Όταν ο σύντροφος είναι μεγαλύτερος και η οικογένεια αντιδρά

Μπορεί να είναι δύσκολο για το οικογενειακό περιβάλλον να αποδεχτεί μια σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας. Μάθετε πώς η διεκδικητικότητα, τα όρια και η ωριμότητα μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.
Όταν ο σύντροφος είναι μεγαλύτερος και η οικογένεια αντιδρά
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουνίου, 2023

Η διαφορά ηλικίας μεταξύ δύο ανθρώπων σε μια σχέση είναι μία από τις πτυχές που συνεχίζουν να προκαλούν τις περισσότερες αντιπαραθέσεις σε κοινωνικό επίπεδο. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι το οικονομικό ή σεξουαλικό συμφέρον, η επιθυμία να εκμεταλλευτεί ο άλλος ή η αδικία που απορρέει από μια κατάσταση στην οποία ο ένας φαίνεται να αποκομίζει μεγαλύτερο όφελος κυριαρχούν σε αυτή την κατάσταση. Έτσι, αν ο σύντροφός σας είναι μεγαλύτερος από εσάς, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε απροθυμία και απόρριψη από την οικογένειά σας.

Σε κάποιο βαθμό, είναι κατανοητό ότι οι γονείς που θέλουν να προστατεύσουν τον γιο ή την κόρη τους και έχουν τέτοιου είδους προκαταλήψεις, μπορεί να είναι απρόθυμοι να αποδεχτούν τον δεσμό. Ωστόσο, ως ενήλικας, είναι δικαίωμά σας να επιλέγετε τον σύντροφό σας και η απόφασή σας να γίνεται σεβαστή από το περιβάλλον σας. Ως εκ τούτου, καλό είναι να κάνετε ορισμένες ενέργειες ώστε αυτή η απόρριψη να μην καταλήξει να υπονομεύσει τις σχέσεις σας.

Γιατί η γνώμη των μελών της οικογένειάς μας μάς επηρεάζει τόσο πολύ;

Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να καταλάβετε ότι αντιμετωπίζετε μια λεπτή κατάσταση. Η λύση δεν είναι τόσο απλή όσο το να μην ακούς στη γνώμη των γονέων και των συγγενών ή να διακόπτεις τις σχέσεις μαζί τους.

Ακόμα και αν είμαστε ανεξάρτητοι ενήλικες, είναι φυσικό να θέλουμε το οικογενειακό μας περιβάλλον να εγκρίνει τον σύντροφό μας. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει μια εγκάρδια και στενή σχέση με μας.

Είναι τα πρώτα μας πρόσωπα προσκόλλησης και έχουν καθοριστική σημασία στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας και της αίσθησης του ανήκειν. Μας γνωρίζουν, μας έχουν δει να μεγαλώνουμε και μας έχουν υποστηρίξει και συνοδεύσει. Τείνουμε επίσης να θεωρούμε δεδομένο ότι επιδιώκουν το καλύτερο για εμάς.

Μια στάση απόρριψης απέναντι στο σύντροφο θα επιφέρει συγκρούσεις και καυγάδες, απογοήτευση και από τις δύο πλευρές. Είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποξένωση. Το άτομο θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στη ζωή του ως ζευγάρι και στους υπόλοιπους αγαπημένους του.

Για να μην συμβεί αυτό, μπορείτε να εφαρμόσετε ορισμένες βασικές οδηγίες και συμβουλές.

Τι να κάνω αν ο σύντροφός μου είναι μεγαλύτερος από εμένα και η οικογένειά μου δεν το αποδέχεται;

Αυτός δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος και τίποτα δεν εγγυάται ότι θα έχετε θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την απόρριψη της σχέσης σας από την οικογένειά σας.

A family argument because of the daughter's relationship
Οι συζητήσεις για τους συντρόφους των παιδιών δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί άμεσα ή εύκολα.

Μιλήστε, ακούστε και ζητήστε εξηγήσεις

Αρχικά, θα είναι απαραίτητο να κάνετε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με την οικογένειά σας. Συναντηθείτε μαζί τους (ίσως μόνοι μεταξύ τους, αν αυτό είναι πιο άνετο) και ρωτήστε τους γιατί απορρίπτουν το δεσμό σας. Μην το διατυπώσετε ως προσβολή ή επίθεση, αλλά ως γνήσιο ενδιαφέρον να μάθετε τη γνώμη τους.

Σε αυτή τη συζήτηση, πιθανόν να συνειδητοποιήσετε ότι οι φόβοι και η επιφυλακτικότητά τους βασίζονται σε προκαταλήψεις. Αν είναι έτσι, ζητήστε τους να ανοίξουν το μυαλό τους και να επιτρέψουν στον εαυτό τους να γνωρίσει τη σχέση και να την κρίνουν γι’ αυτό που πραγματικά είναι και όχι γι’ αυτό που υποθέτουν.

Αν η απόρριψή τους βασίζεται σε συγκεκριμένους, λογικούς και σεβαστούς λόγους, μπορούμε να κάνουμε διάλογο και να επιμείνουμε στην υπόθεσή μας.

Να είστε διεκδικητικοί, να θέτετε όρια και να απαιτείτε σεβασμό

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, πρέπει να είστε υπομονετικοί και διεκδικητικοί, να μην χάνετε την ψυχραιμία σας ή τους τρόπους σας και να μην καταφεύγετε σε φωνές ή προσβολές. Αυτό δεν θα λύσει τίποτα και το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τη συναισθηματική απόσταση από την οικογένειά σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είμαστε σταθεροί και διεκδικητικοί – δηλαδή να κάνουμε την απόφασή μας και τον σύντροφό μας να γίνει σεβαστός.

Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανένα μέλος της οικογένειάς μας να αγαπήσει τους συντρόφους μας, αλλά μπορούμε να απαιτήσουμε σεβασμό. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα ανεχτούμε προσβολές ή εξευτελισμούς, κακόβουλη κριτική ή κακομεταχείριση προς εμάς ή τον σύντροφό μας.

Αυτό μπορεί να μας αναγκάσει να λάβουμε ορισμένα δυσάρεστα μέτρα, όπως να τερματίσουμε τα τηλεφωνήματα ή να αποχωρήσουμε από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις όπου δεν μας σέβονται. Μπορεί επίσης να μας οδηγήσει στο να έχουμε λιγότερες επαφές με ορισμένα άτομα για ένα διάστημα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε όρια.

Δημιουργήστε ένα ενιαίο μέτωπο με τον σύντροφό σας

Ένα κλειδί είναι να δουλέψετε ως ομάδα και να δημιουργήσετε ένα ενιαίο μέτωπο. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την απόρριψη από την οικογένεια, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ερωτικούς μας συντρόφους μόνους τους σε αυτή την προσβολή.

Οι γονείς και τα μέλη της οικογένειας πρέπει να δουν ότι υπάρχει ενότητα, υποστήριξη και συναίνεση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια υγιή και σταθερή σχέση.

Από αυτή την άποψη, καλό είναι να μιλήσετε εκ των προτέρων ως ζευγάρι και να συζητήσετε τις δικές σας γνώμες και απόψεις σχετικά με τη διαφορά ηλικίας και τι μπορεί να σημαίνει αυτή. Θέτοντας αυτές τις βάσεις θα είναι πιο εύκολο να βγείτε στον κόσμο στη συνέχεια, με ξεκάθαρες ιδέες και κοινό μέτωπο.

Ενθαρρύνετε τις μικρές προσεγγίσεις

Φυσικά, όλοι θέλουν το περιβάλλον τους να αποδεχτεί το σύντροφό τους από την αρχή και χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, αν αυτό δεν συμβαίνει, είναι δυνατόν να προγραμματίσετε μικρές προσεγγίσεις που θα επιτρέψουν και στα δύο μέρη να γνωριστούν καλύτερα.

Αυτό θα βοηθήσει να καταρριφθούν οι προκαταλήψεις και θα επιτρέψει στην οικογένειά σας να δει τον τύπο του ανθρώπου που είναι με τον γιο ή την κόρη τους, ποιες είναι οι προθέσεις του και πώς είναι η σχέση σας. Είναι πιθανό ότι, με την πάροδο του χρόνου, η άποψή τους θα μαλακώσει και θα υποθέσουν ότι η διαφορά ηλικίας δεν χρειάζεται να αποτελεί πρόβλημα.

A couple with an age difference
Τα προβλήματα σχετικά με τη διαφορά ηλικίας σε ένα ζευγάρι είναι συχνά αποτέλεσμα προκαταλήψεων. Θα πρέπει να εργαστείτε για να τις κάμψετε.

Να είστε ώριμοι αν ο σύντροφός σας είναι μεγαλύτερος

Τέλος, να θυμάστε ότι δεν έχει πολύ νόημα να προσεγγίσετε την κατάσταση ως μετωπική μάχη εναντίον των συγγενών σας. Η ακρόαση, η κατανόηση και η πειθώ μπορεί να είναι πιο κατάλληλα εργαλεία.

Προσπαθήστε να κατανοήσετε τους φόβους και την απροθυμία τους. Αφήστε τους να δουν ότι και οι δύο σας (εσείς και ο σύντροφός σας) έχετε επίγνωση της διαφοράς ηλικίας και των δυσκολιών που προκύπτουν. Ακόμα κι έτσι, δείξτε τους ότι δεν έχετε πρόβλημα με αυτό.

Μπορείτε να εξηγήσετε το βαθμό συγγένειας που έχετε με το σύντροφό σας, τις κοινές αξίες και προτιμήσεις σας, τα κοινά έργα και τον τρόπο με τον οποίο η παρουσία του συμβάλλει θετικά στη ζωή σας. Υπό το πρίσμα αυτής της πραγματικότητας, η διαφορά ηλικίας σας καθίσταται άνευ σημασίας, αφού είστε και οι δύο ενήλικες.

Μπορεί ο σύντροφός μου να είναι μεγαλύτερος από μένα, αλλά η αγάπη μεταξύ μας είναι πραγματική

Τελικά, η λύση είναι να βοηθήσετε την οικογένεια και τους φίλους σας να καταλάβουν ότι πρόκειται για μια πραγματική σχέση που είναι ώριμη και βασίζεται στην αγάπη και τον σεβασμό. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένα από τη ζωή τους και τη σχέση τους.

Καθώς η οικογένειά σας μπορεί να δει, να καταλάβει και να επαληθεύσει ότι και οι δύο σας έχετε επίγνωση της πραγματικότητας, είστε αφοσιωμένοι και με κοινό σχέδιο, είναι πιθανό οι φόβοι τους να διαλυθούν. Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο και υπομονή, κατανόηση και ανοιχτό μυαλό και από τις δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι αν ο σύντροφός σας είναι μεγαλύτερος και το περιβάλλον σας δεν το αποδέχεται, είναι δικαίωμά σας να λάβετε μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η απόφασή σας και η σχέση σας θα γίνουν σεβαστές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Banks, C. A., & Arnold, P. (2001). Opinions towards sexual partners with a large age difference.
    Marriage & Family Review, 33(4), 5-18.
  • Collisson, B., & De Leon, L. P. (2020). Perceived inequity predicts prejudice towards age-gap relationships. Current Psychology39(6), 2108-2115.
  • Groot, W., & Van Den Brink, H. M. (2002). Age and education differences in marriages and their effects on life satisfaction. Journal of Happiness Studies, 3, 153-165.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.