Παιδιά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά θέλουν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς. Ορισμένα το κάνουν επειδή φοβούνται και άλλα επειδή θέλουν να προσκολλούνται στους γονείς τους.
Παιδιά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους

Έχει γραφτεί από Daniela Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλά παιδιά θέλουν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους. Είναι μια πολύ συχνή κατάσταση στις οικογένειες και αυτό έχει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Ορισμένοι λόγοι για τους οποίους το κάνουν αυτό τα παιδιά είναι επειδή φοβούνται το σκοτάδι, φοβούνται να μείνουν μόνα τους ή είναι προσκολλημένα στους γονείς τους.

Ως παιδί, το πιθανότερο είναι πως θέλατε πολλά πράγματα. Κάποια απ’ αυτά ήταν παιχνίδια, ζαχαρωτά και να είστε με τη μαμά και τον μπαμπά σας όλη μέρα. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος ή περίεργο με αυτό! Εξάλλου, ποιος μπορεί να είναι καλύτερος από έναν γονιό για να προσφέρει αγάπη και προστασία σε ένα παιδί;

Είναι πολύ συχνό στις οικογένειες να υπάρχουν παιδιά που θέλουν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς. Για την ακρίβεια, υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις γι’ αυτή τη συμπεριφορά. Όμως, η πιο σημαντική είναι η βιολογική. Οι άνθρωποι από τη φύση τους αγαπούν να βρίσκονται σε επαφή με τους ομοίους τους. Δεν έχει σημασία αν είναι μέρα ή νύχτα.

Το αν θα επιτραπεί σε ένα παιδί να κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν πολλές απόψεις. Υπάρχουν γονείς οι οποίοι λατρεύουν να κοιμούνται με τα παιδιά τους. Αναφέρουν πως τα βοηθά να αποκτήσουν ορισμένους δεσμούς.

Σε άλλους γονείς δεν αρέσει τόσο η ιδέα του να κοιμάται το παιδί στο ίδιο κρεβάτι με εκείνους. Αυτοί οι γονείς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο διακινδυνεύεται η ξεκούραση όλων.

Για πολλούς είναι προβληματική συμπεριφορά το να κοιμάστε με το παιδί σας. Ξυπνάει μέσα στη νύχτα το παιδί σας; Δυσκολεύεται να κοιμηθεί αν δεν είναι στο κρεβάτι σας;

Αν ναι, μην αφήσετε την κατάσταση να επηρεάσει τα νεύρα σας! Στο σημερινό μας άρθρο, θα μάθετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε. Εδώ θα βρείτε ορισμένες πληροφορίες για τα παιδιά που θέλουν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους.

Γιατί θέλουν τα παιδιά να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους;

Υπάρχουν παιδιά που το θέλουν αυτό για πολλούς λόγους. Όπως είναι φυσικό, αυτοί οι λόγοι ίσως διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού. Είναι επίσης κάτι το οποίο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική της οικογένειας και της σχέσης που υπάρχει μεταξύ γονιών και παιδιού.

Παραδείγματος χάρη, συνήθως τα μωρά μέχρι 2 ετών θέλουν να κοιμούνται με τους γονείς τους. Είναι πολύ δύσκολο να κάνετε τα μωρά αυτής της ηλικίας να κοιμηθούν μόνα τους. Η λεκτική επικοινωνία τους είναι ελάχιστη και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβετε γιατί διαμαρτύρονται όταν μένουν στο δικό τους κρεβάτι.

Επίσης, πρόκειται για παιδιά που είναι περισσότερο προσκολλημένα στους γονείς τους. Γι’ αυτό, πολλοί γονείς συμφωνούν και κοιμούνται μαζί τους.

Ανεξάρτητα από αυτό το γεγονός, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι προτείνουν (μέχρι κάποιο βαθμό) πως τα μωρά θα πρέπει να κοιμούνται στο δικό τους υπνοδωμάτιο από τον τέταρτο ή πέμπτο μήνα. Ωστόσο, αυτό είναι σχετικό. Σε κουλτούρες όπου το να κοιμούνται μαζί γονείς και παιδιά είναι κάτι πολύ κοινό, τα παιδιά κοιμούνται μαζί τους μέχρι την ηλικία των 6 ή 7 ετών. Αυτό συμβαίνει στην Ιαπωνία για παράδειγμα.

Στα μεγαλύτερα παιδιά είναι ευκολότερο να δώσετε να καταλάβουν γιατί θα πρέπει να κοιμούνται στο δικό τους κρεβάτι. Ορισμένα παιδιά είναι πιθανό να αναπτύξουν και έναν δεσμό με το υπνοδωμάτιό τους σταδιακά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους τα παιδιά θέλουν να κοιμούνται με τους γονείς τους.

Φοβούνται το σκοτάδι

Ο φόβος για το σκοτάδι είναι ένας από τους πιο κοινούς λόγους που ένα παιδί θέλει να κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του. Το παιδί απλά φοβάται τη νύχτα ή να βρίσκεται στο σκοτάδι. Γι’ αυτό και ψάχνει την υποστήριξη των γονιών του μέσα στο υπνοδωμάτιό τους.

Γενικά, όσα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι εκφράζουν τον φόβο τους. Έτσι, θα μπορέσετε να βρείτε μία λύση. Μπορείτε να παρατηρήσετε το πρόβλημα εύκολα και να το αντιμετωπίσετε. Δε θα χρειαστεί να μαντέψετε γιατί δε θέλει το παιδί σας να κοιμηθεί στο δικό του υπνοδωμάτιο ή να χάσετε τον χρόνο σας ψάχνοντας κάποιον άλλο λόγο.

Θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην πιθανή φοβία του παιδιού σας για το σκοτάδι.  Αυτή η φοβία μπορεί να είναι τόσο έντονη που κάποιες φορές το παιδί μπορεί να υποφέρει από νυχτοφοβία. Ίσως να μη γνωρίζετε αυτή τη φοβία ή να πιστεύετε ότι πρόκειται για φυσιολογική και προσωρινή συμπεριφορά του παιδιού σας.

Όμως, αν η αιτία είναι ένας βαθιά υποκείμενος φόβος, θα ήταν χρήσιμο να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Τα παιδιά κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς επειδή φοβούνται να μείνουν μόνα τους

Παιδί μόνο του στο κρεβάτι

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεται φόβο για κάτι ένα παιδί. Θα πρέπει να το καταλάβετε αυτό καθώς τα παιδιά είναι μικρά και απροστάτευτα όντα. Γι’ αυτό, ο φόβος του να μείνει μόνο του το παιδί στο υπνοδωμάτιό του το κάνει να θέλει να κοιμηθεί μαζί σας.

Ωστόσο, η δουλειά σας ως γονέας δεν είναι μόνο να κατανοήσετε το πρόβλημα. Θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα σταματήσει να φοβάται σταδιακά και θα κοιμάται στο κρεβάτι του. Επίσης, αυτό θα ωφελήσει και την ικανότητα του παιδιού να χτίσει τη δική του εσωτερική δύναμη.

Προσκόλληση στους γονείς

Όλοι γνωρίζουν ότι τα παιδιά αισθάνονται μια ξεχωριστή σύνδεση με τους γονείς τους. Θέλουν να περνούν πολύ χρόνο στο πλευρό τους και να μοιράζονται τις στιγμές τους μαζί τους. Παρότι είναι πιο εμφανές σε κάποια παιδιά απ’ ότι σε άλλα, όλα τα παιδιά έχουν τη συνήθεια να προσκολλούν στους γονείς τους.

Αυτός είναι και ο λόγος όπου τα παιδιά αισθάνονται την απουσία των γονιών τους και τα κάνει να μη θέλουν να κοιμηθούν στο κρεβάτι τους.

Τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους ως πηγή προστασίας. Αυτό επειδή βρίσκονται σε ένα στάδιο της ζωής τους όπου οι εφιάλτες και οι περίεργες πεποιθήσεις αρχίζουν να τα κατακλύζουν.

Η αποστολή σας ως γονέας είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να έχει το δικό του χώρο. Διαφορετικά, η προσκόλληση του παιδιού μπορεί να γίνει εξάρτηση και να ξεφύγει από το θέμα του ύπνου.

Τα πλεονεκτήματα του να κοιμάστε με τα παιδιά σας

Μητέρα με τον γιο της

Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για τα οφέλη του να κοιμούνται τα παιδιά στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς. Για την ακρίβεια, για ορισμένους ανθρώπους, η πρακτική αυτή έχει οφέλη και για τους γονείς και για τα παιδιά. Κάποια πλεονεκτήματα της πράξης αυτής είναι:

 • Το παιδί και οι γονείς θα είναι ήρεμοι.
 • Η πιθανότητα του να φροντίζετε ευκολότερα τις ανάγκες του παιδιού.
 • Ελέγχετε τον ύπνο του παιδιού.
 • Είναι ευκολότερο για μια λεχώνα να θηλάσει το παιδί μέσα στη νύχτα.
 • Μπορεί να διορθωθεί ένα επεισόδιο άπνοιας ύπνου του μωρού.
 • Αναπτύσσεται ένας συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα σε γονείς και παιδί.
 • Μπορεί να βοηθήσει στο συγχρονισμό του πλάνου ύπνου των γονιών και του παιδιού.

Τα μειονεκτήματα του να κοιμάστε με τα παιδιά σας

Κάποιοι γονείς θεωρούν ακίνδυνη αυτή την πρακτική. Όμως, το να κοιμάστε με τα παιδιά σας έχει και μειονεκτήματα.

Παρακάτω βρίσκονται ορισμένα παραδείγματα:

 • Οι γονείς δεν αναπαύονται τόσο καλά.
 • Δημιουργείται εξάρτηση ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς.
 • Οι γονείς χάνουν την ιδιωτικότητά τους.
 • Είναι πιθανό να παρουσιάσουν διαταραχές ύπνου τα παιδιά.
 • Υπάρχει ο κίνδυνος να καταπλακώσουν ή να προκαλέσουν πνιγμό οι γονείς στο παιδί, ειδικά όταν μιλάμε για μωρά.
 • Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κοιμηθούν μόνα τους τα παιδιά στο μέλλον.

Παιδιά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς – Συμπεράσματα

Ο ύπνος μαζί με τα παιδιά είναι μια προσωπική απόφαση που πρέπει να πάρει κάθε γονιός. Ίσως σας φανεί δύσκολα διαχειρίσιμο, αλλά θα ήταν μια καλή ιδέα να δείτε τα υπέρ και τα κατά του να κοιμάστε με το παιδί σας.

Αν είστε από τους γονείς οι οποίοι θέλουν να κοιμάται μόνο του το παιδί, τότε υπάρχουν πολλές συμβουλές στις οποίες μπορείτε ν’ ανατρέξετε. Θα μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τη συνήθεια να κοιμάται μόνο του από μικρή ηλικία. Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί με ένα φως ανοιχτό αν φοβάται το σκοτάδι.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ρουτίνες με το παιδί σας πριν πάει για ύπνο. Ίσως βοηθήσουν το παιδί σας να καταλάβει πως ήρθε η ώρα για ύπνο.

Όμως, αν είστε από τους γονείς στους οποίους αρέσει να κοιμούνται με το παιδί τους, τότε συνεχίστε να το κάνετε. Η ανατροφή ενός παιδιού είναι ευθύνη του κάθε γονιού. Επομένως, σας συμβουλεύουμε να αναλύσετε την κατάσταση και να σιγουρευτείτε ότι κάνει καλό στο παιδί σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.