Μπορώ να πάρω μαγειρική σόδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μπορώ να πάρω μαγειρική σόδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Andarcia

Τελευταία ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου, 2023

Οι έγκυες γυναίκες έχουν συχνά απορίες σχετικά με τα τρόφιμα και τα φάρμακα που μπορούν να καταναλώσουν, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν κοινές ενοχλήσεις όπως καούρα και παλινδρόμηση. Το διττανθρακικό νάτριο της σόδας είναι γνωστό ως μια φυσική εναλλακτική λύση για την ηρεμία του στομαχικού οξέος, αλλά μπορείτε να πάρετε μαγειρική σόδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Toxicology έδειξε ότι το διττανθρακικό νάτριο είναι ένα αντιόξινο ικανό να εξουδετερώνει την οξύτητα των γαστρικών υγρών και, ως εκ τούτου, να βελτιώνει τα συμπτώματα καούρας. Θα σας δείξουμε τι είναι, ποια είναι τα οφέλη του και αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος στη χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι είναι το διττανθρακικό νάτριο;

Το διττανθρακικό νάτριο είναι μια λευκή κρυσταλλική ένωση που έχει ελαφρώς αλκαλική γεύση. Μπορεί να βρεθεί στη φύση, διαλυμένο σε μεταλλικές πηγές και οι χρήσεις του είναι τόσο ποικίλες που κυμαίνονται από τη μαγειρική μέχρι τον καθαρισμό και την προσωπική υγιεινή.

Η μαγειρική σόδα ή το διττανθρακικό νάτριο, όπως είναι επίσης γνωστό, μπορεί να δράσει ως αντιόξινο, ως αντισηπτικό που θεραπεύει τα στοματικά έλκη και ως παυσίπονο που μειώνει τον ήπιο πονόλαιμο. Ομοίως, χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητές που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης.

Το προϊόν αυτό είναι υδατοδιαλυτό, καθιστώντας το πολύ εύκολο στη χρήση. Χρειάζεται μόνο να αραιώσετε ένα κουταλάκι του γλυκού σε μισό ποτήρι νερό. Ιδανικά, περιμένετε μέχρι να εξαφανιστεί ο αναβρασμός πριν το πιείτε. Ωστόσο, συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε έναν ειδικό, ακόμη και αν δεν είστε έγκυος.

Baking soda during pregnancy.
Οι χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι ποικίλες, από τη θεραπεία της καούρας μέχρι τον καθαρισμό του σπιτιού.

Οφέλη και πλεονεκτήματα της χρήσης της

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine, η λήψη μαγειρικής σόδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες κολπικού τοκετού. Αυτό συμβαίνει σε σχέση με την πιθανότητα να καταλήξει σε μη προγραμματισμένη καισαρική τομή, είτε για χρόνιους είτε για επείγοντες μαιευτικούς λόγους.

Η μελέτη διεξήχθη σε 300 γυναίκες και 200 από αυτές έλαβαν ωκυτοκίνη για να επιταχύνουν τις συστολές. Οι άλλες 100 έλαβαν ωκυτοκίνη και διττανθρακικό νάτριο.

Οι τελευταίες είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κολπικό τοκετό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να ελέγξει την οξύτητα της μήτρας, διευκολύνοντας τον φυσιολογικό τοκετό. Οι εγγενείς μηχανισμοί αυτής της διαδικασίας, βέβαια, δεν είναι σαφείς.

Συνιστούν οι επαγγελματίες μαγειρική σόδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Παρά τα παραπάνω, οι επαγγελματίες δεν συνιστούν τη λήψη μαγειρικής σόδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να αποκλείουν τους πιθανούς κινδύνους της για την υγεία της μητέρας και του μωρού.

Αυτό περιλαμβάνει και την κατανάλωση αντιόξινων που περιέχουν διττανθρακικά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση υγρών και θα μπορούσαν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο. Ας μην ξεχνάμε ότι η υπέρταση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη είναι σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει προεκλαμψία, μια κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου.

Από την πλευρά της, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Best Practice and Research Clinical Gastroenterology αναφέρει ότι το διττανθρακικό νάτριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως φάρμακο στην εγκυμοσύνη. Αυτό οφείλεται στις πιθανές τερατογόνες επιδράσεις που έχει, οπότε μπορεί να προκαλέσει δυσμορφίες στο έμβρυο.

Μειονεκτήματα

Όπως είδαμε, το διττανθρακικό νάτριο δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, έχει μια σειρά από μειονεκτήματα ή παρενέργειες που θα απαριθμηθούν παρακάτω:

  • Αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προάγει την κατακράτηση υγρών: Η μαγειρική σόδα περιέχει αλάτι, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας για το μωρό και τη μητέρα. Το αλάτι, μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στα πόδια και τα χέρια. Πρόκειται για οιδήματα, ικανά να επιβραδύνουν την κυκλοφορία και να μειώσουν την παροχή οξυγόνου στους ιστούς.
  • Γαστρική δυσφορία: Αυτή η ένωση προκαλεί στομαχικές ενοχλήσεις, όπως πόνο, αέρια και κράμπες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένη αίσθηση δίψας. Εκτός από αυτό, μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο αναπήδησης, αυξάνοντας την οξύτητα.
  • Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι επιβλαβής εάν λαμβάνεται με ορισμένα φάρμακα. Αυτό συμβαίνει με τα αντιμυκητιασικά φάρμακα, τα παρασκευάσματα ασβεστίου και τα άλατα λιθίου. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η μείωση της οξύτητας του στομάχου, εάν δεν ελέγχεται, οδηγεί σε μικρότερη ενσωμάτωση ορισμένων δραστικών συστατικών και θρεπτικών ουσιών κατά τη στιγμή της πέψης.
  • Συστηματική αλκάλωση: Η παρατεταμένη και υπερβολική πρόσληψη διττανθρακικού νατρίου μπορεί να αυξήσει το pH του σώματος και να δημιουργήσει αλκάλωση. Πρόκειται για μια συστηματική αλλοίωση που μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια και ακόμη και σε θάνατο.
A pregnant woman.
Η οξύτητα της εγκυμοσύνης είναι αναμενόμενη λόγω των αλλαγών των εσωτερικών οργάνων. Η διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο του συμπτώματος.

Τι πρέπει να θυμάστε για τη μαγειρική σόδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αν και η μαγειρική σόδα είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο σκεύασμα, θα πρέπει να το περιορίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν την κατανάλωσή της και να αποκλείσουν τους κινδύνους της, οι οποίοι περιλαμβάνουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, γαστρική δυσφορία και παρεμβολές σε ορισμένα σημαντικά φάρμακα. Ωστόσο, μια μελέτη συνέδεσε την κατανάλωσή της με αυξημένη πιθανότητα κολπικού τοκετού.

Παρόλα αυτά, η κατανάλωσή της θα πρέπει πάντα να ελέγχεται από γιατρό. Το ίδιο ισχύει, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα που περιέχουν αλγινικό διττανθρακικό νάτριο ή ανθρακικό ασβέστιο. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την παλινδρόμηση, για τη μείωση των συμπτωμάτων και για την αποτροπή της εισόδου του στομαχικού οξέος στον οισοφάγο. Εάν ο γιατρός σας το εγκρίνει, εξακολουθεί να είναι σκόπιμο να ελέγχετε το ένθετο συσκευασίας και να μην το λαμβάνετε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.



Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.