Το μαγνήσιο βοηθά στη βελτίωση της νοητικής σας ικανότητας

3 Δεκεμβρίου 2018
Γνωρίζατε ότι το μαγνήσιο μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις νοητικές σας ικανότητες; Εκτός από αυτό, μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να αντιμετωπίσει το άγχος.

Το μαγνήσιο βοηθά στη βελτίωση της νοητικής σας ικανότητας. Το μαγνήσιο είναι η ζωτικής σημασίας θρεπτική ουσία για την οποία όλοι μιλάνε. Αυτό το μεταλλικό στοιχείο πολλαπλών δράσεων φαίνεται να είναι το κλειδί για την ευημερία μας.

Αυτό δεν είναι υπερβολή δεδομένου ότι το μαγνήσιο έχει αναντικατάστατη σημασία στο μεγάλο μέρος των ανθρώπινων βιοχημικών αντιδράσεων του ανθρώπινου σώματος. Χάρη σε αυτό το μεταλλικό στοιχείο, το σώμα σας εκτελεί 300 ενζυματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου και κάτι ιδιαίτερου: την παραγωγή ενέργειας.

Και τώρα αν σας λέγαμε ότι αυτό το μεταλλικό στοιχείο είναι επίσης το κλειδί για την ψυχική σας ευημερία;

Αυτό είναι, χωρίς αμφιβολία, μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που δεν μπορούσε να ξεφύγει: οι ασθενείς με μεγάλη κατάθλιψη, για παράδειγμα, επωφελήθηκαν κυρίως από συμπληρώματα με βάση το μαγνήσιο.

Επίσης, όσοι πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές της διάθεσης, σπασμούς, αταξία ή επεισόδια ψύχωσης έχουν δει την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται  μέχρι το σημείο αύξησης της πιθανότητας ανάρρωσης.

Σήμερα σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να εξηγήσουμε πώς το μαγνήσιο μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία. Και, πώς αυξάνει ακόμη περισσότερο την ευημερία και τις νοητικές σας ικανότητες.

Μαγνήσιο για τη βελτίωση της νοητικής σας ικανότητας

 1. Μαγνήσιο για την μνήμη και τη βελτίωση της νοητικής σας ικανότητας

μνύμη, κλειδί νοητικής σας ικανότητας

Κάτι που διαβάζουμε πολύ συχνά είναι ότι το ήμισυ του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες δεν λαμβάνουν την ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου.

 • Το έλλειμμα αυτό έχει αντίκτυπο όταν φθάσουμε στη μέση ηλικία. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου της ζωής μας, πολλές από τις γνωστικές μας λειτουργίες αρχίζουν να γίνονται λιγότερο έντονες.
 • Κάτι ενδιαφέρον που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το μαγνήσιο κάνει τις συνάψεις σας που βρίσκονται στον ιππόκαμπο ισχυρότερες. Αυτό είναι το μέρος του εγκεφάλου που σας βοηθά να αναπτύξετε την μακροπρόθεσμη μνήμη.
 • Την ίδια στιγμή, αυτό το μεταλλικό στοιχείο εκτελεί ζωτικής σημασίας λειτουργία στον προμετωπιαίο φλοιό.
 • Χάρη στο μαγνήσιο, ο εγκέφαλός σας μπορεί να θυμάται αυτές τις αναμνήσεις που είναι αποθηκευμένες στη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας (όπως πού έχω αφήσει το κλειδί, απενεργοποίηση του φούρνου, αγορά κάτι σημαντικού …).

Το μαγνήσιο επίσης ενισχύει τις συναπτικές νευρικές απολήξεις που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση και την ενοποίηση πληροφοριών, μνήμης και δεδομένων, μεταξύ άλλων.

Μάθετε περισσότερα: 5 φυσικές θεραπείες με μαγειρική σόδα τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε

2.Το μαγνήσιο αυξάνει την εκμάθησή σας

Πολλοί από εμάς ίσως πιστεύουν ότι η ικανότητα μάθησης χάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Είναι σαφές ότι η εκπαιδευτική σας δυνατότητα δεν είναι ίδια με αυτή ενός παιδιού ηλικίας 3 ετών όταν είστε 70 ετών. Ωστόσο, πρέπει να δούμε τον εγκέφαλο όπως πραγματικά είναι: είναι ένα όργανο με απίστευτη ικανότητα.

 • Η πλαστικότητα του, οι δυνατότητές του να κάνει νέες συνδέσεις δεν σταματούν ποτέ. Με άλλα λόγια, αν το ασκούμε και το φροντίζουμε σαν μυ, εγγυόμαστε ότι θα φτάσει σε μεγαλύτερες ηλικίες σε καλή κατάσταση.
 • Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να λαμβάνετε συμπληρώματα μαγνησίου.
 • Χάρη σε αυτό το μεταλλικό στοιχείο, μπορούμε να διευκολύνουμε την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων σας. Κάνουμε επίσης τις μνήμες, τη διάθεσή μας και τη λήψη νέων πληροφοριών καλύτερες.

3.Σας βοηθά να μειώσετε το άγχος και στη βελτίωση της νοητικής σας ικανότητας

αγχωμένη γυναίκα- νοητικής σας ικανότητας

Όταν υποφέρουμε από το άγχος, το σώμα μας έχει αύξηση της κορτιζόλης στο αίμα.

Αυτή η αύξηση της κορτιζόλης βλάπτει τη δομή του εγκεφάλου σας με πολύ συγκεκριμένο τρόπο: τον ιππόκαμπο.

Αυτή η βλάβη μας κάνει να έχουμε λάθη στη μνήμη. Μας δυσκολεύει να συγκεντρωθούμε. Και, εντείνει τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Τώρα, είναι ενδιαφέρον να γνωρίσουμε ότι το μαγνήσιο δρα επίσης στις ορμόνες μας με στόχο τη μείωση της κορτιζόλης και τον έλεγχο της ανταπόκρισης στο στρες.

Ταυτόχρονα, το μαγνήσιο μπορεί να λειτουργήσει ως αιματοεγκεφαλικός φραγμός. Με άλλα λόγια, εμποδίζει τις ορμόνες του στρες να μπουν στον εγκέφαλό σας. Χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι κάτι φανταστικό.

4.Το μαγνήσιο μπορεί να αποτρέψει την νόσο του Αλτσχάιμερ

Το μαγνήσιο από μόνο του δεν προστατεύει κανέναν από την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer σε οποιαδήποτε στιγμή.

 • Ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει ως  μέσο προστασίας μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου σε ένα ενδιαφέρον ποσοστό.
 • Αυτό που κάνει αυτό το μεταλλικό στοιχείο, για παράδειγμα, είναι η πρόληψη της συσσώρευσης αμυλοειδούς πλάκας στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου σας.
 • Μειώνει επίσης την παρουσία της πλάκας στον προμετωπιαίο φλοιό.

Χωρίς αμφιβολία, αυτά είναι ενδιαφέροντα στοιχεία. Μας καλεί να βελτιώσουμε τη διατροφή μας για να καλύψουμε τα πιθανά ελλείμματα που σχετίζονται με αυτό το μεταλλικό στοιχείο.

Μάθετε περισσότερα: Μη γαλακτοκομικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

5.Το μαγνήσιο μειώνει το άγχος και σας επιτρέπει να είστε πιο «κεντραρισμένοι»

γυναίκα στο παράθυρο, στεναχώρια - νοητικής σας ικανότητας

Έχουμε όλοι περάσει από ορισμένες περιόδους στις οποίες ο εγκέφαλός μας φαίνεται να τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τον ίδιο τον χρόνο. Αισθανόμαστε επιταχυνόμενοι και κάθε ερέθισμα, οποιοδήποτε γεγονός που «εκρήγνυται» πάνω μας, με αποτέλεσμα να χάσουμε τον έλεγχο.

 • Τα πάντα περνούν από εμάς, νιώθουμε νευρικότητα, έχουμε αϋπνία και μια μεγάλη συντριπτική αίσθηση.
 • Αυτές οι περίοδοι άγχους μπορούν να αποφευχθούν με την καλύτερη διαχείριση της καθημερινής μας ζωής. Μπορούν επίσης να προληφθούν με τη φροντίδα των επιπέδων του μαγνησίου μας.
 • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μαγνήσιο είναι το πιο σημαντικό συστατικό των κυττάρων μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενεργεί ως «καύσιμο» για μια βιολογική διαδικασία που κάνουν.
 • Το όργανο που χρειάζεται την περισσότερη ενέργεια είναι ο εγκέφαλός σας. Χρειάζεται υψηλές δόσεις μαγνησίου.
 • Για να βελτιώσουμε την κατάσταση μας εάν βιώνουμε μια έντονη περίοδο άγχους, τίποτα δεν είναι καλύτερο από την ακολούθηση μιας «δίαιτας μαγνησίου»
 • Με άλλα λόγια, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό το μεταλλικό στοιχείο. Και, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να δείτε αν είναι καλή ιδέα ή όχι να πάρετε τα συμπληρώματα και ποιες είναι οι συνιστώμενες δόσεις.

Σιγά σιγά, σε μερικές εβδομάδες, θα παρατηρήσετε ότι τα νεύρα σας χαλαρώνουν. Η ένταση των μυών θα μειωθεί. Επιπλέον, θα συγκεντρωθείτε πολύ περισσότερο στο εδώ και τώρα. Προσπαθήστε και εσείς να καταναλώνετε τροφές με μαγνήσιο για τη βελτίωση της νοητικής σας ικανότητας,

Gupta, M., & Sharon, N. M. L. (2010). Magnesium, Magnesium Alloys, and Magnesium Composites. John Wiley & Sons. https://doi.org/10.1002/9780470905098

Nielsen, F. H. (2010). Magnesium, inflammation, and obesity in chronic disease. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00293.x