5 σπιτικές θεραπείες για να καταπραΰνετε τον πόνο στη γνάθο

Εκτός από τη χρήση αυτών των θεραπειών, αν θέλετε να καταπραΰνετε τον πόνο στη γνάθο είναι σημαντικό να ελέγχετε το άγχος σας και να αποφεύγετε βλαβερές συνήθειες, όπως το μάσημα τσίχλας.
5 σπιτικές θεραπείες για να καταπραΰνετε τον πόνο στη γνάθο
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 16 Νοεμβρίου, 2022

Έχετε νιώσει ποτέ πόνο στη γνάθο; Ο πόνος στη γνάθο είναι πιο συχνός από ό,τι νομίζετε. Συνήθως, ξεκινά από το πουθενά και προκαλεί μεγάλη δυσφορία. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ο πόνος μπορεί να γίνει εξαιρετικά οξύς και έντονος.

Τα συμπτώματά του ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία. Η πάθηση πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο πρόσωπο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς υπάρχουν ορισμένες σπιτικές θεραπείες που μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο στο σαγόνι.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να δημιουργήσουν αυτή τη δυσφορία και κάθε μία έχει διαφορετικές συνέπειες. Όποια και αν είναι η περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Τότε, θα είστε σε θέση να λάβετε περισσότερες πληροφορίες και να μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Οι αιτίες για τον πόνο στη γνάθο

Κατά κανόνα, ο πόνος στη γνάθο είναι αποτέλεσμα κάποιας λανθασμένης ευθυγράμμισης. Ένας λόγος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι ότι τα δόντια σας δεν ταιριάζουν σωστά μεταξύ τους. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι ο βρουξισμός (κοινώς γνωστός ως τρίξιμο των δοντιών). Θα μπορούσε επίσης να είναι το αποτέλεσμα ενός τραυματισμού στον αυχένα ή ενός χτυπήματος στη γνάθο.

Τρίξιμο δοντιών

Το τρίξιμο των δοντιών είναι μία από τις κύριες αιτίες του πόνου στη γνάθο. Είναι επίσης γνωστός ως βρουξισμός και συνίσταται στο τρίξιμο των δοντιών, εκούσια ή ακούσια. Μερικοί άνθρωποι το κάνουν όταν κοιμούνται. Άλλοι το κάνουν όταν είναι αγχωμένοι, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Universidad de Los Andes (Χιλή).

Η πίεση που ασκείται κατά το τρίξιμο των δοντιών είναι συνήθως πέντε φορές ισχυρότερη από εκείνη που ασκείται κατά τη μάσηση. Το πρόβλημα αυτό προκαλεί φθορά στο σμάλτο των δοντιών και πόνο στη γνάθο. Όταν γίνεται επανειλημμένα, μπορεί επίσης να προκαλέσει εξαρθρώσεις αρθρώσεων και πονοκεφάλους.

Οστεομυελίτιδα

Η οστεομυελίτιδα είναι μια λοίμωξη που προσβάλλει τα οστά ή οποιονδήποτε ιστό, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών (Κόστα Ρίκα). Ορισμένοι άνθρωποι έχουν συχνά οστεομυελίτιδα στην κροταφογναθική άρθρωση. Αυτό οδηγεί συχνά σε πρήξιμο του προσώπου, υψηλό πυρετό και πόνο στη γνάθο.

Οδοντικό απόστημα

Ένα οδοντικό απόστημα προκαλεί τη συγκέντρωση πύου σε οποιαδήποτε περιοχή του δοντιού ή των ούλων. Κατά κανόνα, δημιουργείται όταν υπάρχουν κοιλότητες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ή οποιοδήποτε άλλο είδος οδοντικού προβλήματος.

 • Υπάρχουν δύο τύποι. Η περιακρορριζική κύστη εμφανίζεται στη ρίζα, ενώ η περιοδοντική στα ούλα, όπως επιβεβαιώνεται από έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Port Harcourt (Νιγηρία).
 • Όταν τα βακτήρια φτάνουν στη ρίζα του δοντιού, προσβάλλουν και τους ιστούς κοντά στο οστό. Αυτό προκαλεί ενοχλητικό πόνο στη γνάθο.
 • Τελικά, οι λεμφαδένες μπορεί να διογκωθούν και να προκαλέσουν πυρετό και δυσάρεστη γεύση και οσμή στο στόμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Οδοντικά αποστήματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Θεραπείες για τον πόνο στη γνάθο

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την ανακούφιση του πόνου στη γνάθο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε τι προκαλεί τη δυσφορία και να επισκεφθείτε έναν γιατρό, αν είναι απαραίτητο. Μόλις το κάνετε αυτό, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τον πόνο. Πιθανόν να χρειαστεί να τροποποιήσετε ορισμένα πράγματα, όπως τη διατροφή σας ή ορισμένες συνήθειες.

Στην περίπτωση της οστεομυελίτιδας, απαιτείται πάντα ιατρική φροντίδα. Τα πιο αποτελεσματικά σε αυτή την περίπτωση είναι τα αντιβιοτικά. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα είναι πραγματικά προχωρημένο, μπορεί να χρειαστεί να καταφύγετε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση διαφόρων περιοχών του οστού που έχουν νεκρωθεί λόγω της λοίμωξης.

Από την άλλη πλευρά, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να συστηθούν κάποιες από τις ακόλουθες θεραπείες για τον πόνο στη γνάθο:

 • Ορθοδοντική. Σε περιπτώσεις βρουξισμού, που οφείλονται σε κακή σύγκλειση, η πιο συνιστώμενη θεραπεία είναι η ορθοδοντική.
 • Botox: Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι θεραπείες botox μπορούν να βοηθήσουν, καθώς χαλαρώνουν τους μύες του προσώπου.
 • Εκτός από τους νάρθηκες και την ορθοδοντική, μπορεί να πραγματοποιηθεί, συμπληρωματικά, φυσιοθεραπεία για την επανεκπαίδευση του δαγκώματος και την ανακούφιση από τον πόνο.
 • Εάν υπάρχουν αποστήματα, ο οδοντίατρος θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει το συντομότερο δυνατό, αποστραγγίζοντας την πληγή και εφαρμόζοντας αντιβιοτικά.

Σπιτικές θεραπείες για την καταπράυνση του πόνου στη γνάθο

5 σπιτικές θεραπείες για να καταπραΰνετε τον πόνο στη γνάθο

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ο πόνος στη γνάθο μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες και επίπεδα έντασης. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να περιορίσει την κίνηση της άρθρωσης και να δυσκολέψει την ομιλία ή την κατανάλωση φαγητού. Αυτές οι σπιτικές θεραπείες θα σας βοηθήσουν να καταπραΰνετε τον πόνο στη γνάθο.

1. Παγοκύστες για τον πόνο στη γνάθο

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αμερικής (Χιλή), οι παγοκύστες ανακουφίζουν από τον πόνο και ξεφουσκώνουν τα νεύρα, καθιστώντας τις πολύ αποτελεσματικές στην καταπράυνση του πόνου στο σαγόνι.

Ωστόσο, μην εφαρμόζετε ποτέ πάγο απευθείας στο δέρμα, καθώς μπορεί να είναι επώδυνο. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε τον με τον ακόλουθο τρόπο:

 • Βάλτε πάγο σε μια πλαστική σακούλα.
 • Τυλίξτε τη σακούλα με ένα πανί.
 • Εφαρμόστε τη κομπρέσα στην περιοχή για δέκα λεπτά.
 • Περιμένετε δέκα λεπτά πριν την επαναλάβετε.

2. Υγρή θερμότητα

Η υγρή θερμότητα χαλαρώνει τους υπερδραστήριους μύες. Επιπλέον, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της διαδικασίας επούλωσης και στην προώθηση της ευελιξίας της περιοχής, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Universidade Federal do Piauí (Βραζιλία).

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τη θερμοκρασία του νερού με τα χέρια σας πριν το βάλετε στο πρόσωπό σας.
 • Βρέξτε ένα πανί με ζεστό νερό.
 • Στύψτε το για να απομακρύνετε την περίσσεια νερού.
 • Εφαρμόστε το πανί στην περιοχή για δέκα λεπτά.
 • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία κάθε δύο ώρες μέχρι να εξαφανιστεί ο πόνος στο σαγόνι σας.

3. Βελτιώστε τη διατροφή σας

Όταν υποφέρετε από πόνο στη γνάθο, πρέπει να εγκαταλείψετε ορισμένες τροφές. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα τρόφιμα που είναι πολύ τραγανά ή σκληρά. Για παράδειγμα, τους ξηρούς καρπούς, τα ωμά λαχανικά, το μπαγιάτικο ψωμί ή τα κράκερ. Αντ’ αυτού, επιλέξτε σούπες, μαγειρεμένα λαχανικά, μαλακά τυριά και υγρές τροφές.

Επιπλέον, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης και το μάσημα τσίχλας. Αυτό σφίγγει τους μύες στη γνάθο και τις κροταφογναθικές αρθρώσεις σας, γεγονός που εντείνει και παρατείνει τον πόνο στη γνάθο. Επίσης, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο και βιταμίνες Α και C.

4. Κάντε μασάζ στην περιοχή

Τα μασάζ βοηθούν στη βελτιστοποίηση της ροής του αίματος στην περιοχή και στη βελτίωση της έντασης. Για το λόγο αυτό, είναι μια εξαιρετική επιλογή για την ανακούφιση από τον πόνο στο σαγόνι, ανεξάρτητα από την αιτία. Θυμηθείτε να κάνετε μασάζ πολύ απαλά, ώστε να μην πληγώσετε το σαγόνι σας.

 • Εφαρμόστε ελαιόλαδο, λάδι καρύδας στη γραμμή του σαγονιού.
 • Χρησιμοποιώντας το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σας, κάντε μασάζ στην περιοχή με κυκλικές κινήσεις για πέντε λεπτά.
 • Ανοίξτε το στόμα σας τέσσερις ή πέντε φορές.
 • Επαναλάβετε τη διαδικασία δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

5. Ελέγξτε το άγχος

Το άγχος δεν είναι καλό για το σαγόνι σας ή για την υγεία σας γενικότερα. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσει το δάγκωμα των νυχιών ή το τρίξιμο των δοντιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να εντάξετε στη ρουτίνα σας συνήθειες χαλάρωσης, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός.

Είναι επίσης σημαντικό να ξεκουράζεστε αρκετά και να διατηρείτε σωστή στάση του αυχένα. Θα πρέπει να προσπαθείτε να κάνετε 20 ή 30 λεπτά αερόβιας άσκησης δύο φορές την εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, η άσκηση μειώνει το στρες και το άγχος, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Γκουαγιακίλ (Εκουαδόρ).

Άλλες γενικές συστάσεις

 • Πραγματοποιήστε χαλαρές δραστηριότητες και μην κάνετε καμία εργασία λίγο πριν κοιμηθείτε.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα.
 • Να είστε καλά ενυδατωμένοι.
 • Φορέστε τυχόν νάρθηκες ή συσκευές που σας έχουν συστηθεί.
 • Πραγματοποιήστε ασκήσεις χαλάρωσης για το λαιμό και το πρόσωπο.
 • Εφαρμόστε βελονισμό.

Αποφυγή του πόνου στο σαγόνι

Το χασμουρητό, το μάσημα τσίχλας ή πολύ σκληρών τροφών και το λάθος κάθισμα θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αποφύγετε λοιπόν αυτές τις συνήθειες αν θέλετε να καταπραΰνετε τον πόνο στο σαγόνι.

Αν είναι δυνατόν, αντιμετωπίστε τον πόνο στο σαγόνι σας με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να επισκεφθείτε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό, διότι αν ο πόνος είναι πραγματικά έντονος, η κατάσταση μπορεί να επιδεινώνεται. Να θυμάστε, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το πρόβλημα και να το φροντίζετε με τον σωστό τρόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sinisalu, V., & Akermann, S. (2016). Temporomandibular disorders. Eesti Arst. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00238-4
 • Sutin, A. R., Terracciano, A., Ferrucci, L., & Costa, P. T. (2010). Teeth grinding: Is Emotional Stability related to bruxism? Journal of Research in Personality. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2010.03.006
 • Varvogli, L., & Darviri, C. (2011). Stress management techniques: Evidence-based procedures that reduce stress and promote health. Health Science Journal. https://doi.org/10.1109/ISMICT.2011.5759814
 • Vicuña I, Daniela, Id A, María Eugenia, & Oyonarte W, Rodrigo. (2010). Asociaciones entre Signos Clínicos de Bruxismo, Ansiedad y Actividad Electromiográfica Maseterina Utilizando el Aparato Bite Strip® en Adolescentes de Último Año de Enseñanza Media (Secundaria). International journal of odontostomatology, 4(3), 245-253
 • Rojas Solano, María Jesús, & Badilla García, Jenny. (2018). Osteomielitis Aguda: Características Clínicas, Radiológicas y de Laboratorio. Medicina Legal de Costa Rica, 35(2), 54-61.
 • Arigbede AO, Babatope BO, Bamidele MK. (2012). Periodontitis and systemic diseases: A literature review. J Indian Soc Periodontol. 16(4): 487-91. doi: 10.4103/0972-124X.106878.
 • Gutiérrez Espinoza, H.J., Lavado Bustamante, I.P., & Méndez Pérez, S.J.. (2010). Revisión sistemática sobre el efecto analgésico de la crioterapia en el manejo del dolor de origen músculo esquelético. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 17(5), 242-252.
 • Guerra Santiesteban, José Ramón, Gutiérrez Cruz, Manuel, Zavala Plaza, Melvin, Singre Álvarez, Juan, Goosdenovich Campoverde, David, & Romero Frómeta, Edgardo. (2017). Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 36(2), 169-177.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.