Θλάση στη βουβωνική χώρα: Γιατί συμβαίνει;

Η θλάση στη βουβωνική χώρα είναι μια σχετικά συχνή πάθηση σε άτομα τα οποία εκτελούν απαιτητικές σωματικές ασκήσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε πώς να την αποτρέψετε.
Θλάση στη βουβωνική χώρα: Γιατί συμβαίνει;

Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιουνίου, 2021

Η θλάση στη βουβωνική χώρα είναι μια μερική ρήξη των μικρών ινών στους προσαγωγούς εσωτερικά του μηρού. Αυτή μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Με ξεκούραση και σωστή θεραπεία, οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως συνήθως.

Αυτή η πάθηση ανήκει στην ομάδα προβλημάτων της βουβωνικής χώρας. Προκαλείται κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικών ασκήσεων ή δραστηριοτήτων, σε επαγγέλματα που απαιτούν ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια, και σε ατυχήματα με οχήματα, μεταξύ άλλων. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη θλάση στη βουβωνική χώρα και πώς αντιμετωπίζεται, συνεχίστε την ανάγνωση!

Πώς προκαλείται η θλάση στη βουβωνική χώρα

Όπως δηλώνει η ιστοσελίδα Kidshealthθλάση στη βουβωνική χώρα έχουμε όταν ένας από τους μύες εσωτερικά του μηρού τεντώνεται, τραυματίζεται, ή σχίζεται. Οι μυς εσωτερικά του μηρού είναι: ο κτενίτης, ο ελάσσων προσαγωγός, ο μακρύς προσαγωγός, που πηγαίνει από την πύελο στο μηριαίο οστό, και οι ισχνός και μείζων προσαγωγοί, που πηγαίνουν από την πύελο στο γόνατο.

Η ιστοσελίδα Hopkinsallchildrens.org εξηγεί τις κυριότερες αιτίες αυτής της πάθησης. Εδώ είναι ορισμένες από αυτές:

 • Αθλήματα που απαιτούν τρέξιμο, επιτάχυνση, ή απότομες αλλαγές κατεύθυνσης.
 • Πιασμένοι μυς. Οι μυς που δεν έχουν ζεσταθεί σωστά είναι πιο πιθανό να υποστούν ρήξη.
 • Κακή κατάσταση ή κόπωση. Οι αδύναμοι μυς είναι λιγότερο ικανοί να διαχειριστούν την πίεση της άσκησης, και οι μυς που έχουν κουραστεί χάνουν την ικανότητα ν’ απορροφήσουν ενέργεια.
 • Γρηγορότερη επιστροφή σε δραστηριότητες μετά από τραυματισμό.

Παρότι αυτή η πάθηση συνδέεται συνήθως με την εκτέλεση κάποιας άσκησης, δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση. Γενικά, μια επιθετική διάταση ενός μυ, ή ένα χτύπημα μπορούν να οδηγήσουν σε θλάση.

Άνδρας πιάνει τον μηρό του
Αν νιώσετε πόνο στον μηρό και τη βουβωνική χώρα ενώ εκτελείτε κάποια άσκηση, θα πρέπει να σταματήσετε.

Θλάση στη βουβωνική χώρα – Συμπτώματα

Η ιστοσελίδα Rady Children’s δηλώνει ότι υπάρχουν τρεις βαθμοί θλάσης στη βουβωνική χώρα. Όπως θα δείτε παρακάτω, κάθε ένας προκαλεί και διαφορετικά συμπτώματα:

 • Πρώτου βαθμού: Ήπιος πόνος που ίσως περάσει απαρατήρητος μέχρι να τελειώσετε την άσκηση, και ακολουθείται από πιάσιμο και ευαισθησία.
 • Δευτέρου βαθμού: Πόνος μέτριας έντασης και πιάσιμο στη βουβωνική χώρα, μαζί με μικρό πρήξιμο και μελάνιασμα. Ίσως επηρεαστεί το περπάτημα και το τρέξιμο μπορεί να γίνει δύσκολο.
 • Τρίτου βαθμού: Έντονος πόνος, σοβαρό πρήξιμο και μελάνιασμα, και ανικανότητα σφιξίματος των ποδιών. Το περπάτημα μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο.

Εδώ έχουμε ορισμένα συχνά συμπτώματα της θλάσης στη βουβωνική χώρα: πρήξιμο και μελάνιασμα της βουβωνικής χώρας, μυϊκοί σπασμοί, αδυναμία στο επηρεασμένο πόδι, και δυσκολία στο περπάτημα.

Διάγνωση

Αρχικά, ο γιατρός θα σας ρωτήσει τι κάνατε πριν νιώσετε τον πόνο που σας οδήγησε να τον επισκεφθείτε. Γενικά, η διάγνωση είναι διαφορική. Με άλλα λόγια, ο γιατρός εξετάζει τον ασθενή για ν’ αποκλείσει άλλες παθήσεις, όπως την κήλη.

Αν η θλάση στη βουβωνική χώρα είναι πρώτου βαθμού, τότε ρήξη έχει υποστεί λιγότερο από το 10% των μυϊκών ινών. Οι θλάσεις δευτέρου βαθμού κυμαίνονται από 10% έως και 90%. Η θλάση τρίτου βαθμού σημαίνει ότι ο μυς έχει υποστεί ολική ρήξη ή σχεδόν ολική. Ορισμένες φορές, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια μαγνητική τομογραφία για να δει την έκταση της ρήξης.

Θλάση στη βουβωνική χώρα – Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από τον βαθμό του τραυματισμού. Οι πιο ήπιες περιπτώσεις θεραπεύονται με ξεκούραση δύο εβδομάδων, ενώ στην ολική ρήξη ίσως απαιτηθούν έως και τρεις μήνες. Ιατρικά δεδομένα δείχνουν ορισμένες οδηγίες που πρέπει ν’ ακολουθήσουν οι ασθενείς για ν’ αναρρώσουν γρήγορα:

 • Ξεκούραση. Μην κάνετε καμία δραστηριότητα που προκαλεί πόνο στο διάστημα της ανάρρωσης.
 • Κρύο. Η εφαρμογή πάγου με κρύα επιθέματα στη βουβωνική χώρα για 15 λεπτά, τέσσερις φορές την ημέρα, είναι ένας καλός τρόπος για ν’ ανακουφιστείτε από τον πόνο και το πρήξιμο. Να θυμάστε ότι δε θα πρέπει να εφαρμόζετε απευθείας τον πάγο στο δέρμα.
 • Φάρμακα. Ορισμένα παυσίπονα μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον ήπιο ή μέτριο πόνο, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • Συμπίεση. Μπορείτε να εφαρμόσετε γάζες συμπίεσης για ν’ αποτρέψετε το πρήξιμο. Ρωτήστε τον φυσικοθεραπευτή σας για τις καλύτερες επιλογές για την περίπτωσή σας.
 • Ανύψωση, διατάσεις, και ενδυνάμωση. Μια σειρά ασκήσεων και στάσεων που θα σας βοηθήσει με την ανάρρωση του μυ. Και πάλι, ρωτήστε έναν ειδικό για τις καλύτερες τεχνικές για την περίπτωσή σας και πώς να τις εκτελέσετε.
 • Θερμότητα. Θερμότητα θα πρέπει να εφαρμόζετε μόνο όταν θελήσετε να συνεχίσετε τις σωματικές δραστηριότητες.

Γενικά, η θεραπεία βασίζεται στην ξεκούραση προκειμένου ν’ αναρρώσουν οι μυς. Όμως, για ν’ αποφύγετε την ατροφία των μυών, θα πρέπει να μην σταματήσετε να εκτελείτε ορισμένες διατάσεις. Φροντίστε να υπάρχει επίβλεψη επαγγελματία σε όλη τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Φυσικοθεραπευτής βοηθά ασθενή
Η επαγγελματική προσέγγιση στη θλάση στη βουβωνική χώρα είναι απαραίτητη για να βεβαιωθείτε ότι ο μυς αναρρώνει και δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Θλάση στη βουβωνική χώρα – Συμβουλές για να την αποτρέψετε

Ορισμένες φορές, είναι δύσκολο ν’ αποτρέψετε τέτοιους τραυματισμούς, ειδικά αν είστε επαγγελματίας αθλητής.  Έως και το 16% των τραυματισμών των ποδοσφαιριστών αποτελούν θλάσεις της βουβωνικής χώρας. Ομοίως, αυτό το είδος τραυματισμού είναι πολύ συχνό σε αθλήματα όπως χόκεϊ, τένις, και καλαθοσφαίριση.

Θα πρέπει πάντα να κάνετε διατάσεις πριν την άσκηση και ν’ αποφεύγετε να καταβάλλετε υπερπροσπάθεια. Αν νιώσετε πόνο στη βουβωνική χώρα, σταματήστε την άθληση για λίγες ημέρες και φροντίστε την περιοχή. Αναμφίβολα, η καλύτερη θεραπεία της θλάσης της βουβωνικής χώρας είναι η πρόληψη.

Αποφύγετε αυτόν τον τραυματισμό

Όπως είδατε, η θλάση της βουβωνικής χώρας είναι μια αρκετά συχνή πάθηση. Αυτή είναι το αποτέλεσμα της υπερφόρτωσης των μυών της πυέλου κατά την άσκηση. Αν προγραμματίσετε καλά τις ασκήσεις σας, κάνετε διατάσεις πριν ξεκινήσετε, και σταματήσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα μόλις νιώσετε πόνο, θα μπορέσετε να την αποφύγετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.



Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.