Σερτραλίνη: Γνωρίστε τα χαρακτηριστικά της

Σε γενικές γραμμές, η φύση και η συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών που προκαλούνται από τη σερτραλίνη σε όλες τις περιστάσεις είναι παρόμοιες, ανεξάρτητα από την ηλικία του/ης ασθενούς.
Σερτραλίνη: Γνωρίστε τα χαρακτηριστικά της

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η σερτραλίνη είναι ένα φάρμακο της οικογένειας των αντικαταθλιπτικών και χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Υπάγεται στην κατηγορία των επιλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης, αλλά θα δούμε περισσότερα γι’ αυτούς στο σημερινό μας άρθρο. Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε τα χαρακτηριστικά της σερτραλίνης.

Πέραν της αντικαταθλιπτικής τους δράσης, είναι εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση διαφόρων ιατρικών παθήσεων όπως είναι η αγωνία, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχήακόμη και η φοβία.

Επίσης, το υπεύθυνο εργαστήριο για την εμπορευματοποίηση αυτής της ουσίας είναι η Αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, η οποία εισήγαγε το φάρμακο το 1991.

Τα πλεονεκτήματα της σερτραλίνης έναντι άλλων αντικαταθλιπτικών

Διάφορα αντικαταθλιπτικά χάπια

Οι διαφορές ανάμεσα στη σερτραλίνη και τα υπόλοιπα νέα αντικαταθλιπτικά είναι ουσιαστικές. Ένα από πλεονεκτήματα του φαρμάκου είναι η πρόκληση λιγότερων παρενεργειών.

Δεδομένα από διαφορετικές μελέτες δείχνουν ότι το φάρμακο μπορεί να λειτουργεί καλύτερα από τη φλουοξετίνη σε ορισμένους τύπους κατάθλιψης.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι όταν χρησιμοποιείται για επεισόδια πανικού και φοβίας, μειώνει την συχνότητά τους και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι η κύρια ένδειξη για τη χρήση αυτού του φαρμάκου και θα εξηγήσουμε το γιατί. Η κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική διαταραχή η οποία περιλαμβάνει ένα συνεχές αίσθημα λύπης και μια σημαντική απώλεια ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Έτσι λοιπόν επηρεάζει:

  • Τα αισθήματα
  • Τις σκέψεις
  • Τη συμπεριφορά

Σχετικά με την προέλευση της ασθένειας, η κύρια αιτία είναι η αλλαγή στους νευροδιαβιβαστές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό εκτός μερικών περιπτώσεων όπου η κατάθλιψη οφείλεται σε άλλες ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Ο νευροδιαβιβαστής με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανάπτυξη της κατάθλιψης είναι η σεροτονίνη.

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας. Έτσι, η ανεπάρκεια σεροτονίνης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Όμως, υπάρχουν και άλλοι νευροδιαβιβαστές όπως η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη οι οποίες, αν αλλάξουν τα επίπεδά τους, προκαλούν την εμφάνιση της διαταραχής.

Ωστόσο, συνήθως αποτελεί προϊόν της αλληλεπίδρασης διαφορετικών:

  • Βιολογικών παραγόντων και ορμονικών αλλαγών ή αλλοιώσεων των προαναφερθέντων νευροδιαβιβαστών.
  • Ψυχοκοινωνικών παραγόντων από το συνεχές άγχος εξαιτίας της δουλειάς, της προσωπικής ζωής, κ.λπ.
  • Προσωπικών παραγόντων

Πώς ασκεί την επίδρασή της στο σώμα η σερτραλίνη;

Ψηφιακή απεικόνιση νευρώνων

Όπως πλέον γνωρίζετε ήδη, η σερτραλίνη είναι ένα αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Επιπλέον, είναι πολύ επιλεκτική και έχει ελάχιστη επίδραση στην επαναπρόσληψη νορεπινεφρίνης, σε αντίθεση με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Με άλλα λόγια, η σεροτονίνη, όπως και άλλοι νευροδιαβιβαστές, εκκρίνεται από έναν νευρώνα ώστε να δεθεί με τους υποδοχείς άλλου, γειτονικού νευρώνα και να προκαλέσει κάποια αντίδραση.

Έπειτα, απελευθερώνεται από τον υποδοχέα και κάποια μόρια επιστρέφουν στον νευρώνα που την απέβαλε προηγουμένως με μια διαδικασία επαναπρόσληψης. Έτσι, αυτή είναι η διαδικασία μέσα από την οποία η σερτραλίνη επιδρά αναστέλλοντάς τη. Κατά συνέπεια, η σεροτονίνη δε μπορεί να επαναπροσληφθεί και η συγκέντρωσή της αυξάνεται στον προσυναπτικό χώρο ανάμεσα στους δύο νευρώνες.

Με μεγαλύτερη ποσότητα σεροτονίνης, μπορεί να επανασυνδεθεί με τις μεμβράνες των υποδοχέων των νευρώνων και να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση.

Επιπλέον, όπως είδαμε, δεν έλκεται από άλλους τύπους υποδοχέων βιογενών αμινών, όπως είναι η νορεπινεφρίνη. Αυτό το γεγονός εξηγεί το γιατί έχει λιγότερες παρενέργειες απ’ ότι τα φάρμακα αναστολής επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Σερτραλίνη – Παρενέργειες

Σερτραλίνη: Γνωρίστε τα χαρακτηριστικά της

Σε γενικές γραμμές, η φύση και η συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών που προκαλούνται από τη σερτραλίνη σε όλες τις περιστάσεις είναι παρόμοιες, ανεξάρτητα από την ηλικία του/ης ασθενούς.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες συμβαίνουν στην γαστρεντερική οδό και περιλαμβάνουν:

Συμπεράσματα

Η σερτραλίνη χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Όμως, μπορεί να συνταγογραφηθεί και για την αντιμετώπιση άλλων διαταραχών όπως είναι οι κρίσεις πανικού ή η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του/ης γιατρού σας και να συμβουλεύεστε εκείνον/η ή τον/η φαρμακοποιό σας αν έχετε αμφιβολίες για κάποια ασθένεια ή θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fegert, J. M. (2004). Depression treatment with SSRI in child and adolescent psychiatry. A debacle of research or information? NERVENHEILKUNDE.
  • Farmoz. (2011). RCM Sertralina. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Rodríguez-Ramos, P., & Mardomingo Sanz, M. J. (1998). Respuesta a la sertralina en adolescentes con trastorno obsesivo-compulsivo. Actas Espanolas de Psiquiatria.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.