4 ενδιαφέροντα στοιχεία για το λεμφικό σύστημα

Το μόνο που χρειάζεται είναι να φροντίζετε λίγο καλύτερα τον εαυτό σας. Λάβετε υπόψη ότι απλά πράγματα όπως το να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματά σας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευτυχία σας.
4 ενδιαφέροντα στοιχεία για το λεμφικό σύστημα
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 28 Νοεμβρίου, 2018

Τι θέλετε να μάθετε για το λεμφικό σύστημα; Το λεμφικό σύστημα είναι μέρος του κυκλοφορικού συστήματος. Παρόλο που αποτελεί σημαντικό τμήμα του οργανισμού μας, σίγουρα υπάρχουν πολλά που αγνοείτε και πρέπει να μάθετε για το λεμφικό σύστημα.

Μοιάζει με δίκτυο, ένα απίστευτα περίπλοκο σύστημα που αποτελείται από επικοινωνούντα αγγεία, ειδικό ιστό και όργανα. Αυτά τα όργανα, όπως και η σπλήνα, διεκπεραιώνουν μια πολύ συγκεκριμένη και σημαντική δουλειά. Εξαλείφουν τις τοξίνες, τα περιττώματα και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες από τον οργανισμό σας.

Ωστόσο, επιτελεί και πολλούς άλλους ρόλους στην υγεία σας που σίγουρα θα θέλετε να μάθετε.

Σήμερα, θα θέλαμε να σας βοηθήσουμε να μάθετε περισσότερα για το λεμφικό σύστημα. Θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που είναι, στο τι κάνει, και, πάνω απ ‘όλα, στο τι μπορείτε να κάνετε για να το φροντίσετε καλύτερα.

1. Το λεμφικό σύστημα και η λέμφος

Το λεμφικό σύστημα του σώματός σας απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από τον οργανισμό, όπως περιττώματα και νεκρά κύτταρα. Επιπλέον, έχει μια άλλη εξίσου σημαντική δουλειά, την ενίσχυση της ανοσολογικής σας απόκρισης.

Αυτό το κατορθώνει με τη λέμφο. Πρόκειται για ένα υγρό που ενεργοποιεί τις φυσικές άμυνες και ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια.

Επιπλέον, το λεμφικό σύστημα ελέγχει τη συγκέντρωση πρωτεΐνης στο σώμα σας. Παράλληλα, ρυθμίζει την παραγωγή του χυλώδους υγρού που σχηματίζεται από τη χολή και ενθαρρύνει την παραγωγή ορισμένων αμινοξέων.

Όπως μπορείτε να δείτε, έχει μια πιο συναρπαστική δουλειά από αυτή που ίσως είχατε στο μυαλό σας!

2. Όργανα που αποτελούν το λεμφικό σύστημα

μάθετε για το λεμφικό σύστημα
Εδώ συναντάμε κάτι ενδιαφέρον. Ο εγκέφαλός σας συνδέεται με το λεμφικό σας σύστημα μέσω των κόλπων του σώματός σας. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων που εκτείνονται σχεδόν στο σύνολο του σώματός σας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο σημαντικά τμήματα αυτού του δικτύου:

Μυελός των οστών

Τον μυελό των οστών, όπως γνωρίζετε, τον παράγει κάθε κύτταρο που έχετε στο σώμα σας. Μεταξύ αυτών των κυττάρων βρίσκουμε λεμφικά και λεμφοκύτταρα που αποτελούν το λεμφικό σας σύστημα.

Ο θύμος αδένας

μάθετε για το λεμφικό σύστημα
Αυτός ο μικρός αδένας διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό σκοπό στο λεμφικό σύστημα. Αναπτύσσει λεμφοκύτταρα, έναν ουσιαστικό τύπο λευκών αιμοσφαιρίων στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η σπλήνα

μάθετε για το λεμφικό σύστημα
Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η σπλήνα δεν υπηρετεί κάποιον ιδιαίτερο σκοπό. Πρόκειται, ωστόσο, για μεγάλο μύθο. Αυτό το όργανο, εξάλλου, είναι επιφορτισμένο με τη σημαντική δουλειά του φιλτραρίσματος του αίματός σας και την αποβολή των προβληματικών κυττάρων ή των περιττωμάτων που το σώμα σας δεν χρειάζεται πλέον.

Οι λεμφαδένες

Αυτό που πιθανώς γνωρίζετε ήδη σχετικά με τους λεμφαδένες είναι ότι μερικές φορές φλεγμαίνουν. Επιπλέον, είναι επιρρεπείς στον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των Hodgkin και μη Hodgkin λεμφωμάτων.

Αλλά τι άλλο πρέπει να ξέρετε για αυτούς;

 • Είναι μικροί κόμβοι που βρίσκονται κατά ομάδες σε διάφορα μέρη του σώματός σας, όπως μασχάλες και βουβωνική χώρα. Σκοπός τους είναι να καταπολεμούν τα μικρόβια και τις λοιμώξεις.

3. Ασθένειες και πληροφορίες για το λεμφικό σύστημα

Το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το λεμφικό σύστημα είναι η ύπαρξη φλεγμονής στους λεμφαδένες. Αυτό είναι το πιο αξιοσημείωτο σύμπτωμα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημάδια.

Ας δούμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις νόσους που σχετίζονται με το λεμφικό σύστημα.

Λεμφοίδημα

 • Αποτελεί κοινό πρόβλημα στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή λόγω καρκίνου του μαστού.
 • Αυτό συμβαίνει λόγω συσσώρευσης της λέμφου. Έτσι, ο ασθενής παρατηρεί αύξηση του όγκου και αισθητή φλεγμονή στα χέρια ή στα πόδια.

Μπορούμε να τα διαχωρίσουμε σε λεμφοδυναμικά και λεμφοστατικά οιδήματα.

Τα πρώτα προκαλούνται από απλά προβλήματα του κυκλοφορικού. Ωστόσο, τα δεύτερα οφείλονται σε λεμφική ανεπάρκεια λόγω συσσώρευσης πρωτεϊνών.

Αδενοπάθεια

μάθετε για το λεμφικό σύστημα
 • Η αδενοπάθεια είναι φλεγμονή των λεμφαδένων. Δεν προκαλείται πάντα από καρκίνο. Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές είναι το αποτέλεσμα ενός ασθενούς ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Επιπλέον, η αδενοπάθεια προκαλείται επίσης συχνά από ιούς όπως αυτοί της ιλαράς ή της μονοπυρήνωσης.
 • Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι φλεγμονώδεις λεμφαδένες σχετίζονται επίσης με τα λεμφώματα Hodgkin ή μη Hodgkin. Ευτυχώς, αυτές είναι ασθένειες που μπορούν να έχουν μια καλή πρόγνωση εάν διαγνωστούν έγκαιρα.

4. Συμβουλές για την καλύτερη φροντίδα του λεμφικού συστήματος

Τώρα γνωρίζετε ότι το λεμφικό σύστημα εκτελεί δύο πολύ θεμελιώδεις εργασίες:

 1. Αρχικά, καθαρίζει το σώμα σας.
 2. Δεύτερον, βοηθά στην προστασία από ιούς και βακτηρίδια ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσετε τις συνήθειές σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να φροντίσετε αυτό το δίκτυο οργάνων, λεμφαδένων και λεμφικών αγγείων που κάνουν τόσα για σας.

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για να το επιτύχετε:

 • Καταναλώστε φρέσκα, βιολογικά τρόφιμα.
 • Προσπαθήστε να μειώσετε τα επίπεδα του στρες.
 • Απολαύστε έναν ύπνο μεταξύ 7 και 9 ωρών την ημέρα.
 • Πραγματοποιήστε ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο και τελειώστε με ένα κρύο ντους.
 • Γυμναστείτε με μέτρο.
 • Πίνετε νερό με λεμόνι.
 • Τα μασάζ που διεγείρουν τη λεμφική κυκλοφορία είναι πολύ ωφέλιμα.
 • Οι τσουκνίδες και τα αφεψήματα από αλόη βέρα είναι εξαιρετικά.
 • Κάνετε ασκήσεις γιόγκα.

Για να ανακεφαλαιώσουμε, το λεμφικό σας σύστημα αξίζει την προσοχή σας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να φροντίζετε λίγο καλύτερα τον εαυτό σας. Λάβετε υπόψη ότι απλά πράγματα όπως το να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματά σας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευτυχία σας.

Πώς θα το κάνετε αυτό πράξη σήμερα;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.