Το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών στις γυναίκες

Το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών κρύβει μια σειρά πεποιθήσεων και ανασφαλειών που κάνουν τη γυναίκα που το παρουσιάζει να προσπαθεί να προβάλει τα προβλήματά της στις άλλες γυναίκες.
Το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών στις γυναίκες
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών δεν αναγνωρίζεται από τους επαγγελματίες. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να το περιγράψουν και να επισημάνουν τις συμπεριφορές τις οποίες εκδηλώνουν μερικές γυναίκες με βάση τον ανταγωνισμό.

Στην κυψέλη, η βασίλισσα των μελισσών έχει πρωταγωνιστικό ρόλο: περιβάλλεται από πολλές αρσενικές μέλισσες καθώς και από θηλυκές που δεν είναι γόνιμες. Αυτό την κάνει να αισθάνεται πιο σπουδαία από τις μέλισσες γύρω της και αυτή είναι μια θέση την οποία λαχταρούν πολλές γυναίκες.

Κοινωνία και ανταγωνισμός

πίνακας με δύο κορίτσια σε ένα ποτάμι, το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών

Από νεαρή ηλικία μαθαίνουμε να ανταγωνιζόμαστε τους γύρω μας.

Μάλιστα, η παρόρμηση που αισθανόμαστε για ανταγωνισμό προέρχεται από την προθυμία μας να συγκριθούμε με τους άλλους, κάτι που παρατηρείται σε πολλούς ενήλικες. Αν και η πρόθεση της σύγκρισης είναι η προσωπική βελτίωση, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι να κάνει την αυτοεκτίμησή μας να μειώνεται.

Λόγω αυτού, όταν προσπαθούμε να βελτιωθούμε, δεν το κάνουμε για τον εαυτό μας αλλά για να κάνουμε επίδειξη. Στην πραγματικότητα, συχνά το κάνουμε για να είμαστε καλύτεροι από τους γύρω μας έτσι ώστε να μας ζηλεύουν.

Το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών αναφέρεται ακριβώς σε αυτό, αλλά εστιάζει ειδικά στις γυναίκες.

 

 

Οι γυναίκες στην κοινωνία

πίνακας με γυναίκες να πίνουν τσάι, το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών

Οι γυναίκες δέχονται μεγάλη κοινωνική πίεση. Πρέπει να ανταποκριθούν σε ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς και να αντιμετωπίσουν την πίεση του να είναι τέλειες και να τα κάνουν όλα σωστά. Πάνω από όλα, μαθαίνουν επίσης να βλέπουν τις άλλες γυναίκες ως ανταγωνίστρίες τους.

Γιατί βλέπουμε ανταγωνιστικά τις άλλες γυναίκες και όχι τους άντρες;

Αυτό συχνά συμβαίνει επειδή ταυτιζόμαστε περισσότερο με τις άλλες γυναίκες. Όμως οφείλεται επίσης σε μια σειρά από συμπεριφορές τις οποίες μαθαίνουμε από μικρή ηλικία: να κρίνουμε τις άλλες γυναίκες, να τις επικρίνουμε και να θέλουμε να είμαστε καλύτερες από αυτές.

Κατά τη γνώμη μας οι συμπεριφορές αυτές πρέπει να ξεπεραστούν.  Όμως συνεχίζουν να είναι τόσο παρούσες που κάνουν κάποιες γυναίκες να καταλήγουν να παρουσιάζουν το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν αυτές τις συμπεριφορές κάνουν την κοινωνία να οπισθοδρομεί. Επιβραβεύονται από τον αντρικό πληθυσμό για την θηλυκή τους πλευρά και για την εκπλήρωση του “παραδοσιακού” γυναικείου ρόλου στην κοινωνία.

Σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών: πώς θα το αναγνωρίσετε

πίνακας με μια γυναίκα να λέει στο αυτί της άλλης μυστικό, το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών

Για να καταλάβετε αν μια γυναίκα έχει το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών, πρέπει απλώς να εστιάσετε στη συμπεριφορά της. Μερικές φορές, μπορεί να πιστεύετε ότι έχει μεγάλο εγωισμό, ότι είναι πολύ ανταγωνιστική, ή ότι είναι φθονερή. Όμως, αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά, ανακαλύπτετε περισσότερα πράγματα:

  • Τη βρίσκετε πάντα να μιλάει άσχημα για άλλες γυναίκες και να κουτσομπολεύει τι κάνουν ή τι δεν κάνουν. Όλα όσα λέει είναι αρνητικά, υποτιμητικά ή ταπεινωτικά.
  • Η προθυμία της να επιδεικνύεται και να βάζει τον εαυτό της πάνω από τους άλλους, ανεξάρτητα από το κόστος, είναι προφανής. Αυτό περιλαμβάνει το να χάσει φιλίες και το να αναπτύξει μια πολύ ανησυχητική παθητικοεπιθετική συμπεριφορά.
  • Θα προσπαθήσει να κάνει τις άλλες γυναίκες “υποτελείς” της για να αισθάνεται πιο δυνατή. Έτσι μειώνει την αυτοεκτίμηση και το ηθικό όσων θεωρεί ότι είναι εχθροί της.

Όπως βλέπουμε, αυτή η στάση είναι πολύ τοξική. Βλάπτει τους άλλους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν την ατυχία να βρίσκονται κοντά σε κάποια που πάσχει από αυτό το σύνδρομο.

Όμως, τι βρίσκεται πίσω από το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών;

 

 

Γυναίκες με μεγάλη ανασφάλεια

γυναίκα με λουλούδια για μαλλιά, το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών

Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών πρέπει να ποδοπατούν και να υποσκάπτουν την αυτοεκτίμηση όσων θεωρούν αντιπάλους τους. Όμως αυτό το κάνουν επειδή δεν έχουν αυτοπεποίθηση.

Λόγω αυτού, στην πραγματικότητα προβάλλουν την ανασφάλειά τους στις άλλες γυναίκες. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να βρουν την ασφάλεια που τους λείπει με βλαπτικό τρόπο.

Κάθε φορά που βλέπουμε ένα άτομο να φέρεται άσχημα στους άλλους ή να προσπαθεί να κάνει επίδειξη, θα πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια. Δεν είναι έτσι επειδή πιστεύει ότι είναι καλύτερο, δυνατότερο και ισχυρότερο. Στην πραγματικότητα, πίσω από αυτό το προσωπείο κρύβεται ένα πληγωμένο, εύθραυστο άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολλές άλυτες ανασφάλειες.

Παρά όλα αυτά, πρέπει να μάθουμε να είμαστε προσεκτικοί με αυτόν τον τύπο ανθρώπων και με τις γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών, επειδή μπορούν να μας προκαλέσουν πολύ πόνο. Χωρίς να το συνειδητοποιούν, οι άνθρωποι αυτοί μάς κάνουν να συμμετέχουμε στις πεποιθήσεις τους, στην ανασφάλειά τους και στους φόβους που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν μόνοι τους.

Έχετε ποτέ παρουσιάσει το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών; Έχετε διαπιστώσει ότι κάποια στο περιβάλλον σας (στη δουλειά, στην προσωπική ζωή…) πάσχει από αυτό;

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.