Ρευστές σχέσεις και εύθραυστοι δεσμοί

Είναι γνωστό ότι οι ρευστές σχέσεις είναι αδύναμες. Δημιουργούνται δεσμοί και έπειτα διαλύονται, καταρρέοντας μετά από οποιαδήποτε σύγκρουση ή με οποιαδήποτε αφορμή.
Ρευστές σχέσεις και εύθραυστοι δεσμοί
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ρευστές σχέσεις βρίσκουμε σε ζευγάρια καθώς και σε φιλίες, ακόμα και σε οικογένειες.

Τι κοινό έχουν; Διαρκούν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι τελειώνουν πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν.

Φαίνεται ότι η κοινωνία έχει αλλάξει και ότι έχουμε αλλάξει κι εμείς μαζί της. Πριν, οι δεσμοί ήταν πιο δυνατοί και πιο στέρεοι. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, σήμερα εμπλεκόμαστε σε ρευστές σχέσεις που αργά ή γρήγορα διαλύονται.

Οι ρευστές σχέσεις στην κοινωνία

Οι ερωτικές σχέσεις, η εξαπάτηση, τα προβλήματα με τη συναισθηματική εξάρτηση -όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να κάνουν μια σχέση τοξική ή να την καταστρέψουν. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις υπάρχει ένα άσχημο αποτέλεσμα.

ρευστές σχέσεις

Οι δεσμοί που δημιουργούμε με τους άλλους σπάζουν αργά η γρήγορα και μετατρέπονται σε αναμνήσεις. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, όταν οι δεσμοί αυτοί σπάζουν, αντιμετωπίζουμε μια τρομερή πραγματικότητα: ότι είμαστε μόνοι.

Πώς όμως οι σχέσεις καταλήγουν να γίνουν ρευστές; Σήμερα αισθανόμαστε την πίεση να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Όταν όμως αυτές ικανοποιηθούν, περνάμε σε κάτι άλλο. Μπορεί να είναι επιφανειακό ή πολύ εγωιστικό. Πολλοί άνθρωποι ζουν τη συγκεκριμένη πραγματικότητα αυτή τη στιγμή.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται την ιδέα του “για πάντα”. Θέλουμε να απολαύσουμε τη ζωή, να τη ζήσουμε στο έπακρο και το να αισθανόμαστε δεμένοι με κάποιον δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά μας. Πολλοί προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες που συνοδεύουν το γάμο ή την απόκτηση παιδιών.

ρευστές σχέσεις

Ίσως δεν είναι έτοιμοι να κατασταλάξουν ή απλώς θέλουν να αισθάνονται την ελευθερία του να είναι ο εαυτός τους χωρίς καθήκοντα ή ευθύνες. Όμως τα πάντα έχουν το τίμημά τους και οι σχέσεις αρχίζουν να χαρακτηρίζονται από τρομερά αδύναμους δεσμούς.

Ξέρουμε τι θέλουμε;

Ίσως να μην ταυτίζεστε με αυτού του είδους τις σχέσεις, όμως η κοινωνία καταφέρνει να μας οδηγεί σε αυτές έμμεσα και άμεσα. Σύμφωνα με τον Πολωνό κοινωνιολόγο και φιλόσοφο Zygmunt Bauman, αισθανόμαστε την πίεση να προσαρμοστούμε σε μια γοργά μεταβαλλόμενη κοινωνία. Αναμένεται να είμαστε ευέλικτοι, να προσαρμοζόμαστε και να “συνηθίζουμε” σε αυτές τις μεταμορφώσεις.

Όμως οι ρευστές σχέσεις δεν οφείλονται μονάχα σε αυτό. Σύμφωνα με τον Bauman, αναπτύσσουμε μια “ρευστή ταυτότητα” με ένα σκληρό εξωτερικό που φοράμε σαν πανοπλία. Το άτομο εξωτερικά φαίνεται σταθερό και δυνατό, όμως εσωτερικά είναι εύθραυστο, αδύναμο και καταρρακωμένο.

καρδιά που ραβεται - ρευστές σχέσεις

Είναι αλήθεια ότι με όλη αυτή την αλλαγή είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε στέρεες σχέσεις. Χρειαζόμαστε συνέπεια και σταθερότητα για να αποφύγουμε αυτού του είδους τους αδύναμους δεσμούς. Όμως στις μέρες μας είναι αδύνατον.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασκούν μια σημαντική επιρροή σε αυτό τον καινούργιο τρόπο δημιουργίας σχέσεων. Ανησυχήσατε ποτέ για τον αριθμό των φίλων που έχετε στο Facebook; Ακολουθήσατε ανθρώπους στο Twitter για να αυξήσετε τον αριθμό εκείνων που σας ακολουθούν;

Όπως βλέπετε, η προτεραιότητα δίνεται στην ποσότητα αντί στην ποιότητα και αυτό αντικατοπτρίζεται στις πραγματικές σχέσεις. Οι νέοι θέλουν να ζήσουν ανάλαφρα, αλλάζοντας γρήγορα φίλους και σχέσεις, ενώ η αίσθηση της οικογένειας χάνει σε σημασία.

Οι σχέσεις που γίνονται συνδέσεις

ζευγάρι

Οι άνθρωποι που έχουν ρευστές σχέσεις ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια. Οι αλλαγές από τη μια στιγμή στην άλλη οδηγούν σε στροφές 180 μοιρών. Για το λόγο αυτό δεν δεσμεύονται και φοβούνται τα συναισθήματά τους.

Ξέρουν ότι τα συναισθήματα δημιουργούν εξάρτηση και δεν το θέλουν αυτό. Γνωρίζουν επίσης ότι υπάρχουν πολλά ψάρια στη θάλασσα και δεν έχουν πρόβλημα να αντικαταστήσουν ένα πρόσωπο με κάποιο άλλο.

Με βάση όλα τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι δημιουργούνται μάλλον συνδέσεις παρά σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Δεν δίνουμε τον εαυτό μας 100% σε αυτούς και ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα οι συνδέσεις θα τερματιστούν.

πέτρινες καρδιές- ρευστές σχέσεις

Πώς απελευθερωνόμαστε από αυτό; Μπορούμε να επιστρέψουμε στις στέρεες σχέσεις; Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν συμφωνούν όλοι με αυτό το “ρευστό μοντερνισμό”. Όμως αν βρεθείτε αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση και θέλετε να την αποτρέψετε, έχουμε τρεις συμβουλές για σας:

  1. Σταθεροποιήσετε την ταυτότητά σας: συνδεθείτε με το βαθύτερο εαυτό σας και ανακαλύψτε τι πραγματικά θέλετε και χρειάζεστε. Με αυτό τον τρόπο θα γίνετε αυθεντικοί.
  2. Αλλάξτε την προοπτική σας: αναρωτηθείτε αν δίνετε μεγαλύτερη αξία στην ποσότητα από ό,τι στην ποιότητα. Αυτό θα αλλάξει την προοπτική σας.
  3. Μάθετε να αφοσιώνεστε: η αφοσίωση και η υπευθυνότητα δεν χρειάζεται να είναι αρνητικές, επομένως θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ρισκάρετε και να δώσετε όλο τον εαυτό σας. Μην ανησυχείτε, μη φοβάστε τόσο πολύ. Μόνο όσοι ρισκάρουν κερδίζουν.

Έχετε ρευστές σχέσεις; Τι πιστεύετε γι’αυτό; Αν και μοιάζει κάτι εντελώς αρνητικό, είναι βέβαιο ότι όλες οι επιλογές που κάνουμε έχουν θετικές και αρνητικές πτυχές. Η επιλογή ανάμεσα στις στέρεες σχέσεις και στους εύθραυστους δεσμούς είναι στο χέρι σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Castro Santander, Alejandro. (2012). La convivencia de los modernos individuos líquidos. Perfiles educativos34(138), 08-18. Recuperado en 05 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0185-26982012000400016&lng=es&tlng=es.
  • Hernández Moreno, Jazmín. (2016). La modernidad líquida. Política y cultura, (45), 279-282. Recuperado en 05 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0188-77422016000100279&lng=es&tlng=es.
  • Vespucci, Guido. (2006). La fragilidad de los vínculos humanos en la moderna sociedad líquida. Revista argentina de sociología4(6), 160-163. Recuperado en 05 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1669-32482006000100009&lng=es&tlng=es.
  • Bauman, Z. (2013). Amor líquido. Acerca de la fragilidad de los vínculos humanos.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.