Τρόποι χρήσης του τζίντζερ: ποιοι είναι οι καλύτεροι;

Προσθέτοντας τζίντζερ στις τροφές σας δεν δίνετε μόνο στα πιάτα σας ξεχωριστή γεύση αλλά βελτιώνετε και την υγεία σας, καθώς το τζίντζερ συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
Τρόποι χρήσης του τζίντζερ: ποιοι είναι οι καλύτεροι;
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα θέλαμε να σας δείξουμε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι χρήσης του τζίντζερ και τις ωφέλειές του για την υγεία. Το τζίντζερ είναι μια χοντρή, ροζιασμένη ρίζα που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στην υψηλή γαστρονομία και στην εναλλακτική ιατρική. Η ρίζα αυτή χρησιμοποιείται στην Ασία εδώ και περισσότερα από 3.000 χρόνια, όμως δεν γνωρίζουμε την ακριβή περιοχή προέλευσής της.

Η χρήση της ρίζας αυτής διαδόθηκε από την Ασία στον υπόλοιπο κόσμο και σήμερα τη βρίσκουμε συνήθως σε όλες τις αγορές.

Η ρίζα του τζίντζερ χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες για να δώσει γεύση σε διαφορετικά πιάτα, είτε γλυκά είτε αλμυρά. Είναι γνωστή για την πιπεράτη γεύση που δίνει στα φαγητά και επειδή αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών που είναι ωφέλιμες για την υγεία. Το μπαχαρικό αυτό είναι διαθέσιμο στην αγορά και στα καταστήματα βοτάνων σε διάφορες μορφές.

Τρόποι χρήσης του τζίντζερ: Έγχυμα

Φλιτζάνι με έγχυμα τζίντζερ και ρίζα τζίντζερ

Πρόκειται για έναν από τους πλέον χρησιμοποιούμενους τρόπους αξιοποίησης των αντιφλεγμονωδών, αναλγητικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του τζίντζερ. Το έγχυμα είναι ιδανικό για την ανακούφιση από τους πόνους και για τη χαλάρωση του σώματος μετά από μια εξαντλητική μέρα.

Υλικά

 • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
 • 1 φλιτζάνι βραστό νερό
 • 1 κουταλιά του τσαγιού μέλι
 • Χυμός λεμονιού (προαιρετικά)

Οδηγίες

Τρίψτε μια κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίζα τζίντζερ και βάλτε τη σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Προσθέστε λίγο μέλι και χυμό λεμονιού κατά βούληση. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη συνταγή αυτή με ένα φλιτζάνι βραστό γάλα αντί για νερό.

Τρόποι χρήσης του τζίντζερ: Φρέσκο τζίντζερ στις συνταγές σας

Η πικάντικη πινελιά του τζίντζερ είναι ιδανική για να δώσετε μοναδική γεύση σε τροφές και συνταγές. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε θα εξαρτηθεί από το πόσο έντονη γεύση θέλετε να δώσετε στα φαγητά σας. Μπορείτε να τρίψετε, να λιώσετε ή να κόψετε σε φέτες το τζίντζερ.

Μπορείτε να το προσθέσετε σε φαγητά όπως:

 • Κρέατα
 • Σαλάτες
 • Ρύζι
 • Ψάρι και θαλασσινά
 • Λάδια, για να τα αρωματίσετε
 • Ψωμί
 • Μπισκότα
 • Επιδόρπια
 • Πουτίγκες

Τρόποι χρήσης του τζίντζερ: Τριμμένο τζίντζερ

 Ρίζα τζίντζερ και τζίντζερ σε σκόνη

Αν και μπορείτε να το βρείτε ήδη τριμμένο στα καταστήματα, μπορείτε επίσης να το φτιάξετε στο σπίτι χρησιμοποιώντας μια αποξηραμένη ρίζα. Αν επιλέξετε να το τρίψετε εσείς, θα πρέπει πρώτα να το πλύνετε και να το αποξηράνετε στον ήλιο ή, ακόμα καλύτερα, στο φούρνο.

Όταν είναι εντελώς στεγνό, κόψτε το σε κομμάτια και τρίψτε το με τη βοήθεια ενός γουδιού ή ενός μύλου για καφέ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ σε σκόνη ως εξής:

 • Για να φτιάξετε έγχυμα.
 • Για να το προσθέσετε σε χυμούς και smoothie.
 • Για να δώσετε γεύση σε φαγητά.
 • Για να φτιάξετε ντρέσινγκ για σαλάτες.

Μερικές από τις ιδιότητες του τζίντζερ

Έχει αποδειχτεί ότι το τζίντζερ είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, ικανό να ανακουφίζει από διάφορα είδη πόνων που συνδέονται με τη φλεγμονή. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, απαραίτητες για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και την πρόληψη των ασθενειών.

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία σας, ιδανικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της γενικής ευεξίας του οργανισμού. Χρειάζεστε και άλλους λόγους για να συμπεριλάβετε το τζίντζερ στη διατροφή σας;

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τρόποι χρήσης του τζίντζερ - Αιμοσφαίρια

Οι ιδιότητες του τζίντζερ συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, δημιουργώντας ένα προστατευτικό φράγμα εναντίον των μικροοργανισμών που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.

Καταπολεμά τη ναυτία και τη ζάλη

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη φυσική αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των στομαχικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της ναυτίας, της ζάλης, των εμετών και της διάρροιας. Σύμφωνα με το περιοδικό Natural Standard, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι το φυτό αυτό συμβάλλει στη μείωση της ναυτίας και των εμετών κατά την εγκυμοσύνη, αλλά μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, όταν καταναλώνεται σε μικρές δόσεις.

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο: Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ

Καταπολεμά τις ημικρανίες

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές της ιδιότητες, η ρίζα του τζίντζερ μειώνει την ένταση, τη φλεγμονή και τον πόνο που προκαλούν οι ημικρανίες.

Επιταχύνει την καύση του λίπους

Τρόποι χρήσης του τζίντζερ - Γυναίκα με παχάκια στην κοιλιά

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία διαπιστώθηκε ότι το τζίντζερ διαθέτει ιδιότητες που επιταχύνουν το μεταβολισμό και βοηθούν το σώμα να κάψει λίπος ευκολότερα.

Αυτό οφείλεται στη θερμογενετική δράση του, που ενισχύει την ικανότητα του σώματος να αποβάλλει το λίπος μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, το τζίντζερ δημιουργεί αίσθηση κορεσμού, αποτρέποντας την υπερφαγία.

Είναι αντικαρκινικό

Το τζίντζερ περιλαμβάνεται στη λίστα των τροφών που διαθέτουν γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Γενικό Κέντρο για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπιστώθηκε ότι το τζίντζερ συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες. Μπορείτε να βρείτε την έρευνα εδώ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lima, Rosália & Reis, Antonielly & Menezes, Ag-Anne & Santos, Jose & Gomes de Oliveira Filho, José & Ferreira, José & Alencar, Marcus & Mata, Ana & Khan, Ishaq & Islam, Md. Amirul & Uddin, Shaikh & Ali, Eunus S & Islam, Muhammad & Tripathi, Swati & Mishra, Siddhartha & Mubarak, Mohammad & Amélia, Ana. (2018). Protective and therapeutic potential of ginger (Zingiber officinale) extract and [6]-gingerol in cancer: A comprehensive review. Phytotherapy Research. 32. 10.1002/ptr.6134.
 • Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
 • Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016;11:11‐17. Published 2016 Mar 31. doi:10.4137/IMI.S36273
 • Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125
 • Ernst, E., & Pittler, M. H. (2000). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.bja.a013442
 • Torres, A., & Acu, O. (2010). Propiedades del jengibre, 60–69.
 • Wang, Shaopeng & Zhang, Caihua & Yang, Guang & Yang, Yanzong. (2014). Biological Properties of 6-Gingerol: A Brief Review. Natural product communications. 9. 1027-30.
 • Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012;61(10):1347–1352. doi:10.1016/j.metabol.2012.03.016

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.