Το ξίδι ως απολυμαντικό για το σπίτι: Είναι τελικά καλό;

Χρησιμοποιείτε ήδη ξίδι ως απολυμαντικό και καθαριστικό στο σπίτι σας; Να είστε προσεκτικοί, γιατί δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο νομίζετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τις δόσεις για καθαρισμό.
Το ξίδι ως απολυμαντικό για το σπίτι: Είναι τελικά καλό;

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το ξίδι ως απολυμαντικό! Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το ξίδι είναι ένα εξαιρετικό απολυμαντικό για το σπίτι – εκτός από το ότι χρησιμοποιείται για να νοστιμίσει το φαγητό. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν την κουζίνα, το μπάνιο και άλλες επιφάνειες στο σπίτι για λίγο.

Το ξίδι ως προϊόν καθαρισμού είναι αρκετά αποτελεσματικό όταν πρόκειται για την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών και την απομάκρυνση της βρωμιάς. Μερικοί άνθρωποι το αναμειγνύουν με άλλες ουσίες, όπως η μαγειρική σόδα, για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιείτε. Είναι σίγουρα ένα αποτελεσματικό καθαριστικό, αλλά όχι τόσο ως απολυμαντικό. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποιες είναι οι καλύτερες χρήσεις για το ξίδι και πότε να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό.

Το ξίδι ως απολυμαντικό: Είναι καλό;

Ναι και ΌΧΙ. Οι όροι καθαρισμού και απολύμανσης είναι διαφορετικοί, παρόλο που οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν εναλλακτικά. Έτσι, τα προϊόντα καθαρισμού απομακρύνουν τη βρωμιά, τα άλατα, ακόμη και μερικά μικρόβια από μια δεδομένη επιφάνεια.

Αντίθετα, τα απολυμαντικά στην πραγματικότητα σκοτώνουν ή εξουδετερώνουν βακτήρια, ιούς και μικρόβια. Έχοντας κάνει αυτήν την αποσαφήνιση, να είστε βέβαιοι ότι το ξίδι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν καθαρισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει 5% οξικό οξύ και αυτό είναι κάτι περισσότερο από άφθονο όταν πρόκειται για την απομάκρυνση ακαθαρσιών, σκόνης και υπολειμμάτων λίπους.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το ξίδι δεν είναι ένα εξαιρετικό απολυμαντικό, οπότε οι χρήσεις του από αυτήν την άποψη είναι αρκετά περιορισμένες. Για παράδειγμα, είναι καλό μόνο για ορισμένους τύπους επιβλαβών μικροοργανισμών, όπως η σαλμονέλα και το E. coli. Διαβάστε παρακάτω για να βρείτε δύο μελέτες σχετικά με τις απολυμαντικές ιδιότητες του ξιδιού.

φυσικά απολυμαντικά
Υπάρχουν πολλά φυσικά προϊόντα καθαρισμού, αλλά πρέπει να επιλέξετε αυτά που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά.
 1. Απολύμανση της οδοντόβουρτσας

Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές χρήσεις του ξιδιού στο σπίτι. Ορισμένες συγκριτικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ξίδι έχει καλύτερα αποτελέσματα στην απολύμανση των οδοντόβουρτσων από την τρικλοζάνη, έναν τύπο στοματικής πλύσης. Η δοκιμασία συνίστατο στη διαπότιση των βουρτσών και στα δύο υγρά ξεχωριστά για δύο λεπτά και στη συνέχεια στον προσδιορισμό του ποια βακτήρια θανατώθηκαν.

Σημειώστε ότι η αποτελεσματικότητα του ξιδιού δεν περιορίζεται στο Escherichia coli. Ωστόσο, δεν εξουδετερώνει πλήρως τους άλλους τύπους βακτηρίων που υπάρχουν σε αυτές τις βούρτσες.

 1. Απολύμανση λαχανικών

Σύμφωνα με έρευνα, η τοποθέτηση των φύλλων μαρουλιού σε διάλυμα ξιδιού μειώνει την παρουσία βακτηρίων E.coli σε αυτό το λαχανικό. Επίσης, δεν επηρεάζει την υφή ή τη γεύση τους.

Ωστόσο, οι ιδιότητές του ως απολυμαντικό είναι περιορισμένες για το σκοπό αυτό και, ως εκ τούτου, οι ερευνητές δεν το συνιστούν.

Ποια είναι τα καλύτερα απολυμαντικά;

Αυτές οι ουσίες θα πρέπει να μπορούν να σκοτώνουν το 99,9% των επιβλαβών μικροβίων εντός 5 έως 10 λεπτών μετά την εφαρμογή. Επιπλέον, αυτοί οι τύποι προϊόντων συνήθως περιέχουν ουσίες όπως αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη), ισοπροπανόλη, υπεροξείδιο υδρογόνου, φαινολικές ενώσεις και λευκαντικό ή υποχλωριώδες.

Επίσης, τα προϊόντα διατίθενται στην αγορά με τη μορφή σπρέι, υγρών, δισκίων, τζελ ή σε υγρά μαντηλάκια. Το σημαντικό πράγμα εδώ είναι να ελέγξετε την ετικέτα και να βεβαιωθείτε ότι περιέχει μερικές από αυτές τις ουσίες.

Είναι καλό το ξίδι ως απολυμαντικό;

Είναι σίγουρα, αλλά με περιορισμούς. Είναι κυρίως ένα φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν που θα διευκολύνει τις δουλειές καθαρισμού του σπιτιού σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε παράθυρα και άλλες επιφάνειες, καθώς και πισίνες, σωλήνες, κουζίνα, συσκευές και ντους, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, το οξικό οξύ [που περιέχεται στο ξίδι] δεν συνιστάται για σχεδόν οποιαδήποτε επιφάνεια. Μπορεί να καταστρέψει το κερωμένο ξύλο, το γρανίτη, το μάρμαρο, το χυτοσίδηρο και το αλουμίνιο.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το ξίδι ως προϊόν καθαρισμού.

 1. Καθαριστικό σωλήνων: το ξίδι ως απολυμαντικό

Αυτός ο τρόπος χρήσης ξιδιού δεν θα σας βοηθήσει μόνο να ξεβουλώσετε τις αποχετεύσεις στο σπίτι σας, αλλά θα μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τα αποθέματα μούχλας και ορυκτών.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε τρία φλιτζάνια βραστό νερό στον φραγμένο σωλήνα και να προσθέσετε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα φλιτζάνι ξίδι αναμεμειγμένο με λίγο νερό. Περιμένετε 10 λεπτά και ρίξτε ξανά 2 φλιτζάνια βραστό νερό.

 1. Αφαιρέστε τους λεκέδες στα φλιτζάνια: το ξίδι ως απολυμαντικό

Για να απαλλαγείτε από λεκέδες στα φλιτζάνια απλώς τοποθετήστε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι μέσα τους. Ανακατέψτε, αφήστε το να μείνει για λίγα λεπτά και μετά απλώς ξεπλύνετε όπως συνήθως.

 1. Καθαρίστε σχολαστικά το φούρνο μικροκυμάτων

Δεν χρειάζεστε ένα ισχυρό απολυμαντικό για να απολυμάνετε το φούρνο μικροκυμάτων. Το μόνο που χρειάζεστε είναι: 1/4 ξιδιού με 3/4 νερό. Απλά τοποθετήστε το μέσα στο φούρνο για λίγα δευτερόλεπτα ή μέχρι να αρχίσει να απελευθερώνει ατμό. Τέλος, αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα ρύπων με ένα υγρό πανί.

Ποτέ μην αναμιγνύετε ξύδι με χλωρίνη, διότι οδηγεί στην αποβολή αερίων με επιβλαβείς ουσίες.

καθάρισμα οδοντόβουρτσας
Ο συνδυασμός διττανθρακικού οξέος και ξιδιού είναι αποτελεσματικός για τον καθαρισμό πολλαπλών επιφανειών και αντικειμένων.

Μια συνταγή για ένα διάλυμα καθαρισμού από ξίδι

Θα χρειαστείτε τα ακόλουθα για να καθαρίσετε το δικό σας σπίτι με ξύδι:

 • 1/2 γ. αποσταγμένου λευκού ξιδιού
 • 2 γ. αποσταγμένου ή φιλτραρισμένου νερού
 • Ένα μπουκάλι ψεκασμού

Απλώς ανακατέψτε τα πάντα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε οποιαδήποτε επιφάνεια. Στη συνέχεια, σκουπίστε το με ένα καθαρό πανί.

Το ξίδι ως απολυμαντικό είναι χρήσιμο, αλλά προσέξτε!

Εν ολίγοις, το ξίδι δεν είναι αξιόπιστο απολυμαντικό για χρήση στο σπίτι σας, αλλά είναι σίγουρα ένα αποτελεσματικό καθαριστικό. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων σας:

 • Αρχικά, αερίστε τα δωμάτιά σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε προϊόντα για να τα απολυμάνετε.
 • Αποστειρώστε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε περισσότερο και συχνά ξεχνάτε να καθαρίζετε όπως πόμολα, διακόπτες φωτισμού, χειριστήρια και τηλέφωνα (Χρησιμοποιήστε 70% αλκοόλ για το σκοπό αυτό).
 • Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων καθαρισμού πριν τα χρησιμοποιήσετε και ακολουθήστε πάντα τις συμβουλές του κατασκευαστή.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Uzárraga, J. L. (2017). Desinfectante Y Gel Anti-Bacterial, Teniendo Como Base A La Flor De Jamaica(Doctoral dissertation, Instituto Tecnológico De Durango).
 • Rodríguez-Angeles, G. (2002). Principales características y diagnóstico de los grupos patógenos de Escherichia coli. salud pública de méxico44(5), 464-475.
 • Gaona Tapia, M. E. (2014). Estudio comparativo entre el vinagre y el triclosán como sustancias alternativas para la desinfección de cepillos dentales (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2014.).
 • Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección.  sci. tech. Off. int. Epiz14(1), 143-163.
 • Souza, Giovanna C, Spinosa, Wilma A, & Oliveira, Tereza CRM. (2018). Sanitizing action of triple-strength vinegar against Escherichia coli on lettuce. Horticultura Brasileira36(3), 414-418.
 • Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.