Συνιστάται η κατανάλωση κανέλας κατά την εγκυμοσύνη;

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Ωστόσο, συνιστάται σε όλους και τι επίδραση μπορεί να έχει στην εγκυμοσύνη; Μάθετε σε αυτό το άρθρο.
Συνιστάται η κατανάλωση κανέλας κατά την εγκυμοσύνη;

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάρτιος, 2022

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή γλυκών πιάτων. Εκτός του ότι έχει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση, παρέχει επίσης ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, αλλά το ερώτημα που θέλουμε να θέσουμε (και να απαντήσουμε!) σήμερα είναι αν επιτρέπεται η κατανάλωση κανέλας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Από τους διάφορους τύπους κανέλας που υπάρχουν, η ποικιλία Cassia είναι η πιο γνωστή και η πιο εμπορική. Σε αυτήν υπάρχουν φυτοχημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τις θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, ωστόσο, υπάρχουν και δευτερογενείς ουσίες που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.

Επιτρέπεται η κατανάλωση κανέλας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η κανέλα περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά καθώς και βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, σύμπλεγμα Β, C, E και K. Παρέχει επίσης ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Μέσω της πρόσληψής της μπορείτε να λάβετε ουσίες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού σας. Από την άλλη πλευρά, καθώς η εγκυμοσύνη είναι ένα στάδιο κατά το οποίο ο οργανισμός προετοιμάζεται για την εξωμήτρια ζωή και περιλαμβάνει αρκετές μεταβολικές αλλαγές και προσαρμογές, πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση ορισμένων προϊόντων.

Cinnamon tea.
Η κανέλα έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό, αλλά έχει και αντενδείξεις.

Επιδράσεις από την κατανάλωση κανέλας στην εγκυμοσύνη

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, στη ρύθμιση του σακχάρου και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, χρησιμοποιείται για την πρόληψη του κρυολογήματος, την ανακούφιση από το άσθμα και τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, μεταξύ άλλων ωφελειών.

Όλα αυτά επειδή περιέχει αντιοξειδωτικά και ενώσεις που είναι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές. Η επίδραση στην κυτταρική γήρανση έχει να κάνει με την ικανότητα να αναστέλλει τις ελεύθερες ρίζες που κυκλοφορούν ως μεταβολικά απόβλητα. Εν μέρει, αυτή είναι η ίδια εξήγηση για την αντιδιαβητική της δυνατότητα.

Οφέλη

Έτσι, αν την καταναλώνετε συνεχώς, αλλά με μέτρο, η πρόσληψη κανέλας έχει θετικά οφέλη. Μεταξύ αυτών των πλεονεκτημάτων, μπορούν να αναφερθούν τα ακόλουθα:

 • Βοηθά στη μείωση της ναυτίας και των πεπτικών ενοχλήσεων
 • Ελέγχει τις πιθανές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης
 • Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη του διαβήτη κύησης.

Ποιες αντενδείξεις μπορεί να έχει η κανέλα στην εγκυμοσύνη;

Η κανέλα έχει επίσης μια ουσία που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία, σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να προκαλέσει βλάβες και να αναπτύξει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Συγκεκριμένα, η ένωση αυτή είναι μια δευτερογενής φυτοχημική ουσία (φυσική ουσία φυτικής προέλευσης) που, σύμφωνα με το άρθρο Toxicology and risk assessment of coumarin: focus on human data, έχει τοξικές και καρκινογόνες επιδράσεις. Ομοίως, καθώς η εγκυμοσύνη είναι ένα ευαίσθητο στάδιο της ζωής, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο, η υπερβολική πρόσληψη κανέλας μπορεί να ενέχει κινδύνους.

Όπως εξηγείται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cuban Journal of Pharmacy, ορισμένες από τις πιθανές τεκμηριωμένες συνέπειες της κουμαρίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι ακόλουθες:

 • Παραμορφώσεις στο έμβρυο: Αυτές περιλαμβάνουν ανωμαλίες στη σύνθεση των χόνδρων και των οστών.
 • Αύξηση των αυθόρμητων αποβολών.
 • Πρόωρες γεννήσεις.
 • Αναπνευστική δυσχέρεια στα βρέφη κατά τη γέννηση.
 • Ρωγμές στον πλακούντα: Σε αυτή την περίπτωση, η κύρια αιτία είναι ένα συστατικό που ονομάζεται γλυκυρριζίνη.

Επιπλέον, σε παιδιά που αρχίζουν να δοκιμάζουν διαφορετικές τροφές και που έχουν γενετική προδιάθεση, η κανέλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική υπερευαισθησία. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να είστε προσεκτικοί και να μην την εισάγετε σε αυτό το στάδιο.

Συνιστάται να πίνετε τσάι κανέλας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μια άλλη από τις χρήσεις που μπορούν να δοθούν σε αυτό το μπαχαρικό είναι η παρασκευή του ως αφεψήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη Κατανάλωση φαρμακευτικών φυτών από έγκυες γυναίκες, το 55% των εγκύων γυναικών χρησιμοποιούν φαρμακευτικά φυτά για την παρασκευή τσαγιού ή άλλων αφεψημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κανέλας.

Μάλιστα, επειδή οι πρώτοι μήνες μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες πεπτικές ενοχλήσεις, η επιθυμία για τη λήψη αυτών των ροφημάτων αυξάνεται. Υπό αυτή την έννοια, καλό είναι να γνωρίζετε τι συστατικά περιέχουν, ώστε να μην το παρακάνετε.

Καλό είναι να θυμάστε ότι τα φυσικά βότανα, παρόλο που παραδοσιακά θεωρούνται αβλαβή, μπορούν να μεταβάλλουν ευαίσθητες διαδικασίες, όπως ο σχηματισμός του εμβρύου. Γι’ αυτό η συμβουλή των γιατρών είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την περίπτωση.

Cinnamon tea.
Η χρήση φυσικών αφεψημάτων είναι καλή, αλλά πρέπει να αναγνωρίζονται ορισμένοι περιορισμοί και αντενδείξεις.

Μάθετε περισσότερα εδώ: 10 οφέλη από την κατανάλωση κανέλας

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με την κατανάλωση κανέλας στην εγκυμοσύνη

Όπως είδατε, σε μέτριες δόσεις, η κατανάλωση κανέλας μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, των πεπτικών προβλημάτων και της αρτηριακής πίεσης. Να θυμάστε ότι μόνο με υψηλή χρήση εμφανίζονται οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κουμαρίνη.

Επιπλέον, δεν είναι η μόνη ουσία που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους. Άλλα φαρμακευτικά φυτά, όπως η αψιθιά και η αλόη βέρα, περιέχουν συστατικά που μπορεί να μην ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμπερασματικά, δεν μπορούμε να πούμε ότι η κανέλα κάνει κακό, αλλά ούτε πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ τακτική βάση. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ευσυνειδησία. Ωστόσο, αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε αβέβαιες, τότε συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία που εμπιστεύεστε ή απλά αποφύγετε την κατανάλωσή της προληπτικά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Ανακαλύψτε μια εύκολη συνταγή για μπισκότα κανέλας
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Ανακαλύψτε μια εύκολη συνταγή για μπισκότα κανέλας

Τα μπισκότα κανέλας είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν το τσάι, ή το πρωινό και τα σνακ σας. Αν δε τα έχετε δοκιμάσει ποτέ ή τα φτιάξατε αλλά δ • Loyo Pasquel, V. I. (2016). Complicaciones en el periodo del parto por ingesta de infusiones de plantas medicinales Hospital San Luis de Otavalo 2016 (Bachelor’s thesis).
 • McElhatton, P. (2003). Teratógenos-Segunda parte. Revista Cubana de farmacia37(2).
 • Romero García, A. E. (2014). Implantar una base de datos con información toxicológica sobre plaguicidas para el Centro de Información de medicamentos y tóxicos (CIMET) de la Facultad de Ciencias Químicas de la Universidad Central del Ecuador (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
 • Pulido Acuña, G. P., Vásquez Sepúlveda, P. D. L. M., & Villamizar Gómez, L. (2012). Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). Index de Enfermería21(4), 199-203.
 • Macías-Peacok, B., Pérez-Jackson, L., Suárez-Crespo, M. F., Fong-Domínguez, C. O., & Pupo-Perera, E. (2009). Consumo de plantas medicinales por mujeres embarazadas. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social47(3), 331-334.
 • Carrasco, Ángeles María Márquez, Marina Rico Neto, and María de los Reyes Leo Rodríguez. “Seguridad de la toma de infusiones herbales en el embarazo: manzanilla, valeriana, tila, té y menta-poleo.”
 • Martínez Pizarro, Sandra. “Influencia de la canela en la diabetes.” Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria 40.1 (2020): 10-11.
 • Velázquez-Sámano, Guillermo, et al. “Reacciones de hipersensibilidad a aditivos alimentarios.” Revista alergia México 66.3 (2019): 329-339.