Τι είναι η χειλοπλαστική και σε τι χρησιμεύει;

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι η χειλοπλαστική, πώς είναι η διαδικασία και τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους της. Μάθετε τα πάντα για τη χειρουργική των χειλιών εδώ!
Τι είναι η χειλοπλαστική και σε τι χρησιμεύει;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η λέξη χειλοπλαστική είναι μια αισθητική επέμβαση για να διαμορφώσει το πιο εξωτερικό μέρος του στόματος (τα χείλη).

Η χειλοπλαστική μπορεί να γίνει για διάφορους σκοπούς: αύξηση ή μείωση του όγκου ή διόρθωση αλλοιώσεων και παραμορφώσεων, είτε συγγενών είτε επίκτητων.

Όταν ακούμε τη λέξη χειρουργική επέμβαση, ίσως σκεφτόμαστε μια περίπλοκη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Στην πραγματικότητα, η χειλοπλαστική είναι μια απλή διαδικασία που συνήθως διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.

Ωστόσο, πρέπει να χορηγείται αναισθησία και να τηρούνται τα αντίστοιχα πρωτόκολλα ασφαλείας. Απαιτεί επίσης κάποιο χρόνο αποκατάστασης και κάποια μετέπειτα φροντίδα.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Τι είναι η χειλοπλαστική και σε τι χρησιμεύει;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν έχουν το στόμα που θα ήθελαν λόγω συγγενών αιτιών, τραύματος, αμφιβόλου ποιότητας αισθητικών θεραπειών, έλλειψης δοντιών ή ακόμα και λόγω ηλικίας.

Η γήρανση επηρεάζει τη σφριγηλότητα του δέρματος και τον τόνο των μυών γύρω από το στόμα. Επίσης, με την ηλικία εμφανίζονται μικρές κάθετες ρυτίδες στα χείλη, οι οποίες είναι δύσκολο να συγκαλυφθούν.

Γι’ αυτό μερικές φορές μπορεί να νιώσουμε την ανάγκη να υποβληθούμε σε αισθητικές θεραπείες. Τέτοιες διαδικασίες κυμαίνονται από μικρομελάγχρωση ή τατουάζ στα χείλη μέχρι χειρουργική επέμβαση και πλήρωση.

Συγκεκριμένα, η χειλοπλαστική είναι μια χειρουργική εναλλακτική για τη διόρθωση μικρών ατελειών και την επίτευξη του στόχου να έχουμε γεμάτα χείλη. Οι στόχοι είναι να τονιστεί η κορυφογραμμή των χειλιών, να αυξηθεί το πλάτος του εκτεθειμένου δέρματος, να δοθεί όγκος ή να μειωθεί, να τροποποιηθεί το σχήμα ή να δοθεί δομή.

Υπό αυτή την έννοια, η χειλοπλαστική συνιστάται για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Αυτοί που έχουν πολύ λεπτά, βυθισμένα ή μικρά χείλη.
 • Όσοι έχουν χάσει όγκο λόγω ηλικίας.
 • Άτομα που παρουσιάζουν ασυμμετρία ή παραμόρφωση λόγω ατυχήματος ή εκ γενετής ελάττωμα.
 • Όσοι είχαν κάνει προηγούμενη αισθητική θεραπεία και ήταν ανεπιτυχής.

Τα διάφορα είδη για την χειλοπλαστική

Ανάλογα με τον στόχο, τη διαδικασία ή τις τεχνικές καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, υπάρχουν διάφοροι τύποι χειλοπλαστικής. Ας τους ρίξουμε μια ματιά.

Chica pinta sus labios.
Τα χείλη είναι πολύ σημαντικά στην αισθητική του προσώπου. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι θέλουν να τα ενισχύσουν με μια επέμβαση αυξητικής χειλιών.

Αύξηση χειλιών

Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται σε άτομα με λεπτά χείλη ή σε άτομα που έχουν χάσει όγκο λόγω ηλικίας. Για την αύξηση των χειλιών χρησιμοποιούνται δύο είδη πληρωτικών: λίπος από τις μπάλες Bichat (συσσωρεύσεις στην περιοχή των παρειών του ίδιου του ασθενούς) ή υαλουρονικό οξύ.

Μείωση χειλιών

Αυτό είναι λιγότερο συχνό, αφού οι περισσότεροι θέλουν να επιδεικνύουν σαρκώδη χείλη. Ωστόσο, όταν είναι υπερβολικά αναπτυγμένα και εναρμονίζονται ελάχιστα με το πρόσωπο, ένας χειρουργός μπορεί να κάνει μια μείωση.

Διορθωτική χειλοπλαστική

Οι εργασίες ανασυγκρότησης είναι λίγο πιο περίπλοκες σε άτομα που έχουν υποστεί τραύματα, εγκαύματα, τραυματισμούς ή γενετικές αλλοιώσεις όπως η σχισμή του χείλους. Ωστόσο, αυτός ο τύπος διαδικασίας δεν αποκλείει τη δυνατότητα χρήσης πληρωτικών.

Πρωτοπαθής ή δευτερογενής χειλοπλαστική

Αυτό δεν αναφέρεται μόνο στο γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το άτομο υποβάλλεται στην παρέμβαση, αλλά και στο γεγονός ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειλοπλαστική πραγματοποιείται για να διορθώσει κάποια άλλη θεραπεία που είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, μπορεί να το κάνουν αυτό λόγω επιπλοκών που προκαλούνται από διεισδύσεις σιλικόνης.

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Το πρώτο βήμα είναι η συνέντευξη με την ιατρική ομάδα. Σε αυτή τη φάση εξηγούνται στον ασθενή τα πάντα σχετικά με την επέμβαση και τη μετέπειτα φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών κινδύνων. Το έντυπο συγκατάθεσης και τυχόν απαιτούμενα έγγραφα θα υπογραφούν επίσης.

Μόλις ολοκληρωθεί η διοικητική πτυχή, γίνεται μια γενική διάγνωση της υγείας του ασθενούς και ακούγονται οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι ανησυχίες του ασθενούς. Επίσης, λαμβάνονται και αναλύονται φωτογραφίες της περιοχής που πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

Με βάση την αξιολόγηση της ιατρικής ομάδας, θα καθορίσουν τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν στην ίδια τη φάση της θεραπείας. Στη συνέχεια, ορίζεται ημερομηνία για να πάει ο ασθενής στο χειρουργείο.

Στο χειρουργείο, εφαρμόζεται αναισθησία, η οποία είναι συνήθως τοπική. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται επίσης από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την ιατρική ομάδα, τις προτιμήσεις του ασθενούς και τη συνολική κατάσταση της υγείας του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χειλοπλαστική μπορεί να γίνει στο άνω χείλος, στο κάτω χείλος ή και στα δύο. Το κολλαγόνο ή άλλα πληρωτικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, χρησιμοποιούνται επίσης συχνά. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μοσχεύματα ιστού ή λίπους του ίδιου του ασθενούς.

Ανάλογα με το είδος της επέμβασης, θα γίνουν τομές στο μπροστινό ή στο εσωτερικό του χείλους. Συνολικά, η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα συνολικά. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται συνήθως μία εβδομάδα μετά την παρέμβαση.

Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από την χειλοπλαστική

Σε σύγκριση με άλλες επεμβάσεις, η χειλοπλαστική είναι μια απλή αλλά ακριβής επέμβαση. Ανάμεσα στα οφέλη της, μπορούμε να βρούμε τα εξής:

 • Τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Ωστόσο, εκτιμώνται καλύτερα μετά από μερικές εβδομάδες.
 • Δεν απαιτείται παραμόρφωση των χειλιών.
 • Τα ράμματα είναι κρυμμένα και οι ουλές είναι αόρατες.
 • Το χειρουργείο είναι γρήγορο και δεν απαιτεί νοσηλεία.
 • Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική και οι κίνδυνοι είναι μικροί.
Queiloplastia en un consultorio.
Η διαδικασία είναι από τις πιο ασφαλείς στην αισθητική χειρουργική. Διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.

Φροντίδα πριν και μετά

Παρά την απλότητα της διαδικασίας, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις πριν και μετά. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι το άτομο δεν έχει αλλεργίες στα τοπικά αναισθητικά ή στις ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πληρωτικά. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό ότι εάν το άτομο λαμβάνει κάποιο φάρμακο, μπορεί να χρειαστεί να το σταματήσει πριν την επέμβαση.

Συνολικά, οι ακόλουθες συστάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με τη φροντίδα μετά τη χειλοπλαστική:

 • Ξεκουραστείτε τις πρώτες 24 ώρες.
 • Το κάπνισμα δεν συνιστάται.
 • Να τρώτε ελαφριά για μια εβδομάδα.
 • Μην ανοίγετε διάπλατα το στόμα σας και μην κάνετε απότομες κινήσεις.
 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο.
 • Μην βάζετε make-up στο στόμα για τουλάχιστον ένα μήνα.
 • Μην κάνετε αθλήματα ή άσκηση για περίοδο 72 ωρών.

Οι παρενέργειες και οι αντενδείξεις της χειλοπλαστικής

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση θα υπάρχει οίδημα, δυσκολία κινητικότητας, μώλωπες, πόνος και πιθανώς ελαφρά αιμορραγία. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να εξαφανιστούν μετά την πρώτη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, η χειλοπλαστική αντενδείκνυται σε περιπτώσεις όπως οι ακόλουθες:

 • Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα
 • Διαταραχές πήξης
 • Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα
 • Επιχείλιος έρπης
 • Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες

Αισθησιακά αλλά ασφαλή χείλη

Ενώ η χειλοπλαστική είναι μια αρκετά απλή χειρουργική επέμβαση, καμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Σε αυτήν και σε όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν πάντα λανθάνουσες πιθανότητες επιπλοκών.

Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να ελαχιστοποιηθούν ελέγχοντας τους διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, ένας εξειδικευμένος και πιστοποιημένος επαγγελματίας πρέπει να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια, πρέπει να βεβαιωθούν ότι η διαδικασία εκτελείται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και ακολουθεί τα κατάλληλα πρωτόκολλα.

Από την άλλη, τα οριστικά αποτελέσματα της χειλοπλαστικής μπορούν να φανούν μετά την πάροδο ενός μήνα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Escolano F, Sánchez Navas S. Anafilaxia en anestesia. Revista Española de Anestesiología y Reanimación. 2013; 60(1): 55-64.
 • Hermoza J. Paniculitis fibrosante por silicona líquida. Dermatol. Perú. 2004; 14(3): 201-203.
 • Raffalli C. ¿Debo operarme?: verdades, ventajas y riesgos de la cirugía plástica. Caracas: Libros de El Nacional, 1999.
 • Saltos A. Prevalencia de complicaciones en queiloplastia en niños; Fundación Rostros Felices, periodo 2008 – 2012. Guayaquil: Universidad Católica de Santiago, 2014.
 • Sánchez Guerrero F. Evaluación de los resultados de la Queiloplastia unilateral mediante técnica de Millard, desde la percepción de los padres durante el proceso posquirúrgico, en cirugías realizadas en el Hospital Pediátrico Baca Ortíz. Quito: Pontificia Universidad Católica del Ecuador, 2010.
 • Silva O, Ramos A, Capelozza L. La influencia de la queiloplastia y de la forma del arco dentario superior en fisurados de labio y paladar. Rev. esp. Ortod. 1991; 21(3): 237-249.
 • Sosa-Vesga C, Arenas-Camacho L, González Moreno C, et al. Complicaciones postquirúrgicas en intervenciones correctivas de labio y paladar hendido en pacientes pediátricos de un hospital de tercer nivel en Bucaramanga, Colombia 2013-2016. Medicas UIS. 2018;  31(2): 25-32.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.