5 αθλήματα που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Γνωρίζουμε ότι άσκηση είναι πολύ σημαντική, και ορισμένα είδη αθλημάτων έχουν πολλές ωφέλειες για την υγεία σας.
5 αθλήματα που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μερικά αθλήματα παρέχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η αθλητική δραστηριότητα είναι γενικά πολύ υγιεινή συνήθεια. Ωστόσο, μπορεί να ψάχνετε για κάτι πιο συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να αυξήσετε τη δύναμή σας, να χαλαρώσετε το μυαλό σας, να μάθετε να αναπνέετε καλύτερα, να βελτιώσετε την ευκαμψία σας κ.λπ.

Ανάλογα με το τι χρειάζεται το σώμα σας και το τι ψάχνετε, κάποια αθλήματα θα είναι καλύτερα για σας από άλλα. Σήμερα, θα ανακαλύψουμε ορισμένα αθλήματα που έχουν πολλαπλά οφέλη. Ίσως να μην έχετε δοκιμάσει κάποια από αυτά.

Αθλήματα που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας

Αν και υπάρχουν πολλά διαφορετικά αθλήματα εκεί έξω, σήμερα έχουμε επιλέξει πέντε από αυτά. Πιστεύουμε ότι αυτά τα πέντε προσφέρουν συγκεκριμένα οφέλη που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

Η ανακάλυψη του τι μπορεί να σας προσφέρει κάθε αθλητική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιο είναι το καλύτερο άθλημα για εσάς. Είστε έτοιμοι να μάθετε;

 

 

1. Πινγκ πονγκ ή τένις

μπαλάκι του τένις

Μπορεί να έχετε παίξει ένα από αυτά τα δύο αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους, όπως στην παραλία. Σε εκείνες τις στιγμές, πιθανότατα αισθανθήκατε γεμάτοι ενέργεια. Επίσης, σίγουρα το διασκεδάσατε!

Εάν ναι, μπορείτε πιθανώς φανταστείτε ότι εάν συμπεριλάβετε ένα από αυτά στην καθημερινή σας ρουτίνα, θα επωφεληθείτε με πολλούς τρόπους. Επιπλέον, δεδομένου ότι αυτά τα αθλήματα απαιτούν ομάδες, ασκείτε επίσης και τις κοινωνικές σας δεξιότητες.

Τόσο το τένις όσο και το πινγκ πονγκ συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής σας ευεξίας και του γενικού συντονισμού. Αυτό είναι πολύ θετικό, διότι συμβάλλει ακόμη και στη λήψη αποφάσεων. Φυσικά, αυτή η άσκηση σας τονώνει παντού.

2. Γιόγκα

γιόγκα

Στη συνέχεια, ένα άλλο άθλημα που προσφέρει πολλαπλά οφέλη είναι η γνωστή σε όλους γιόγκα.

Είναι μια δραστηριότητα που συνεπάγεται μόνιμη προσπάθεια και όχι ταχύτητα. Φυσικά, οι άνθρωποι που είναι πιο εύκαμπτοι θα βρουν τις διαφορετικές στάσεις που εμπλέκονται σε αυτή την θαυμάσια μορφή άσκησης πιο εύκολες. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν είστε πολύ ευέλικτοι ή εύκαμπτοι, κάνοντας γιόγκα, το σώμα σας θα αποκτήσει ευελιξία.

Η γιόγκα σας βοηθά επίσης να βελτιώσετε την ποιότητα της αναπνοής σας, αυξάνοντας την πνευμονική σας ικανότητα και παρέχοντας στο σώμα σας περισσότερο οξυγόνο. Επιπλέον, σας βοηθά να εστιάσετε στο παρόν, απελευθερώνοντας το άγχος, που είναι υπεύθυνο για τόσα προβλήματα υγείας.

Η γιόγκα δίνει μια αίσθηση ευεξίας, η οποία προφανώς μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

3. Πεζοπορία

πεζοπορία, αθλήματα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Στη συνέχεια, το τρίτο άθλημα που σας προσφέρει πολλαπλά οφέλη είναι η πεζοπορία. Ακόμα και αν σας αρέσει το περπάτημα και το κάνετε τακτικά στον διάδρομο ή στην πόλη, είναι πάντα καλύτερο να κάνετε πεζοπορία στη φύση. Ο λόγος είναι απλός, αλλά πολύ σημαντικός: η ψυχική σας υγεία.

Είναι σημαντικό να αποσυνδεθείτε από το συνηθισμένο ρυθμό της πόλης και να απολαύσετε την ελευθερία του να αναπνέετε σε εξωτερικό χώρο. Και όλα αυτά, διότι η πρακτική αυτή μας επιτρέπει να αναπληρώνουμε την ενέργειά μας και να ενισχύουμε τον εαυτό μας συναισθηματικά.

Η επαφή με τη φύση φέρνει μαζί της μια ανάσα καθαρού αέρα, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Αυτό μας ανακουφίζει και μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε για λίγο όσα έχουμε γύρω μας , επαναφέροντάς μας πίσω στο παρόν. Επιπλέον, η πεζοπορία είναι μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης που οξυγονώνει το σώμα.

 

4. Το τρέξιμο έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας

τρέξιμο

Το τρέξιμο είναι μια από τις πιο πλήρεις μορφές άσκησης που μπορείτε να κάνετε καθημερινά. Βοηθά στη βελτίωση της στάσης του σώματος, στην αύξηση της ταχύτητας, στην τόνωση του σώματος και στην εκκαθάριση του νου. Χάρη σε αυτό το άθλημα, μπορείτε να αυξήσετε τη δύναμή σας, να ενισχύσετε τις αρθρώσεις σας και να βελτιώσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Επιπλέον, το τρέξιμο μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική μέθοδος κινητοποίησης. Για παράδειγμα, η εγγραφή σε ένα μαραθώνιο μπορεί να σας δώσει κίνητρο για να βελτιώσετε τον εαυτό σας, πράγμα που έχει πολλά οφέλη. Εκτός αυτού, ένας μαραθώνιος είναι μια πραγματικά διασκεδαστική δραστηριότητα!

5. Κολύμπι

κολύμβηση, αθλήματα που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τον κατάλογο των αθλημάτων που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη χωρίς να αναφερθούμε στο κολύμπι. Η κολύμβηση θεωρείται το πιο πλήρες άθλημα όλων και δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα . Έτσι, είναι κατάλληλο τόσο για τους ηλικιωμένους, όσο και για ενήλικες και παιδιά.

Το κολύμπι ενεργοποιεί όλους τους μυς σας, σας βοηθά να μάθετε να αναπνέετε σωστά και βελτιώνει το συντονισμό σας. Επιπλέον, σας βοηθά να “αποσυνδεθείτε” από το περιβάλλον σας, χαλαρώνοντας το νου.

Η επαφή με το νερό είναι πάντα πολύ ευχάριστη, εξανεμίζει τις ανησυχίες σας και σας κάνει να νιώσετε σαν να επιπλέετε σε ένα σύννεφο.

Κάνετε ήδη ένα από αυτά τα αθλήματα; Πολλά από αυτά μπορούν να γίνουν σχεδόν παντού, όπως στην παραλία, για παράδειγμα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην εκμεταλλευτούμε τα πολλά οφέλη που μας προσφέρουν τα αθλήματα αυτά, διότι όχι μόνο σας ωφελούν σωματικά αλλά συνοδεύονται και από πολλαπλά διανοητικά οφέλη. Σε μια κοινωνία που γίνεται ολοένα και πιο αγχώδης, αυτό είναι ζωτικής σημασίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Christina de Oliveira Matos; Adriana Fumi Chim Miki; Pino Medina Brito; Adalberto dos Santos Júnior (2015). El Senderismo como Dinamizador de la Competitividad del Destino Turístico: Un Análisis
    de las Oportunidades de la Ciudad de Pelotas (Brasil). https://www.redalyc.org/pdf/4735/473547038004.pdf
  • Karina Pilar Ordóñez Quito; David Alejandro Salazar Lluvisaca (2015). Estudio de los beneficios de la natación en el desarrollo psicomotor en niños de entre 7-11 años de la Unidad Educativa Victor Gerardo Aguilar, en el año 2014 (Ecuador). https://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/23437/1/TESIS.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.