Δοκιμάστε αυτά τα συστατικά για ένα πεντακάθαρο μπάνιο

Το μπάνιο είναι ένα από τα σημεία του σπιτιού όπου συσσωρεύονται περισσότερα βακτήρια. Θα σας πούμε μερικά κόλπα για να φτιάξετε φυσικά προϊόντα καθαρισμού που αφήνουν το μπάνιο σας πεντακάθαρο.
Δοκιμάστε αυτά τα συστατικά για ένα πεντακάθαρο μπάνιο

Τελευταία ενημέρωση: 22 Απριλίου, 2022

Υπάρχουν πολλά αποτελεσματικά χημικά προϊόντα στην αγορά ικανά να αφαιρέσουν ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Το πρόβλημα ξεκινά όταν αυτά τα προϊόντα αφήνουν βλαβερά υπολείμματα και οσμές στα μπάνια. Εξαιτίας αυτού, είναι επίσης σκόπιμο να χρησιμοποιείτε φυσικά συστατικά για να έχετε ένα πεντακάθαρο μπάνιο.

Φυσικά προϊόντα καθαρισμού μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα, αλλά είναι συνήθως πιο ακριβά.

Γι’ αυτό εδώ στο Με Υγεία θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μερικά φυσικά προϊόντα που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι με συστατικά που σίγουρα έχετε στη διάθεσή σας και που θα αφήσουν το μπάνιο σας πεντακάθαρο. Με τον ίδιο τρόπο, θα προλάβετε και τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Φυσικά συστατικά για ένα πεντακάθαρο μπάνιο

Είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσετε ότι είναι πολύ καλύτερο να φτιάχνετε τα δικά σας προϊόντα καθαρισμού από το να χρησιμοποιείτε χημικά στα σπίτια σας.

Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε μερικές αποτελεσματικές λύσεις που είναι πολύ εύκολες και οικονομικές.

1.- Μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι για πεντακάθαρο μπάνιο

Σπιτικά καθαριστικά με μαγειρική σόδα και ξίδι

 

Ένα από τα πιο γνωστά φυσικά καθαριστικά προϊόντα για μπανιέρες και πλακάκια είναι η μαγειρική σόδα με λευκό ξύδι. Τι χρειάζεστε:

  • Αρχικά, ρίξτε 1 1/2 φλιτζάνι (190 γραμμάρια) μαγειρική σόδα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
  • Στη συνέχεια, προσθέστε μισό φλιτζάνι (120 ml) υγρό σαπούνι, μισό φλιτζάνι (120 ml) νερό και 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) λευκό ξύδι.
  • Μετά από αυτό, κλείστε το μπουκάλι και ανακινήστε δυνατά για να αναμειχθούν καλά όλα τα συστατικά.
  • Τέλος, ψεκάστε την περιοχή που θέλετε να καθαρίσετε και τρίψτε με μια πετσέτα ή ένα σφουγγάρι.

2.- Βόρακας και λευκό ξύδι

Αν έχετε πρόβλημα με μούχλα τότε μην ανησυχείτε! Μπορείτε να την απομακρύνετε με ένα μείγμα από μισό φλιτζάνι (120 γρ.) βόρακα και μισό φλιτζάνι (120 ml) λευκό ξύδι σε ένα ρηχό μπολ.

Θα πρέπει να ανακατέψετε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα, να την εφαρμόσετε στη μούχλα με μια βούρτσα καθαρισμού και να την τρίψετε. Αφήστε την πάστα να δράσει στη μούχλα για 1 ώρα πριν την ξεπλύνετε.

3.- Λευκό ξύδι και νερό για πεντακάθαρο μπάνιο

Από την άλλη πλευρά, για παράθυρα και άλλα τζάμια, όπως καθρέφτες, αναμείξτε 1/4 φλιτζανιού (60 ml) λευκό ξύδι με τουλάχιστον 3 φλιτζάνια (710 ml) ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Με αυτό το μείγμα, ανακινήστε καλά το μπουκάλι και ψεκάστε το διάλυμα στο τζάμι. Στη συνέχεια, σκουπίστε την επιφάνεια με μια στεγνή πετσέτα. Τα τζάμια θα γίνουν πεντακάθαρα!

4.- Κόκα Κόλα

Δοκιμάστε αυτά τα συστατικά για ένα πεντακάθαρο μπάνιο

Μια άλλη φθηνή και εκπληκτική θεραπεία είναι να ρίξετε Κόκα Κόλα στην τουαλέτα, η οποία θα αφαιρέσει αποτελεσματικά τους λεκέδες. Αφήστε τη να δράσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια τραβήξτε το καζανάκι της τουαλέτας.

Επιπλέον, δεν θα αφαιρέσει μόνο τους επιφανειακούς λεκέδες, αλλά θα κάνει και ένα πέρασμα από τους σωλήνες, απομακρύνοντας κάθε υλικό που θα μπορούσε να προκαλέσει απόφραξη στους σωλήνες. Μια καθαρή τουαλέτα είναι συνώνυμο του άψογου και υγιούς μπάνιου.

Διαβάστε περισσότερα για τις χρήσεις της κόλας εδώ: Coca-Cola: 8 περίεργες οικιακές χρήσεις

5.- Αδιάλυτο ξύδι

Μια άλλη λύση για να απαλλαγείτε από τον λεκέ της στάθμης του νερού στην μπανιέρα είναι η χρήση αδιαλύτου ξυδιού. Μπορεί να εφαρμοστεί με σφουγγάρι, πανί ή χαρτοπετσέτες.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για πλακάκια, για τους λεκέδες υγρασίας ή τους μύκητες. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να φτιάξετε ένα μείγμα από ξύδι και νερό σε ίσα μέρη, να το βάλετε σε ένα δοχείο με ψεκαστήρα και να το εφαρμόσετε για να καθαρίσετε τα πλακάκια.

Ιδανικά, θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας μια σειρά από σκεύη και είδη καθαρισμού. Αυτά θα κάνουν τον εβδομαδιαίο σχολαστικό καθαρισμό λιγότερο δύσκολο. Επομένως, είναι απαραίτητο να έχετε μια βούρτσα για να μπορείτε να καθαρίζετε την τουαλέτα μετά τη χρήση. Αυτό θα αποτρέψει τον σχηματισμό αλάτων και την εμφάνιση λεκέδων.

6.- Αιθέρια έλαια

Δοκιμάστε αυτά τα συστατικά για ένα πεντακάθαρο μπάνιο

Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσετε αιθέρια έλαια σε αυτά τα μείγματα καθαρισμού (εκτός από το καθαριστικό τζαμιών) για καλύτερο άρωμα. Τα πιο συνηθισμένα αιθέρια έλαια είναι η λεβάντα, το θυμάρι, το λεμόνι και ο ευκάλυπτος.

Στο μπάνιο, δεν απαιτείται μόνο καθαρισμός των επιφανειών. Μια καλή μυρωδιά είναι απαραίτητη για να φαίνεται το μπάνιο άψογο.

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να θυμόμαστε ότι, όπως και τα χημικά προϊόντα καθαρισμού, τα οικιακά αποσμητικά χώρου που παρασκευάζονται με χημικά μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να φτιάχνουμε αυτά τα προϊόντα στο σπίτι, με πρώτες ύλες που έχουμε ήδη ή μπορούμε να αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ.

Ένα παράδειγμα θα ήταν να βάλουμε μερικές φέτες εσπεριδοειδών (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι κ.λπ.) σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια, αναμείξτε τα με πινελιές από εσάνς βανίλιας ή ξυλάκια κανέλας. Τέλος, προσθέστε φύλλα αρωματικών φυτών (π.χ. θυμάρι, δεντρολίβανο κ.λπ.).

Έτσι, δεν θα έχετε πια καμία δικαιολογία για να έχετε ένα πεντακάθαρο μπάνιο με φτηνές και εύκολες φυσικές λύσεις. Ποια από αυτές θα δοκιμάσετε πρώτη;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Olaechea, Pedro M. “Infecciones bacterianas en el paciente crítico: revisión de los estudios publicados entre 2006 y 2008.” Medicina intensiva 33.4 (2009): 196-206.
  • Timmer, Lavern Wayne, and Larry W. Duncan. Citrus health management. No. 634.3049 C5. 1999.
  • Trujillo-Negrellos, Eliseo. “Biocontrol de hongos fitopatógenos en cítricos.” CienciaUAT 4.3 (2010): 20-23.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.