Τα συμπτώματα της δισκοκήλης: Ποια είναι

Θέλετε να μάθετε το γιατί; Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα της δισκοκήλης;
Τα συμπτώματα της δισκοκήλης: Ποια είναι

Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαΐου, 2020

Ποια είναι τα συμπτώματα της δισκοκήλης; Πολλοί υποφέρουν από δισκοκήλη. Είναι πολύ επίπονο και σοβαρό πρόβλημα και είναι καλό να γνωρίζετε τα συμπτώματά του. Όπως ήδη θα γνωρίζετε, η σπονδυλική σας στήλη είναι μια σύνθεση πολύπλοκων ανατομικών μελών: οστά, μύες και σύνδεσμοι οι οποίοι μπορούν να σας προκαλέσουν προβλήματα ανά πάσα στιγμή. Θέλετε να μάθετε το γιατί; Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα της δισκοκήλης;

Πώς θα ξέρω εάν έχω συμπτώματα της δισκοκήλης;

1. Τι είναι;

συμπτώματα της δισκοκήλης

Τι είναι αυτοί οι δίσκοι στην σπονδυλική στήλη που προκαλούν τόσο πόνο και τέτοια ενόχληση; Για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει, φανταστείτε ότι οι ιστοί ανάμεσα στα οστά της σπονδυλικής στήλης σας έχουν μαλακή εσωτερική υφή και σκληρό εξωτερικό περίβλημα. Απορροφούν τα χτυπήματα και προσαρμόζονται σε κάθε κίνηση που κάνετε (αυτοί είναι οι δίσκοι και αυτό που προκαλεί κήλες). Μερικές φορές σκίζονται, κάτι που κάνει τους λευκούς ιστούς να ελευθερωθούν. Αυτοί οι ιστοί μπορούν έπειτα να πιέσουν τα νεύρα και να προκαλέσουν έντονο πόνο. Αντίστοιχα, η περιοχή χάνει την ικανότητά της να απορροφάει τα χτυπήματα.

2. Γιατί έχω δισκοπάθεια;

συμπτώματα της δισκοκήλης

Η δισκοπάθεια είναι κάτι που παρουσιάζεται όσο γερνάμε. Όσο μεγαλώνουμε, η σπονδυλική μας στήλη γίνεται λιγότερο εύκαμπτη, λίγο πιο δυσκίνητη και οι σύνδεσμοι που περιβάλλουν τους δίσκους της μπορούν να σκιστούν. Αυτοί οι δίσκοι επίσης γίνονται πιο αδύναμοι επειδή χάνουν την ενυδάτωσή τους και εκφυλίζονται. Εάν πονάτε και δεν γνωρίζετε το γιατί, είναι καλό να γνωρίζετε τα συμπτώματα της δισκοπάθειας.

3. Συμπτώματα της δισκοκήλης

συμπτώματα της δισκοκήλης
  • Πρώτα από όλα, να ξέρετε ότι ανάλογα με την περιοχή του σώματος που πονάει, θα καταλάβετε πού εντοπίζεται η δισκοπάθεια. Είναι σημαντική πληροφορία.
  • Εάν έχετε πόνους ή τσιμπήματα στα πόδια σας, ή εάν μουδιάζουν πολύ συχνά ή ακόμα τα νιώθετε ιδιαίτερα βαριά, είναι πιθανό να έχετε οσφυοκήλη. Εάν έχετε ενοχλήσεις στη μέση της πλάτης σας, τότε μάλλον πάσχετε από ραχιαία δισκοκήλη. Εάν εντοπίζετε ένταση και πόνο στον λαιμό ή ακόμα και τα μπράτσα σας, πιθανόν να είναι μια περίπτωση δισκοκήλης του αυχένα.
  • Συμπτώματα δισκοκήλης του αυχένα: πόνος στον αυχένα, δυσκολία στην κίνηση του κεφαλιού και του λαιμού δεξιά-αριστερά, κράμπες στον αυχένα που μπορούν να φτάσουν μέχρι τους ώμους και τα μπράτσα. Ίσως επίσης νιώθετε ναυτία ή τάση για λιποθυμία. Πέρα από όλα αυτά, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μουδιάζουν τα χέρια και τα μπράτσα σας τη νύχτα. Ίσως συναντάτε δυσκολίες και όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα: ξαφνικά νιώθετε αδυναμία και σας πέφτουν από τα χέρια. Είναι πολύ ενοχλητική περίπτωση.
  • Συμπτώματα οσφυοκήλης: ο πόνος εντοπίζεται στο κάτω μέρος της πλάτης. Νιώθετε ένα περίεργο κάψιμο που σας κάνει να κρατάτε την πλάτη πολύ ίσια, σχεδόν ακίνητη. Παρουσιάζεται μυϊκή ακαμψία η οποία συνοδεύεται από κράμπες και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα πόδια σας. Είναι επίσης γνωστός σαν ισχιακός αντανακλαστικός πόνος. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι μερικές φορές νιώθουν πόνο, τσιμπήματα ή και αδυναμία στα πόδια τους, ακόμα και ακράτεια. Είναι πολύ ακραία περίπτωση, αλλά συμβαίνει. Εάν συμβαίνει σε εσάς, δείτε έναν γιατρό όσο το δυνατόν συντομότερα.
  • Οι γιατροί μιλούν επίσης για αντανακλαστικούς πόνους. Τι σημαίνει αυτό; Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται σε ένα σημείο του σώματος αλλά η κήλη να βρίσκεται σε άλλο σημείο. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει κήλη στην πλάτη, αλλά να νιώθει πόνο στα πόδια του. Είναι ένα πρόβλημα που εντοπίζεται στον σπονδυλικό δίσκο. Είναι πολύ συχνό να νιώθετε πόνο στους γλουτιαίους μύες, ένα κάψιμο που απλώνεται από το οπίσθιο μέχρι το εσωτερικό σημείο των ποδιών σας. Εάν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, ίσως έχετε ριζιτιδοπάθεια. Ο γιατρός σας είναι αυτός στον οποίο πρέπει να στραφείτε για μια καλύτερη διάγνωση, βέβαια.

4. Πότε πρέπει να ζητήσω συμβουλή γιατρού για τα συμπτώματα της δισκοκήλης;

συμπτώματα της δισκοκήλης

Ο πόνος κάθε είδους δισκοκήλης σας εμποδίζει να ζήσετε φυσιολογικά. Οι παθόντες δεν μπορούν να περπατήσουν φυσιολογικά, να δουλέψουν ή ακόμα και να σηκώσουν βάρη. Αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο και δυσκολεύονται ακόμα και να κάτσουν σε μια καρέκλα.

Εάν έχετε τέτοια συμπτώματα για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να μπορέσει να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις και να διαγνώσει το πρόβλημα.

Οι γιατροί λένε ότι πρέπει να πάτε αμέσως στα επείγοντα εάν έχετε ακράτεια των ούρων ή δυσκολία στον έλεγχο του σφιγκτήρα σας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κήλη δυσκολεύει ακόμα και τις πιο φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος και άρα είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η δισκοκήλη στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί εγχείριση. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί μετά την εγχείριση μπορείτε να επανέλθετε σε εντελώς φυσιολογικά επίπεδα. Όπως ήδη ξέρετε, πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα και τους πόνους. Μην διστάζετε να ζητάτε την γνώμη του γιατρού σας για κάθε σημάδι που ίσως εντοπίσετε. Η ποιότητα ζωής σας το αξίζει. Τώρα ξέρετε τα συμπτώματα της δισκοκήλης!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.