Τι είναι το κοινωνικό hangover και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό;

Έχετε μια πολυάσχολη κοινωνική ατζέντα; Βρίσκετε τον εαυτό σας εξαντλημένο μετά από συναντήσεις με τόσους πολλούς άλλους ανθρώπους; Μπορεί να έχετε κοινωνικό hangover. Μάθετε τι είναι αυτό και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό εδώ.
Τι είναι το κοινωνικό hangover και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό;
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαΐου, 2023

Ο όρος “κοινωνικό hangover” έγινε πιο δημοφιλής κατά την περίοδο μετά την πανδημία. Δεδομένου ότι περάσαμε τόσο πολύ χρόνο σε κατάσταση αποκλεισμού, μόλις άρχισαν να επιτρέπονται και πάλι οι επισκέψεις και οι δραστηριότητες, πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο.

Τα σχέδια με την οικογένεια, με φίλους και με συναδέλφους στο γραφείο ήταν συνεχή… χωρίς ανάπαυση, χωρίς παύση, κάθε μέρα. Φυσικά, αυτό είχε και συνέπειες. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν να λένε: “Δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι. Η ενέργειά μου έχει εξαντληθεί. Είμαι πτώμα.”

Αυτός είναι ο πυρήνας του κοινωνικού hangover: οι αρνητικές επιπτώσεις των συνεχών κοινωνικών συναντήσεων χωρίς διάλειμμα ή ξεκούραση. Ας ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο αντιμετώπισής του.

Τι είναι το κοινωνικό hangover;

Το κοινωνικό hangover αναφέρεται στη σωματική, πνευματική και συναισθηματική εξάντληση που δημιουργεί ένα είδος εξουθένωσης που προκαλείται από μια διαδοχή πολλαπλών συναντήσεων και κοινωνικών συναναστροφών. Με άλλα λόγια, αναδεικνύει τις δυσμενείς ή αρνητικές επιπτώσεις που βιώνουμε μετά από μια πολύ δραστήρια κοινωνική ζωή.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, όταν συναντάμε άλλους ανθρώπους, φέρνουμε στο παιχνίδι πολλαπλούς πόρους: γνωστικούς, κοινωνικούς, επικοινωνιακούς κ.λπ. Χρησιμοποιούμε επίσης το σώμα μας με κινήσεις, χειρονομίες και τόνους της φωνής. Έτσι, είναι λογικό ότι, μετά από μια αδιάκοπη και σχεδόν μαραθώνια σειρά κοινωνικών επαφών, να καταλήγουμε κουρασμένοι.

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι το κοινωνικό hangover δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση. Είναι απλώς ένας τρόπος για να απεικονίσουμε μια πραγματική κοινωνική κατάσταση, η οποία όμως δεν εμφανίζεται σε κανενός είδους εγχειρίδιο. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι είναι πιο συχνό σε ορισμένες περιπτώσεις: για παράδειγμα, στην περίπτωση των ατόμων με υψηλή ευαισθησία (HSP) και σε εκείνους που είναι πιο μοναχικοί ή εσωστρεφείς.

Persona altamente sensible con resaca social.
Τα άτομα με αυξημένη ευαισθησία μπορεί να παρατηρήσουν ότι οι κοινωνικές συναναστροφές τους κουράζουν περισσότερο από άλλες.

Σημάδια για το κοινωνικό hangover

Μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι βιώνουμε κοινωνικό hangover είναι τα εξής:

 • Απώλεια της επιθυμίας ή του ενδιαφέροντος για μια συνάντησης. Αυτό συμβαίνει μετά τη δεύτερη εκδήλωση. Δηλαδή, μέχρι το Σάββατο, σέρνουμε την κούραση από τη συνάντηση των προηγούμενων ημερών.
 • Αδυναμία να παραμείνουμε παρόντες. Θέλουμε να είμαστε εκεί, να ακούμε και να είμαστε δεκτικοί, αλλά δεν τα καταφέρνουμε. Αντιθέτως, το ερώτημα που στριφογυρίζει στο κεφάλι μας είναι πότε θα τελειώσει ή πότε θα μπορέσω να πάω σπίτι. Εδώ μπορούμε επίσης να συμπεριλάβουμε τις δυσκολίες στη συγκέντρωση.
 • Σωματικές επιπτώσεις. Εδώ περιλαμβάνονται πονοκέφαλοι, το αίσθημα υπερδιέγερσης, πνιγμός και ζάλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχουμε πονόλαιμο ή απώλεια της φωνής. Αυτό συμβαίνει όταν συναντιόμαστε σε πολυσύχναστα μέρη με δυνατή μουσική, όπου πρέπει να μιλάμε όλο και πιο δυνατά.
 • Αλλαγές στη διάθεση: ευερεθιστότητα και επιθυμία να μείνουμε μόνοι μας.
 • Δυσκολία στο να σταματήσουμε. Μπορεί να είστε εξαντλημένοι, αλλά ο εγκέφαλός σας εξακολουθεί να τρέχει με ταχύτητα φωτός. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι γίνεται δύσκολο να επιστρέψετε σε κατάσταση ηρεμίας. Μπορεί ακόμη και να παρουσιάσετε διαταραχές στον ύπνο σας.

Τι να κάνετε όταν έχετε κοινωνικό hangover

Ας δούμε μερικές συμβουλές για να αποφύγετε να πέσετε σε κοινωνικό hangover. Πρόκειται για απλά μέτρα που μπορούν να σας βοηθήσουν αν περάσετε αυτή την κατάσταση.

Μάθετε να λέτε όχι

Με ευαισθησία και διεκδικητικότητα, μπορούμε να εξηγήσουμε στο άλλο άτομο την κατάστασή μας και το πώς νιώθουμε και να απορρίψουμε την πρόσκληση. Αυτός είναι ο υγιής εγωισμός, στον οποίο προέχει η αυτοφροντίδα. Τώρα, μπορούμε να σκεφτούμε να κάνουμε μια αντιπρόταση, ως έναν τρόπο επίδειξης ενδιαφέροντος: “Προτείνω αντί να συναντηθούμε αυτή την εβδομάδα, να συναντηθούμε την επόμενη Τετάρτη. Θα έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο εκείνη την ημέρα”.

Δώστε προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας

Ας αναζητήσουμε τη γνησιότητα της συνάντησης αντί για τη δέσμευση. Είναι προτιμότερο να αναβάλουμε το γεγονός και να είμαστε πλήρως παρόντες.

Προτείνετε άλλους τρόπους συνάντησης

Μια τυπική κατάσταση είναι το τέλος του έτους. Ο Δεκέμβριος αρχίζει με προπόσεις, αποχαιρετισμούς και συναντήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι μεταξύ της 31ης Δεκεμβρίου και της 1ης Ιανουαρίου του επόμενου έτους, το μόνο πράγμα που αλλάζει είναι ο αριθμός. Δεν είναι απαραίτητο να τρελαθούμε και να επιβάλλουμε τις συναντήσεις στις 2 τελευταίες εβδομάδες του έτους.

Μπορούμε να προγραμματίσουμε πιο χαλαρές συναντήσεις και να τις κατανείμουμε. Το σώμα σας και η διάθεσή σας θα σας ευχαριστούν.

Σκεφτείτε το διάλειμμα ως ένα σχέδιο από μόνο του

Δεν είναι θέμα ότι η ξεκούραση θα συμβεί στο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας. Αντιθέτως, πρέπει να δημιουργήσουμε τον δικό μας χρόνο για να χαλαρώσουμε, να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να συνδεθούμε με τον εαυτό μας.

Descanso de la resaca social.
Η ξεκούραση δεν είναι χάσιμο χρόνου. Μερικές φορές, είναι ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος να ανακτήσουμε την ενέργειά μας για να συνεχίσουμε τις κοινωνικές επαφές.

Κοινωνικό hangover: Καταπολεμήστε τα φαντάσματα και τις ανασφάλειές σας

Κανείς δεν θα σταματήσει να μας αγαπά ή να είναι κομμάτι μας μόνο και μόνο επειδή δεν πάμε σε μια συγκεκριμένη συνάντηση. Τουλάχιστον, αυτό δεν συμβαίνει σε ασφαλείς και σεβαστούς δεσμούς, στους οποίους είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τον άλλον χωρίς να το πάρουμε προσωπικά.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε το FOMO (φόβος του να χάσουμε κάτι). Πρόκειται για το φόβο και το άγχος που μας οδηγούν στο να αποδεχόμαστε πάντα, πιστεύοντας ότι αν δεν πάμε, θα χάσουμε κάτι σημαντικό.

Επανεξετάστε την κοινωνική σας ατζέντα

Είναι λάθος να συναντιέστε με φίλους, να γιορτάζετε με κάποιους και να τρώτε με άλλους; Όχι, καθόλου.

Αυτό που είναι επιζήμιο είναι να το κάνετε στα άκρα και να μην επιτρέπετε στον εαυτό σας διαλείμματα και παύσεις. Το να μην καταλαβαίνουμε τα προειδοποιητικά σήματα του σώματός μας και να προσπαθούμε να ευχαριστήσουμε τους πάντες δεν είναι υγιές.

Ενώ είναι θέμα αυτοφροντίδας, η αναβολή κάποιων εκδηλώσεων είναι ένας τρόπος να φροντίσετε το δεσμό με το άλλο άτομο και μάλιστα είναι ένδειξη σεβασμού. Εξάλλου, κανείς δεν χρειάζεται να ανέχεται την ατονία ή την κακή μας διάθεση. Ας είναι, λοιπόν, οι συναντήσεις μια αφορμή για να μοιραζόμαστε και να χαιρόμαστε, όχι μια απλή λίστα στην ατζέντα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Soriano-Sánchez, J. G. (2022).Factores psicológicos y consecuencias del Síndrome Fear of
  Missing: Una Revisión Sistemática. Revista de Psicología y Educación, 17(1), 69-78, https://
  doi.org/10.23923/rpye2022.01.217
 • Patlán Pérez, Juana (2013). Efecto del burnout y la sobrecarga en la calidad de vida en el trabajo. Estudios Gerenciales, 29(129),445-455.[fecha de Consulta 13 de Septiembre de 2022]. ISSN: 0123-5923. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=21230026007

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.