Πώς να καθαρίσετε τις κουρτίνες μπάνιου από τη μούχλα

5 συμβουλές για να καθαρίσετε τις κουρτίνες μπάνιου. Θα είναι σαν καινούργιες, χωρίς μούχλα, μύκητες και οσμές. Δοκιμάστε τα παρακάτω τρικ.
Πώς να καθαρίσετε τις κουρτίνες μπάνιου από τη μούχλα

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αν και ορισμένα αξεσουάρ μπάνιου θεωρούνται απλώς στολίδια, είναι στην πραγματικότητα μια σημαντική πηγή μόλυνσης, εάν δεν απολυμαίνονται σωστά. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μερικά κόλπα για το πώς να καθαρίσετε τις κουρτίνες μπάνιου και έτσι να αποτρέψετε τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων και των βακτηρίων.

Το μπάνιο είναι ένα μέρος που ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας, λόγω της υγρασίας και της θερμότητας που είναι συχνή σε αυτό το δωμάτιο του σπιτιού. Οι κουρτίνες είναι ένα από τα αντικείμενα που λερώνονται περισσότερο από άλλα, αλλά συχνά δεν τους δίνουμε μεγάλη προσοχή.

Πώς να καθαρίσετε τις κουρτίνες μπάνιου αποτελεσματικά

Το καλύτερο σε αυτές τις επιλογές είναι ότι δεν θα χρειαστεί να βγείτε έξω για να αγοράσετε τίποτα. Οι συμβουλές μας απαιτούν συστατικά που πολλοί από εμάς έχουμε στο σπίτι.

1. Οινόπνευμα για να καθαρίσετε τις κουρτίνες μπάνιου

Το οινόπνευμα είναι το κατ ‘εξοχήν απολυμαντικό και όλοι είναι υποχρεωμένοι να το έχουν στο σπίτι τους. Για να το χρησιμοποιήσουμε στις κουρτίνες, θα πρέπει να υγράνουμε ένα σφουγγάρι ή ένα πανί και να το τρίψουμε στην κουρτίνα με κυκλικές κινήσεις. Εστιάστε ειδικά στις περιοχές που είναι περισσότερο λεκιασμένες με μούχλα. Δεν χρειάζεται να το ξεπλύνουμε γιατί το οινόπνευμα θα εξατμιστεί από μόνο του.

2. Ξύδι ή μηλόξυδο

Το ξύδι είναι φυσικό καθαριστικό χάρη στο υψηλό ποσοστό οξικού οξέος που περιέχει. Αν και δεν θα απολυμάνει, θα αφαιρέσει τη βρωμιά και το λίπος που συλλέγεται εκεί από την επαφή της κουρτίνας με σαπούνια, σαμπουάν και μαλακτικά.

Αρχικά, πρέπει να τοποθετήσουμε το ξύδι σε ένα μεγάλο δοχείο, το οποίο θα μας επιτρέψει να βυθίσουμε τις κουρτίνες σε νερό με 2 φλιτζάνια μηλόξυδου. Αφήστε τις κουρτίνες να μουλιάσουν εκεί για 20 λεπτά. Μετά από αυτό, απλώς ξεπλύνετε και οι κουρτίνες θα μοιάζουν σαν καινούργιες.

3. Οδοντόκρεμα

Πρόκειται να γνωρίσετε μια άλλη χρήση της οδοντόκρεμας που θα σας εκπλήξει. Για να καθαρίσετε τις κουρτίνες του ντους σας, υγράνετε ένα σφουγγάρι και στη συνέχεια εφαρμόστε μια μεγάλη ποσότητα οδοντόκρεμας σε αυτό. Στη συνέχεια τρίψτε την στους λεκέδες, ξεπλύνετε και οι κουρτίνες σας θα είναι πιο καθαρές από ποτέ.

οδοντόκρεμα για πλύσιμο των κουρτινών του μπάνιου.
Η οδοντόκρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι περισσότερο από απλό καθαρισμό του στόματος. Χρησιμοποιήστε την για να κάνετε τις κουρτίνες του μπάνιου σας να λάμπουν.

4. Μαγειρική σόδα

Σε αυτήν την περίπτωση, βυθίστε τις κουρτίνες σε ένα δοχείο με νερό και μαγειρική σόδα και αφήστε τις για λίγα λεπτά. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να βάλετε τις κουρτίνες στο πλυντήριο και να προσθέσετε μαγειρική σόδα.

5. Πλύσιμο με βάση το έλαιο τεϊόδεντρου

Για να προετοιμάσετε αυτό το διάλυμα καθαρισμού θα χρειαστείτε 1 φλιτζάνι νερό, ¼ φλιτζάνι οινόπνευμα, 1 κουταλάκι του γλυκού έλαιο τεϊόδεντρου και 1 δοχείο με ένα μπουκάλι ψεκασμού. Βάλτε τα πάντα στο μπουκάλι και ψεκάστε τα στην κουρτίνα. Στη συνέχεια τρίψτε με ένα σφουγγάρι και ξεπλύνετε.

Καθαρίστε τις κουρτίνες του μπάνιου: βήμα προς βήμα

Εάν προτιμάτε να πλένετε τις κουρτίνες του μπάνιου σας στο χέρι, προτείνουμε να ακολουθήσετε τον βήμα προς βήμα οδηγό για να βελτιστοποιήσετε περαιτέρω τη διαδικασία:

 1. Αφαιρέστε τους δακτυλίους για να αποφύγετε ζημιά στο ύφασμα των κουρτινών.
 2. Βυθίστε την κουρτίνα σε ένα μεγάλο δοχείο με νερό και υγρό σαπούνι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό αλάτι αντί για σαπούνι.
 3. Αφήστε την να μουλιάσει για τουλάχιστον 2 ώρες.
 4. Με μια βούρτσα, αφαιρέστε τους πιο επίμονους λεκέδες μούχλας. Εάν παρατηρήσετε ότι δεν βγαίνουν, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη μαγειρική σόδα στο σφουγγάρι.
 5. Ξεπλύνετε για να αφαιρέσετε όλο το σαπούνι. Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύδι στο τελευταίο ξέβγαλμα για να εξαλείψετε τις οσμές.
 6. Αφήστε τις να στεγνώσουν σε ένα μέρος με καλό εξαερισμό.

Εάν αποφασίσετε να πλύνετε τις κουρτίνες του μπάνιου στο πλυντήριο, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

 • Βεβαιωθείτε ότι οι κουρτίνες πλένονται στο πλυντήριο. Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία δεν είναι μεγαλύτερη από 30 βαθμούς.
 • Προσθέστε μαγειρική σόδα εκτός από το κανονικό σας σαπούνι.
 • Μην ξεχάσετε να βάλετε μερικές καθαρές πετσέτες με τις κουρτίνες – για να τις προστατέψετε – και να ακυρώσετε το στύψιμο.

Συμβουλές για να διατηρείτε τις κουρτίνες του μπάνιου σας καθαρές

Μόλις οι κουρτίνες σας φαίνονται καθαρές και χωρίς μούχλα, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να τις διατηρήσετε πεντακάθαρες για περισσότερο καιρό:

 • Ξεπλύνετε καλά μετά από κάθε μπάνιο ή ντους: Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα υπολείμματα σαπουνιού δεν εμποτίζουν τις κουρτίνες. Επίσης, τεντώστε τις καλά ώστε να μην μοιάζουν με ακορντεόν.
 • Αερίστε το μπάνιο όταν τελειώσετε το ντους: Ανοίξτε όλα τα παράθυρα για να προωθήσετε την καλή κυκλοφορία του αέρα.
 • Να τις πλένετε συχνά – για να διευκολύνετε την αφαίρεση των λεκέδων.
Μαγειρική σόδα για να καθαρίσετε την κουρτίνα του ντους.
Η προσθήκη μαγειρικής σόδας στο πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο βελτιώνει τη διαδικασία καθαρισμού κουρτινών.

Άλλοι τρόποι πλύσης

Μέχρι στιγμής, έχουμε εξετάσει γενικούς τρόπους πλύσης για τις κουρτίνες μπάνιου. Ωστόσο, θέλουμε να σας δώσουμε την επιλογή να τις πλένετε και με άλλους συγκεκριμένους τρόπους:

 • Αφαίρεση μούχλας: Εάν η κουρτίνα είναι καθαρή, αλλά έχει λεκέδες μούχλας που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε, δοκιμάστε να τις τρίψετε με λεμόνι κομμένο στη μέση. Από την άλλη πλευρά, αραιώστε 3 μέρη νερού με 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και ψεκάστε το στο λεκέ. Στη συνέχεια, τρίψτε δυνατά.
 • Λευκές κουρτίνες: βυθίστε σε νερό με ένα ειδικό διάλυμα. Εάν είναι λευκές, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λευκαντικό.

Τελικές συμβουλές για τον καθαρισμό των κουρτινών του μπάνιου

Για να βεβαιωθείτε ότι ο καθαρισμός των κουρτινών του μπάνιου δεν σας παίρνει πολύ χρόνο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τις διατηρήσετε καθαρές. Εάν τις ξεπλένετε καθημερινά, τότε όταν έρθει η ώρα για βαθύ καθαρισμό, θα χρειαστεί να τις τοποθετήσετε μόνο στο πλυντήριο χωρίς προηγούμενη επεξεργασία.

Θυμηθείτε να δοκιμάσετε τα προϊόντα σε ένα εμφανές μέρος της κουρτίνας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα τις καταστρέψουν. Τέλος, διαβάστε τις ετικέτες, ώστε να μην τις υποβάλετε σε διαδικασίες καθαρισμού που θα μπορούσαν να τις καταστρέψουν. Ελπίζουμε ότι θα μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές από αυτές τις συμβουλές και ότι οι κουρτίνες σας θα φαίνονται πάντα νέες και απαλλαγμένες από μούχλα, βακτήρια και μύκητες!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección.  sci. tech. Off. int. Epiz14(1), 143-163.
 • Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.
 • Molina Esquivel, E. (2015). Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología53(1), 0-0.
 • Graziano, M. U., Graziano, K. U., Pinto, F. M. G., Bruna, C. Q. D. M., Souza, R. Q. D., & Lascala, C. A. (2013). Eficacia de la desinfección con alcohol al 70%(p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Revista Latino-Americana de Enfermagem21(2), 618-623.
 • Accame, M. E. C. (2008). El árbol del té. Panorama actual del medicamento32(318), 1217.
 • Torres Cárdenas, P. A. (2020). Articulación de la limpieza y desinfección en baños públicos nacionales.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.