Υπερμαγνησιαιμία: Υψηλά επίπεδα μαγνησίου

Η υπερμαγνησιαιμία είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές, ακόμη και θανάσιμες, συνέπειες. Συνήθως συμβαίνει σε άτομα που υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια, αν και επηρεάζει και όσους καταναλώνουν πολύ μαγνήσιο από συμπληρώματα ή φάρμακα.
Υπερμαγνησιαιμία: Υψηλά επίπεδα μαγνησίου

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η υπερμαγνησιαιμία συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολικά μεγάλη συγκέντρωση μαγνησίου στο αίμα. Η φυσιολογική τιμή είναι 1,5 με 2,5 mEq/L στους ενήλικες. Οι γιατροί διαγιγνώσκουν ένα άτομο με αυτή την πάθηση όταν ξεπερνά το παραπάνω εύρος στις εργαστηριακές εξετάσεις.

Η ύπαρξη υπερμαγνησιαιμίας υπονοεί μια υδρο-ηλεκτρολυτική ανισορροπία στο σώμα. Το μαγνήσιο είναι ένας από τους ηλεκτρολύτες του σώματος. Ο στόχος ενός ηλεκτρολύτη είναι να παράγει ένα ηλεκτρικό φορτίο όταν διαλύεται στα υγρά του σώματος. Ωστόσο, το περισσότερο μαγνήσιο του σώματος δεν έχει ηλεκτρικό φορτίο.

Σε κάθε περίπτωση, η υπερμαγνησιαιμία είναι μια σπάνια πάθηση που σχετίζεται με προβλήματα στα νεφρά τις περισσότερες φορές. Έτσι, αυτοί που τη βιώνουν πιο συχνά είναι τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.

Το μαγνήσιο στο σώμα

Ένα μπολ με αλάτι

Το μαγνήσιο είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για όλα τα ζωντανά πλάσματα. Πρόκειται για ένα μέταλλο απαραίτητο για τη ζωή. Επιπλέον, βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία και τη σωστή λειτουργία τους.

Υπάρχουν πάνω από 300 ένζυμα τα οποία απαιτούν μαγνήσιο για να μπορέσουν να εκτελέσουν μερικές από τις σημαντικότερες λειτουργίες τους. Κατ’ αρχήν, τα κύτταρα ρυθμίζουν την κυκλοφορία του μαγνησίου. Από εκεί, ενεργοποιείται το μαγνήσιο και συντονίζει διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα.

Η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων μαγνησίου είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη υγεία. Έτσι, οποιαδήποτε ανεπάρκεια ή πλεονασμός αυτού του στοιχείου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά και το νευρικό σύστημα. Γι’ αυτούς τους λόγους η υπερμαγνησιαιμία είναι μια ιδιαίτερη πάθηση με πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

Υπερμαγνησιαιμία – Αίτια

Τα νεφρά είναι τα υπεύθυνα όργανα για την έκκριση μαγνησίου. Έτσι, οποιαδήποτε αφύσικη κατάσταση ή βλάβη σε αυτά τα όργανα μπορεί να οδηγήσει σε υπερμαγνησιαιμία. Οι κύριες αιτίες είναι:

 • Νεφρική ανεπάρκεια: Η πιο συχνή αιτία πρόκλησης υπερμαγνησιαιμίας, και επίσης αποτρέπει τη φυσιολογική έκκριση μαγνησίου.
 • Η υπερβολική χρήση ορισμένων ουσιών, όπως καθαρτικά, αντιόξινα, ή συμπληρώματα διατροφής.
 • Ορισμένα είδη χημειοθεραπείας τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση του συνδρόμου λύσης όγκου. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί αύξηση των επιπέδων του μαγνησίου.
 • Σοβαρά, εκτεταμένα εγκαύματα.
 • Άλλες χρόνιες παθήσεις όπως υποθυρεοειδισμός και νόσος Addison.

Συμπτώματα και διάγνωση

Απεικόνιση νεύρων

Οι γιατροί εκτελούν εξετάσεις αίματος για τη διάγνωση της υπερμαγνησιαιμίας. Συνήθως δεν υπάρχουν παρατηρήσιμα συμπτώματα όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι ελάχιστα ανεβασμένα. Όμως, αν ο δείκτης μαγνησίου συνεχίζει να αυξάνεται, τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Μυϊκή αδυναμία
 • Εμετός και ναυτία
 • Πονοκέφαλος
 • Ασταθείς ή αργοί παλμοί
 • Καύσος στο πρόσωπο και ερυθρότητα
 • Υπνηλία
 • Ζάλη, λιποθυμία και αργά αντανακλαστικά
 • Αργή αναπνοή

Μυϊκή παράλυση

Όταν κοιμάται ένα άτομο με υπερμαγνησιαιμία και δε μπορείτε να το ξυπνήσετε, και ταυτόχρονα δυσκολεύεται να κουνήσει χέρια και πόδια, τότε θα πρέπει να το πάτε αμέσως σε ένα νοσοκομείο. Επίσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό το συντομότερο δυνατό αν επιβραδυνθούν η αναπνοή και οι καρδιακοί παλμοί του. Το ίδιο εάν έχει υπνηλία και μυϊκή αδυναμία.

Υπερμαγνησιαιμία – Θεραπεία

Η θεραπεία των υψηλών επιπέδων μαγνησίου στο αίμα εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από την αιτία. Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, τα οποία επηρεάζονται περισσότερο, θα πρέπει να έχουν αυστηρή ιατρική παρακολούθηση αναφορικά με την αγωγή που λαμβάνουν. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να έχουν αυστηρό έλεγχο για τη γενική κατάσταση της υγείας τους. Αυτές οι περιπτώσεις απαιτούν αιμοκάθαρση συνήθως.

Η αιμοκάθαρση των νεφρών είναι μια θεραπεία που βοηθά τα νεφρά να εξουδετερώσουν ορισμένα χημικά και απόβλητα από το αίμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν τα νεφρά δε μπορούν να εκτελέσουν από μόνα τους αυτή τη λειτουργία. Υπάρχουν στιγμές όπου η αιμοκάθαρση δεν είναι απαραίτητη και την κατάσταση μπορεί να διορθώσει μια φαρμακευτική αγωγή.

Συνήθως, ένας/μία γιατρός θα γράψει ένα γλυκονικό ασβέστιο ή διουρητικά γι’ αυτή την πάθηση. Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τη θεραπεία. Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγουν τα καθαρτικά και τα αντιόξινα που περιέχουν μαγνήσιο. 

Επίσης, αν ένα άτομο είναι επιρρεπές στη δυσκοιλιότητα θα πρέπει να ελέγχει αυτή την κατάσταση μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε ίνες.

Θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον/η γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε, ακόμη και αν δεν είναι συνταγογραφούμενα. Ακόμη, θα πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα που περιέχουν μαγνήσιο κάτω από ιατρική επίβλεψη. Όπως πάντα, να κρατάτε τα φάρμακα μακριά από παιδιά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.