Τι είναι η απόξεση του ενδομητρίου και πότε πραγματοποιείται;

Η απόξεση του ενδομητρίου είναι μια ασφαλής τεχνική για την αύξηση των πιθανοτήτων σύλληψης. Πώς λειτουργεί; Πότε συνιστάται;
Τι είναι η απόξεση του ενδομητρίου και πότε πραγματοποιείται;
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Φεβρουαρίου, 2023

Η απόξεση της μήτρας, γνωστή και ως απόξεση του ενδομητρίου, είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία προκαλείται μια βλάβη στο εσωτερικό στρώμα της μήτρας (ενδομήτριο) με στόχο την αναγέννησής της, ώστε να αυξηθεί η δεκτικότητά της κατά τη διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου.

Είναι μια από τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τις γυναίκες που δεν μένουν έγκυες λόγω επανειλημμένων αποτυχιών κατά την εμφύτευση. Ακόμα κι έτσι, δεν είναι απαλλαγμένη από παρενέργειες και τα οφέλη της συζητούνται ακόμα. Ας δούμε αναλυτικά σε τι συνίσταται.

Πότε συνιστάται η απόξεση του ενδομητρίου;

Επί του παρόντος, η απόξεση του ενδομητρίου συνιστάται σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε τουλάχιστον δύο κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης και έχουν υποστεί επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης. Δηλαδή, παρά την ύπαρξη καλής ποιότητας εμβρύων, η διαδικασία εμβρυομεταφοράς έχει αποτύχει.

Είναι πιθανό το πρόβλημα να έχει να κάνει με την επικοινωνία μεταξύ του εμβρύου και της μήτρας, καθώς δεν ανιχνεύονται ανωμαλίες στα ωάρια ή το σπέρμα.
Τι είναι η απόξεση του ενδομητρίου και πότε πραγματοποιείται;
Εάν έχουν σημειωθεί αρκετές αποτυχίες εμφύτευσης, ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει την απόξεση της μήτρας.

Απόξεση του ενδομητρίου: Διαδικασία

Κατά την απόξεση, γίνεται μια μικρή βλάβη ή “απόξεση” στο βλεννογόνο στρώμα που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο. Σε αυτό το σημείο εμφυτεύεται το έμβρυο. Η διαδικασία είναι ασφαλής, απλή και δεν διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα.

Πραγματοποιείται, επίσης, βιοψία ενδομητρίου ή υστεροσκόπηση, όταν απαιτείται μια πιο λεπτομερής απεικόνιση της δομής της μήτρας για να αποκλειστούν πιθανές αιτίες αποτυχίας στην εμφύτευση του εμβρύου.

Κατά τη διαδικασία, ένας εύκαμπτος καθετήρας πάχους 3 χιλιοστών εισάγεται μέσω της οπής στον τράχηλο της μήτρας για να αποξεσθεί το ενδομήτριο. Αυτός είναι παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιείται για την εμφύτευση εμβρύων.

Όταν πραγματοποιείται με υστεροσκόπηση, μπορεί να απεικονιστεί το εσωτερικό της μήτρας. Σε αυτή την περίπτωση, εισάγεται ένα ενδοσκόπιο που επιτρέπει όχι μόνο την απόξεση των τοιχωμάτων, αλλά και, μέσω της κάμεράς του, την αναζήτηση πολυπόδων, συμφύσεων ή ανατομικών δυσμορφιών.

Πότε πρέπει να προγραμματιστεί;

Η απόξεση της μήτρας είναι καλύτερα να πραγματοποιείται στο μέσο της ωχρινικής φάσης του κύκλου που προηγείται της εμβρυομεταφοράς. Δηλαδή, γύρω στην 21η ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου σε μια κανονική γυναίκα ή μία εβδομάδα πριν από την πιθανή ημερομηνία έναρξης της εμμήνου ρύσεως του κύκλου στον οποίο προγραμματίζεται η εμβρυομεταφορά.

Η εμβρυομεταφορά μπορεί να γίνει με έμβρυα γονιμοποιημένα με ωάριο και σπέρμα του ζευγαριού ή με δωρεά εμβρύων.

Τι πρέπει να ληφθεί υπόψη στο τέλος της επέμβασης;

Μετά το τέλος της επέμβασης, η σύσταση είναι να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή το ίδιο βράδυ. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ταμπόν ή κυπέλλων περιόδου κατά τη διάρκεια της αιμορραγίας που ακολουθεί την επέμβαση.

Πώς λειτουργεί η απόξεση του ενδομητρίου;

Ο μηχανισμός με τον οποίο η απόξεση του ενδομητρίου αυξάνει τις πιθανότητες εμφύτευσης εμβρύου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ωστόσο, προτείνεται ότι η πρόκληση τραυματισμού στο ενδομήτριο προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση που προάγει την αναγέννηση των ιστών, η οποία βελτιώνει τη σύνδεση μεταξύ του ενδομητρίου και του εμβρύου.

Η αντίδραση αυτή προκαλεί την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων, διαφόρων χημικών ουσιών και ορισμένων ορμονών που προάγουν την επιθηλιακή αποκατάσταση. Επιπλέον, πιστεύεται ότι μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια υπεύθυνα για την εμφύτευση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες της επέμβασης

Η απόξεση του ενδομητρίου, ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική, θεωρείται ασφαλής. Σε γενικές γραμμές, έχει πολύ λίγες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Συχνή είναι η ελαφρά αιμορραγία μετά την επέμβαση, καθώς και οι κοιλιακές κράμπες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται κατά την έμμηνο ρύση.

Από την άλλη πλευρά, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί λοίμωξη της πυελικής περιοχής ή τυχαία διάτρηση της μήτρας. Το πιο σημαντικό είναι να αποκλειστεί η εγκυμοσύνη με την αναζήτηση του σάκου κύησης με διακολπικό υπερηχογράφημα, καθώς η απόξεση θα οδηγούσε σε αποβολή σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Αντιπαραθέσεις σχετικά με την επέμβαση

Το 2021 δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης Cochrane μια ανασκόπηση πολλαπλών μελετών, στην οποία οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της απόξεσης ως μέθοδο αύξησης του ποσοστού κλινικής εγκυμοσύνης.

Ως εκ τούτου, δεν συνιστάται να προσφέρεται συστηματικά σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στο ποσοστό κλινικής εγκυμοσύνης και στην αύξηση του ποσοστού γεννήσεων όταν χρησιμοποιείται.

Με την πάροδο των ετών έχει διατυπωθεί η άποψη ότι μπορεί να αυξήσει την εμφύτευση των εμβρύων. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά της έχει προσδιοριστεί μόνο στα ποσοστά γυναικών με προηγούμενη αποτυχία εμφύτευσης.

Ωστόσο, ως ελάχιστα επεμβατική, ασφαλής και φθηνή διαδικασία, εξακολουθεί να θεωρείται επιλογή, ιδίως σε ζευγάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή μετά από δύο ή περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Uterine curettage.
Η απόξεση του ενδομητρίου μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή σε όλες τις περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της θα πρέπει να αξιολογούνται σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο.
Απαιτείται περαιτέρω μελέτη των επιπτώσεων της χρήσης της για να προσδιοριστεί το πραγματικό της όφελος.

Τι να θυμάστε;

Αυτή τη στιγμή, οι επιλογές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ποικίλες και μπορούν να προσαρμοστούν στις ατομικές ανάγκες. Γι’ αυτό, προτού επιλέξετε την απόξεση μήτρας, καλό είναι να ερευνήσετε τα οφέλη και τα μειονεκτήματά της. Ιδανικά, όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να απαντηθούν από έναν ειδικό γυναικολόγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Günther V, von Otte S, Maass N, Alkatout I. Endometrial “Scratching” An update and overview of current research. J Turk Ger Gynecol Assoc. 2020 Jun 8;21(2):124-129. doi: 10.4274/jtgga.galenos.2020.2019.0175. PMID: 32517438; PMCID: PMC7294834.
  • Bar G, Harlev A, Alfayumi-Zeadna S, et al. (2020). Recurrent implantation failure: which patients benefit from endometrial scratching prior to IVF?. Arch Gynecol Obstet 301, 817–822. https://doi.org/10.1007/s00404-019-05424-1.
  • Lensen S, Armstrong S, Gibreel A, Nastri C, Raine-Fenning N. Martins W. (2021). Lesión endometrial en mujeres sometidas a fecundación in vitro (FIV). Cochrane Database of Systematic Reviews. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009517.pub4/full/es#CD009517-abs-0016
  • Lensen S, et al. (2019). A Randomized Trial of Endometrial Scratching before In Vitro Fertilization. N Engl J Med 380, 4. https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1808737?articleTools=true..
  • Shoham G, Alexandroni H, Leong M, Shulman A, Weissman A. (2022). Use of Endometrial Scratching in IVF/IUI – A Worldwide Opinion and Clinical Practice Survey. Clin. Exp. Obstet. Gynecol 45(5), 108. https://repository.unar.ac.id/jspui/bitstream/123456789/2828/1/2709-0094-49-5-108.pdf.
  • Gnainsky Y, Granot I, Aldo PB, Barash A, Or Y, Schechtman E, Mor G, Dekel N. Local injury of the endometrium induces an inflammatory response that promotes successful implantation. Fertil Steril. 2010 Nov;94(6):2030-6. doi: 10.1016/j.fertnstert.2010.02.022. Epub 2010 Mar 24. PMID: 20338560; PMCID: PMC3025806.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.