Κανέλα: η σπιτική θεραπεία για την καταπολέμηση του διαβήτη

Αν και η κανέλα μπορεί να φανεί πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση του διαβήτη, αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε να την καταναλώνετε, σε περίπτωση που μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες.
Κανέλα: η σπιτική θεραπεία για την καταπολέμηση του διαβήτη
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς βοηθά η κανέλα στην καταπολέμηση του διαβήτη; Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το δέντρο Cinnamomum verum. Πρόκειται για ένα φαρμακευτικό και γαστρονομικό συστατικό το οποίο αποτελεί μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Σήμερα η κανέλα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για να δώσει εξαιρετική γεύση και ιδιαίτερο άρωμα στα φαγητά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βάση για πολλές σπιτικές θεραπείες για την καταπολέμηση του διαβήτη και άλλων ασθενειών.

Μάλιστα, λόγω της μεγάλης ποσότητας θρεπτικών και ενεργών συστατικών που περιέχει, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα των ασθενών με διαβήτη.

Αν και χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για να αποδειχτεί η δράση της, η τακτική κατανάλωση κανέλας μπορεί να έχει ενδιαφέρουσες ωφέλειες για την καταπολέμηση του διαβήτη.

Τι είναι ο διαβήτης;

μέτρηση ζαχάρου με αίμα από δάχτυλο, καταπολέμηση του διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση υπερβολικής ποσότητας σακχάρου στο αίμα. Πρόκειται για μια διαταραχή που δεν επιτρέπει στον οργανισμό να χρησιμοποιεί σωστά τη γλυκόζη.

Η γλυκόζη είναι μια ουσία απαραίτητη για τη διατήρηση καλής υγείας. Όμως, αν το σώμα δεν την επεξεργάζεται σωστά, η συσσώρευσή της στο αίμα προκαλεί αρνητική επίδραση σε όλο τον οργανισμό.

Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη διαβήτη, ανάλογα με το πώς εξελίσσονται:

 • Τύπος 1
 • Τύπος 2
 • Προδιαβήτης
 • Διαβήτης κύησης

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Διαβήτης: 7 τροφές που μας προστατεύουν.

 

Αιτίες του διαβήτη και καταπολέμηση του διαβήτη

Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σώμα χάνει την ικανότητά του να επεξεργάζεται την ινσουλίνη, ή όταν παράγεται πολύ λίγη ινσουλίνη από το πάγκρεας.

 • Η ακριβής αιτία του διαβήτη τύπου 1 δεν είναι γνωστή. Η εμφάνισή του συνδέεται με την επικράτηση χάους στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη φθορά των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.
 • Πολλές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, όπως ο προδιαβήτης, οφείλονται σε αντίσταση στην ινσουλίνη ή σε μειωμένη παραγωγή της.
 • Στην περίπτωση του διαβήτη κύησης υπάρχουν ορμονικοί παράγοντες που συνδέονται με την αντίσταση στα κύτταρα ινσουλίνης.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

 • Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.
 • Υπερβολικό βάρος, παχυσαρκία ή καθιστικός τρόπος ζωής.
 • Παρουσία βλαβερών κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

Γιατί η κανέλα χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του διαβήτη;

κανέλα σε σκόνη, καταπολέμηση του διαβήτη

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που μπορεί να βοηθήσει στον προοδευτικό έλεγχο του διαβήτη. Αν και δεν αποτελεί θαυματουργή θεραπεία, η τακτική κατανάλωσή της μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα σας και στην καταπολέμηση του διαβήτη.

Αυτό αποδείχτηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003. Στη μελέτη συμμετείχαν 60 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Κάθε ένας από αυτούς έτρωγε καθημερινά 1-6 γραμμάρια κανέλας.

 • Μετά από 40 μέρες θεραπείας και έρευνας, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των ασθενών είχαν μειωθεί κατά 18% με 29% περίπου.
 • Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Τα 10 αρχικά συμπτώματα του διαβήτη που δε μπορείτε ν’ αγνοήσετε.

 

Πώς χρησιμοποιείται η κανέλα για την καταπολέμηση του διαβήτη;

έγχυμα με κανέλα, καταπολέμηση του διαβήτη

Υπάρχουν πολλά είδη κανέλας. Όμως, για τον συγκεκριμένο σκοπό συνιστούμε την κανέλα Κεϋλάνης (Cinnamomum Zeylanicum).

Γενικά είναι σημαντικό να προσέχετε την καθημερινή δόση αυτού του μπαχαρικού, επειδή η υπερβολική κατανάλωση κανέλας μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

 • Τρία με τέσσερα γραμμάρια κανέλας κάθε μέρα αρκούν για να εξασφαλίσετε τις ωφέλειές της.

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να προσθέτουν την κανέλα σε ροφήματα ή σε επιδόρπια και αυτό αποτελεί μια εύλογη επιλογή. Ωστόσο για θεραπευτικούς σκοπούς είναι καλύτερο να καταναλώνετε την κανέλα σε μορφή εγχύματος.

Υλικά

 • 1/2 κουταλάκι του τσαγιού τριμμένη κανέλα (2 γραμμάρια)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Οδηγίες

 • Πρώτα βάλτε την τριμμένη κανέλα σε ένα ποτήρι βραστό νερό και σκεπάστε το.
 • Έπειτα αφήστε το στην άκρη για πέντε με δέκα λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε την τριμμένη κανέλα.

Τρόπος κατανάλωσης

 • Πίνετε το έγχυμα κανέλας με άδειο στομάχι το πρωί και ξανά το απόγευμα.

Σημείωση: συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε αυτή τη θεραπεία, αν ήδη ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια πολύπλοκη νόσος που δεν έχει θεραπεία. Παρά το γεγονός αυτό, οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή, αν βελτιώσουν τις καθημερινές τους συνήθειες.

Πέρα από το να αξιοποιήσετε τις ωφέλειες της κανέλας, είναι ουσιαστικό να προσέχετε τη διατροφή σας. Για να αποφύγετε τις επιπλοκές, είναι σημαντικό να εγκαταλείψετε την επεξεργασμένη ζάχαρη.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
 • Qin, B., Panickar, K. S., & Anderson, R. A. (2010). Cinnamon: Potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. Journal of Diabetes Science and Technology. https://doi.org/10.1177/193229681000400324

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.