Σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση: Τι είναι και πώς να το προλάβετε;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας περνάει από διάφορες αλλαγές που του επιτρέπουν να προσαρμοστεί προκειμένου να αναπτυχθεί το μωρό μέσα της.
Σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση: Τι είναι και πώς να το προλάβετε;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 13 Φεβρουαρίου, 2023

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας περνάει από διάφορες αλλαγές που του επιτρέπουν να προσαρμοστεί προκειμένου να αναπτυχθεί το μωρό μέσα της. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές αυξάνουν την πιθανότητα να υποστεί ορισμένες παθολογίες, όπως το σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση (ανάσκελα).

Το καρδιαγγειακό σύστημα είναι ένα από τα συστήματα που υφίσταται τις περισσότερες αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Μελέτες δείχνουν ότι η καρδιακή παροχή αυξάνεται έως και 40%, η αρτηριακή πίεση μειώνεται και οι αλλαγές στη θέση επηρεάζουν τη φλεβική επιστροφή.

Οι αλλαγές που περιγράφονται στο καρδιαγγειακό σύστημα προκαλούν σε πολλές γυναίκες το σύνδρομο της ύπτιας υπότασης. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να προληφθεί η εμφάνισή του, ακόμη και από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τι είναι το σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση;

Ονομάζεται επίσης σύνδρομο υπερτασικής ύπτιας θέσης και σύνδρομο αορτοκοιλιακής συμπίεσης, πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση των εγκύων γυναικών πέφτει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα όταν ξαπλώνουν ανάσκελα. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η μήτρα πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα και την αορτική αρτηρία, γεγονός που μειώνει τη φλεβική επιστροφή και συνεπώς την αρτηριακή πίεση.

Η πτώση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να είναι μεταξύ 15 και 30 χιλιοστών υδραργύρου (mm Hg) για να θεωρηθεί σύνδρομο ύπτιας υπότασης. Η διαταραχή είναι πολύ πιο συχνή μετά το δεύτερο τρίμηνο και υποφέρει έως και το 15% των εγκύων γυναικών.

Δεν έχουν όλες οι έγκυες γυναίκες το σύνδρομο. Ορισμένες γυναίκες έχουν καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης που αποτρέπουν την πτώση της αρτηριακής πίεσης. Μία από τις αντισταθμιστικές αλλαγές είναι η αυξημένη παράπλευρη φλεβική ροή.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάζετε: Ποιες στάσεις γιόγκα να κάνω για να χάσω βάρος;

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του συνδρόμου της ύπτιας υπότασης εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 3 έως 10 λεπτά αφότου η έγκυος ξαπλώσει ανάσκελα, σύμφωνα με έρευνες. Ωστόσο, εξαφανίζονται και πάλι κατά την αλλαγή θέσης. Συνήθως εξαφανίζονται όταν η γυναίκα ξαπλώνει στο πλάι.

Η κύρια κλινική εκδήλωση αυτής της κατάστασης είναι η υπόταση. Αυτή η πτώση της αρτηριακής πίεσης θα μειώσει την καρδιακή παροχή, καθώς και την παροχή οξυγόνου στα διάφορα όργανα.

Η μείωση του οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αδυναμία
 • Πονοκέφαλοι
 • Χλωμάδα του δέρματος
 • Ζάλη και ναυτία
 • Άφθονη εφίδρωση
 • Δύσπνοια
 • Βραδυκαρδία ή επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού

Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορεί να χάσουν τις αισθήσεις τους. Επομένως, είναι σημαντικό να εντοπίζονται τα συμπτώματα νωρίς και να αλλάζουν θέση το συντομότερο δυνατό.

A pregnant woman.
Οι σωματικές αλλαγές της εγκυμοσύνης ευνοούν την πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Η κύρια αιτία του συνδρόμου της ύπτιας υπότασης είναι η μη ανάπτυξη της παράπλευρης φλεβικής εκροής. Ωστόσο, πρόκειται για αλλαγές που καμία γυναίκα δεν μπορεί να ελέγξει, οπότε όλες οι γυναίκες μπορούν εύκολα να αναπτύξουν τη διαταραχή κατά τη διάρκεια της κύησης.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου. Ένας από τους σημαντικότερους σχετίζεται με το μέγεθος, το σχήμα και το βάρος της μήτρας, καθώς οι μεγαλύτερες και βαρύτερες μήτρες θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη συμπίεση.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Περισσότερες από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης
 • Περίσσεια αμνιακού υγρού
 • Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία
 • Πολλαπλές εγκυμοσύνες

Η καλύτερη δυνατή θεραπεία για το σύνδρομο της ύπτιας υπότασης είναι να αλλάξετε τη θέση στην οποία βρίσκεστε. Όταν αναπτύσσονται συμπτώματα, είναι καλύτερο να ξαπλώνετε στην αριστερή πλευρά. Αυτή η θέση θα αποτρέψει τη συμπίεση της κοίλης φλέβας και θα βελτιώσει τη ροή του αίματος.

Το να ξαπλώνετε στη δεξιά πλευρά μπορεί επίσης να λειτουργήσει, ωστόσο το συκώτι θα εμποδίσει την αλλαγή θέσης της μήτρας, οπότε η ανακούφιση μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο. Τα φάρμακα δεν είναι απαραίτητα για τη θεραπεία της κατάστασης, αλλά είναι πάντα καλύτερο να ζητάτε την προσοχή ενός γυναικολόγου σε περίπτωση επίμονων συμπτωμάτων.

Το εν λόγω σύνδρομο μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ιδανικά, θα πρέπει να παρέχεται οξυγόνο και να ανυψώνεται το κεφάλι, αν και η επείγουσα καισαρική τομή μπορεί επίσης να είναι η λύση.

A birth.
Η επείγουσα καισαρική τομή μπορεί να είναι η μόνη λύση για την εμφάνιση του συνδρόμου κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Μπορεί να προληφθεί το σύνδρομο ύπτιας υπότασης;

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη του συνδρόμου της ύπτιας υπότασης και των επιπλοκών του. Ένα από τα πιο χρήσιμα μέτρα είναι, όπως ήδη αναφέραμε, η αποφυγή της ανάσκελης θέσης.

Το καλύτερο για τις γυναίκες είναι να ξαπλώνουν στο αριστερό τους πλευρό από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.

Η θέση των ποδιών δεν θα έχει μεγάλη επίδραση, οπότε μπορούν να είναι λυγισμένα ή τεντωμένα, ανάλογα με ό,τι αισθάνεστε πιο άνετα. Συνιστάται επίσης να αλλάζετε πλευρά από καιρό σε καιρό για να αποφύγετε τη δυσφορία στα άκρα.

Μια άλλη συμβουλή όταν κοιμάστε είναι να σηκώνετε το κεφάλι σας λίγο πάνω από το επίπεδο των ποδιών σας, αυξάνοντας έτσι τη φλεβική επιστροφή. Αν και η γιόγκα στην εγκυμοσύνη αποφέρει μεγάλα οφέλη, ορισμένες στάσεις πρέπει να αποφεύγονται.

Τα περισσότερα από τα μέτρα που βοηθούν τις γυναίκες να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν, μειώνουν επίσης την πιθανότητα να υποφέρουν από το σύνδρομο της ύπτιας υπότασης. Ως εκ τούτου, συνιστώνται τα ακόλουθα:

 • Η κατανάλωση ενός ποτηριού νερού ή γάλακτος πριν από τον ύπνο.
 • Χρήση πολλών μαξιλαριών ή ενός μαξιλαριού θηλασμού όταν κοιμάστε στο πλάι.
 • Τοποθέτηση μιας σφήνας κάτω από το ισχίο για να δώσετε κάποια κλίση.

Ένα πολύ συνηθισμένο σύνδρομο που μπορεί να προληφθεί

Το σύνδρομο της ύπτιας υπότασης είναι μια συνηθισμένη παθολογία, από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, είναι πολύ εύκολο να προληφθεί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποφεύγετε να ξαπλώνετε ανάσκελα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο, αν τα συμπτώματα είναι πολύ συχνά και έντονα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας. Υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να εξηγούν την πτώση της αρτηριακής πίεσης, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • De-Giorgio F, Grassi VM, Vetrugno G, d’Aloja E et al. Supine hypotensive syndrome as the probable cause of both maternal and fetal death. J Forensic Sci. 2012 Nov;57(6):1646-9.
 • Humphries A, Mirjalili SA, Tarr GP, Thompson JMD et al. Hemodynamic changes in women with symptoms of supine hypotensive syndrome. Acta Obstet Gynecol Scand. 2020 May;99(5):631-636.
 • Kim DR, Wang E. Prevention of supine hypotensive syndrome in pregnant women treated with transcranial magnetic stimulation. Psychiatry Res. 2014 Aug 15;218(1-2):247-8.
 • Massoth C, Chappell D, Kranke P, Wenk M. Supine hypotensive syndrome of pregnancy: A review of current knowledge. Eur J Anaesthesiol. 2022 Mar 1;39(3):236-243.
 • Sherman C, Gauthier M, David M. Supine Hypotensive Syndrome of Pregnancy. En:Freeman BS, Berger JS. Eds. Anesthesiology Core Review: Part Two Advanced Exam. McGraw Hill; 2016.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.