Σημάδια γέννησης και κρεατοελιές: Γιατί εμφανίζονται;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σημάδια γέννησης και ελιές, παρόλο που ίσως δεν τα έχετε παρατηρήσει ποτέ. Πολλά από αυτά τα σημάδια εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά άλλα θα παραμείνουν για όσο ζείτε.
Σημάδια γέννησης και κρεατοελιές: Γιατί εμφανίζονται;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Δεν είναι ασυνήθιστο τα νεογέννητα να έχουν εξανθήματα και σπυράκια που εξαφανίζονται λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Ωστόσο, ορισμένα σημάδια γέννησης και οι κρεατοελιές παραμένουν και μπορεί ακόμη και να αυξηθούν καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σημάδια γέννησης δεν αποτελούν πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, επηρεάζουν την εμφάνιση κάποιου, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Πολύ σπάνια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος ή άλλων δερματικών παθήσεων.

Συνολικά, υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τα σημάδια. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα μιας λαχτάρας που θα αισθάνθηκε η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ή ίσως από κάτι που έτρωγαν. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική βάση για τέτοιου είδους δηλώσεις.

Σημάδια γέννησης, φακίδες και κρεατοελιές

κηλίδες στο δέρμα

Τα σημάδια είναι μεταβολές στο χρώμα του δέρματος ενός νεογέννητου. Μερικές φορές αυτά τα σημάδια σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες φορές εμφανίζονται λίγες ημέρες ή εβδομάδες μετά τον τοκετό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι περίπου το 80% των ανθρώπων γεννιούνται με ένα σημάδι, μια κρεατοελιά ή κάποια άλλη μορφή σημαδιού.

Μερικά από αυτά παραμένουν καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου και άλλα εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την τοποθεσία, το χρώμα ή το σχήμα τους, πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ώστε να μπορούν να τα εξετάσουν και να προσδιορίσουν εάν είναι ακίνδυνα ή όχι.

Πολλά σημάδια, ειδικά τα καφέ, δεν είναι ορατά σε ένα μωρό αμέσως μετά τη γέννηση. Έχουν ελαφρύτερο τόνο κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής και γι ‘αυτό περνούν απαρατήρητα. Ωστόσο, συνήθως γίνονται σκοτεινότερα με την πάροδο του χρόνου.

Συνολικά, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σημάνσεων με διάφορα χαρακτηριστικά.

Χρωματικά σημάδια

Υπάρχουν δύο τύποι σημάνσεων: χρωματισμένα και αγγειακά σημάδια.

Υπάρχουν μερικές υποομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε αυτές τις δύο μεγάλες ομάδες. Όσον αφορά τα χρωματισμένα σημεία, υπάρχουν:

  • Φακίδες. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Πολλές φορές πολλαπλασιάζονται καθώς μεγαλώνει το παιδί. Ωστόσο, εάν υπάρχουν πολλά και μεγαλύτερα από μισό εκατοστό, θα μπορούσαν να οφείλονται στη νευροϊνωμάτωση.
  • Μογγολικές κηλίδες. Αυτά είναι μπλε-γκρι σημάδια και συχνά βρίσκονται στους γλουτούς ή στο κάτω μέρος της πλάτης. Είναι συχνότερα σε άτομα με σκούρο δέρμα και σχεδόν πάντα εξαφανίζονται κατά τη σχολική ηλικία ενός παιδιού.
  • Κρεατοελιές. Αυτές είναι παρούσες κατά τη γέννηση και αναφέρονται επίσης ως συγγενείς σπίλοι. Είναι μόνιμοι. Επίσης, μπορεί να είναι επίπεδες ή διογκωμένες και να περιέχουν μαλλιά και μπορεί να είναι καστανές, καφέ ή μαύρες. Οι πολύ μεγάλες μπορεί να είναι κακοήθεις.

Αγγειακά σημάδια

φακίδες στη μύτη

Το κύριο χαρακτηριστικό των αγγειακών κηλίδων είναι ότι έχουν τόνους που κυμαίνονται από ροζ έως μοβ ανάλογα με τον υπότυπο. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Κηλίδες. Είναι τα πιο κοινά αγγειακά σημάδια και συνήθως εμφανίζονται στα βλέφαρα, τη μύτη, το άνω χείλος και το πίσω μέρος του κεφαλιού ή του λαιμού. Έχουν αχνό κόκκινο χρώμα και σχεδόν πάντα εξαφανίζονται πριν από τα 2 χρόνια.
  • Αιμαγγειώματα. Αυτά μπορεί να είναι επιφανειακά ή βαθιά. Τα επιφανειακά είναι φωτεινά και κόκκινα και τα βαθιά έχουν μπλε χρώμα. Συνήθως εξαφανίζονται μεταξύ 5 και 9 ετών. Εμφανίζονται συνήθως στο κεφάλι ή στο λαιμό.
  • Port-wine Λεκέδες. Αυτά εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό, τα χέρια ή τα πόδια. Είναι παρόμοια με τον τόνο του Port-wine, εξ ου και το όνομα, και σκουραίνουν και πυκνώνουν με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν αντιμετωπιστούν. Αυτά δεν εξαφανίζονται ποτέ από μόνα τους.

Τι προκαλεί τα σημάδια γέννησης και τις κρεατοελιές;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τους ακριβείς λόγους για τους οποίους εμφανίζονται τα σημάδια, ούτε γιατί παραμένουν ή εξαφανίζονται.

Ωστόσο, στην περίπτωση των χρωστικών κηλίδων, γνωρίζουμε ότι οφείλονται σε συσσώρευση μελανοκυττάρων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει περισσότερη μελανίνη από την κανονική. Στη συνέχεια, το δέρμα κάνει αυτή τη συσσώρευση ορατή. Γενικά, είναι διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα με το βάθος του στρώματος του δέρματος στο οποίο βρίσκονται.

Συνήθως, τα αγγειακά σημεία οφείλονται στον ακατάλληλο σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων. Συχνά, υπάρχουν περισσότερα από αυτά σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή είναι μεγαλύτερα από το συνηθισμένο.

Φυσικά, σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Θα μπορούν να σας ενημερώσουν εάν τα σημάδια γέννησης απαιτούν περαιτέρω ανάλυση ή όχι. Μόνο σε λίγες περιπτώσεις θα είναι πολύ περίπλοκα για να καταλήξουν σε διάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Guadalajara, P. C. A. (2009). Manchas feas, buenas y malas. J Am Acad Dermatol, 61(1), 1-14.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.