Συνιστάται η κατανάλωση κανέλας κατά την εγκυμοσύνη;

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Ωστόσο, συνιστάται σε όλους και τι επίδραση μπορεί να έχει στην εγκυμοσύνη; Μάθετε σε αυτό το άρθρο.
Συνιστάται η κατανάλωση κανέλας κατά την εγκυμοσύνη;
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή γλυκών πιάτων. Εκτός του ότι έχει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση, παρέχει επίσης ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, αλλά το ερώτημα που θέλουμε να θέσουμε (και να απαντήσουμε!) σήμερα είναι αν επιτρέπεται η κατανάλωση κανέλας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Από τους διάφορους τύπους κανέλας που υπάρχουν, η ποικιλία Cassia είναι η πιο γνωστή και η πιο εμπορική. Σε αυτήν υπάρχουν φυτοχημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τις θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, ωστόσο, υπάρχουν και δευτερογενείς ουσίες που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.

Επιτρέπεται η κατανάλωση κανέλας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η κανέλα περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά καθώς και βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, σύμπλεγμα Β, C, E και K. Παρέχει επίσης ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Μέσω της πρόσληψής της μπορείτε να λάβετε ουσίες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού σας. Από την άλλη πλευρά, καθώς η εγκυμοσύνη είναι ένα στάδιο κατά το οποίο ο οργανισμός προετοιμάζεται για την εξωμήτρια ζωή και περιλαμβάνει αρκετές μεταβολικές αλλαγές και προσαρμογές, πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση ορισμένων προϊόντων.

Cinnamon tea.
Η κανέλα έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό, αλλά έχει και αντενδείξεις.

Επιδράσεις από την κατανάλωση κανέλας στην εγκυμοσύνη

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, στη ρύθμιση του σακχάρου και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, χρησιμοποιείται για την πρόληψη του κρυολογήματος, την ανακούφιση από το άσθμα και τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, μεταξύ άλλων ωφελειών.

Όλα αυτά επειδή περιέχει αντιοξειδωτικά και ενώσεις που είναι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές. Η επίδραση στην κυτταρική γήρανση έχει να κάνει με την ικανότητα να αναστέλλει τις ελεύθερες ρίζες που κυκλοφορούν ως μεταβολικά απόβλητα. Εν μέρει, αυτή είναι η ίδια εξήγηση για την αντιδιαβητική της δυνατότητα.

Οφέλη

Έτσι, αν την καταναλώνετε συνεχώς, αλλά με μέτρο, η πρόσληψη κανέλας έχει θετικά οφέλη. Μεταξύ αυτών των πλεονεκτημάτων, μπορούν να αναφερθούν τα ακόλουθα:

 • Βοηθά στη μείωση της ναυτίας και των πεπτικών ενοχλήσεων
 • Ελέγχει τις πιθανές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης
 • Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη του διαβήτη κύησης.

Ποιες αντενδείξεις μπορεί να έχει η κανέλα στην εγκυμοσύνη;

Η κανέλα έχει επίσης μια ουσία που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία, σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να προκαλέσει βλάβες και να αναπτύξει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Συγκεκριμένα, η ένωση αυτή είναι μια δευτερογενής φυτοχημική ουσία (φυσική ουσία φυτικής προέλευσης) που, σύμφωνα με το άρθρο Toxicology and risk assessment of coumarin: focus on human data, έχει τοξικές και καρκινογόνες επιδράσεις. Ομοίως, καθώς η εγκυμοσύνη είναι ένα ευαίσθητο στάδιο της ζωής, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο, η υπερβολική πρόσληψη κανέλας μπορεί να ενέχει κινδύνους.

Όπως εξηγείται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cuban Journal of Pharmacy, ορισμένες από τις πιθανές τεκμηριωμένες συνέπειες της κουμαρίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι ακόλουθες:

 • Παραμορφώσεις στο έμβρυο: Αυτές περιλαμβάνουν ανωμαλίες στη σύνθεση των χόνδρων και των οστών.
 • Αύξηση των αυθόρμητων αποβολών.
 • Πρόωρες γεννήσεις.
 • Αναπνευστική δυσχέρεια στα βρέφη κατά τη γέννηση.
 • Ρωγμές στον πλακούντα: Σε αυτή την περίπτωση, η κύρια αιτία είναι ένα συστατικό που ονομάζεται γλυκυρριζίνη.

Επιπλέον, σε παιδιά που αρχίζουν να δοκιμάζουν διαφορετικές τροφές και που έχουν γενετική προδιάθεση, η κανέλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική υπερευαισθησία. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να είστε προσεκτικοί και να μην την εισάγετε σε αυτό το στάδιο.

Συνιστάται να πίνετε τσάι κανέλας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μια άλλη από τις χρήσεις που μπορούν να δοθούν σε αυτό το μπαχαρικό είναι η παρασκευή του ως αφεψήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη Κατανάλωση φαρμακευτικών φυτών από έγκυες γυναίκες, το 55% των εγκύων γυναικών χρησιμοποιούν φαρμακευτικά φυτά για την παρασκευή τσαγιού ή άλλων αφεψημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κανέλας.

Μάλιστα, επειδή οι πρώτοι μήνες μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες πεπτικές ενοχλήσεις, η επιθυμία για τη λήψη αυτών των ροφημάτων αυξάνεται. Υπό αυτή την έννοια, καλό είναι να γνωρίζετε τι συστατικά περιέχουν, ώστε να μην το παρακάνετε.

Καλό είναι να θυμάστε ότι τα φυσικά βότανα, παρόλο που παραδοσιακά θεωρούνται αβλαβή, μπορούν να μεταβάλλουν ευαίσθητες διαδικασίες, όπως ο σχηματισμός του εμβρύου. Γι’ αυτό η συμβουλή των γιατρών είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την περίπτωση.

Cinnamon tea.
Η χρήση φυσικών αφεψημάτων είναι καλή, αλλά πρέπει να αναγνωρίζονται ορισμένοι περιορισμοί και αντενδείξεις.

Μάθετε περισσότερα εδώ: 10 οφέλη από την κατανάλωση κανέλας

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με την κατανάλωση κανέλας στην εγκυμοσύνη

Όπως είδατε, σε μέτριες δόσεις, η κατανάλωση κανέλας μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, των πεπτικών προβλημάτων και της αρτηριακής πίεσης. Να θυμάστε ότι μόνο με υψηλή χρήση εμφανίζονται οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κουμαρίνη.

Επιπλέον, δεν είναι η μόνη ουσία που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους. Άλλα φαρμακευτικά φυτά, όπως η αψιθιά και η αλόη βέρα, περιέχουν συστατικά που μπορεί να μην ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμπερασματικά, δεν μπορούμε να πούμε ότι η κανέλα κάνει κακό, αλλά ούτε πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ τακτική βάση. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ευσυνειδησία. Ωστόσο, αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε αβέβαιες, τότε συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία που εμπιστεύεστε ή απλά αποφύγετε την κατανάλωσή της προληπτικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ahmed M, Hwang JH, Choi S, Han D. Safety classification of herbal medicines used among pregnant women in Asian countries: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2017 Nov 14;17(1):489.
 • Berktas OA, Peker EGG. The investigation of the protective effect of cinnamon water extract and vitamin E on malathion-induced oxidative damage in rats. Toxicol Res (Camb). 2021 Jun 1;10(3):627-630.
 • Dosoky NS, Setzer WN. Maternal Reproductive Toxicity of Some Essential Oils and Their Constituents. Int J Mol Sci. 2021 Feb 27;22(5):2380.
 • Qin B, Panickar KS, Anderson RA. Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol. 2010 May 1;4(3):685-93.
 • Neto JGO, Bento-Bernardes T, Pazos-Moura CC, Oliveira KJ. Maternal cinnamon intake during lactation led to visceral obesity and hepatic metabolic dysfunction in the adult male offspring. Endocrine. 2019 Mar;63(3):520-530.
 • Rao PV, Gan SH. Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:642942.
 • Terzioglu Bebitoglu B. Frequently Used Herbal Teas During Pregnancy – Short Update. Medeni Med J. 2020;35(1):55-61.
 • Wang YH, Avula B, Nanayakkara NP, Zhao J, Khan IA. Cassia cinnamon as a source of coumarin in cinnamon-flavored food and food supplements in the United States. J Agric Food Chem. 2013 May 8;61(18):4470-6.
 • Klaus, Abraham, Et at., (2010). Toxicology and risk assessment of coumarin: focus on human data. Molecular Nutrition and Food Research. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20024932/
 • Velázquez-Sámano, Guillermo, Et al., (2019). Reacciones de hipersensibilidad a aditivos alimentarios. Revista alergia México. Disponible en: https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2448-91902019000300329&script=sci_arttext

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.