστοί φιλτράρουν το άλλο 10%, χάρη στα τριχοειδή αγγεία. Αυτό το φιλτραρισμένο υγρό περιέχει πρωτεΐνες, απόβλητα, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς και διαχωρίζεται από τα περισσότερα κύτταρα του αίματος.

Τι είναι το λεμφικό σύστημα;

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο αγγείων και ιστών, ακριβώς όπως το κυκλοφορικό. Σε αυτή την περίπτωση, το μεταφερόμενο υγρό είναι γνωστό ως λέμφος. Επιπλέον, τα λεμφικά αγγεία είναι σωληνοειδείς δομές που διατρέχουν όλο το σώμα. Επίσης, υπάρχουν περίπου 500 και 600 λεμφαδένες κατανεμημένοι σε όλο το σώμα.

Η κύρια λειτουργία του λεμφικού συστήματος είναι ο καθαρισμός της λέμφου από μη φυσιολογικά κύτταρα ή μολυσματικούς μικροοργανισμούς. Με άλλα λόγια, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα εμπλεκόμενα όργανα είναι οι αμυγδαλές, ο θύμος αδένας και η σπλήνα.

Όλα αυτά τα όργανα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα Β-λεμφοκύτταρα. Πρόκειται για εξειδικεύσεις υπεύθυνες για την καταπολέμηση παθογόνων με συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή ταξιδεύουν με τη λέμφο και συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό στους λεμφαδένες, οι οποίοι λειτουργούν ως φίλτρο για δυνητικά επιθετικά σωματίδια.

Μια απεικόνιση του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος.
Το λεμφικό σύστημα φτάνει σε κάθε ιστό του σώματος.

Πώς σχετίζεται το λεμφικό σύστημα με το κυκλοφορικό σύστημα;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το λεμφικό και το κυκλοφορικό σύστημα είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Ωστόσο, τα αιμοφόρα αγγεία δεν είναι αδιαπέραστα και μικρές ποσότητες υγρού μπορεί να διαρρεύσουν.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Breast Cancer, αυτό το υγρό συσσωρεύεται στους χώρους μεταξύ των κυττάρων και των ιστών. Στη συνέχεια, τα αγγεία του λεμφικού συστήματος το συλλέγουν και σχηματίζουν τη λέμφο.

Το λεμφικό σύστημα δεν είναι κλειστό. Δηλαδή, μπορεί να απελευθερώσει και να συλλέξει υγρά. Επιπλέον, σε αντίθεση με το κυκλοφορικό σύστημα, δεν έχει αντλία που προωθεί το υγρό, όπως και η καρδιά. Έτσι, η λέμφος κινείται αργά.

Η κίνηση της λέμφου οφείλεται στην πίεση που ασκούν οι μύες στα λεμφικά αγγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κίνηση του σώματος, όπως το περπάτημα, το διεγείρει.

Κύκλωμα λεμφαδένων

Τα μικρότερα λεμφικά αγγεία ονομάζονται επίσης τριχοειδή αγγεία και το υγρό συλλέγεται μέσω αυτών. Η λέμφος φεύγει από τα λεμφικά τριχοειδή για τα αγγεία συλλογής, τα οποία είναι μεγαλύτερα και έχουν βαλβίδες.

Οι βαλβίδες επιτρέπουν στη λέμφο να κυκλοφορεί μόνο προς μία κατεύθυνση. Στη συνέχεια, αυτό το υγρό περνά μέσα από τους λεμφαδένες οι οποίοι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι υπεύθυνοι για το φιλτράρισμα τυχόν αποβλήτων, τοξινών και μικροοργανισμών.

Περιέχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορούν να αποτρέψουν τις λοιμώξεις και παρόλο που οι κόμβοι κατανέμονται σε όλο το σώμα, είναι πιο συγκεντρωμένοι σε ορισμένες περιοχές όπως οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα και ο λαιμός.

Η λέμφος αφήνει τους κόμβους για να εισέλθει στους λεμφαδένες και στη συνέχεια αυτοί οι αγωγοί την αποστραγγίζουν σε μια μεγάλη φλέβα. Έτσι, το υγρό επιστρέφει στο κυκλοφορικό σύστημα.

Λοιμώξεις στο λεμφικό ή κυκλοφορικό σύστημα

Το λεμφικό σύστημα έχει τη λειτουργία του καθαρισμού των υγρών του σώματος για την πρόληψη λοιμώξεων. Το αίμα είναι συνήθως καθαρό επειδή το κυκλοφορικό σύστημα είναι κλειστό.

Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει μόλυνση στο αίμα μέσω πληγών, καθετήρων ή βελόνων. Όταν συμβεί αυτό, κύτταρα του ανοσοποιητικού, αντισώματα και άλλοι παράγοντες επιτίθενται στα παθογόνα.

Παρ ‘όλα αυτά, αυτοί οι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται γρήγορα όταν το σώμα αποτυγχάνει να τα αποβάλει. Η βακτηριαιμία συμβαίνει όταν τα βακτήρια εισέρχονται στο αίμα και η ιαιμία σε περίπτωση ιών. Με τη σειρά του, λέμε ότι υπάρχει σηψαιμία εάν οι μολυσματικοί παράγοντες αρχίσουν να αναπαράγονται και να εξαπλώνονται.

Λοιμώξεις στο λεμφικό σύστημα

Συνήθως δεν υπάρχει μικροβίωμα στο λεμφικό σύστημα καθώς τα ανοσοκύτταρα συνήθως εξαλείφουν τυχόν παθογόνα από νωρίς.

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ μολυσματικά παθογόνα που μπορούν να ξεπεράσουν τέτοιες άμυνες. Σε αυτή την περίπτωση, εμφανίζεται μόλυνση στο λεμφικό σύστημα και οδηγεί σε μεγάλη φλεγμονώδη απόκριση. Λέμε ότι υπάρχει λεμφαγγίτιδα όταν αυτή η απάντηση συμβαίνει στα λεμφικά αγγεία.

Με τη σειρά του, ένας φλεγμονώδης λεμφαδένας σημαίνει ότι ένα άτομο έχει λεμφαδενίτιδα. Αυτό είναι συχνό σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα παιδί με πονόλαιμο.
Η λεμφαδενίτιδα είναι πιο αισθητή στα παιδιά αλλά δεν είναι πάντα σοβαρή.

Κάποιος μπορεί να διεγείρει το λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα

Το λεμφικό σύστημα είναι θεμελιώδες και επειδή σχετίζεται με το κυκλοφορικό σύστημα χρειάζεται να διατηρεί μια σταθερή ποσότητα υγρού στο σώμα. Επιπλέον, συνεργάζονται για να προστατεύσουν το σώμα από πιθανές λοιμώξεις.

Σε αντίθεση με το κυκλοφορικό σύστημα, ωστόσο, το λεμφικό σύστημα δεν έχει αντλία για την τόνωση της κυκλοφορίας. Έτσι, η συσσώρευση είναι δυνατή.

Ένας από τους τρόπους τόνωσης του λεμφικού συστήματος είναι η άσκηση – το να περπατάτε, να κάνετε τζόκινγκ, κολύμπι ή προπόνηση δύναμης βοηθούν. Επιπλέον, τα μασάζ είναι άλλα καλά μέτρα.

Η χειροκίνητη λεμφική παροχέτευση βελτιώνει την κυκλοφορία της λέμφου και συνίσταται στην εφαρμογή ήπιας πίεσης σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, ακολουθώντας την πορεία των αγγείων. Μειώνει την εμφάνιση οιδήματος και διεγείρει αυτό το σύστημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.