Σύνδρομο Τουρέτ (Tourette): Ποια είναι η θεραπεία;

Το σύνδρομο Τουρέτ είναι μια πολύπλοκη παθολογία που προκαλεί ακούσιες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή ήχους. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, σήμερα θέλουμε να σας πούμε περισσότερα γι αυτό.
Σύνδρομο Τουρέτ (Tourette): Ποια είναι η θεραπεία;

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2020

Η θεραπεία για το σύνδρομο Τουρέτ δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα, καθώς αυτή η νευρολογική διαταραχή επηρεάζει 1 στα 100 άτομα. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση τικ (καταναγκαστικές ακούσιες διαταραχές) που εξελίσσονται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή ανεπιθύμητους ήχους.

Αυτή η ασθένεια έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή εκείνων που πάσχουν από αυτήν, επηρεάζοντας τόσο κοινωνικές όσο και εργασιακές πτυχές. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Σας εξηγούμε στις παρακάτω παραγράφους.

Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό το άρθρο: Σύνδρομο Άσπεργκερ: συμπτώματα και στοιχεία

Τι είναι το σύνδρομο Τουρέτ;

Το σύνδρομο Τουρέτ, όπως μόλις αναφέραμε, συνίσταται στην εμφάνιση ακούσιων κινήσεων ή ήχων που είναι ανεξέλεγκτοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η παθολογία αρχίζει να εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία, πριν από την ηλικία των 15 ετών.

Η αιτία αυτής της διαταραχής είναι άγνωστη, ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Στην πραγματικότητα, είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό, καθώς εμφανίζεται περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Τα τικ είναι κινήσεις ή ξαφνικοί και σύντομοι ήχοι και εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: Απλά ή περίπλοκα. Τα πρώτα είναι εκείνα που περιλαμβάνουν μικρές μυϊκές ομάδες, για παράδειγμα, το ανοιγόκλεισμα των ματιών. Από την άλλη πλευρά, τα σύνθετα τικ περιλαμβάνουν περισσότερες μυϊκές ομάδες.

Πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν το σύνδρομο Τουρέτ ως την παθολογία που προκαλεί αισχρολογία ή προσβολές σε ακατάλληλους και ανεξέλεγκτους χρόνους. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις μπορεί να διαφέρουν πολύ και δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα αυτό το σύμπτωμα.

τικ στα χέρια
Οι ακούσιες κινήσεις των τικ είναι το κλασικό σημάδι του συνδρόμου Τουρέτ

Σύνδρομο Τουρέτ: Η ιατρική θεραπεία

Πολλοί άνθρωποι δεν χρειάζονται καμία θεραπεία για αυτήν την παθολογία. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Παρ ‘όλα αυτά, μπορούν κάποια τικ να τους καθιστούν ανίκανους, γι’ αυτό υπάρχουν διαφορετικές μορφές ανακούφισης των τικ. Μια από αυτές είναι μέσω φαρμάκων.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Ατυχήματος της Ισπανίας αναφέρει ότι ορισμένοι νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, εμπλέκονται στην ανάπτυξη αυτής της παθολογίας. Επομένως, η ιατρική θεραπεία του συνδρόμου Τουρέτ περιλαμβάνει φάρμακα που μπλοκάρουν ή μειώνουν τη ντοπαμίνη.

Για παράδειγμα, οι γιατροί συνταγογραφούν αλοπεριδόλη και ρισπεριδόνη. Από τη μία πλευρά, αυτά τα φάρμακα φαίνεται να βοηθούν στη μείωση των τικ. Ωστόσο, παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο δευτερογενών επιδράσεων, όπως αύξηση βάρους.

Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε ένεση botox στον μυ που δημιουργεί το τικ. Επί του παρόντος, διεξάγεται έρευνα σχετικά με τη χρήση φαρμάκων κατά των κρίσεων, όπως η τοπιραμάτη.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το σύνδρομο Τουρέτ συνυπάρχει συνήθως μαζί με άλλες παθολογίες. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ως εκ τούτου, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Συμπεριφορική θεραπεία ως θεραπεία για το σύνδρομο Τουρέτ

Η συμπεριφορική θεραπεία είναι ένας τύπος ψυχολογικής θεραπείας που επιδιώκει την επανεκπαίδευση των ασθενών για να μάθουν να ελέγχουν τα τικ τους. Η ιδέα είναι ότι, όταν οι ασθενείς εντοπίζουν τα σημάδια που εμφανίζονται πριν από τις ακούσιες χειρονομίες, μπορούν να παράγουν μια άλλη απόκριση που τα αντισταθμίζει.

Αυτός ο τύπος θεραπείας αποτελείται από διαφορετικές στρατηγικές. Αν και είναι βέβαιο ότι βοηθά στη μείωση του αριθμού και της σοβαρότητας των τικ, δεν αποτελεί οριστική θεραπεία. Επιπλέον, δεν είναι αποτελεσματική για όλους τους ανθρώπους.

Θεραπεία αντιστροφής συνήθειας

Μία από τις τεχνικές στη θεραπεία συμπεριφοράς είναι η αντιστροφή συνήθειας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Miguel Hernández, έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής θεραπείας του συνδρόμου Τουρέτ χωρίς να χρειάζεται φάρμακα.

Αυτή η μέθοδος αποτελείται από διαφορετικά στάδια και περιλαμβάνει την αύξηση της ευαισθητοποίησης των τικ για την ταυτοποίησή τους. Τα άτομα μαθαίνουν να παράγουν μια απάντηση που δεν είναι συμβατή με το τικ.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το τικ συνίσταται στο να αγγίζει κάποιος το κεφάλι του με τα χέρια. Έτσι, το πρώτο βήμα θα ήταν να συνειδητοποιήσετε ότι κάνετε αυτή την κίνηση και πότε την κάνετε. Στη συνέχεια, μια νέα συμπεριφορά θα ήταν να τοποθετήσετε τα χέρια αλλού, όπως στα γόνατα, για να αποφύγετε τη χειρονομία.

άνδρας σε ψυχολόγο
Η ψυχολογική υποστήριξη είναι μια μορφή θεραπείας που στοχεύει στην θεραπεία χωρίς φάρμακα.

Ολιστικές παρεμβάσεις για τα τικ (CBIT)

Ένας άλλος τύπος συμπεριφορικής θεραπείας για τη θεραπεία του συνδρόμου Τουρέτ είναι το CBIT. Σε αυτήν την περίπτωση, περιλαμβάνει την αντιστροφή της συνήθειας, τη χαλάρωση και την εκπαίδευση σχετικά με τα δικά σας τικ για τη μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής.

Αυτός ο τύπος στρατηγικής δεν απευθύνεται μόνο σε ασθενείς, αλλά επίσης εμπλέκει και άλλα άτομα στο περιβάλλον τους για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά του. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για κάποιον μαθητή στο σχολείο, τότε η θεραπεία θα περιλαμβάνει και τους δασκάλους του αγοριού.

Τι πρέπει να θυμάστε για τη θεραπεία του συνδρόμου Τουρέτ

Η θεραπεία του συνδρόμου Τουρέτ είναι πολύπλοκη και η ασθένεια έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όσους πάσχουν από αυτήν. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν την παθολογία, υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Η συμπεριφορική θεραπεία είναι ένα πολλά υποσχόμενο μέτωπο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ανθρώπων χωρίς την ανάγκη φαρμάκων. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της παθολογίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • ¿Qué es el síndrome de Tourette? – Tourette Association of America. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://tourette.org/about-tourette/overview/espanol/medicos/que-es-el-sindrome-de-tourette/
  • Tratamientos | Síndrome de Tourette (ST) | NCBDDD | CDC. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/tourette/treatments.html
  • Síndrome de Tourette : National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/sindrome_de_tourette.htm
  • Síndrome de Gilles de la Tourette: espectro clínico y tratamiento – Dialnet. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=326433
  • Gonzálvez, M. T. (2016). Tratamiento cognitivo-conductual de un niño con Síndrome de Tourette. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes (Vol. 3). Retrieved from www.revistapcna.com
  • Yang, C. S., Zhang, L. L., Zeng, L. N., Huang, L., & Liu, Y. T. (2013). Topiramate for Tourette’s syndrome in children: A meta-analysis. Pediatric Neurology, 49(5), 344–350. https://doi.org/10.1016/j.pediatrneurol.2013.05.002
  • Valdés King, Mónica, and Omoruyi Ayodeji Uwagboe. “Síndrome de Gilles de la Tourette.” Revista Cubana de Medicina General Integral 34.1 (2018): 63-70.
  • Ríos-Flórez, Jorge Alexander, and Claudia Rocío López-Gutiérrez. “Enfoque clínico y neurofuncional del Síndrome Gilles de la Tourette.” Psicoespacios 10.17 (2016): 155-167.
  • García-Acero, Mary, and Eugenia Espinosa. “Síndrome De Tourette Familiar: Reporte De Caso Y Revisión De La Literatura.” Revista Ecuatoriana de Neurología 27.2 (2018): 87-91.
  • García, D. Macías. “Otros trastornos del movimiento: tics y síndrome de Tourette, temblor, mioclonías y síndrome de piernas inquietas.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.73 (2019): 4285-4299.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.