Θηλασμός και επιληψία: Πώς να τα διαχειριστείτε

Θηλασμός και επιληψία είναι ένας συνδυασμός που συχνά προκαλεί ανησυχία στις νέες μητέρες με αυτή την πάθηση. Συνεχίστε την ανάγνωση καθώς θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να θηλάζετε με ασφάλεια ενώ λαμβάνετε φάρμακα.
Θηλασμός και επιληψία: Πώς να τα διαχειριστείτε
Karina Valeria Atchian

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karina Valeria Atchian.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γενικά, θηλασμός και επιληψία δε θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία στις νέες μαμάδες με αυτή την πάθηση. Για την ακρίβεια, η χρήση αντιεπιληπτικών φαρμάκων δεν οδηγεί σε παρενέργειες στο μωρό.

Πρόκειται για μια πολύ συχνή ερώτηση στις μητέρες με επιληψία οι οποίες θέλουν να θηλάσουν το μωρό τους και μπαίνουν σε σκέψεις. Η φροντίδα του μωρού εξαρτάται και από τη σωστή διατροφή, έναν κύριο παράγοντα για την ανάπτυξή του.

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως η επιληψία με τον θηλασμό είναι συμβατά.

Ορισμοί για την επιληψία

Η επιληψία ορίζεται ως μια διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο έχει κρίσεις εξαιτίας μιας υποβόσκουσας, χρόνιας διεργασίας στον εγκέφαλο. Επιπλέον, αυτή η διεργασία προκαλεί συγχρονισμένες, επαναλαμβανόμενες εκκενώσεις νευρικών παλμών.

Ομοίως, μια κρίση είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο που προκαλείται από αφύσικες και υπερβολικές εκκενώσεις ή από τη συγχρονισμένη δραστηριότητα εγκεφαλικών νευρώνων. Αυτό θα προκαλέσει μια ανισορροπία μεταξύ της διέγερσης και της καταστολής του εγκεφάλου.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η παρουσία μίας ή παραπάνω κρίσεων, η αιτία των οποίων είναι διορθώσιμη και αποτρέψιμη, δεν σημαίνει ύπαρξη επιληψίας. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, στην επιληψία δεν μπορεί να υπάρξει διόρθωση της αλλαγής σε εγκεφαλικό επίπεδο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι επιληψίας και κάθε ένας έχει μια συγκεκριμένη θεραπεία και πρόγνωση. Η χρήση αντιεπιληπτικών φαρμάκων είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία.

Απεικόνιση ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου
Η συγχρονισμένη και υπερβολική εκκένωση πολλών νευρώνων οδηγεί σε επιληπτική κρίση.

Θεραπείες για την επιληψία

Η θεραπεία για ένα άτομο με επιληψία βασίζεται στα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, πρόκειται για το πιο συχνό μέτρο προσέγγισης αυτής της ασθένειας.

Το ιδανικό σενάριο είναι να αποτραπούν πλήρως οι κρίσεις χωρίς παρενέργειες ή τουλάχιστον με την ελαχιστοποίησή τους. Οι γιατροί, συνήθως, γράφουν μόνο ένα φάρμακο. Αυτό αναφέρεται και ως η μικρότερη αποτελεσματική δόση μονοθεραπείας.

Έτσι, οι γιατροί ξεκινούν πάντα με τη χορήγηση ενός μόνο αντιεπιληπτικού φαρμάκου, και έπειτα αυξάνουν τη δόση αν χρειαστεί. Ορισμένοι ασθενείς είναι πιο ανθεκτικοί στη θεραπεία και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν παραπάνω φάρμακα.

Γενικά, η εύρεση της σωστής θεραπείας αποτελεί μια διαδικασία προσαρμογής που μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο. Οι γιατροί μετρούν και αξιολογούν τις δόσεις εξετάζοντας το αίμα του ασθενή ώστε να κάνουν αλλαγές.

Θηλασμός και επιληψία

Θηλασμός και επιληψία είναι συμβατά. Είναι σημαντικό για τις μητέρες να κάνουν ελέγχους κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά τη γέννα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να προσέχουν τα ποσοστά των αντιεπιληπτικών φαρμάκων στο αίμα. Ο λόγος είναι πως η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που θα διανεμηθεί στο σώμα.

Έτσι, οι κρίσεις μπορούν ν’ αποτελέσουν έναν πρόσθετο κίνδυνο για την έγκυο γυναίκα. Γι’ αυτούς τους λόγους, ίσως είναι απαραίτητο ν’ αυξηθεί η δόση σε αυτά τα στάδια.

Μόλις γεννήσει η γυναίκα θα πρέπει να λάβει υπόψιν της ορισμένα πράγματα ώστε ν’ αλλάξει τη θεραπεία και να φροντίσει το μωρό της στο στάδιο του θηλασμού:

  • Θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση της δόσης του αντιεπιληπτικού φαρμάκου, οι γιατροί τη μειώνουν συνήθως.
  • Μπορεί να εμφανιστούν κρίσεις λόγω κακού ύπνου. Οι γιατροί συμβουλεύουν τη μητέρα να κοιμάται αρκετά ώστε να το αποφύγει αυτό.
  • Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να κοιμούνται μαζί με το μωρό και να το κάνουν μπάνιο μόνες τους.

Όπως είπαμε νωρίτερα, δεν υπάρχουν αντενδείξεις στον θηλασμό αν πάσχετε από επιληψία. Αντιθέτως, οι γιατροί συμβουλεύουν να θηλάζετε για τουλάχιστον έξι μήνες, εφόσον είναι εφικτό, και να συνεχίσετε για δύο χρόνια ακόμη ως συμπλήρωμα της διατροφής του μωρού.

Φάρμακα για την επιληψία και θηλασμός

Μωρό θηλάζει- Θηλασμός και επιληψία
Ορισμένα φάρμακα είναι συμβατά με τον θηλασμό και άλλα όχι. Είναι απαραίτητη η συμβολή ιατρού.

Υπάρχει μια μακρά λίστα με διαφορετικά αντιεπιληπτικά φάρμακα που μπορεί να λάβει ένα άτομο σε τακτική βάση, τα οποία μπορούν να εισαχθούν στο μητρικό γάλα σε διάφορες ποσότητες.

Πέραν αυτού όμως, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες παρενέργειες σε νεογέννητα των οποίων οι μαμάδες λάμβαναν θεραπεία με αντιεπιληπτικό φάρμακο. Κάποια από αυτά δεν διεισδύουν ιδιαίτερα στο μητρικό γάλα, ενώ άλλα το κάνουν.

Η επιλογή των νευρολόγων αναφορικά με την αντιεπιληπτική αγωγή που θα δώσουν βασίζεται σε τέτοιου είδους διαφορές. Επιπλέον, δε θα πρέπει να παραλείπετε τα φάρμακά σας, ακόμη και αν πρέπει να χωρίσετε την ημερήσια δόση ή να αφήσετε να περάσουν μερικές ώρες πριν θηλάσετε το μωρό σας αφού έχετε πάρει το φάρμακο.

Είναι ασφαλές για το μωρό το φάρμακο;

Ένα νεογέννητο μπορεί να έχει υπνηλία και δυσκολία στο τάισμα, ή να είναι ευερέθιστο αν περάσει στον μητρικό γάλα το φάρμακο. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να ελέγχετε αυστηρά τη δόση, ανάλογα με τα επίπεδα στο αίμα σας.

Συμπερασματικά, πρέπει να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του στενού ελέγχου της μητέρας από τον νευρολόγο της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ώστε να εξασφαλιστεί η καλή υγεία της μητέρας και του μωρού. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να υποδείξει πώς να χρησιμοποιείτε και πότε να διακόπτετε μια θεραπεία, αν χρειαστεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.