Εμβρυομεταφορά: Πώς και γιατί πραγματοποιείται;

Η εμβρυομεταφορά είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πρέπει να επιλεγεί η κατάλληλη στιγμή και να χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη τεχνική.
Εμβρυομεταφορά: Πώς και γιατί πραγματοποιείται;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 10 Αυγούστου, 2022

Η εμβρυομεταφορά είναι ένα από τα κρίσιμα σημεία στις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Είναι το τελικό βήμα στις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF ) που πραγματοποιούνται συμβατικά ή με ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος.

Στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η γονιμοποίηση του ωαρίου και του σπέρματος πραγματοποιείται σε εργαστήριο. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε έμβρυα κατάλληλα για εμφύτευση στη μήτρα της γυναίκας. Το συγκεκριμένο βήμα ονομάζεται εμβρυομεταφορά.

Για να είναι επιτυχής, πρέπει να επιλεγεί η κατάλληλη στιγμή. Το έμβρυο πρέπει να έχει φτάσει σε ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης και η μήτρα της γυναίκας πρέπει να είναι έτοιμη να το υποδεχθεί.

Τι είναι η εμβρυομεταφορά

Η εμβρυομεταφορά είναι η διαδικασία κατά την οποία τα έμβρυα που δημιουργούνται σε εργαστήριο τοποθετούνται στη μήτρα της γυναίκας. Η ελπίδα είναι ότι το έμβρυο θα εμφυτευτεί και θα οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.

Η επιτυχία της εμβρυομεταφοράς εξαρτάται από δύο παράγοντες. Αφενός, από την ποιότητα των εμβρύων. Αφετέρου, από την κατάσταση και τη δεκτικότητα του ενδομητρίου. Και τα δύο στοιχεία είναι καθοριστικά.

Επιπλέον, η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή και η τεχνική να εφαρμόζεται με τον κατάλληλο τρόπο. Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι η επαλήθευση ότι το έμβρυο δεν παρέμεινε στον σωληνίσκο μεταφοράς.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάζετε: Ποιες στάσεις γιόγκα να κάνω για να χάσω βάρος;

Τύποι μεταφοράς

Η μεταφορά εμβρύων είναι το τελευταίο και ίσως το πιο καθοριστικό βήμα στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF ). Δεν πραγματοποιείται πάντα αμέσως μετά την επίτευξη της γονιμοποίησης στο εργαστήριο.

Μερικές φορές τα έμβρυα υαλοποιούνται. Δηλαδή, καταψύχονται για συντήρηση και μετέπειτα χρήση.

Όλα αυτά οδηγούν σε δύο τύπους εμβρυομεταφοράς:

 • Φρέσκο: Όταν τα έμβρυα μεταφέρονται χωρίς να έχουν καταψυχθεί.
 • Καθυστερημένα: Όταν τα έμβρυα έχουν προηγουμένως καταψυχθεί. Ονομάζεται επίσης κρυομεταφορά.
Εμβρυομεταφορά: Πώς και γιατί πραγματοποιείται;
Τα έμβρυα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο πρέπει να πληρούν ορισμένα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν κατάλληλα για μεταφορά.

Πότε πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά;

Πριν μιλήσουμε για τη σωστή στιγμή που πρέπει να πραγματοποιηθεί η εμβρυομεταφορά, ας θυμηθούμε ποια είναι τα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου. Αρχικά, πραγματοποιείται η γονιμοποίηση, δηλαδή η πραγματική ένωση του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου. Έτσι σχηματίζεται το ζυγωτό.

Το ζυγωτό αρχίζει να διαιρείται. Δημιουργεί δύο κύτταρα- το καθένα από αυτά διαιρείται σε δύο άλλα κ.ο.κ.

Την τρίτη ημέρα, υπάρχουν ήδη οκτώ κύτταρα και τότε μιλάμε για την ύπαρξη εμβρύου. Την τέταρτη ημέρα υπάρχει ένα μορφίδιο, το οποίο είναι μια δομή με μεγάλο αριθμό κυττάρων συμπιεσμένων μεταξύ τους.

Μεταξύ της πέμπτης και της έκτης ημέρας, το έμβρυο φτάνει σε ένα στάδιο που ονομάζεται βλαστοκύστη. Τότε υπάρχει μια δομή με κύτταρα διαφόρων ειδών που θα σχηματίσουν το έμβρυο.

Είναι σύνηθες η εμβρυομεταφορά να γίνεται όταν το έμβρυο βρίσκεται σε αυτό το στάδιο.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009 διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας όταν η εμβρυομεταφορά γίνεται την πέμπτη ημέρα, με το έμβρυο στο στάδιο της βλαστοκύστης. Ωστόσο, το θέμα εξακολουθεί να συζητείται.

Πώς πραγματοποιείται;

Η εμβρυομεταφορά είναι μια απλή, γρήγορη διαδικασία που δεν απαιτεί νάρκωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκμεταλλεύεται τον φυσικό εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας, όταν οι γυναικείες ορμόνες προετοιμάζουν το ενδομήτριο για την εγκυμοσύνη.

Άλλες φορές, στη γυναίκα χορηγούνται φάρμακα για να προκληθούν αλλαγές ευνοϊκές για την εγκυμοσύνη. Μόλις τα έμβρυα είναι έτοιμα και το ενδομήτριο έχει προετοιμαστεί, πραγματοποιείται η διαδικασία.

Συνήθως ζητείται από τη γυναίκα να προσέλθει με γεμάτη κύστη και χωρίς μακιγιάζ.

Για την προώθηση της διαδικασίας χρησιμοποιείται υπερηχογράφημα κοιλίας. Μόλις βρεθεί στο χειρουργείο, ακολουθούνται τα ακόλουθα βήματα:

 1. Τοποθέτηση αποστειρωμένου σπεκουλίου στον κόλπο.
 2. Καθαρισμός της περιοχής με φυσιολογικό αλατούχο διάλυμα.
 3. Καθαρισμός του τραχήλου της μήτρας και αναρρόφηση της τραχηλικής βλέννας.
 4. Φόρτωση των εμβρύων σε καθετήρα ή κάνουλα μεταφοράς.
 5. Εισαγωγή του καθετήρα μέσω του κόλπου μέχρι να φθάσει στη μήτρα.
 6. Αργή εναπόθεση των εμβρύων στη μήτρα.
 7. Προσεκτική αφαίρεση του καθετήρα.
 8. Επαλήθευση ότι τα έμβρυα δεν έχουν παραμείνει στον σωληνίσκο.

Τι πρέπει να προσέξετε μετά την εμβρυομεταφορά

Μόλις ολοκληρωθεί η εμβρυομεταφορά, η γυναίκα πρέπει να παραμείνει σε ανάπαυση στην κλινική για 20 έως 30 λεπτά. Στη συνέχεια μπορεί να συνεχίσει την κανονική της ζωή, αλλά της συνιστάται να κάνει τα εξής:

 • Να πίνει άφθονο νερό.
 • Να μην ασκείται υπερβολικά.
 • Να αποφεύγει τα λουτρά βύθισης, καθώς μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις.
 • Να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή μέχρι να γίνει τεστ εγκυμοσύνης.

Εάν δεν επιτευχθεί επιτυχής εγκυμοσύνη, μπορεί να προσπαθήσει ξανά στον επόμενο κύκλο. Στο εργαστήριο θα είναι διαθέσιμα περισσότερα έμβρυα, τα οποία θα διατηρηθούν έως ότου η γυναίκα φτάσει στο τέλος της αναπαραγωγικής της ηλικίας.

Ενίοτε, μετά τη μεταφορά εμβρύων εντοπίζεται ελαφρά αιμορραγία, η οποία όμως δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Είναι επίσης πιθανό να παρουσιαστεί πόνος ή δυσφορία παρόμοια με τον προεμμηνορροϊκό πόνο.

Εμβρυομεταφορά: Πώς και γιατί πραγματοποιείται;
Το τεστ εγκυμοσύνης για την επιβεβαίωση της εμβρυομεταφοράς είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται πάντα.

Τι είναι η προσομοίωση εμβρυομεταφοράς;

Είναι πολύ συνηθισμένο να πραγματοποιούνται μία ή περισσότερες προσομοιώσεις εμβρυομεταφοράς πριν από την πραγματική εμβρυομεταφορά. Αυτός είναι ένας τρόπος για να τελειοποιήσει ο γιατρός την τεχνική και, με αυτόν τον τρόπο, να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχίας.

Μέσω της προσομοιωμένης εμβρυομεταφοράς, ο επαγγελματίας είναι σε θέση να μετρήσει το μήκος από τον τράχηλο της μήτρας μέχρι την περιοχή της μήτρας που πρόκειται να επιτευχθεί. Εντοπίζονται επίσης πιθανά εμπόδια στη διαδικασία, όπως ένα ινομύωμα.

Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ των ειδικών επί του θέματος. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αυτός ο τύπος προσομοίωσης αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας.

Μια τεχνική που βρίσκεται πάντα σε εξέλιξη

Στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Αν και υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφωνίες, υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν τη μεταφορά εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης και όχι στο στάδιο του μορφώματος.

Μέχρι πρόσφατα, η συνήθης πρακτική ήταν η μεταφορά πολλών εμβρύων. Ωστόσο, σήμερα θεωρείται πιο ενδεδειγμένο να μεταφέρεται ένα μόνο έμβρυο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητης πολλαπλής εγκυμοσύνης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Salas, S. P. (2021). Aspectos éticos respecto de embriones humanos producidos en el laboratorio. Revista médica de Chile, 149(4), 652-653.
 • Guerif F, Lemseffer M, Bidault R, Gasnier O, Saussereau MH, Cadoret V, Jamet C, Royere D. Single Day 2 embryo versus blastocyst-stage transfer: a prospective study integrating fresh and frozen embryo transfers. Hum Reprod. 2009 May;24(5):1051-8. doi: 10.1093/humrep/dep018. Epub 2009 Feb 13. PMID: 19218575.
 • De Acosta, O. M., & Valdés, N. A. (2020). Fertilización in vitro (FIV) y transferencia de embriones (TE) en el humano, consideraciones éticas, científicas y utilidad. Revista Cubana de Medicina, 24(8).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.