Το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου: Πώς λειτουργεί;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιείται από ορισμένα φάρμακα, όπως η κοκαΐνη ή η ηρωίνη. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!
Το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου: Πώς λειτουργεί;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το σύστημα ανταμοιβής είναι μια περίεργη και περίπλοκη πτυχή του εγκεφάλου μας. Είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στους ανθρώπους να συσχετίζουν ορισμένες καταστάσεις με την ευχαρίστηση. Στην πραγματικότητα, είναι ένας τρόπος προσαρμογής και βελτίωσης της επιβίωσης.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν συνδέετε μια ευχάριστη αίσθηση με μια δράση, ενθαρρύνετε τη μάθηση. Για παράδειγμα, το σύστημα ανταμοιβής αποδίδει την ευχαρίστηση στο σεξ, το οποίο κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να το κάνουν ξανά. Έτσι, διασφαλίζεται η επιβίωση του είδους.

Πολλές περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται σε αυτό το κύκλωμα. Επομένως, η μελέτη του είναι αρκετά περίπλοκη και πολυπαραγοντική. Επιπλέον, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου δεν λειτουργεί μόνο με βασικές δραστηριότητες, όπως το φαγητό ή το σεξ.

Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά σημαντικό. Παρεμβαίνει ακόμη και στον εθισμό στα ναρκωτικά ή σε επιβραβευτικές δραστηριότητες, όπως στον αθλητισμό. Λόγω της σημασίας του, αποφασίσαμε να εξηγήσουμε τα βασικά του χαρακτηριστικά σε αυτό το άρθρο.

Οι δομές που εμπλέκονται στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου

απεικόνιση εγκεφάλου

Το σύστημα ανταμοιβής βρίσκεται στον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, δεν βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Όπως και οι περισσότερες από τις λειτουργίες του, διανέμεται σε διαφορετικές περιοχές που συνδέονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα κύκλωμα.

Η γνώση αυτών των περιοχών είναι περίπλοκη, επειδή ο εγκέφαλός μας είναι ένα δύσκολο όργανο για ανάλυση και μελέτη. Ωστόσο, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι ποιες περιοχές συμμετέχουν σε αυτό το σύστημα ανταμοιβής:

Εν ολίγοις, μπορούμε να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος επιβράβευσης βρίσκεται σε ένα κύκλωμα που ονομάζεται μεσολιμπική διαδρομή. Η ντοπαμίνη είναι η ουσία που επιτρέπει σε αυτό το κύκλωμα να ενεργοποιηθεί.

Ποιες καταστάσεις ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής;

Όπως ήδη αναφέραμε, το σύστημα ανταμοιβής είναι στην πραγματικότητα μια προσαρμοστική λειτουργία. Επομένως, σχετίζεται με τις βασικές ανάγκες που μας επιτρέπουν να επιβιώσουμε ατομικά και ως είδος.

Πρώτον, είναι υπεύθυνο για θέματα όπως το φαγητό, το ποτό ή το σεξ. Η γεύση του φαγητού μας δίνει ευχαρίστηση, όπως το πόσιμο νερό όταν διψάτε ή συμμετέχετε σε σεξουαλική δραστηριότητα. Έτσι, διεγείρει τη μάθηση και την επανάληψη αυτών των δράσεων.

Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι μόνες λειτουργίες που παρακινούν αυτό το σύστημα. Για παράδειγμα, μπορείτε να απολαύσετε κάποια παιχνίδια, αθλήματα και, φυσικά, τα ναρκωτικά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κοκαΐνη, μεταξύ άλλων ουσιών, ενεργοποιεί επίσης αυτό το κύκλωμα.

Αναπόφευκτα, αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να σκεφτείτε τους κινδύνους του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου. Οι εθισμοί είναι το αρνητικό μέρος αυτού του υπέροχου μηχανισμού προσαρμογής.

ποτά και ναρκωτικά

Πώς λειτουργούν τα ναρκωτικά σε αυτό το σύστημα;

Πρώτα απ ‘όλα, η χρήση ενός ναρκωτικού όπως η κοκαΐνη ή ηρωίνη γίνεται με την συναίνεση του ατόμου. Κανονικά, είναι το αποτέλεσμα της περιέργειας ή της εικόνας που η κοινωνία δημιουργεί για μια ουσία. Ωστόσο, η χρήση των ναρκωτικών ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Δημιουργεί μια έντονη αίσθηση ευχαρίστησης που, ακούσια, σας κάνει να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά αυτό το ναρκωτικό.

Σε περιπτώσεις ισχυρών εθισμών, το σύστημα ανταμοιβής μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα, τα άτομα που είναι εθισμένα στην ηρωίνη δεν αισθάνονται καμία ευχαρίστηση σε άλλες δραστηριότητες που δεν προέρχονται από τη λήψη αυτής της ουσίας. Με άλλα λόγια, δεν ικανοποιούνται από πολλά άλλα πράγματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν προκαλούν μόνο ουσίες αυτήν την ευχαρίστηση. Υπάρχουν επίσης πολλοί ανεξάρτητοι εθισμοί, όπως ο καταναγκαστικός τζόγος. Στο τέλος, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν το ίδιο.

Συμπέρασμα

Το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου είναι ένας εξαιρετικά περίπλοκος μηχανισμός. Μας επιτρέπει να προσαρμοστούμε και να επιβιώσουμε ως άτομα και ως είδος. Ωστόσο, έχει επίσης αρνητικές πτυχές, όπως ο εθισμός, μεταξύ άλλων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Urigüen, L., & Callado, L. F. (2010). Cocaína y cerebro. Trastornos Adictivos, 12(4), 129-134.
  • Razón Hernández, K. C., Rodríguez Serrano, L. M., & León Jacinto, U. (2018). Neurobiología del sistema de recompensa en las conductas adictivas: consumo de alcohol. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 20(4).
  • Méndez Díaz, M., Ruiz Contreras, A. E., Gómez, B. P., Romano, A., Caynas, S., & Prospéro García, O. (2010). El cerebro y las drogas, sus mecanismos neurobiológicos. Salud mental, 33(5), 451-456.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.