6 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με λευκό ξίδι

Το λευκό ξίδι είναι καταπληκτικό φυσικό καθαριστικό συστατικό, αλλά δε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε παντού. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε τι δε θα πρέπει να καθαρίζετε με αυτό.
6 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με λευκό ξίδι

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαρτίου, 2019

Εσείς ξέρετε τι μπορείτε να καθαρίζετε με λευκό ξίδι; Όταν μιλάμε για καθαριότητα, γίνεται πολύς λόγος για την ωφέλιμη δράση του λευκού ξιδιού. Όμως, τα αποτελέσματα ίσως να μην είναι τόσο καλά σε ορισμένα αντικείμενα ή επιφάνειες. Σ’ αυτό το άρθρο θα σας πούμε ποια πράγματα δεν θα πρέπει να καθαρίζετε με λευκό ξίδι.

Σε αντίθεση με τα βιομηχανικά χημικά προϊόντα, το ξίδι είναι ένα φυσικό συστατικό με το οποίο μπορείτε να καθαρίσετε πολλά πράγματα. Μαζί με τη μαγειρική σόδα, το λεμόνι, και το αλάτι, ανήκει σε μια επίλεκτη κατηγορία καθημερινών συστατικών με πολλές χρήσεις.

Ωστόσο, όπως και όλα τα υπόλοιπα, έχει τις αντενδείξεις του. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία δεν πρέπει να καθαρίζετε με λευκό ξίδι αν δεν θέλετε να τα καταστρέψετε. Γνωρίζετε ποια είναι; Μάθετε για σε ποια πράγματα αναφερόμαστε εδώ.

6 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με λευκό ξίδι

Αυτό που κάνει το λευκό ξίδι τόσο αποτελεσματικό είναι το χαμηλό του pH, κάτι που το καθιστά μια πολύ όξινη ουσία. Παρότι μπορεί να είναι καλό για ορισμένα πράγματα, δεν είναι καλό για άλλα.

Εδώ σας έχουμε μερικά πράγματα τα οποία δεν πρέπει να καθαρίζετε με λευκό ξίδι:

1. Ξύλινα πατώματα

Ενώ μπορεί να λειτουργεί για ορισμένες επιφάνειες, η χρήση λευκού ξιδιού μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτους λεκέδες ή αποχρωματισμούς στα ξύλινα πατώματα.

Γι’ αυτό, το καλύτερο μέτρο προφύλαξης που μπορείτε να πάρετε για ν’ αποφύγετε αχρείαστα προβλήματα είναι να αγοράζετε συγκεκριμένα καθαριστικά προϊόντα γι’ αυτού του είδους τα πατώματα. Ναι, δεν είναι μια φυσική εναλλακτική, αλλά δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τα ξύλινα έπιπλα. Το λευκό ξίδι συνδυασμένο με ελαιόλαδο ίσως να φανεί χρήσιμο στην αφαίρεση λεκέδων και βρωμιάς από τα ξύλινα έπιπλα.

Καθαρίζετε με λευκό ξίδι - Καθαρισμός ξύλινου πατώματος

2. Πέτρινες επιφάνειες

Οι φυσικές πέτρες όπως ο γρανίτης ή το μάρμαρο δεν αντιδρούν καλά στις όξινες ουσίες. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να μην εφαρμόζετε λευκό ξίδι σε αυτές τις επιφάνειες. Επίσης, δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε λεμόνι ή μαγειρική σόδα πάνω τους.

Το ίδιο ισχύει για τα πέτρινα πατώματα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ειδικά καθαριστικά προϊόντα για τις συγκεκριμένες επιφάνειες.

3. Λευκές και ηλεκτρονικές συσκευές

Παρά τις γυαλιστικές του ιδιότητες, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε λευκό ξίδι για να καθαρίζετε τηλεοράσεις ή υπολογιστές. Επίσης, δε θα πρέπει να το εφαρμόζετε σε φούρνους μικροκυμάτων, καφετιέρες, ή σίδερα, και ακόμη λιγότερο σε οθόνες αφής όπως αυτές των τάμπλετ και των κινητών τηλεφώνων.

Πέραν του ότι εξουδετερώνει τη φυσική τους λάμψη και φθείρει την επιφάνειά τους, αυτή η ουσία μπορεί να αλλοιώσει τα μέρη τους. Κατά συνέπεια, μπορεί να καταλήξετε με τεχνικά προβλήματα τα οποία προκαλούνται από το ξίδι.

4. Λεκέδες από φαγητό

Είτε πάνω σε ρούχα, σε πατώματα, στα καθίσματα του αυτοκινήτου, είτε στον καναπέ, το λευκό ξίδι δεν αφαιρεί τους λεκέδες από φαγητό. Αντιθέτως, τα συστατικά του δρουν στα υπολείμματα φαγητού και τα κάνει να αφαιρούνται δυσκολότερα.

5. Χλωρίνη

Πότε μην αναμειγνύετε ξίδι με χλωρίνη. Ο συνδυασμός αυτών των δύο συστατικών μπορεί να γίνει θανατηφόρος καθώς δημιουργούν αέριο χλωρίου. Πρόκειται για μια πολύ τοξική αέρια ουσία.

6. Σιδερένιες κατσαρόλες και τηγάνια

Αυτά τα αγαπημένα σκεύη κουζίνας βρίσκονται στη λίστα με τα πράγματα τα οποία δεν πρέπει να καθαρίζετε με λευκό ξίδι για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως το οξύ στο ξίδι αποκολλά τις αντικολλητικές επιφάνειες. Όπως γνωρίζετε, αυτό περιορίζει δραματικά τη λειτουργικότητα των σκευών σας.

Επιπλέον, το σίδερο δεν αντιδρά καλά στα όξινα συστατικά. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι με λεκέ.

Πράγματα που μπορείτε να καθαρίζετε με λευκό ξίδι

Καθαρίζετε με λευκό ξίδι - Καθαρισμός λεκάνης τουαλέτας

Ναι, μπορεί να μην πρέπει να καθαρίζετε ορισμένα πράγματα αλλά το λευκό ξίδι έχει αρκετά πλεονεκτήματα όσον αφορά την καθαριότητα. Ορισμένες επιφάνειες τις οποίες μπορείτε να καθαρίζετε με αυτό είναι:

Εν κατακλείδι, αυτό το συστατικό μπορεί να είναι είτε ένας εξαίσιος σύμμαχος στην καθαριότητα είτε ένα δίκοπο μαχαίρι με ανεπανόρθωτα αποτελέσματα. Αν είστε πληροφορημένοι και προσέχετε στα συστατικά του κάθε αντικειμένου που πρόκειται να καθαρίσετε, μπορείτε ν’ αποτρέψετε την καταστροφή των πραγμάτων που αγαπάτε.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.